Vanhuksen viimeiset vuodet

Aika.vähissä

Korostetaan, että jokaisen pitää saada olla omassa kodissaan niin kauan kuin pystyy.
Tätä mantraa hoetaan, kaikki uskovat.
Vanhus sinnittelee huonokuntoisena ja uupuneena jonkun apuihmisen varassa, joka käy silloin kuin ehtii ja viipyy 15 min.
Mutta oma kotihan on oma koti. Paras paikka!
Kuinka pitkään vanhuksen pitää tähän sopeutua? Voiko hän ruveta etsimään ja jonottamaan itselleen hoitopaikkaa vielä kunnossa ollessaan? Miten jo muistinsa menettänyt vanha ihminen saa asiansa hoidetuksi, niin että pääsee turvalliseen hoitopaikkaan pois yksinäisestä ja ahdistavasta kodistaan, jota ei jaksa enää hoitaa. Voiko kodinhoitaja neuvoa?
Se viidentoistaminuutin ihminen ei ehdi eikä huomaa vanhuksen hätää. On suljettava silmät siivottomuudelle ja epämääräiselle hajulle, likaisille vuodevaatteille. pesemättömille hiuksille. Miten yksi ihminen ehtii kaikkien hoivattaviensa asioita hoitaa!? Ei mitenkään!

Tehdäänkö hoidettavista ja käynneistä raportteja? Eikö niihin saa kerrotuksi todellista tilannetta?

25

865

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näillä-mennään

      Ilmeisesti on kyse kunnallisesta kodinhoitajasta, vaiko sairaanhoitajasta? Lääkeannostelijan ehtii 15 m. täyttää, tervehtiä parilla kyselyllä, ja katsoa missä kunnossa asukki edes päällisin puolin on.

      Nyt on kuitenkin niin ettei yhteiskunta voi kaikkea viihtyvyyttäkään taata
      Kunnathan käyttävät yksityisiä siivousfirmoja, en tunne tämän päivän tilannetta, mutta terveyskeskuksessa missä arvioidaan vanhuksen terveydentilanne, saa myös tarvittavan avun.

      --- Terveydenkeskuksessa sairaanhoitajalle voi kertoa tilanteensa ja pyytää kotikäyntiä, arvioimaan tilanteen!

      Ikä sinänsähän ei oikeuta kunnallista kodinhoitoapua, mutta pesemättömyys, tai vuodevaatteiden vaihto, tuntuisi kyllä liittyvän jonkinasteiseen masennukseen.
      Hitaastihan nuo työt huonokuntoisilla tapahtuu, vaikka aikaakin olisi , mutta lopputulos yleensä ilahduttaa.

      Yleensä elämän järjestelyt ajoissa, asunnon vaihdot pieneviin tarpeisiin ym. , olisi hyvä ratkaista ennen ikäloppuna olemista, joko itse tai omaisten/ ulkopuolisten avulla.
      Puhtia vaan asioiden hallintaan !

    • surkea.tilanne

      "Koti on paras paikka vanhukselle" on Kokoomuksen Risikon aikana syntynyt ajatus.
      Hoitopaikkoihin ei pääse millään. Ei omaisenkaan avulla.
      Liikuntakyvyttömiäkin makuutetaan yksin kotona.
      Kotihoitaja pyörähtää noin kolme kertaa päivässä.
      Kotihoidon tehtäviin ei kuulu siivota, ei pestä liinavaatepyykkiä eikä muutakaan välttämätöntä.
      Laitospaikat on ajettu alas.
      Niihin pääsee kun on arvioitu, että kuolema on ihan lähellä.
      Osa vanhuksista on heitteillä.
      Kotihoitajiakin on ihan liian vähän.

    • Ei.vielä.omalla.kohdalla

      Ihan sama tilanne oli takavuosina, kun mielisairaalat pantiin kiinni. Avuttomassa tilassa elävät mielenhäiriöiset jätettiin selviytymään omassa kotona, siinä maailman parhaimmassa paikassa. Kovasti asia oli noina aikoina puheenaiheena mediassa, mutta nyt on luonto varmaan korjannut avuttomat potilaat pois päiväjärjestyksestä, kun puhe on lakannut.
      Nyt on vanhusten vuoro. Yhä enenevässä määrin kerrotaan dementikoista, joilla ei ajantaju ole kohdallaan, ja ruuat ja lääkkeet ovat unohtuneet pöydälle, tai sitten syöty kerralla viikon annokset.
      Seniorikoteja ei rakenneta tarpeeksi, vanhan ajan kunnantalot ovat muisto vain, mitään turvaa ei ikäihmisille löydy omalta paikkakunnalta, eikä kunta anna samaa apua kuin joskus aikaisemmin.

      Mutta eikö vanhusten jälkikasvuilta saa odottaa mitään? Eikö heidän asiansa olisi hoitaa vanhuksen kotihoito, vaan heidät on jätetty kunnan armoille. Onhan vanhuksella eläkkeensä, josta ehkä riittäisi osa apulaisen palkkaan, ja lapsien kukkaroista loput.
      Eikö se olisi kohtuullista.
      Sanotaan, että yksi äiti hoitaa 10 lasta, mutta 10 lasta ei hoida yhtä äitiä. Ja siltä monta kertaa tuntuu.

    • Perkel

      Kyllä oma koti on aina paras niin kauan kun itte pystyy ittensä hoitamaan !

      • Ketään ei ajeta pois omasta kodista jos pystyy itsensä hoitamaan mutta jos ei pysty. Vanhukset ei kuulu vanhainkotiin vaan eteisen lattialle yksin kuolemaan.


      • PekkoPekanpoika

        Harva kai miettii mihin kohtaan kuukahtaa, jos eteiseen uskottelee, paras olisikin jättää menemättä sinne kotiin, ettei ainakaan yksin kuolis!


      • Per-kel

        Noh, toivotaan että kun viikatemies saapuu niin ois kun lampun sammuttais, etei tartte jossain laitoksessa omissa eritteissä vuosikausia kitua!


    • Elonleipä

      Pitäisi ottaa uudestaan ammatti nimeltään kotiapulainen. Tämä nimi tuntuu vähäpätöiseltä, mutta olisi nykypäivänä kultaakin tärkeämpi. Näille kotiapulaisille kunnon palkka että pärjää, ja korkeintaan kaksi paikkaa päivässä. Näin tulisi tehtyä arvokas työ kunnolla. Tätä työtä voisi tehdä myös miehet ja pienellä eläkkeellä olevat.

      • Hinthaara

        Meiän kyläss tais vielä 60-luvulla olla kotisisarkoulu (No rantaruottinkielellä mutt kuiteski) ei niitä taija enään Suomess nykyään? Mun äidilläkin oli avustaja kuukauden verran ku pikkusisko syntyi !


    • ViimeistäViedään

      Olen ollut noin kolme vuotta "kotiapulaisena" äitini luona omakotitalossa. Kotihoito käy monta kertaa päivässä, minä hoidan ruoan ja tiskin. Laitokseen ei halua joutua, niin sitten olen ja pysyn täällä (niin kuin se kuuluisa paska Junttilan tuvan seinässä). Elinkautinen kai tämä on, mutta kumman elämä loppuu ensin? Olen kohta 60-vuotias ja äiti on 84-vuotias.

      • On.meitä.muitakin

        Jos on liikuntakykyinen ihminen, mitä merkitsee ikävuodet? Miksi pidetään itsestään selvänä, että vanhuksia tulee hoitaa joko kotona tai jossakin seniorikodissa.
        Olen 85-vuotias ja tulen omillani toimeen. Hoidan asunnon ja pihatyöt, vain lumenluonnissa ja ruohonleikkuussa on palkattu apumies. Kerran kuussa käy siivooja, koska en jaksa nostella enkä kumarrella. Muun taloudenpidon hoidan itse ja ilman hätähuutoja.
        Nyt sitten sanotaan, ettei kaikilla on varaa maksaa avusta. Jos on varaa mennä kolikkopelejä pelaamaan K.kaupan aulaan, niin varaa on. Jos on varaa kaljatölkkiin ja tupakkiin, niin samalla rahalla saa sen ruohonleikkuun. Ei ulkopuolinen apu maksa maltaita. Lapsien valjastaminen jatkuvaan apulaisen asemaan on raivostuttavaa. Omat lapseni auttavat vapaaehtoisesti kun joutavat, jos leikkaavat nurmikon, olen iloinen, mutta en suinkaan katkeroidu, jos eivät ehdi. En edes pyydä. Olen itsenäinen ihminen, ikävuosista riippumatta. Ei tulisi mieleenikään ruikuttaa yksinäisyydestä ja ystävien puutteesta, kuten tuntuu olevan joillakin tapana tällä palstalla.
        Ja jos tarkemmin ajatellaan, niin 85-vuotiaitten lapsetkin ovat jo lähimain eläkeläisiä. Eivätkö hekin jo kaipaisi yhteiskunnan tukea ja hoivaa ikäihmisen osassaan! Miten heitä voisi velvoittaa omien vanhempiensa huoltamiseen!
        Tämän nyt tulin kirjoittaneeksi "ViimeistäViedään" kommentin innoittamana. Hänen äitinsä ei ole enää toimintakykyinen. Mutta meitä ikääntyneitä terveitä ihmisiä on varmasti enemmän kuin tiedetäänkään. Eihän heillä ole syytä puhua asioistaan mielipidepalstoilla.


      • Kiitos

        Pahanolonsa purkauspaikkana onkin väärin pitää keskustelupaikkaa, missä jonkun olotilaan syyttömät joutuu ottamaan kiukuttelun(itsesäälin vastaan. Täältä ei käytännön ongelmiin voida saa kuin neuvoja, vaikka luulisi jokaisen itse tietävän minkä instanssin puoleen kääntyy.

        Siksi onkin vaihteeksi kiva lukea ikäihmisen järkiperäistä ja positiivistä tekstiä.


    • Eiheitteillä

      Om koti on vahukselle paras vaikka VAIN ,JOS ,JOKU PITÄÄ KODIN JA VANHUKSEN PUHTAANA JA TOISELLA IHIMISELLÄ ON EDES KOHTUULLISESTI AIKAA OLLA VANHUSTA AUTTAMASSA.
      Muuten on palvelutalo parempi.

      • Makriina.ei.kirj

        Eiheitteillä.
        Tietenkin on, mutta niin kauan, kun itsekseen selviytyy, on jokaiselle parempi pysyä toimintakykyisenä kotona kuin mennä palveltavaksi palvelutaloon. Toimintakyky hapertuu, jos ei joudu liikkumaan ja toimimaan jokapäiväisissä puuhissa.

        Moni ihminen kaipaa apua nuoremmallakin iällä. Heillä ei ole mitään mahdollisuuksia edes rahalla saada vakituista apua. Esimerkiksi monilapsisen perheen äiti, joka ansiotyönsä lisäksi hoitaa kodin ja lapset. Tai invalidin hoitaja, joka on sidottu kotiin ja hoidettavaansa vuodesta toiseen. Tälläkin palstalla on kirjoittajia, joilla on tästä kokemusta.

        Kuten tuolla aikaisemmassa puheenvuorossa sanottiin, Suomesta puuttuu ammattiryhmä "kotiapulaiset", joita voisi palkata apulaiseksi arkeen.


    • Suomalainen porvaihallitus ajaa vanhustenhoitoa jatkuvasti alas,koska vienti vetää???
      Tämä on sitä sosialipolitiikkaa vuonna 2018!
      Rakentaisivat edes palvelutaloja,jonne köyhäkin pääsisi?
      No siellä taivaassahan meillä on kaikki valmiina,mutta jos kitua pitää,ennenkuin sinne pääsee,kohtuutonta?

    • Reru

      Ritu hei,

      Kyllä köyhäkin pääsee hoitoon omin kustannuksin ja käyttörahaakin jää. Hoitoon tulee hakeutua sosiaalihoitajan tuen avulla. Näin saadaan selville, minkä vastuun kunta ottaa hoidosta.

    • Makriina.ei.kirj

      Tämä vanhusten kotihoito ja seniorikotiin siirtyminen saattaa olla äärimmäinen tapahtuma perheessä. Kannattaa ottaa tarkkaan huomioon kaikki vaihtoehdot ja kuunnella asianomaista vanhusta herkällä korvalla. Kysymyksessä on sentään hänen loppuelämäänsä koskeva ratkaisu.
      Ei sitä noin vain ratkaista.

      Luin juuri netistä uutispätkän amerikkalaisesta 92-vuotiaasta muorista, joka ampui poikansa, koska tämä oli alkanut vaatia äitinsä muuttoa vanhustenkotiin.
      Äiti oli eri mieltä asiasta, ja katsoi parhaaksi ampua poikansa. Olisi ampunut pojan naisystävänkin, mutta tämä onnistui pakenemaan ja hälyttämään poliisit. Poliisit löysivät äitimuorin päiväunilta. Hän selitti väsyneensä tuon ampumisen jälkeen, niin että piti ottaa torkut.
      No valtio huolehtii hänestä loppuelämän.

    • voimathiipuu-huolettaa-

      Suomen politiikkaa on hoidettu huonosti, vanhuksilta on viety " leipä suusta "
      ennen oli toisin, suomi ei kuulunu EU:n työtä oli kaikille kansalaisille,
      työpaikat oli vakituisia eläkevuosiin asti,
      kotipalvelu oli tasokasta kuolemaan asti,
      nyt politiikka on vieny rahat ulkomaille,
      kansamme on suurimmalta osin työttömänä,
      vahukset on jätetty heitteille, hoivaa vaille,
      moni kuolee kotiinsa kenekään tietämättä,
      vasta parinvuoden kuluttua ehkä hajun perusteella löytyy pahoin mädntyny muumioitunu ruumis kotoa,
      surullista,
      Sipilä ei aijo parantaa vanhusten asemaa,
      päinvastoin, kurjistaa leikkaamalla pieniä eläkkeitä entistäki pienemmäksi,
      jotta rahaa jää hänen tyypisten johtajien yli-suuriin palkoihin poonuksiin optioihin ja ulkomaille vietäväksi,
      onkohan Sipilän omat vanhemmat vielä elossa,
      piakkoin tulee vaalit,
      ketähän osaisi,
      u s k a l t a i s i äänstää ,
      että avuttomiksi tulleitten vanhusten loppuelämä olisi edes hieman turvatumpaa hoivan ja huolenpidon suhteen,

    • Skytter

      Ei Sipilä moista tee.

      Täystyöllisyys ja maan talouden parannus on tähtäimessä. Vanhat pätevät henkilöt pannaan eläkkeelle kun halutaan antaa työtä nuorille.

    • Ammattiavun.tarpeessa

      Mahtaa Sipilällä ja hänen heimolaisillaan olla hauskaa, kun keittiön pöydän ääressä miettivät erilaisia kurjistamistapoja.
      Nostetaan pienituloisten verot ja alennetaan rikkailta! Hyvä ajatus.
      Otetaan pois ilmaiset taksikyydit eläkeläisiltä ja invaliideilta. Hyvä ajatus.
      Hei, entäs jos pienennetään eläkkeitä ja annetaan erotus rikkaille! Eikö oo hyvä ajatus!
      Lopetetaan senioritalot,. Halvempi tapa kuolla on oman kodin eteinen. Hyvä ajatus!
      Estetään sote! Hyvä!
      Kurjistetaan pieniä palkkoja, että saadaan isommat poonukset ja ulkomaille rahat. Hyvä.
      Annetaan matuille 5 ateriaa päivässä ilmaiseksi ja kustannukset köyhille! Hyvä ajatus!

      Kyllä on mukavia iltaistuntoja, ja tällä palstalla on lisää hyviä ehdotuksia. Toivottavasti lukevat että saavat ideoita.
      Eihän poliitikoilla ole tietenkään mielessä maan johtaminen kohti parempia aikoja.
      Ihan naurettava ajatus! Ei hyvä.

      • sipilää-äänestän

        "Ammattiavun.tarpeessa"

        Olipa sinulta katkera kirjoitus, tosin hieman ilkeäkin, koska et taida kovin hyvin hallita tätä nyky valtiontaloutta ja tarvittavia säästöjä, joita on pakko tehdä?

        Kuinka itse menettelet, kun rahasi on loppu? Tuhlaatko vain maksimiin, vai alkaisitko sittenkin miettiä, että mistä voi säästää?

        Muistatko niitä vuosia "Kekkosen" aikaan, kun ei saanut mitään asumistukia, saatikka vakio perusturvaa. Silloinhan muutti suurin osa nuorisoamme Ruotsiin, tai kuka minnekkin, mutta paremman leivän perään lähtivät.

        Sitäpaitsi ne oli yleensä poikia, tai sanoisiko miehiä. Ajattele, mikä väestön kasvu täälläkin olisi, jos nuo urokset olisi jääneet koto Suomeen ja kaikki naiset olisi saaneet lapsia, kuten ennenkin ja olisi siinä kannattanut silloin maksaa näitä nykyajan tukiaisia, että perhe pärjäisi.

        Mutta nyt on turhaa rypistellä, kun kakka on jo housuissa, koska tämähän on sitä jos, jos, jos ounastelua.


      • Ammattiavun.tarpeessa
        sipilää-äänestän kirjoitti:

        "Ammattiavun.tarpeessa"

        Olipa sinulta katkera kirjoitus, tosin hieman ilkeäkin, koska et taida kovin hyvin hallita tätä nyky valtiontaloutta ja tarvittavia säästöjä, joita on pakko tehdä?

        Kuinka itse menettelet, kun rahasi on loppu? Tuhlaatko vain maksimiin, vai alkaisitko sittenkin miettiä, että mistä voi säästää?

        Muistatko niitä vuosia "Kekkosen" aikaan, kun ei saanut mitään asumistukia, saatikka vakio perusturvaa. Silloinhan muutti suurin osa nuorisoamme Ruotsiin, tai kuka minnekkin, mutta paremman leivän perään lähtivät.

        Sitäpaitsi ne oli yleensä poikia, tai sanoisiko miehiä. Ajattele, mikä väestön kasvu täälläkin olisi, jos nuo urokset olisi jääneet koto Suomeen ja kaikki naiset olisi saaneet lapsia, kuten ennenkin ja olisi siinä kannattanut silloin maksaa näitä nykyajan tukiaisia, että perhe pärjäisi.

        Mutta nyt on turhaa rypistellä, kun kakka on jo housuissa, koska tämähän on sitä jos, jos, jos ounastelua.

        Et nyt ihan huomannut kirjoitukseni sisältöä, sillä olin poiminut ne ruikutukset näiltä palstoilta.
        Eivät olleet ,minun vakaumukseni pohjalta kirjoitetut.

        Minulla on eläke, jota ei ole leikattu, asun asunnossa, josta ei ole uhattu häätää, syön joka päivä, elän tavallista eläkeläisen elämää, jollaista ikäpolveni edustajat varmasti elävät ympäri Suomen. Joillakin paremmin, joillakin heikommin, mutta ei ole hallitus meitä nälkään näännyttänyt.
        Monet kirjoittajat sitä kuitenkin innokkaasti ennustavat.
        On vallalla se uskomus, että poliittinen toiminta on pelkkää kähmimistä ja oman edun tavoittelua, Vallassa oleva puolue tuomitaan riistopuolueiksi säälittä. Aikanaan Sipilää kehuttiin, kun hänestä tuli pääministeri. Nyt on kelkka kääntynyt ja odotetaan persuja pelastajiksi.


    • e.lä.mä

      Kyllä samoin kuin isäni vaikka suomessa. Koti on paikka kuolla.

      • e.lä.mä

        finni apina käyttää ryssää ....


      • 12lapsi

        Olen kohta 86 v , asun omakotitalossa ja on ajokortti ja auto , jolla pääsen asioille. Teen kotityöt ja säilöän hilloja omenista ja käyn mehustamassa omenatuoremehua ym. Mustikat täytyi ostaa kun niitä ei tuossa metsässä ollut ja eikä jaksaisi enää kumarassa keräilläkään. Polvi on kulunut ja reistailee, mutta täytyy liikkua niin se tokenee, Pikkukasveja en ole enää viljellyt, mutta perunat kasvatan nehän ei paljoa työtä vaadi . Minulla on hiekkapitoinen maa , joten selviän helpolla kyntöhommista ja siinä se kunnon salaisuus piilee ja sisulla on selvitty vaikeimmistakin asioista. Yksinhän tuota täytyy eleillä on pitänyt selvitä toistakymmentä vuotta yksin. Nurmikon leikkuu onnistuu kun on akulla toimiva kone ja pieniä mukavuuksia voi hankkia . Joskus täytyy vaivata lapsia kun ei uskalla kiipeillä rännejä putsailemaan ja korkeita paikkoja täytyy varoa. Tässähän tätä. Ei se kirosana ole tämä vanhuus .Yritetään , niin LUOJA antaa voimia . Ollaan ystävällisiä toisillemme. Kaikkea hyvää ja ajatellaan positiivisesti.
        HYVÄÄ SYKSYÄ KAIKILLE.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1590
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1275
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1258
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe