Kimppaveneily HS:ssä

Joakim1

Eilen oli Hesarissa juttu kimppaveneilystä: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005676937.html

Jutun mukaan Suomessa on 4721 yhteisomistuksessa olevaa purjevenettä ja lähteeksi mainittiin Trafi. Tuohan olisi n. 1/3 kaikista rekisteröidyistä purjeveneistä. Varmasti mukaan on siis laskettu kaikki puolisoiden tai muiden perheenjäsenten kanssa yhdessä omistetuiksi ilmoitetut veneet eli kaikki, joille on ilmoitettu useampi kuin yksi omistaja. Kuinkahan paljon on oikeasti kimppaveneitä eli perheen ulkopuolisen henkilön kanssa jaettuja veneitä? 5-10% vai vielä vähemmän?

9

744

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kimppakivaa

      Kahden veneen otos ei vielä ole tilastollisesti merkitsevä, mutta itse omistan yhden veneen kimpassa vaimon kanssa ja toisen, vain kilpailemiseen tarkoitetun yhdessä useamman osakkaan kanssa. Seuran laiturissa taitaa olla pari varsinaisesti kimppaomisteista venettä, mikä edustaa lähemäms sitä 5%:a venekannasta.

    • NäinOnNäkyleipä

      Kolhoositouhua tuollaiset kimppaveneet ja kimppavaimot...

    • TurunTautiako

      Jos kimppa toimii ja omistajat ovat samanhenkistä ja yhtäläisin taloudellisin resurssein varustettua porukkaa on kimppaveneen omistuksessa lukuisia hyviä puolia. Ajatellaanpa esimerkiksi 2-omistajan kimppaa.

      -Kun teet veneeseen mitä tahansa hankintoja niin saat aina tavallaan 50%:n alennuksen tuotteesta kuin tuotteesta tai palvelusta ja siihen päälle vielä tinkaamisen hyödyn.
      -Kahden kimpassa riittää yllin kyllin kummallekin omaa purjehdusaikaa ja yhdessä voidaan kisailla, tehdä tylsiä siirtoreissuja ym. ym.
      -kausihuollot menee suuremmalla porukalla kerrassaan vauhdilla ja töitä voidaan jakaa. Jos kaikilla ei käytännön työt suju yhtäläisesti, niin homman voi kompensoida esimerkiksi suuremmalla taloudellisella subventiolla .
      -Vene on helpompaa ylläpitää huippukunnossa kun tekijöitä ja rahoittajia on enemmän...

      Itsellänikin on pari kimppavehjettä omien lisäksi ja tuttavapiirissäkin noita on jonkun verran. Ehkäpä prosenttilukuna veneiden määrä laskien kimppaveneiden ( siis perheen ulkopuolisten omistajien ) kokonaismäärä voi hyvinkin olla 5-10%.

      Trafin tilastoissahan ei näy myöskään ne veneet, millä on esimerkiksi 1 omistaja - luonnollinen henkilö, yhdistys tai yritys, mikä subventoi veneen käytön esimerkiksi pursiseuralle vastikkeetta, mitkä veneet myöskin ovat tavallaan kimppaveneitä.... malleja kimpan toteutukseenhan on lukuisia.

    • oldsailor

      Kyllä meidän laiturissa kaikki suurimmat purjeveneet ovat yhteisomistuksessa. Eli en epäile tuota Trafin lukua ollenkaan. Tämä siis täältä landelta, Helsingissä tietysti asuu rikkaampia...

    • Epäilemättä asia on juuri kuten Joakim arvelee: Trafi on kertonut niiden veneiden määrän, joille on merkitty useampi kuin yksi omistaja. Eihän siellä ole mitenkään mahdollista tietää, mikä on omistajien keskinäinen yhteys (toki VRK tietää sukulaisuusyhteyksistä, mutten usko Trafin niitä tietoja missään muodossa hakevan, koska ne eivät heidän toimintaansa kuulu). Erilaisia mahdollisia yhdistelmiähän on vaikka miten:
      -sama sukunimi, eri osoite: ex-puolisot, jostain syystä muuten eri osoitteissa vaikkapa työn vuoksi asuvat, sisarukset, sattumalta samansukunimiset, vanhempi/lapsi, serkukset jne.
      -eri sukunimi, sama osoite: parisuhde, vanhempi/lapsi, sisarukset, kimppakämppä?
      -eri sukunimi, eri osoite: parisuhde, sisarukset, serkukset, vanhempi/lapsi, "aito kimppavene"?

      Ja mitkä noista yhdistelmistä ylipäätään pitäisi laskea "aidoiksi venekimpoiksi" ja mitä ei?

      Joakim, miksi "perheen sisäisesti" omistettu ei voisi olla aito kimppavene? Ja miten tässä kontekstissa määrittelet perheen? Onko sisarusten yhdessä ostama vene kimppavene vai ei? Tai äidin ja tyttären?

      • Eilenkinolihyväsää

        Kyllä minunkin mielestäni veljeni kanssa puoliksi omistamani purjevene on kimppavene, ei meillä muuten mitään yhteistaloutta ole.

        Trafin tilastoinnin kannalta huomionarvoista on se, että meillä oli tämä kimppa olemassa jo vuosia ennen kuin rekisteriin merkittiin molemmat omistajat. Tilastonikkari voi siis tulkita tämän tosiasioita vastaamaan saatetun kirjauksen kimppaveneilyn lisääntymiseksi, vaikka kyse ei ollut siitä. Toisaalta vastaavia kimppoja voi olla enemmänkin, jossa vene on rekisteröity vain yhden henkilön nimiin.


      • Joakim1

        Perheellä tarkoitin ehkä lähinnä samassa taloudessa asuvia. Uskoisin, että 80-90% yhteisomistuksista on puolisoiden omistamia. Aikuiset sisarukset omistajina ovat jo oikeita kimppaveneitä.


    • Marinsatama

      En kyllä tunne täällä Espoossa kimppa-purjeveneitä. Meilä on purjevene ollut jo 9 vuotta. se on vanhimman pojan nimissä. Me äiti ja isä olemme kyllä panneet siihen paljon rahaa, ainakin silloin alussa. Purjeet myös talvehtivat talvella meillä. Paljon seilaneena minä autan reiteissä ja merimiestaidoissa ja yleisesti olen innostunut huolloissa ym:ssa. Meillä veljekset perheineen viettää loma ja vapaa-aikoja yheteiskäytössä olevilla purjehdus-asunnoissa ja kesämökeillä. En ikinä uskoisi, että yteiskäyttö vieraiden kanssa onnistuis. Isoista rahoista tulee heti riitaa.En lainaa kallista autoanikaan vieraille.

    • Santander

      Olisiko omistavat rahoitusyhtiöt ja yritykset katsottu yhdeksi käyttäjäksi ja haltija toiseksi. Tuskin ohjelma erottaa trafin tilastoista yrityksiä luonnollisista henkilöistä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1701
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1327
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1313
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1264
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe