Veroeurojen kannalta onneton järjestely

ParaisillaOsataanPutsata

http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3945312/EK nosti Arkean ja Paraisten kaupungin valisen sopimuksen tikun nokkaan Veroeurojen kannalta onneton jarjestely

Arkea Oy on kuntien ja kuntayhtymien omistama osakeyhtiö, joka on aloittanut liiketoimintansa vuonna 2012.

EK nosti Arkean ja Paraisten kaupungin välisen sopimuksen tikun nokkaan – "Veroeurojen kannalta onneton järjestely"

Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) kritisoi Turun kaupungin enimmäkseen (98,54 %) omistaman Arkea Oy:n toimintaa. Arkea on monialayritys, joka tuottaa esimerkiksi ruoka- ja siivouspalveluita Lounais-Suomessa.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on puuttunut Paraisten kaupungin ilman kilpailutusta tekemään ruokapalveluhankintaan Arkea Oy:lta (TS 12.4.2018). KKV pitää seitsemän vuoden mittaista ja 20 miljoonan euron arvoista ruokapalvelusopimusta laittomana suorahankintana.
Virasto esittää markkinaoikeudelle elokuussa 2017 tehdyn sopimuksen määräämistä lopetettavaksi ja Paraisten kaupungille 200 000 euron sakkoa.
EK:n kilpailuasiantuntijan Jukka Lehtosen mukaan Suomessa on eri toimialoilla paljon Arkean tyyppisiä kaupunkien omistamia yhtiöitä, joilta naapurikunnat ostavat palvelut ilman kilpailuttamista. Hän on huolissaan ilmiön yleistymisestä.
– Tyypillisesti keskuskunnalla tai isommalla kunnalla on jo yhtiö. Siihen kosiskellaan naapurikuntia mukaan sillä perusteella, että julkisia hankintoja ei tarvitse kilpailuttaa. Tämä voi olla juridisesti pätevä, mutta kuntalaisten veroeurojen kannalta hyvin onneton järjestely, Lehtonen sanoo Lännen Medialle.
EK:lla ei ole nokan kopauttamista, jos kunta päättää hoitaa siivouksen tai ruoanlaiton omana työnään. Lehtosen mukaan ongelma tulee silloin, kun palvelut ostetaan jostain muualta ilman kilpailuttamista.
– Siinä ei ole hintakontrollia lainkaan. Ruoka voi olla laadultaan huonompaa ja siivous huolimattomampaa, koska sitä ei testata. Miksi Arkea saa sopimuksen suoraan naapurikuntien kanssa ikään kuin hovihankkijana ilman rehellistä tarjouskilpailua.
Lehtonen muistuttaa, että Arkean tuottamia lounas-, vartiointi-, kahvila- ja kiinteistöpalveluja on yllin kyllin tarjolla markkinoilla.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston apulaisjohtajan Arttu Juutin mukaan jotkut kunnat ovat virheellisesti tulkinneet, että vähemmistöosuuden hankkiminen pääosin naapurikunnan omistamasta yhtiöstä johtaisi väistämättä sidosyksikköasemaan, jolloin kilpailutuksen voi välttää.
Paraisten kaupungin omistusosuus Arkea Oy:n osakkeista oli 0,12 prosenttia.
– Ei voi missään nimessä sanoa, että Arkean toiminta olisi kaikilta osin lainvastaista. Markkinaoikeusesityksemme kohdistuu vain Paraisten kaupungin toimintaan. Arkea taisi prosessin kestäessä todeta, että heidän arvionsa Paraisten sidosyksikköasemasta oli virheellinen.
Juuti ei osaa suoraan arvioida, kuinka yleinen ilmiö hankintalain pelisääntöjen rikkominen on kuntakentässä.
– Voi näitä tapauksia olla enemmänkin. Systemaattinen perkaaminen ei ole mahdollista meidän virastomme voimavaroilla.
Arkean toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi ei halua ottaa kantaa Paraisten kaupungin ruokapalveluhankintaan Arkea Oy:lta.

– Paraisten prosessi etenee omassa aikataulussa, ja muut instanssit hoitavat sitä asiaa. En näe järkeväksi kommentoida yksittäistä sopimusta. Ne ovat aina asiakkaan ja Arkean välisiä asioita.

Arkea Oy on kuntien ja kuntayhtymien omistama osakeyhtiö, joka on aloittanut liiketoimintansa vuonna 2012. Hänen mukaansa Turun kaupunki on päättänyt omistajapolitiikassaan, että Arkean tulee kilpailla ja menestyä markkinoilla.

– Ensin vaaditaan, että kuntien pitäisi yhtiöittää toimintaansa. Sitten kun yhtiöt menestyvät, sekin on EK:n mielestä huono asia.

Rompassaari-Salmen mukaan Arkean kaltainen paikallinen pk-yritys on seutukunnan ja paikallisten veronmaksajien kannalta parempi palvelujen tuottaja kuin iso maailmanlaajuinen konserni, jonka tuloksia järjestellään yli valtakunnan rajojen.

– Se on ainakin varmaa, että maakuntiin verorahat eivät sellaisesta yrityksestä päädy. Me olemme paikallinen toimija. Maksamme verot paikallisesti ja työntekijät maksavat veronsa alueelle.

Arkea on aloittanut myös yhteystyön Lounais-Suomen paikallisten yrittäjien kanssa, että he pääsevät yhdessä Arkean kanssa tuottamaan kunnille palveluita.

Lue myös: KKV: Paraisten ja Arkean sopimus hankintalain vastainen – ehdottaa 200 000 euron seuraamusmaksua

EK:n kilpailuasiantuntija Jukka Lehtosen mukaan kuntayhtiöiden liikevaihto on tuplaantunut vuosikymmenessä lähes 10 miljardiin euroon. Hän on huolissaan siitä, että kuntalaisten verot valuvat naapurikunnan kassaan

2

100

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • QvidjanKummitus

      Paraisilla pitäisi nyt tapahtuneen jälkeen nostaa kaupungin lakimies Monica Avellan tikun nokkaan: hänen tehtävänsä on huolehtia sopimusten sisällön olevan kunnan edun mukaista ja laillisia. Miten olisi potkut ellei itse älyä lähteä ja ottaa vastuuta?

    • elämässäselvitymistä

      Ilmeisesti hän haluaa säilyttää työpaikkansa ja siten ilmeisesti täytyy tehdä niin kuin määrätään tai sitten .........

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      242
      2224
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      161
      1458
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1300
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1065
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1029
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      950
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      845
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      669
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      660
    Aihe