15-20 lehmän maatila järkevin

näinsekäy

ja peltoa parikymmentä. Näin tälläisen kokoisena minä se tekisin. Silloin maidosta tuloa noin 50-70 tonttua ja tukia ehkä 20 tonttua (?). Eläisipä vallan hyvin. Rehujenteko ehkä ostopalveluna, niin ei tarvitse laittaa koneisiin, ja saa kätevät isot paalit. Koneistus järkevää: 1-2 vanhaa käytettyä mutta hyväkuntoista max. 20 tontun traktoria, toiseen etuluormain ja paalipihdit. Navetan koneistus, niin, että homma käy: avantti olla pitää. Navetalle ei jäädä asumaan, max 2h saa mennä aamulla ja illalla, jos ei mitään erikoista poikimisia tms.. Lypsyasema olsi hyvä. Muuten elelee vähän nuukemmin,: vanhat autot, vaikkapa 2000-luvun alun corolla, ja hiase työautona, järkevät ja kestävät. Tavoitteena maksimoida vapaa-aika: ehkä emännän kanssa vuoroteltaisiin navettapäiviä, niin saa aina joka toisen päivän ihan omaa vapaata: vaikka käydä maratonilla tai pirkan hiihdoissa. Muutenkaan turha harrastella soppailua, ihan tyhjää: hetken mielihyvä ja aivot pehmyy turhanaikaisesta. Mielummin liikuksia luonnossa, urheilla ja lueskella: kehittävää, ei maksa mitään. Alkuinvestointi kohtuullinen olsiko joku 200-300 tonttua riippuen sijainnista. Laina varmasti tarpeentullen irtoaisi, jos ei ihan peppu auki. Tai lainaa välttämi edes tarvitse: myöpi etelän kaupungista asuntonsa pois poikkee.

41

791

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EiTuuPuhtaanaKäteen

      Mites nuo menot? Ei ole tulot tärkeimmät, vaan se, mitä jää viivan alle. Sanoisin, että neljän tunnin töillä tulee neljän tunnin tulotkin, joten kun tekee enemmän, jää käteenkin enemmän. Voi olla, että,aloittajan esimerkissä ei jäisi mitään, joten kaikki sen yli on vasta plussalla. En möisi kaupunkiasuntoa vaihtoehtona.

      • hitonhöperöt

        Aloittajan ne nauraa pankissa ulos. Mistä se 200k saa edes puolet tuosta alasta peltoa?


    • näinsekäy

      En tarvitsisi varmaan lainaa, on pätäkkätä jo valmiiksi. Amattimiehellä yleensä on. No, jos ei omaa peltoa ottaa kylän peltoja vuokralle. Tyhjenevästä Itä-Suomesta löytyy käypäset mestat ja tilat. Mitäs niitä menoja, ei paljon mitään. Viljaan ja väkirehuihin jotain, maksaa rehunteosta jotain, normit satunnaiset lääkärin kulut, sähköä vähän menee, Koneet amattimies laittaa ja sepittää itse. samoin rakentaa tarvittavat jutskat. hyvin pärjää. Mitäs sitä tarvitsee edes jäädä kulujen ja itsen ( emännän) elämisen kulujen jälkeen jälkeen ihmeitä viivan alle. Vaikka kyllä tuosta jää silti. Lehmistä en repisi sitä viimeistä litraa/ huipputuottoja. Terveempänä pysyvät ja kivempi muutenkin, saisivat elää pidempään kun sen keskiarvon 3 v. Aamunavetan jälkeen kalalle verkoille, marjamehtään, emäntää hoitelemaan, naapurriin jutskaamaan, auttelemmaan ymym.

      • höpöukkooo

        Kjäh, kjäh, edes työttömät ei tee talkoilla.


      • RealismiPureeÄkkiä

        Mitäs niitä menoja, ei paljon mitään.....vakuutukset, polttoaineet, koneiden varaosat vaikka huollot tekiskin itse (aikaahan siihen ei mene...?) Myel-maksut, kiinteistöverot, muut verot, jätehuolto, vesimaksut, viranomaismaksut.....eläinlääkintääkin tuppaa olemaan joskus enemmänkin kuin satunnaisesti. Vuokrapellon varaan ei pysty lehmänpitoa jättämään, tai sitten lehmätkin on vaan vuokralla.


      • APINOITA
        höpöukkooo kirjoitti:

        Kjäh, kjäh, edes työttömät ei tee talkoilla.

        JUU VILJELIJÄT LIENEVÄT AINOITA


    • näinsekäy

      Noj-joo, noissa useimmissa kyse ykkössatasista, tonnista korkeintaan. Myeli vähän isompi, mutta siinäkin maatalousyrittäjillä huomattavasti pienempi maksuprosentti kuin muilla. (siihen liittyen perusitku viljelijöillä on : kun niin pieni eläke - ettekös kuitenkin ihan itse määrittele tulevan eläkkeenne suuruuden?:)) Jotain pitää budjetoida koneiden korjauksiin ja uusintaan, mutta ei niihinkään nyt valtavia - sehän tietysti yleistä viljelijöillä, että ylikoneistetaan ja ostellaan, että sitä verottajalle maksettavaa saisi pienemmäksi. = osa oikeasti luulee, että se on suoraan veroista pois yksi yhteen, jos ostat vaikka 20 tontun jonkin uuden laitoksen! Mitä vesimaksuja?? tiloilla omat käyttövesikaivot, paskakaivot tyhjennetään itse pelloille lannokkeeksi.

      Joo, peltoa on todennäköisesti tilan mukana omaa se 20-30ha, mutta voi mennä vuokrapelloillakin, jos (kun) saa vaikka 10 vuoden sopimukset - Itä-Suomen vanhusvoittoisesta tyhjänpuoleisesta kylästä . Hyvillään ovat jos joku aikoinaan kovalla työllä raivattuja peltoja hoitaa.

      Maataloustuet, niiden määrä minulle hiukan epäselvää - kertokaas paljon tulee massia vuodessa tukina, oletuksella 20 lypsävää pienkarja 30ha omaa peltoa. Kun hakee ja optimoi kaikki tuet ja niiden määrän. elikäs hyvinvointituet, ympäristonhoitotuet, luomut ja tämmöset, mitä kaikkia onkaan. Eritelkää mieluusti, kiitos.

      • Johanneksena

        Puolet tulee oalkasta tukina.


      • eikandealoittaa

        Työttömänä saan viikossa 5000e puhtaana,


      • enedesharkitse
        eikandealoittaa kirjoitti:

        Työttömänä saan viikossa 5000e puhtaana,

        Siitä tulee noin 260 000€ vuodessa, puhtaana, sillä pärjää jotenkuten kun saa lisäksi asuntotuet ja akan nimissä myös harkinnanvaraiset tuet


    • näinsekäy

      Siis jos lehmistä 20 x a 4000e/v = liikevaihtoa 80 tonttua, niin tukia toiset 80 tonttua, se on yhteensä 160 tonttua pätäkkää! Vai ei tissinkoitto kannata?!! :)))

      • saadaankunnonnaurut

        Nyt, menet pankiin laskelmasi kanssa.


    • näinsekäy

      Noo, tiedänhän toki, ettei puolet tuloksesta ole tukia, mutta kun tuo yksi heepuli niin esitti. Ette silti yksikään tätä lukeva viljelijä tule tähän kertomaan esimerkkitapaukseni tukien euromäärää, vaikka tiedätte ne, ja olisi helppo laskea koko tukisumma. Siksi ette kerro, koska teitä alkaisi hävettämään ja nolottamaan.

      • nolottaisi

        Käteen jäävä palkka, työtönkin tienaa enemmän.


    • näinsekäy

      Paitsi että työtön ei tienaa mitään, vaan elää armosta so. toisten hyväntahtoisuudesta. Noh, niinhän kyllä viljelijäkin , osittain.

      • tyhmiäkustaan

        Mistä helvetin armosta se työtön elää? Idiootithan sen elättää ja se vain nauraa.


    • näinsekäy

      Siitä "armosta", että jos työssäkäyvät poliittisesti päättäisivät poistaa työttömyyskorvaukset (sos.turvan), niin työtön etsisi mitä vaan työtä (alkaisi kelvata), kerjäisi ruokansa, kuolisi pois tai alkaisi varastella.
      Viljelijätkin eläisivät ilman (ainakin koitimaisia omia 4mrd) tukia mikäli niin päätettäisiin (kepu on nyt hallitusjohtaja).Osa viljelijöistä tyytyisi vähempään, osa tehostaisi, osa lopettaisi ja etsisi palkkatyön, Kai osa kuolisi vitutukseen, nälkään tuskin kuitenkaan. Luultavasti viljelijän tuotteesta saama hinta hiukan nousisi, koska osalle kuluttajista kotimaisuus on ratkaisevaa ostopäätöstä tehtäessä. Ja kun tuotanto on pienempää kuin kysyntä, hinta vapaassa markkinassa nousee. Nythän vaikkapa maitoa tulee ihan liikaa kysyntään nähden.

      • tyhmätmaksaa

        Euroopassa tuilla, joita Suomi rahoittaa lähes MILJARDILLA on kiva tuottaa maitoa ylituotantona.

        MISSÄ MUULLA ALALLA VALTIO TUKEE VIERAAN MAAN TYUOTANTOA OMAA VASTAAN?


      • TAKAJÄÄRÄT

        TUOTTAJAHINTA NOUSISI KUN NÄMÄ HINTAA ALHAALLA PITÄVÄT TILAT JOUTUISI LOPETTAMAAN ITSE NIIN HINTAA NOSTETTAISIIN


      • loppuuhalpuutus

        Tuonti ja rajat kiinni.


    • suuruudenekonomia

      Maatilat voisi kaikki pakko-ottaa valtiolla ja kansallistaa. Isoja valtion tiloja vain.

      • vastaakysymyksiinheti

        Miten toimi demarien malli maatila?


      • MaaJussitPaskantaa

        Koko maatalous lopetettava, niin luonto kiittää,
        siiryttyvä tuontiruokaan.


      • promilleille

        Marssista tulee hyvöö ja halapoo


    • maajussinpoikavaan

      Joo-o, ei taida olla tämän aloittaja maatilalla koskaan elännytkään. Ei se ihan noin auvoista ole... kun ne elukat on hoidettu päivät meneekin muissa töissä, on risusavottaa / polttopuiden tekoa tämä yleensä lopputalvesta, keväällä, alkukesästä kylvöhommia, äestämistä, sitä paskan ajoa, lannoittamista, kun kesäkuu alkaa niin sitten päästään rehuntekoon, heinäkuussa kaadat heinää ja pöyhit sitä ja toivot että eivät pääse kastumaan ja kuivana pitäisi saada kerättyä talliin, sitten taas hetken päästä rehuntekoa. Elokuunlopusta pääsetkin sitten korjaamaan sitä ikäloppua puimakonetta ja rukoilemaan ettei se hajoa tai että pellot kestävät ajaa sillä roiskolla. Kun saat sitten ne viljat kerättyä ja laitat kuivaimeen niin pääset ihastelemaan sähkölaskua minkä se kuivuri teettää.. siitä sitten pottuja keräämään sen jälkeen.. lokakuussa jos yhtään kylänmies olet niin sitten vietätkin kaikki viikonloput hirvijahdissa.

      Siinä sitten kesällä kierrätät niitä laitumia elukoille ja rakentelet sähköaitaa ympäriinsä ja toivot että hirvet ei niitä riko. Joka aamu heräät noin viideltä, seitsemänä päivänä viikossa, jos sairastut niin aika vaikeata on sijaista/lomittajaa saada lyhyellä varoitusajalla. Maitolitrasta taisi tuottaja saada noin 30cent / litra. Tukiaisia saa eu:lta noin 20t€ vuodessa tuon kuvaamasi kokoiseen maatilaan ja niitä pikemminkin jatkuvasti vain leikataan, samoin maidon hintakin on ollut laskemaan päin. Rahat menee lannoitteisiin, energiaan, yllättäviin hajoamisiin ja kossuun.

      Vapaita päivä ei ole, pikemminkin tuo on elämäntapa, ja rikastumaan ei pientilallisena päääse mutta eihän se raha ole kaikkea kaikessa.

    • näinsekäy

      On minulla kuva tuon kokoisen tilan toimista. Ei läheskään noin ankeata kuin kuvasit. Ihan toisin: leppoisaan omaan tahtiisi duunailet, ainakin verrattuna normipalkkatyöläiseen, siis toisen orjaan: se on oltava 5 pv viikossa 8-9 h putkeen kustannuspaikalla, ja siihen vielä hyvässä lykyssä toistatunnin työmatkat päälle. Tietenkin koneet huolletaan ja laitetaan kuntoon hiljaisempana aikana, että homma käy kun aika on. Samoin aituut ja yleensä kaikki toiminta järkevästi tasoittaen vuoden kierrolle. Se että ottaako vähän enemmän hynää ja säästää tekemällä rehut ja viljat itse, vai kaikki ostaopalveluna, oma valinta, jos saatavissa pätevä urakoija. Itse varmaan valitsisin lisää vapaata, ja antaisin tilauksen rehut valmiiksi paalattuna, viljat puituna siiloon. Vuoden polttopuihin 10-20 mottia max. viikko pystymetästä valmiisiin klapuihin pinossa. Paskanajuakaan viikkosotalla kukaan tee. :) Päivän homma.

      • näinsdemenee

        On minulla kuva tuon kokoisen duunarin toimista. Ei läheskään noin ankeata kuin kuvasit. Ihan toisin: leppoisaan omaan tahtiisi duunailet, ainakin verrattuna normipalkkkaviljelijään, siis toisen orjaan: se on makoisaa 5 pv viikossa 8-9 h putkeen kustannuspaikalla ei eläkemaksuja, eikä pelkoa vastuusta, sekä kova liksainen sairaus raha työterveys huoltoineen, ja siihen vielä hyvässä lykyssä 5 minutin työmatkat päälle. Tietenkin koneet huolletaan työnantajan piikkiin huoltoukoilla ja laitetaan makaillaan tehtaalla hiljaisempana aikana, että homma käy kun aika on. Samoin kaikki toiminta järkevästi tasoittaen vuoden kierrolle ettei stressi iske. Se että ottaako vähän enemmän hynää ja säästää itseään vai alkaako yritäjäksi oma valinta, jos saatavissa pätevä työnantaja ei palkka duunia voita mikään. Itse varmaan valitsisin lisää duunarina tehokasta työtä eikä lonnimista työpaikalla. Vuoden pikkujoulut raskain aika. viikko pystymetästä valmiisiin pippaloihin viinoineen. Paskanajuakaan demareiden tupailloissa viikkosotalla kukaan tee. :) Päivän homma meillä duunareilla kestää kuukauden.


    • näinsekäy

      Heh, nyt lehmät korkeelaitasseen ja eikun palkkalaiseksi! Suomi on vapaa maa: maatalousyrittää ei ole pakko jos ei taho. Tosielämäsi on lyhyt, käytä se taiten!!

      • näinsekäy

        Heh, nyt palkka duuni irtisanoutumaan ja eikun viljelemään! Suomi on vapaa maa: duunarina ei ole pakko jos ei taho. Tosielämäsi on lyhyt, käytä se taiten!!


    • ViimeistäVuottaVuokralla

      Olikohan ajatus hankkia tila, joka on valmiiksi tuon kokoinen ja eläimineen kaikkineen? Silloin joku tolkku voisi olla, mutta jos tyhjillään olleeseen navettaan (saati remontoitavaan tai rakennettavaan) lähtisi karjan hankkimaan jne. niin ihan utopiaa. Tuon kokoiset navetat on rakennettu 1970-80 -luvuilla, ja kolmessa sellaisessa eläimiä (vuokralla) hoitaneena ne ovat nykymittapuuhun rakennettu 'maan sisään' liian matalalle, sisämitaltaan matalia, lantasysteemi yleensä työläs tai toimimaton ja ilmanvaihto riittämätön. Parret nykylehmille lyhyet ja myös kiinnityssysteemit liian matalat mahdollisesti. Jos alkuperäiset, myöskin alkavat rikkoutua viimeistään tuossa iässä. Eli ainakin kopillisen pienkuormaajan voi unohtaa; ei pääse putkien ali sisälle. Paskaa saa veivata vähintään viikottain tai purkaa ja korjata tasaisen tappavasti sillointällöin särkyvää lantapuristinta, ja eläimet herkästi sairastuu kosteassa ilmassa. Että hyvää, työntäyteistä loppuelämää vaan valitsemallanne uralla.

      • niinseontotuus

        Tapatyötön Jopa ei hesan kelan luukulta mihinkään maalle lähde töihin. Varma ja helppo tulo kaupungissa takaseinästä.


    • näinsekäy

      Juuei, mitään ukkivaarien aikaisia toimimattomia ja loppuunajettuja systeemeitä. Navetan pitää olla sellainen, että sinne on aamulla hyvä fiilis lähteä, eikä kuluta itseään loppuun, ei henkisesti eikä fyysisesti. Siis juuri; riittävästi ilmaa, toimivat koneelliset rehunsyöttö ja lannanpoisto, kunnon valaistus jne. Pihatto lypsyasemineen varmaan se optimi, mutta ok on 80-90-luvulla laitettu parsinavettakin? Vähän enemmän könyämistä, mutta lypsyjakkaran käytön opettelu säästää polvet. Jokatapauksessa suunnittelussa oltava oltu käytetty järkeä, että eläimet ja hoitaja voivat hyvin esim. melutaso niin ettei vaikkapa lypsykone huuda korvanjuuressa, työturvallisuus oltava huomioitu. Pakkohan ehkä ei olisi ostaa omaksi, jos saa järkevän vuokrattavan; voisi kuvitella löytyvän eläköityvät tilalliset, jotka mielummin vaikka vuokraa kun jättää mestat tyhjiksi autioitumaan, jos jatkajia ei omasta takaa löydy, eikä rahalla ostajia.

      • antakietyönantajanpiikki

        Juuri noin, muuten duunareille annettaisiin puunkuorintaan petkele, ompelemiseen neula jne jne


      • HyvinMenee

        Työ mitä se on? älkää nyt naurattako, seinästä saa rahaa, kaupasta saa ruokaa ja Virosta saa viinaa.


      • mätäsyteemi

        Demut ryöstää toisilta.


      • Hyvinvointi

        Pienet navetat ovat juuri sellaisia, missä sekä hoitajat että eläimet voivat hyvin. Eläimet tietävät nimensä ja niitä paijataan harjaamalla. Eläimet ovat rauhallisia ja niitä on helppo liikutella paikasta toiseen. Eläimillä on hyvä olla, koska niitä ei lajitoverit pääse kiusaamaan ja siten eläimet ovat stressittömiä.


      • kokemuksella

        Niin, kauan Hoitajat ja lehmät voi hyvin, jos metsässä riittää puuta.


    • emänntä

      aloittaja on oikeilla jäljillä.Itsellä 30 lehmää itse hoidetaan.Leipä riittää hyvin.Käymme jopa ulkomailla joka vuosi ja lapset koulutettu.Toivomme vaan että joku jatkaisi tilamme pitoa.Metsät pystyssä.

      • herätkääjo

        Takuulla jatkaa, tuo tilan tuoton saa jo kortistostakin, ja ihan ilman hikeä.


    • Jkol

      Ei taida nyt aloittajalla olla ihan kaikki mukut ja kikut taseessa.

    • renkipoika

      Kyllä aloittajan unelma on ihan ok.
      Itsekin tuollaista olen haaveillut, mutta resusseja ei ole.
      Olen ollut maatalouslomittajana ja nähnyt erilaisia ja kokoisia tiloja.
      Asenteesta on kokolailla kiinni, miten tilanpidon kokee.
      Jos haluaa tehdä omaa homma itselle , eikä haaveile mijoonista ja sängyllä pötköttämisestä,
      niin vapaata ja antoisaa elämää tuollaisen tilanpito olisi.

      Nykyisin olen toimistotöissä ja ei olisi edes yhtä lehmää varaa hankkia ja hoitaa.
      Yhden tuttavan tilalla käyn viikonloppuisin jelppimässä ja saan polttopuita ym. palkaksi.
      Samoin traktoria saan lainata , jos lunta tulee talvella paljon.
      Rahaa en ota, koska olen auttamasssa, enkä palkkatyössä
      ja koska tykkään niistä hommista.

      Rahaa jää velkatalon ja velka-auton ym jälken 100 eur /kk.
      Sillä voisin ostaa kossua ja röökiä, mutta en käytä.
      Pistän sen satkun puskurirahastoon.
      Viljelyksiä itsellä on 2x2 m perunamaa ja metsää yksi koivu ja yksi omenapuu.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2824
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      526
      2671
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1855
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1787
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1733
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1679
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1282
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      87
      1116
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      58
      1099
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1092
    Aihe