Lannavaaran hauraasta jäästä

Jäätä.näkyvissä

Uusimmassa RS: n numerossa on kahden sivun artikkeli, jossa pohditaan kuka ja miksi Lannavaaran kirje kirjoitettiin. Edelleen kirjoittaja ihmettelee, että miksi tästä uudesta päätöksestä ei kirjoitettu laajemmin kristittyjen parissa.
Kirjoittaja yrittää osoittaa, että tämä julkilausuma ei oikeastaan ollut minkään arvoinen vaan oli tarkoitettu prinsessan ja muiden päättäjien miellyttämiseksi ja että sen oli kirjoittanut lähetyskoulun johtaja Lundberg.

Kirjoittaja ei syvemmin pohdi, miksi siinä on esim.Raattamaan
ja muiden silloisten Lapin vanhinten allekirjoitus.
Sen sijaan kirjoittaja pohtii, miksi tästä Lannavaaran päätöksestä ei kirjoiteltu kristittyjen keskuudessa.

Mutta tehtiinkö Lannavaarassa mitään uutta päätöstä uudesta menettelystä? Siellähän annettiin vain julkilausuma silloisille kristityille itsestään selvästä asiasta.
Uusi päätös tehtiin vasta nyt päätettäessä ottaa sakramentit itselle.

Lannavaaran julkilausuma Raattamaan ja muiden Lapin vanhinten allekirjoittamana ei hajottanut kristillisyyttä vaan hajoamisen syyt olivat muualla. Syyt olivat siinä, että kuka oli suurin.
Nyt tehty ensimmäinen herätysliikkeen sakramenttipäätös eli ottaa sakramentit itselle hajotti sen. Syy tosin nytkin oli siinä, että kuka on suurin.

Mutta nyt sakramentteja käytettiin keppihevosena puhdistettaessa pois kevyet jyvät, jotka olivat seuranneet mukana hyvinä aikoina eivätkä mukisematta taivuttaneet itseään kristillisyyden hallintokaavion alle, jossa ylimpinä olivat Odd ja Gunnar.
He itse kertomansa mukaan ovat virheettömiä tehdessään kristillisyyden päätöksiä. Lisäksi Gunnar saarnasi, että nouseminen heitä vastaan on nousemista PH:ä vastaan ja siten PH:n pilkkaa.

Tätäkin olisi samassa RS:n artikkelissa voinut pohtia, että onko tämä vielä hauraampaa jäätä.

69

4182

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Luonnolliset jäät on sulannut jo 123 kertaa sen jälkeen ,
      Jos tarkoitat sitä 1895 tapausta Lannavaarassa.
      -

    • Näin_se_hajosi

      Puhtaasti ihmispoloisen itserakkautta ja hengellistä yleyttä, tehdä itsestään Jumala ja erehtymätön.

    • Leivone

      Onko oikeasti kyse KIRJEESTÄ vai pelkästään lehdessä tai kirjassa julkaistu ”kertomus”? En ole ikinä nähnyt tällaista kirjettä mutta kylläkin mainittuja kertomuksia tapahtumasta.

    • Sulaan.upposi

      Kyseessä on Lannavaarassa pidetyn saarnaajain kokouksen julkilausuma. Allekirjoittajina Raattamaa, Poromaa, Purnu ym. silloisia Lapin vanhimpia.

      Sittemmin julkilausuma on voitu julkaista kapteeni Melanderin matkakertomuksessa Vårt Land lehdessä ruotsiksi ja Haaparannan Lehdessä.
      Saarnaajain kokouksen julkilausumaa allekirjoittajineen ei tee tyhjäksi olipa sihteerinä toiminut Lundberg tai ei. Allekirjoittajat vastaavat sisällöstä.

      Miksi Lannavaaran "päätöksestä" ei ole merkintää 14.3.1895 Lapin vanhinten kirjeessä Amerikkaan eikä myöhemmissäkään Lapin vanhinten kristillisyyden kirjeissä?
      Ehkä vastaus on siinä, että Lannavaarassa ei 1895 tehty mitään päätöstä vaan annettiin vain julkilausuma entisestä käytännöstä, joka jatkui siihen asti kuin nyt yli sata vuotta myöhemmin tehtiin Lapissa päätös "yksimielisesti" ottaa sakramentit itselle.
      Tämä oli ensimmäinen sakramenttipäätös herätysliikkeessä.

      Lannavaaran "päätöksen" avainhenkilöt ovat Raattamaa ja muut vanhimmat allekirjoittajina, Melander ja Lundberg ei niitä ole, joten RS:n toimituksen olisi syytä korjata nämä kirjoittajan vääristelyt.
      Tarkoitus ei nimittäin pyhitä keinoja.

      • Jääköyhä

        Mutta kun se Melanderin matkakertomus on alkuperäisin versio tästä tekstistä.


      • teuta011

        Noista allekirjoittajista , ainakin Poromaa erkani myöhemmin
        VL :n 1901 ja osan aikaa ennenkin.


    • Jäänmurtaja

      Koko Lannavaaran ”julkilausuma” on tekaistu juttu, jonka alkuperäistä versiota kukaan ei koskaan missään ole nähnytkään. Keksitty ja julkaistu lehdissä ja kirjassa heiltä, joille Kristuksen ies ja hallitusmuoto tuli liian raskaaksi.

    • häpeä_valehtelija

      Älä valehtele. Te luulette muidenkin valehtelevan kun itse rakennatte koko identiteettinne valheen varaan. Faktaa se on. Eikä valehtelemalla muuksi muutu.

    • Ahveni

      Faktat pystyy todentamaan. Nyt ”fakta” on todella hauraalla jäällä.

    • Vannalaara

      Emme voi varmasti tietää, onko Lannavaaran julkilausuma tekaistu, vai onko oikeasti olemassa. Se kyllä mietityttää, kun lukee ensimmäisten herätysliikkeen vaikuttajaihmisten kirjeitä ja kirjoituksia, että mitä he olisivat päättäneet, jos valtiokirkossa olisi ollut käynnissä samanlaiset mullistukset, kuin nyt on.
      Siitäkin on ollut keskustelua, että herätysliikkeen keskuudessa olisi ollut naisia puhujina. Olen itse löytänyt joitakin mainintoja siitä, että seurojen jälkeen joillekin naisille on annettu puheenvuoro ja sitä on kutsuttu jälissä saarnaamiseksi ja tästä tuon ajan ev lut kirkko olisi herätysliikettä moittinut. Siis tästäkin niin kuin ulvonnasta, huutamisesta, rippiopista ym. ym.

    • tosi.on

      Kyseessä on julkilausuma itsestään selvässä asiassa eikä siitä ole sen kummemmin tarvinnut kristittyjen keskuudessa edes käsitellä. Julkilausumahan on osoitettu herätysliikkeen ulkopuolisille tiedoksi.
      Jos jokin ei sovi itselle, on liian helppo oikotie väittää sitä väärennökseksi tai epäillä sen todellisuutta. Julkilausumahan on samanhenkinen kuin LLL:n kanta.

      Kannattaa miettiä sitäkin, että sakramentit otettiin itselle kaikkea muuta kuin yksimielisesti ja että kirkko ei edelleenkään hyväksy samaa sukupuolta olevien vihkimistä avioliittoon.
      Vanhojen Lapin vanhinten julkilausuman noudattaminen olisi ollut tässäkin asiassa siunauksellista.

      • 557788

        Montako veikkaat että tuohon aikaan olisi kehdannut olla edes esittämässä. saman sukupvihintää . ei siitä ole kirkolliskokous pöytäkirjaa tieten edes.


    • 445007

      Palstalla nähty yliluonnollinen ilmiö esikoiset ry,n oikeassa olijat.

    • eläpä_sönkötä

      Jokainen joka ei muita herroja hyväksy kuin Kristuksen, on oikeassa. Jokainen joka hyväksyy hurreja tai suomalaisia Herrakseen on kristinuskon ulkopuolella. Sen vaikeammasta asiasta ei ole kysymys.

    • kaasesetti

      C-kasetti.

    • Muuan_kuulija

      Lannavaaran kirjelmä julkaistiin siis sanomalehdissä, ja tuolloin sen lukivat tuhannet ihmiset, näin sopii olettaa. Onko kukaan allekirjoittaneista julkaissut sinä aikana tai pian sen jälkeen minkäänlaista oikaisua?

      Jos minut olisi merkitty allekirjoittajaksi johonkin asiakirjaan, jota en olisi allekirjoittanut ja asiakirja olisi vielä julkaistu sanomalehdessä, olisin kirjoittanut oikaisun ja vaatinut sen julkaisemista. Nyt puheena olleeseen kirjoitukseen ei ole tiedossa minkäänlaista oikaisua (vrt. Havaksen teokseen kirjoitettu oikaisu).

      Tämä antaa aiheen olettaa, että allekirjoittajat ovat olleet kirjoituksen takana.

      • " Muuan - kuulija "
        -
        Niin aivan, mitä mahtaa Seppo Lohi sanoa asiasta?
        -
        Minä olen kanssasi samaa mieltä, että allekirjoittajat
        ovat olleet kirjoituksen takana !
        -


      • padasjoenukko kirjoitti:

        " Muuan - kuulija "
        -
        Niin aivan, mitä mahtaa Seppo Lohi sanoa asiasta?
        -
        Minä olen kanssasi samaa mieltä, että allekirjoittajat
        ovat olleet kirjoituksen takana !
        -

        Joo Seppo Lohi oli sitä mieltä, että August Lundberg
        oli alle kirjoittaja .
        -
        Toiseksi Miksi ei lapin vanhinten ohjetta lähetetty
        Ameriikkaan oli se että siellä ei ole valtion kirkkoa.
        -


      • 987654
        padasjoenukko kirjoitti:

        Joo Seppo Lohi oli sitä mieltä, että August Lundberg
        oli alle kirjoittaja .
        -
        Toiseksi Miksi ei lapin vanhinten ohjetta lähetetty
        Ameriikkaan oli se että siellä ei ole valtion kirkkoa.
        -

        katohan ukkoa kun kirjoitti "August Lundberg" nimen ilman kirjoitusvirheitä ?
        harjoitus tekee mestarin
        "allekirjoittaja" on sensijaan yhdyssana

        menemättä toiseen kirjoituskappaleeseen


    • Siksijää

      Sanokaa tietävät, minkä takia Pekka Raittila ei ottanut "Lannavaaran päätöstä" Raattamaan kirjeisiin ja kirjoituksiin, jossa muuten on kaikki tiedossa olleet Raattamaan kirjeet ja myös yhteiskirjeet, joissa Raattamaa on mukana.

      Oikea vastaus ei ole, että Raittila ei tiennyt päätöksestä. Melanderin matkakirja on nimittäin mukana Raittilan toimittamassa Lestadiolaisuuden matrikkelissa ja bibliografiassa, joten hän kyllä tiesi tuon tekstin olemassaolosta.

    • ei_kestä_valoa

      Lestadiolaisuudessa on koko historian ajan muokattu historiaa jälkeenpäin sellaiseksi, että tehdyt valinnat ovat muka oikeita. Muista kristityistä ja kristinuskon perustotuuksista eristäytynyt liike, joka on tekeytynyt "Jumalan valtakunnaksi". On selvää ettei tuo hökkeli kestä koossa, jos totuus tunnustetaan liikkeen historiasta. Raattamalaisuutta tuo liike oikeasti, Lestadius ei elänyt kun 17 vuotta vuoden 1844 jälkeen. Maallikko kategeetta tuon liikkeen väänsi, - näköisekseen.

      • "ei _kestä_valoa "
        -
        Niin 2018 - 1844 = 172
        Ja 2018 - 1861 = 157 ,,, sinä aikana on kaikki muunnokset tehty.
        eli vuosina 1861 - 1899 välillä, siinä 38 vuoden aikana ja jälkeen.
        -


      • tietämättömät_möhlivät
        padasjoenukko kirjoitti:

        "ei _kestä_valoa "
        -
        Niin 2018 - 1844 = 172
        Ja 2018 - 1861 = 157 ,,, sinä aikana on kaikki muunnokset tehty.
        eli vuosina 1861 - 1899 välillä, siinä 38 vuoden aikana ja jälkeen.
        -

        Näin on. Lestadius kuoli 1861.

        Tuoltya ajalta säilynyt okumentti puolestaan kertoo sen, miten halveksivasti rovasti Lestadiukseen suhtauduttiin jo vuodenvaihteessa 1853/1854.

        Vuodenvaihde 1853-1854:
        Heräys oli alkanut 1845-46.

        Silloin oli kauhean suuret seurat Sakon talossa. Matarengista, Tärännöstä, Jellivaarasta, Kittilästä oli ihmisiä Sakon talossa?. Kolme riihtä lämmitettiin lämpimiksi, niissäkin oltiin yötä? Oli saarnamiehenä myös Parka-Heikki. Ja täällä on silloin kristillisyys tutkittu, ja sitten on synnit julistettu anteeksi. Raattamaa sen aloitti. Laestadiuksella se on ollut semmoista papinhoitoa. Mutta Kitkiöjoessa se tutkittiin sitten Sakon talossa ja kattottiin?, jatkaa Hilta Parkajoki, ?että ihmisillä on oikeus Jumalan puolesta tojistaa synnit anteeksi.


      • tietämättömät_möhlivät kirjoitti:

        Näin on. Lestadius kuoli 1861.

        Tuoltya ajalta säilynyt okumentti puolestaan kertoo sen, miten halveksivasti rovasti Lestadiukseen suhtauduttiin jo vuodenvaihteessa 1853/1854.

        Vuodenvaihde 1853-1854:
        Heräys oli alkanut 1845-46.

        Silloin oli kauhean suuret seurat Sakon talossa. Matarengista, Tärännöstä, Jellivaarasta, Kittilästä oli ihmisiä Sakon talossa?. Kolme riihtä lämmitettiin lämpimiksi, niissäkin oltiin yötä? Oli saarnamiehenä myös Parka-Heikki. Ja täällä on silloin kristillisyys tutkittu, ja sitten on synnit julistettu anteeksi. Raattamaa sen aloitti. Laestadiuksella se on ollut semmoista papinhoitoa. Mutta Kitkiöjoessa se tutkittiin sitten Sakon talossa ja kattottiin?, jatkaa Hilta Parkajoki, ?että ihmisillä on oikeus Jumalan puolesta tojistaa synnit anteeksi.

        Niin, minä olisin asettanut tuon kaiken, Tärännön kesäseuroihin 1854.
        -


      • Höhh

        Ethän edes elänyt silloin , mikä asettelija luulet olevasi yli,'ihminen?


    • FaktaLestadiolaisuudesta

      De facto>: "Laestadiuksella se on ollut semmoista papinhoitoa. Mutta Kitkiöjoessa se tutkittiin sitten Sakon talossa ja kattottiin?, jatkaa Hilta Parkajoki, ?että ihmisillä on oikeus Jumalan puolesta tojistaa synnit anteeksi."

      Kirkkoviha ja pappisviha on siis palanut sydämissä jo pitkältoi yli 100 vuotta. Kysymys on siis todellisuudessa raattamalaisuudesta, ei lestadiolaisuudesta, vaikka tällaista satua sepitetään vuodesta toiseen edelleen. Ja sen kyllä näkee miten tunnejohteiset kristinuskoa himojensa jälkeen muunnellee maallikot ovat liikkeen repineet moneen kertaan, ja toinen toisensa aina helvettiin tuominneet.

    • eihyvänenaika

      Mahtaa jokainen tajuta että se kaikki on ollut oppimattomien ihmisten kaikenlaista sekasotkua, todellsita synnintuntoa on ollut ja ihmiset ovat tosissaan etsineen ja löytäneetkin pelastuksen, mutta siitä huolimatta se on jäänyt inhimillisten ongelmien takia sekavaksi ja puutteelliseksi kun selvää ja kirkasta Raamatun mukaista teolokiaa ei ole ollut.

      on vain oltu kaikenlaista mieltä j a tunneperäistä sekavaa koohotusta, ja jokainen on liittynyt siihen joka on tuntunut hyvältä ja oikealta olkoot se sitten vaika kuinka epäraamatullista loppujen lopuksi.
      Ja sama jatkuu edelleen!

      • PässiäNarussaTalutetaan

        Aamen! Näin asia oli silloin, nyt ja tulevaisuudessa. Ihminen on siitä metka epeli että se hädissään seuraa sitä joka kovimpaa huutaa, eniten pelottelee ja lopuksi pelastuksen lupaa.


      • OmavanhurskausPettää
        PässiäNarussaTalutetaan kirjoitti:

        Aamen! Näin asia oli silloin, nyt ja tulevaisuudessa. Ihminen on siitä metka epeli että se hädissään seuraa sitä joka kovimpaa huutaa, eniten pelottelee ja lopuksi pelastuksen lupaa.

        Ankaruudella ehdottomuudella pelotteluilla ja uhkailemalla lain alle lapsesta saakka kasvatettu henkilö seuraa niitä ääniä jotka uhkailevat ja pelottelevat ja lupaavat saarnaajien ahkeran kaulailun jälkeen pelastusta.

        Näin se menee, ihminen saa siinä "kilvoituksessa" koko elämänsä ajaksi projektin tehdä jotakin itse autuutensa eteen. Ja mikä merkittävintä, hän kohoaa mielessään tavallisten syntisten ihmisten ohi taivasjonossa. Usein uhkailee helvetillä heitä joilla on elävä usko Kristukseen ja kaikki synnit anteeksi annetut.

        Palljas usko Kristukseen ja autuus armosta, tuntuu lain alla elävästä alastomalta, jopa itsepetokselta, siksi he halveksivat ja pilkkaavat heitä joilla on usko Kristukseen ja sitä kautta autuus, ilman ihmistekoja, ARMOSTA, JUMALAN LAHJANA.


      • Valvokaa
        PässiäNarussaTalutetaan kirjoitti:

        Aamen! Näin asia oli silloin, nyt ja tulevaisuudessa. Ihminen on siitä metka epeli että se hädissään seuraa sitä joka kovimpaa huutaa, eniten pelottelee ja lopuksi pelastuksen lupaa.

        ...huutakaa, huutakaa vielä enemmän tänä pahana aikana!


      • Jassoota

        1piet.1:17


      • Jassoota

        Bibli1776 rukoilette Kr33/38 huudatte avuksi.


    • Lannavaarasta

      Herätysliikkeessä on ollut monenlaista käytäntöä alkaen LLL:n ajasta, joilla on ollut yhteisenä nimittäjänä: vahvistaa heikon epäilysten alla taistelevan kristityn uskoa.

      Nyt ongelmaksi on tullut se, että hyväksytään vain parin miehen antama määräys toimia ja kaikki muu on eriseuraa. Tämä käytäntö on muuttunutkin uskon vahvistamisesta uskon mitaksi.
      Sakramentit itselle, muu on PH:ä vailla olevaa eriseuraa. Rukoushuoneella saa saarnata vain elävää jumalansanaa ja eläväksi sen tekee saarnaajan itsensä taivuttautuminen Lapinmaan määräyksen alle sakramenttien itselle otosta.
      Jos epäilee tätä sakramenttimääräystä mielessään, usko on muuttunut kuolleeksi.

      Koska Lannavaaran julkilausuma 1895 poikkeaa tästä, se on siis väärennös. Tästä RS kirjoittaa kahden sivun verran.
      RS lehtikin on muuttunut näin menneistä, sillä tämä oli ensimmäinen uskontopoliittinen artikkeli lehden historiassa.

      • LapinStasi

        Systeemi tukee lahkolle valittua linjaa kaikilla rintamilla. Tarvittaessa historiaa muutetaaan ja puheita pyöristellään ”väärin ymmärryksiksi”. Lapin vanhinten iloksi, kuten joku ymmärtäväinen osasi asioita valaista.


      • Juujusti

        Mitä sakramentteja onko ne kirkon omistamat vai maailman laajuisen Kristuksen seurakunnan ." Millä tuomiolla tuomitsette sillä teidät tuomitaan.,"


      • tehkää_parannus
        Juujusti kirjoitti:

        Mitä sakramentteja onko ne kirkon omistamat vai maailman laajuisen Kristuksen seurakunnan ." Millä tuomiolla tuomitsette sillä teidät tuomitaan.,"

        Sakramentit on Kristus itse. Kasteessa kastetaan Kristukseen, ja Herran Pyhässä Ehtoollisessa syödään Kristuksen ruumis ja juodaan Kristuksen veri. Kristuksen seurakunta on kaikki Jeesukseen uskovat kaikkialla maapallolla. Joka ei tätä maailmanlaajuisya Kristuksen kirkkoa ja pelastusta siellä uskon kautta tunnusta, hän on eriseurainen. Kuten esimerkiksi Esikoislestadiolaiset ry ja Vanhoillislestadiolaiset.


      • Juujusti

        Sinä et taida ymmärtää mitä vastaat ,ei tietääkseni kumpikaan suuntaus ole katkaissut sakramentti yhteyttä. Jos sinulla on halu niin toimia vapaus tietenkin on.


      • yhteys.poikki
        tehkää_parannus kirjoitti:

        Sakramentit on Kristus itse. Kasteessa kastetaan Kristukseen, ja Herran Pyhässä Ehtoollisessa syödään Kristuksen ruumis ja juodaan Kristuksen veri. Kristuksen seurakunta on kaikki Jeesukseen uskovat kaikkialla maapallolla. Joka ei tätä maailmanlaajuisya Kristuksen kirkkoa ja pelastusta siellä uskon kautta tunnusta, hän on eriseurainen. Kuten esimerkiksi Esikoislestadiolaiset ry ja Vanhoillislestadiolaiset.

        Kyllä ensin mainittu on jollakin tapaa katkaissut, jos siellä saarnataan, että käymällä ehtoollisella sekä kirkossa että rukoushuoneella, saastuttaa molemmat lähteet.


      • Juujusti

        Ja eikö se millään voi olla mahdollista että kysymyksessä on naispappien jakama ehtoollinen, mistä koko jupakka alkoi ei miespapin jakama.


      • Inkerin.lähetys

        Ei voi olla, sillä Suomen evl kirkko on mahdollistanut miespapin ja vanhan kaavaan. Yksi argumentti oli vielä homoparien vihkiminen. Kirkko ei kuitenkaan ole edelleenkään hyväksynyt muuta kuin miehen ja naisen välisen avioliiton.
        Kaikki meteli ja riita turhan takia. Ainoa aikaansaannos oli, että herätysliike saatiin hajalle.
        Mutta kysymyshän ei ollut siitä, vaan vallasta, kuka on suurin kristillisyydessä. "Valta on vaihtunut Ruotsin Lapissa ja me määräämme nyt".

        Jupakka realisoitui Joensuussa. Lapista tuli määräys, että ne, jotka eivät hyväksy omia sakramentteja, eivät osallistu lähetysmatkoille.
        Koska Inkerin kirkko ilmoitti, että se ei hyväksy sinne puhujia, jotka vaativat sakramentteja itselle pois Inkerin kirkosta ( Kristuksen morsian on sama kaikkialla), ilmoitettiin Ruotsin Lapista, että Inkeriin ei mene kukaan.

        Jotta Ruotsin valtataistelun vuoksi Inkerin kristityt eivät olisi jääneet ilman seuroja, perustettiin Esikoiset ry organisaatio, joka voi laillisesti toimia Venäjällä ja pitää yhteyttä sikäläisiin uskon ystäviin.

        Ihan muistin virkistämiseksi.


      • 335577

        Pidätkö tosiaan niin että Inkerin ei olisi lähetysmatkoja järjestetty ,seuroja olisi voinut varmasti järjestää . Kirkko ole seurojen järjestämistä ennen ainakaan kieltänyt, ehkä joku taho nyt ottanut aseeseen tuon ilman asiantuntemusta. "Joka miekkaan tarttuu se miekkaan hukkuu"


      • Inkerin.lähetys

        Siinähän tämä outous on. Johtavat lapinvanhimmat kielsivät kaikilta menon Inkeriin, jos sinne ei saa mennä kirkon hajottajat. Inkerin kirkko ei hyväksy saarnamiehiä, jotka käskevät ottamaan sakramentit itselle pois Inkerin kirkosta.
        Jos inkeriläisiä pidetään oikeina uskovina, heitä käsketään tähän sakramenttiseparatismiin, jotta Kristuksen morsian on yksi ja sama kaikkialla.

        Toinen kielto on siinä, että Venäjän laki sallii seurojen pidon vain niille kirkoille, jotka toimivat Venäjällä jo tsaarin aikana. Siksikin seuratoiminta järjestetään yhdessä Inkerin kirkon kanssa.
        Muu toiminta on kiellettyä maanalaista puuhastelua, johon Inkerissä seurapirtin separatisteille tarjoaja joutuu, ehkä tietämättään.
        Johtavia lapinvanhimpia ei ole koskaan näkynyt Inkerissä lähetysmatkoilla, joten ainakin tässä asiassa he eivät ole pitäneet Kristuksen morsianta yhtenä.

        Määrittelihän kerran saarnassaan Gunnar elävän kristillisyyden rajat: aina Tyynenmeren rannalta Suomen itärajalle.
        Inkeri ei siihen kuulunut.

        Esikoiset ry on perustettu, jotta Inkerin kristityihin voidaan kuitenkin olla yhteydessä. Nyt se onkin johtavien lapinvanhinten mielestä PH:ä vailla olevaa eriseuraa.


      • 556532

        Siis Inkerin kirkko ilmoitti tai antoi julkilausuman ettei hyväksy messua pitämään .


      • 557788

        Vuonna 2013 Helsingin kirkkoneuvosto kielsi avustuksen Inkerin kirkolta, koska kirkko ei hyväksy naispappeutta eikä seksuaalivähemmistöjä . Lähde Wikipedia.


      • 557788

        Kirkko ja kaupunki lehti 4.11.2013 Aarre Kuukauppi -inkerin kirkko nojaa Suomen tukeen. -80%budjetista tulee suomalaislähteistä. -kirkon sen seurakuntien ja järjestöjen apu vuosittain satoja tuhansia euroja.


      • Tuumanverran

        Katsokaa huviksenne Rauhan Siteen ensimmäisiä numeroita 1979 alkaen. Siellä on paljon kannanottoja kirkon tilasta.


      • Tuumanverran kirjoitti:

        Katsokaa huviksenne Rauhan Siteen ensimmäisiä numeroita 1979 alkaen. Siellä on paljon kannanottoja kirkon tilasta.

        tutkin tilannetta, kirjoitan sitten .
        -


      • teuta011
        padasjoenukko kirjoitti:

        tutkin tilannetta, kirjoitan sitten .
        -

        En löytänyt 1979 Rauhan Siteitä , voiko joku auttaa.
        -


    • MitäSäOikeinSyöt

      Ehtoollisessa ei jaeta papin ruumista ja verta. Eli papin sukupuolella ei ole mitään vaikutusta sakramanttiin, joka on Jeesus Kristus itse.

      • teuta011

        AIVAN , JUURI NIIN.


      • varoituksenSana

        Oli miten oli niin, tämän veren lipittelyn kanssa pitää olla kohtuuden asialla (ainakin jättää pari santikierrosta väliin). Poliisin alkometri ei nimittäin tykkää kun kotia kohti kaartelee ehtoollispäissään. Ainakin ennen ehtoollisviini, vereksi muututtuaankin oli ihan täyttä ainetta. Ehkä nykyään voi jo KattiMatti-mehukin muuttua vereksi, kuka tietää!


      • varoituksenSana kirjoitti:

        Oli miten oli niin, tämän veren lipittelyn kanssa pitää olla kohtuuden asialla (ainakin jättää pari santikierrosta väliin). Poliisin alkometri ei nimittäin tykkää kun kotia kohti kaartelee ehtoollispäissään. Ainakin ennen ehtoollisviini, vereksi muututtuaankin oli ihan täyttä ainetta. Ehkä nykyään voi jo KattiMatti-mehukin muuttua vereksi, kuka tietää!

        Sinä' ja samanlaiset, ette osaa kuvitella määrän olevan mitätön,
        joka otetaan ehtoollisella, ja siten veri joka on ihmisessä n. 2,5 l
        ei muutu miksikään 1 senttilitran nauttimisesta .
        -


      • pitkäänhiljaista
        padasjoenukko kirjoitti:

        Sinä' ja samanlaiset, ette osaa kuvitella määrän olevan mitätön,
        joka otetaan ehtoollisella, ja siten veri joka on ihmisessä n. 2,5 l
        ei muutu miksikään 1 senttilitran nauttimisesta .
        -

        ethän ala enmpää tällä haavaa näistä prosenteista ja promilleista
        ellei sun ole pakko


      • KysynVähänVaan
        padasjoenukko kirjoitti:

        Sinä' ja samanlaiset, ette osaa kuvitella määrän olevan mitätön,
        joka otetaan ehtoollisella, ja siten veri joka on ihmisessä n. 2,5 l
        ei muutu miksikään 1 senttilitran nauttimisesta .
        -

        Päteekö tämä alkoholin "mitätätön" ja "vähän vaan" naukkailu läpi esikoislestadioilaisen opetuksen? Vai riippuuko tilaisuudesta jossa alkoholia nautitaan? Jos ehtoollisella mitättömästi ja vähän vaan niin miksei kotonakin mitättömästi ja vähän vaan.
        Näinhän toki moni es.lestadiolainen tekeekin mutta onko se Lapin ohjeiden ja hengen ilmoitusten mukaista.


      • pitkäänhiljaista kirjoitti:

        ethän ala enmpää tällä haavaa näistä prosenteista ja promilleista
        ellei sun ole pakko

        EN ALA JOS TE ETTE , tee mitään hulluja ehdotuksia.
        -


    • KaununHetkiPilkkaajille

      Pilkkaaja tulee näkemään ketä hän pilkatessaan pisti, kun hengen poistuessa hänen ruumiistaan kristus ilmestyy kunniassaan ja kirkkaudessaan.

    • Raamatusta

      Älkää juopuko viinasta josta paha meno tulee

    • 335577

      Haurasta jäästä ?

      • "335577"
        -
        Niin äkkiäpä tultiin Jäästä ,viinaan . . .
        -


    • Pavez

      https://www.esikoiset.fi/?x175804=219431

      Lukekaa Rauhan Siteen sekoittamat ihmiset faktoihin perustuva kirjoitus Lannavaaran tapahtumista ja merkityksestä oheisen linkin takaa. Siinä on erittäin seikkaperäinen ja kiihkoton kirjoitus yhdeltä lestadiolaisuuden historiaan parhaiten perehtyneistä henkilöistä. Lukekaa ensin, kommentoikaa sitten vasta.

    • Erikoislestadiolaisia

      Kuvaavaa on että leeviläisiksi kutsuttu joukko, jota esikoislestadiolaisuudessa halveksittiin, on pysynyt kirkon piieissä.

      • polkkatukatjaesiliinat

        Eriseuraa sekin joukko touselta laidalta vaan
        Erinäisiä joukkoja on ajansaatossa erkaantunut harhapoluille


      • polkkatukatjaesiliinat kirjoitti:

        Eriseuraa sekin joukko touselta laidalta vaan
        Erinäisiä joukkoja on ajansaatossa erkaantunut harhapoluille

        Kuten Es/Lestat , he ovat eriseuraa joihin
        ei voi kuulua . . .
        -


      • Hafff

        ... niin voipi väittää että ajettu pois.


      • KerranSeLoppuu
        padasjoenukko kirjoitti:

        Kuten Es/Lestat , he ovat eriseuraa joihin
        ei voi kuulua . . .
        -

        On tämä kovaa taistelua!!


      • Ylänappimyös
        polkkatukatjaesiliinat kirjoitti:

        Eriseuraa sekin joukko touselta laidalta vaan
        Erinäisiä joukkoja on ajansaatossa erkaantunut harhapoluille

        Yhtäläihin olet sääntöjen viidakossa. Parempi ottaa vanhinten ymmärryksistä vaarin,eikä harhailla boremannin sotkussa.


      • Ylänappimyös kirjoitti:

        Yhtäläihin olet sääntöjen viidakossa. Parempi ottaa vanhinten ymmärryksistä vaarin,eikä harhailla boremannin sotkussa.

        Mutta, eikö tuo ole juuri sääntöjen viidakossa kulkemista,
        Mitä ei voi kun surulla tunnistaa . . .


      • Tottaon
        padasjoenukko kirjoitti:

        Mutta, eikö tuo ole juuri sääntöjen viidakossa kulkemista,
        Mitä ei voi kun surulla tunnistaa . . .

        Opetuksia tietty on vähän joka puolella. Maailman tapakin on että nappi tai kaksi on auki ja jos kravaatti niin ylänappi kai kiinni. Kukakohan niitä sääntöjä antaa,jonkun isän sääntöjä nekin.


    • Höhh

      Olis kannattanu esikoiset ry pohtia pannaan julistamista .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      15
      1148
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1089
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      2
      1086
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1068
    6. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1065
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1064
    8. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1062
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1057
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      0
      1055
    Aihe