LATAUSSÄÄTIMET

Pruikuli_säädin

Useat lataussäätimet on täyttä pruikulia. Mökillä oli lataussäädin joka oli yhtä tyhjän kanssa. Ylilatasi koko ajan ja nyt kalliit akut ihan pruikulina. Latask koko ajan 14V ja akut porisi ullakolla selkeästi. Nyt ovat sitten pilalla, onko se niin vaikeaa tosiaan tehdä LATAUSSÄÄDINTÄ! Akkuja ei oltu syväpurettu ikinä. Jatkuva ylilataus hajottaa akun kuluttamalla energian kemialliseen reaktioon, mikä hajotta akun elektrolyytin ja mahdollisesti muutakin (vedyksi ja hapeksi mikä sitten kuului porinana akusta).

25

1671

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 2000a

      Ainakin monet pwm säätimet ei pudota jännitettä akkujen täytyttyä vaan lataa jos paneeleilta virta piisaa. Tuo 14v ei ole korkea jos on syklisessä käytössä,ennemmin alakantissa,mutta tosiaan jos ei kulutusta ja akut kuumassa ullakossa niin ei hyvä. Onkohan edes lämpötila anturia säätimessä ja säädin samassa lämpötiöassa kuin akut.

    • Osaavakäyttäjä

      Lataussäätimet kannattaa kytkeä pois yön ajaksi. Akkujen lämpötila on käytännöllistä pitää sopivana, näin vältytään ongelmilta.

    • Jaakko_M

      Vaikuttaa siltä, että säätimelle on annettu tieto akkujen kapasiteetista väärin tai ei ollenkaan.

    • säädineisaaviedäsähköä

      Mutta jos sen säätimen vaatimuksena on sellainen että se itse säädin ei saa kuluttaa lainkaan sähköenergiaa pimeydessäkään? On vaativampi suunnitellakin.

    • Pruikuli_säädin

      Mutta eihän älylaturikaan tunge kuukausitolkulla akkuun energiaa sen täytyttyä, vaikka se ei tiedä paljon pruikuliakaan akun kapasiteetista. Säätimeen ei voi ohjelmoida kapasiteettia. Ne pudottaa sen akun täyteen varausjännitteeseen. Ylimääräinen energia kuluu elektrolyytin hajottamiseen. Lämpötilan säädintä ei ole. Luulisi akkujen nyt vähän lämpöä kestävän, ei siellä kuuma kuitenkaan ole. Puhelimen laturit on paljon järkevämpiä. Lopettaa lataukseen seinään kun akkusi on täynnä, syklisessä käytössä. Ei syklisessäkään käytössä nyt silti niitä elektrolyyttejä tarvi pilata. Maksoikin aika paljon säädin, eikä se edes tee mitään, paitsi kuluttaa energiaa.

      • Jaakko_M

        Eli kyseessä on PWM-säädin. Kyllä sekin osaa lopettaa akuston lataamisen akuston tultua täyteen varaukseen. Jos se ei sitä tee niin ilmeisesti säädin on vioittunut tai siinä on valmistusvirhe.
        Suosittelen MPPT-säädintä, sillä saat enemmän tehoa paneeleista akustoon ja siihen ohjelmoidaan asennusvaiheessa akuston kapasiteetti.


      • Pruikuli_säädin

        Ehkä säädin ei ymmärrä että käytössä on starttiakut, mutta vastaava säädin kyllä tuhosi myös 3 kpl 240 Ah AGM-akkuja. (Kallista)Yksi halpa PWM säädinhä oikein söi akut kun latasi yli 15 V. 14 V on ok kun se kompensoi akun sisäisen resistanssin aiheuttamam jännitehäviön mutta on liikaa jatkuvasti. AGM Max float jännite on 13.6 V. En tiedä ostanko enää ikinä säädintä. Seuraava säädin on mallia nalli irti kun akut täynnä (Toimi 10 vuotta ok ja akku hajosi vanhuuttaan).


    • AnteroRantanen1

      Mitään muuta säädintä ei tule hankkia kuin Victron, se on nyt tiedossa ja näht6 niin moneen kertaan....
      Sama pätee myös inverttereihin, Victron on ainoa, joka todella toimii.
      Antero Rantanen

      • Pruikuli_säädin

        Ok. No ainakaan mikään kolmesta säätimestäni ei ole toiminut oikein, vaan on syönyt akut ennenaikaisesti. Vaan manuaalinen katkaisu on toiminut. Josko sitä uskaltaisi Victronia kokeilla vaikka victronin invertteri kyllä hajosi alle kuukaudessa.


      • 2000a
        Pruikuli_säädin kirjoitti:

        Ok. No ainakaan mikään kolmesta säätimestäni ei ole toiminut oikein, vaan on syönyt akut ennenaikaisesti. Vaan manuaalinen katkaisu on toiminut. Josko sitä uskaltaisi Victronia kokeilla vaikka victronin invertteri kyllä hajosi alle kuukaudessa.

        Starttiakut nyt voi kesässä kulua loppuun mutta olis hyvä kun säädin olisi lämpötilaanturilla varustettu ja samassa lämmössä akkujen kanssa.suurin osa ennenaikaisista akkujen loppumisista tapahtuu alivarauksesta,myös kuumuus on pahasta,silloin pitää jännite olla alempi.


    • EIHAJOAKOSKAAN

      Laitappa victronin säätimestä kuva /malli merkintä?
      ja mikä siitä hajosi ?

    • pientä.perehtymistä.vaad
    • johanonmarkkinat

      ""Mökillä oli lataussäädin joka oli yhtä tyhjän kanssa. Ylilatasi koko ajan ja nyt kalliit akut ihan pruikulina.""

      Jaa, lataussäädin joka ei säädä latausta? Uskoo ken tahtoo. Meillä on takka joka ei lämmitä yhtään, tai että on uusi auto joka ei kulje ollenkaan.

    • Pruikuli_säädin

      Victron invertterissä siis alkoi yhtäkkiä palaa oranssi valo moottorin käytön jälkeen. Sen jälkeen ei virtaa tullut. Ja lataussäädin joka ei rajoita latausta on aivan totta, sillän onhan kaikki omat 3 kpl ollut sellaisia. Yksi halpa PWM päästi jopa 15 V. Säädin siis pitää jännitteet koko ajan 14 V paikkeilla ja akut porisee... kytkimstä katkaisu toini hyvin. Starttiakkuja ollaan käytetty. Mutta vastaava säädin tuhosi myös 3 kpl isoa AGM-akkua :(.
      Kyllä se 14 V on hyvä kompensoimaan akun sisäinen resistanssi latauksessa mutta ei kuukausitolkulla. Jopa AGM-akkujen datalehdessä se kerrottiin.

    • Pruikuli_säädin

      Esim. Victron ilmoittaa "standby" latausjännitteeksi 13.5 - 13.8 V AGM-akuilleen ja ylläpito näyttää käyrästä katsottuna olevan 13.2 V. EI MITÄÄN 14 V. mitä noi pruikulit säätimet tunki akkuun kuukausitolkulla. Jotain logiikkaa saisi säätimessä olla. Lähes joka vehkeessä nykyään on tietokone. Eikä sitä säätimen tietokonetta voisi valmistaja kunnolla tehdä.
      Ei puhelimenkaan laturi lataa akkua kun se on täynnä, ja litiumakut ei tosiaan siitä tykkää kuten ei muutkaan akut. Ja kun se puhelin maksaakin vielä puolet vähemmän mite se pruikuli säädin. Nykyakkuihin kun on vaikea lisätä tuota elektrolyyttiä vaikka AGM-akuissa onkin teknikkaa mikä estää sitä katoamasta.

      • 28m

        Oma kokemus Victronin MPPT-säätimestä; niissä on mahdollisuus käyttäjällä muuttaa latausjännitteitä, jolla pystyy estämään akkujen kiehuttamisen. Ja hyvä niin, sillä ennen kuin laskin jännitteitä ehti Victronin säädin tappaa yhden akun ylilataamalla tehdasasetuksissaan. Kihinä kuului akusta aurinkoisella kelillä vaikka akku oli täynnä...


      • Pruikuli_säädin

        No sehän on sitten hyvä, eli OIKEA lataussäädin, eikä mikään pruikuli. Voi säätää akkujen mukaan. Victron on varmaan sitten seuraava säädin mökillä.


      • 2000a
        Pruikuli_säädin kirjoitti:

        No sehän on sitten hyvä, eli OIKEA lataussäädin, eikä mikään pruikuli. Voi säätää akkujen mukaan. Victron on varmaan sitten seuraava säädin mökillä.

        Ehkä juuri mökkikäytössä kun ollaa monesti viikot pois ,on tärkeää tuo ylläpitojännite ettei turhaa lataa. Joka aamu kuitenkin alkavat uuden lataus algoritmin,eli älyä vaaditaan.jokapäiväisessä käytössä jos vaikka yöllä puretaan 20% akkuja,ei reilun 14 v lataus pitäisi olla liikaa. Esim victronin invertterilaturi verkkovirtaan kytkettynä kun saavuttaa 14.4-14,7v jännitteen,pitää sitä 8h ajan,jonka jälkeen pudottaa vrk :ksi 13.8v ja vasta tämän jälkeen 13.2v ylläpitoon. Edelleen suurin osa akkumurheista johtuu alivarauksesta. Akut todellakin tarvitsevat sen 8h aikaa olla 14.4v latauksessa tullaksern täyteen.


    • sdfssdsfsd

      > Victron invertterissä siis alkoi yhtäkkiä palaa oranssi valo moottorin käytön jälkeen. Sen
      > jälkeen ei virtaa tullut.

      Yleinen moka on käyttää 12 voltin invertteriä suurelle teholle. Miettikää - kahvinkeitin haukkaa puolitoista kilowattia - se on pitkälti toistasataa amppeeria invertterin sisällä pörräämässä kahvia keitellessä. Se on hitsausmuuntaja eikä mikään invertteri.

      24 voltin invertteri on invertteri. 12 -> 24v muuntaja halpa, invertteri kallis.

    • Jaakko_M

      Ihmetyttää, että yhdelle ihmiselle on sattunut noin paljon ongelmia säätimen kanssa, todella huonoa tuuria tai sitten taustalla on jotain muuta.
      Minä olen 15 vuoden aikana asentanut useita järjestelmiä, joihin olen ostanut säätimet suomalaisista alan liikkeistä ja olen myös ostanut niitä Kiinasta. Kumpaakin tyyppiä, PWM ja MPPT. Vielä tähän mennessä ei yhdessäkään tapauksessa ole ollut mitään ongelmia, akut ovat kestäneet normaalin niille suunnitellun käyttöiän.

    • Pruikuli_säädin

      Eikös MPPT säädin käytä PWM tekniikkaa? On hieman harhaanjohtavaa. Aurinkoenergian kanssa olen pitkään tehnyt kokeiluja, ja on vain tullut huomattua että säätimet ei ihan toimi tässä käytössä ja näillä akuilla. Manuaalinen katkaisu on pitkään pelittänyt, joten olisi mahdollista tehdä myös vastaavasti toimiva säädin. Ongelmat ei välttämättä tule ilmi jos akkua käytetään usein. Näissä tapauksissa akut olivat olleet kuukausia käyttämättä ja keittäneet, kun säädin oli ladannut täyttä akkua.

      • hjhjgf

        "Manuaalinen katkaisu on pitkään pelittänyt, joten olisi mahdollista tehdä myös vastaavasti toimiva säädin."

        https://www.aliexpress.com/item/Excellent-Relay-Module-DC-12V-Relay-Switch-Control-Board-Module-Relay-Module-Voltage-Detection-Charging-Discharge/32629851043.html?spm=2114.search0104.3.29.38a66520Iqhckp&ws_ab_test=searchweb0_0


      • 2000a

        Monessa pwm säätimessä on mahdollisuus säätää jännite. Kun lähtee viikoksi pois,voi säätää sen vaikka 13.7v. Tietty jos akut ovat lähes tyhjiä kun poistuu mökiltä,niin ei välttämättä taas latannu täyteen


    • Pruikuli_säädin

      Ratkaisu on jo. Hankitaan Victronin säädin mökille. Nykyisessä säätimessä ei ole säätömahdollisuutta. Manuaalisysteemissä on tietysti omat ongelmansa. Tuo relesysteemi voisi olla myös hyvä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      61
      2024
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      56
      1745
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      59
      1634
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1557
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1535
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1465
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1168
    Aihe