Paineen tunne korvassa / Äkillinen kuuroutuminen

Virtanen

Tunnetko painetta korvassa? Mene heti lääkäriin ja katso että sinulle tehdään kuulokoe, mieluiten kunnon audiogrammi mutta mikäli se ei onnistu niin vaadi Rinne- ja Weberkoe.

Oma tarina tässä alla:

Hyväkuntoinen, terve 30 v. mies, ei mitään ennakko-oireta.

Menin parturiin ja ajomatkalla takaisin aloin tuntea painetta vasemmassa korvassa. Tuntui siltä kuin sisäkorvassa olisi nestettä.
Ihmettelin että mikä ihme se on mutta koska en tuntenut kipua odotin seuraavaan päivään.
Paine ei ollut seuraavana päivänä lähtenyt niin menin työterveyteen, jossa minulle määrättiin fenyylipropanoliamiinia jonka pitäisi supistaa hiusverisuonia ja vähentää turvotusta(ihmettelen kyllä miksi lääkäri ei tehnyt kuulotestiä tai kysynyt tasapainoaistista). Siellä vain katsottiin otoskoopilla korvaan ja kuulemma ei näkynyt verenpurkausta tai tulehdusta.

Seuraavana aamuna istahdin sängyn reunalle ja avopuoliso sanoi minulle jotain vasenta korvaa kohti ja en tajunnut häneen puheestaan mitään. Silloin tiesin että jokin on pahemmin vialla. Hänen äänensä oli heikko, peltinen ja kuului vain vähän korkeita taajuuksia.

Ajoin sairaalan päivystykseen pyhäpäivänä ja kuulin huonolla korvalla miten sade ropisi auton ikkunaan ja miten autot ajavat ohi nastarenkailla kun nastat raapivat asfalttia mutta en esimerkiksi kuullut moottorin käyntiä. Päivystyksessä minut ohjattiin hoitajalle joka taas katsoi korvaani, sanoi että ei näy mitään ja mene hoitamaan sitten työterveydessä huomenna eteenpäin. Ajoin kotiin ja menin nettiin tutkimaan lisää.

Sieltä löytyi “Sudden sensorineural hearing loss”, eli äkillinen sensorineuraalinen kuulonalenema. Silloin tajusin mitä minulle on tapahtumassa. Otin parhaat kuulokkeeni ja aloin soittaa taajuuksia 20 hZ - 20 kHz molempiin korviin ja minulla oli todella huono kuulo vasemmassa korvassa ja suhteellisen alhaisista taajuuksista(<1000 Hz) en kuullut oikein mitään.
http://www.szynalski.com/tone-generator/

Ajoin uudestaan päivystykseen ja pyysin päästä heti lääkärin puheille, lääkäri teki minulle Rinne- ja Webertestin ja ohjasi minut eteenpäin korva-, nenä- ja kurkkutautien päivystykseen.

Siellä minut pistettiin audiogrammitestiin ja määrättiin kortikosteroideja. Tiesin että testin tulokset ovat todella surkeita ja ne olivatkin. Minulla oli mennyt vasemmasta korvasta noin 70 dB riippuen taajuudesta. Olin siis käytännöllisesti katsoen kuuro vasemmalla korvalla.

Paineen tunteesta ensimmäiset kolme päivää olivat hiljaisia mutta sitten korva alkoi soimaan ihan perkeleesti. Kova humina kuin olisi joku iso muuntaja korvassa ja siellä seassa myös korkataajuisempaa ininää. Humina ja tinnitus kyrpi oikein kunnolla kun haittasi nukkumista ja aluksi aiheutti aikamoista stressiä kun siihen alkoi kiinnittää enemmän huomiota.

Koko epätietoisuus tilanteesta ja yleinen angsti oli paha. Olenko kuuroutumassa pysyvästi? Joudunki kuuntelemaan tällaista ääntä lopun ikääni? Humina ja tinnitus oli niin paha että en voinut istua paikallani vaan pyörin vapaa-aikani kaupungilla ja tein kaikennäköisiä pieniä keikkoja että en ajattelisi liikaa ääntä.

Huminaa ja tinnitusta kesti useamman päivän ja muutaman päivän jälkeen henkisesti alkoi olla parempi olo kun ei tullut enää siihen ääneen tunneperäistä reaktioita, siihen alkoi tottua kuin se olisi taustaääni. Se oli todella voimakas vieläkin mutta ei häirinnyt enää niin pahasti. Kun tinnitus alkoi laskea minulle tuli aika paha hyperakuusi sairaaseen korvaan. Kun äänen intensiteetti nousi yli tietyn tason se purkautui kipuliaana äänenä korvaan. Esimerkiksi auton oven kiinnipaiskaaminen, kova hälina kahvilassa jne sattui korvaan.

Sitä sitten jatkui useampi päivä ja kahdeksantena päivänä kun istuin meren äärellä huomasin että aloin rekisteröidä matalia taajuuksia kun veneet ajoivat ohi. Asteittain kuuloni lähti paranemaan siitä ja nyt puolitoista viikkoa ensioireista kuulen taas ihan normaalisti.

Olen todella kiitollinen miten hyvin tämä parani. Kuuloaistin ottaa itsestäänselvyytenä mutta kun sen menettää huomaa kuinka tärkeä se on.

2

1316

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Virtanen

      Toimenpiteet jotka tein:
      Huomi. Ei lääketieteellisiä neuvoja. Puhu lekurin kanssa.

      -Menin lääkäriin, tein kuulotestin ja sain kortikosteroidikuurin.
      Kortikosteroidit ovat ns. standardilääkitys mutta tutkimustieto on todella vähäistä ja tutkimusten laatu heikkoa koskien niiden käyttöä. Joissakin tutkimuksissa ei ole väliä annetaanko kortikosteroideja vai ei, jotkut puoltavat niiden käyttöä jne..
      http://www.cochrane.org/CD003998/ENT_steroids-for-the-treatment-of-sudden-hearing-loss-with-unknown-cause

      -CIST(Constraint Induced Sound Therapy)
      CIST, eli periaatteessa musiikin kuuntelu vikaantuneella korvalla neurologisten maladaptioiden estämiseksi. Jos korva kuuroutuu aivot alkavat kytkeä itseään uusiksi uuden tilanteen mukaan ja tämä voi haitata paranemista kun korvaongelma paranee.
      Varo että et soita musiikkia liian kovalla kuuroon korvaan, jotta et aiheuta lisää vauriota.
      https://www.jove.com/video/53264/neuro-rehabilitation-approach-for-sudden-sensorineural-hearing-loss

      -C-vitamiinikuuri
      Löysin joitain tutkimuksia jotka puoltavat korkeiden C-vitamiiniannosten käyttöä ja koska askorbiinihappo on yksi vähiten myrkyllisistä aineita(LD50 noin 11900 milligrammaa) ajattelin että siitä ei ole haittaa.
      Tosin tästäkin tutkimustieto on aika hataraa.
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23208525
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17851951


      Henkisesti voin huonosti ensimmäisellä viikolla, paastosin useamman päivän, ja sitten söin vain jonkin verran lihaa ja kalaa. Ainakin pysyi pahin kortisonipöhö poissa ja jos kerran kortikosteroidien pitäisi auttaa estämällä NF-κB-transkriptio ja siten sytokiinipolku voisi beeta-hydroksibutyraatti tehdä samaa estämällä NF-κB NLRP3-polun kautta… Kaikki tämä on vain insinöörin teoretisointia eikä kannata antaa sille liikaa painoarvoa.

      Mitä tulee äkillisen kuulonalenemisen juurisyyhyn - Kukaan ei tiedä. Noin 10 %:ssa tapauksista tiedetään mikä sen aiheuttaa, loput ovat idiopaattisia eli ilman selitystä.
      Äkillinen sensorineuraalinen kuulonalenema on aika surkea diagnoosi koska se on diagnoosi poissulkemisperiaatteella. Periaatteessa se tarkoittaa että sinulla ei ole hernettä korvassa, tärykalvo ehjä jne.. Siitä siis on poissuljettu konduktiivinen kuulonalenema eli vika on jossain syvemmällä mutta kukaan ei tiedä oikein mitä ja miksi. Kaikennäköisiä syitä autoimmuunisairauksista, virusinfektioihin ja verenkiertohäiriöihin on ehdotettu. Kuuroutuneiden korvien tutkimukset eivät näytä viittaavan yhteen juurisyyhyn, välillä on löydetty Cortin elimestä vaurioita, välillä ei.

      Näiden linkkien takana on mahdollisista syistä hieman lisätietoa.
      https://pdfs.semanticscholar.org/9216/48d944f0d0139c1465e880afd33a3671e96e.pdf
      https://www.rug.nl/research/portal/files/31388909/B.O.Westerlaken.pdf

      Eräs mielenkiintoinen ehdotus äkilliseen kuuroutumiseen on ionikanavahäiriöt sisäkorvassa joka voisi selittää miten kuulo yhtäkkiä häviää ja palaa.

      Pelästyin itse pahanpäiväisesti ja huomasin kuinka heikolla tolalla tutkimus näyttää olevan niin lahjoitin heti muutaman satasen sisäkorvatutkimukseen(https://hearinghealthfoundation.org/). Haluaisin lahjoittaa enemmän äkillisen kuuroutumisen tutkimukseen niin ilmoita ihmeessä mikäli tiedät jostain tällaisesta ohjelmasta.

      Aiheesta tarvitaan paljon enemmän tutkimusta koska nyt lääketieteellinen hoito näyttää menevän mututuntumalla.

      Lopuksi sanon siis sen verran että äkillisen kuuroutumisen syyt ovat luultavasti moninaiset, joten tilanteesi on yksilöllinen. Älä siis stressaa liikaa muiden kirjoituksia netissä.
      Toivottavasti kuulosi paranee ja ota päivä kerrallaan.

    • 987654

      Olen nyt 55v mies. Minulla oli aivan samat oireet noin 5 vuotta sitten. Menin tavalliselle lääkärille näyttämään korvaani samoista oireista. Sanoi että ei näy mitään. Kiitos ja näkemiin. Aika kului ja korva vaan huononi. Sitten menin korvalääkäriin ja sain lähetteen magneettikuvaan ja kuulontutkimukseen. Kuulosta oli 50db hukassa matalista äänistä. Magneettikuvista löytyi aivokasvain . 5kk oli kulunut eikä korvalle tehty mitään. Aivokasvain leikattiin onnistuneesti. Oli hyvän laatuinen eikä liittynyt mitenkään kuulonmenetykseen. Oli ns sattumalöydös. Leikkauksen jälkeen aloin kyselemään korvasta että mitäs sille tehdään . Julkisen puolen lääkäri sanoi että se on alkava Menierin tauti ja yksityislääkäri oli verenkiertohäiriön kannalla. Koskaan en saanut totuutta selville. Nykyisin en juurikaan korvalla kuule. Tinnitys onneksi hävisi mutta paineen tunnetta on edelleenkin vaihtelevasti. Onneksi toinen korva toimii.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      967
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe