Professori kommentoi Sysmän hallintomallia

Tiedustelin Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvaselta, onko:

1) Sysmän hallintomalli mahdollisesti laiton (aviopari johtaa kuntaa kuin Danny ja Armi)?

2) Ovatko Sysmän kunnanviraston tietyille kunnanvaltuutetuille ilman avointa hakua annetut ketjutetut määräaikaiset työsuhteet laittomia eli korruptiota.

Tässä hänen vastauksensa:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Laki ei näyttäisi tätä kieltävän. Esteellisyyttä ei synny esittelijän ja luottamusmiehen välisessä suhteessa. Eri asia on se, ettei kunnanhallituksen puheenjohtaja voi olla päättämässä asioista, jotka koskevat kunnanjohtajaa (työsuhteen ehdot, palkkaus). Hankala tilanne, mutta oikeuskeinoja ei taida olla käytettävissä.

Työsopimusten ketjuttaminen on eri asia, ja korruptionäkökulmasta vaikea. Sen näyttäminen, että kyseessä olisi lainvastainen suosiminen, voi olla jokseenkin ylivoimaista. Järjestely on toki varsin omituinen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1) Muodollisesti homma on siis laillinen JOS kunnanhallituksen puheenjohtaja ei ole ollut päättämässä asioista jotka koskevat hänen aviopuolisonsa (kunnanjohtajan) työsuhteen ehtoja ja palkkausta - käytännössä kyseessä on kuitenkin vähintääkin HANKALA TILANNE, moraaliton suhmurointi ja vallan keskittäminen eli erittäin huono ja moraaliton hallintotapa. Joku joka tietää asiasta enemmän voisi tutkia asiaa.

2) Määräaikaisten kunnanviraston työpaikkojen osalta kyseessä voi hyvinkin olla lainvastainen suosiminen eli lahjus. Siltä toiminta ainakin ulospäin näyttää, koska kunnanvirastoon palkatut kunnanvaltuutetut toimivat kunnanjohtajan käsiohjauksessa kunnanvaltuustossa äänestäessään.

Kokonaisuutena - Sysmän hallintojärjestely on VARSIN OMITUINEN (afrikkalainen malli) eikä se siten mahdu kuntalaisten oikeustajuun eikä moraalikäsitykseen. Vastaavaa ei ole missään päin muualla Suomessa. Ja koska kunnanjohtaja ja kunnanhallituksen puheenjohtaja eivät ole itse tehneet tilanteen parantamiseksi mitään vaan päinvastoin näyttävät suhmuroinnillaan kuntalaisille keskisormea, he eivät siten ansaitse kuntalaisten luottamusta - asialle täytyy tehdä jotain.

3

341

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvin-on-toiminut

      Eipä haittaa hoitaako asioita avio-, avo-, tahi sateenkaripari, pääasia että hoidetaan ja kuntatalous on kunnossa. Paskanjauhajat kyllä keksivät aina haukkumisen aihetta päättäjistä, vaikka itsellä ei ole munaa edes ehdolle asettua, saati sitten uskottavuutta niin että vaaleissa valittaisiin.

      • SaaraHyökyaalto

        Kuntatalous kunnossa ja kunta tapettu...? Miten muuten Sysmän demarit pystyvät työväebpuolueena nukkumaan rauhassa tässä mielettömässä yksityistämisvimmassa?


    • Pidänhauskoistapaidoista

      Demareiden johtoporukka ollu pihalla kehityksestä jo reilun viis vuotta. Takinkääntäjiä ja ruskeakieliä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      35
      2319
    2. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      177
      1579
    3. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1505
    4. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      129
      1329
    5. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1199
    6. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      934
    7. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      880
    8. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      301
      854
    9. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      38
      825
    10. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      71
      761
    Aihe