Makuupussin lisävarustelu kylmällä

TotinenTauno

Täältä varmaan löytyy viisaita jotka osaavat sanoa, että kuinka paljon auttaa jos semmoisen kolmen vuodenajan makuupussin päälle vielä pistää ihan normaalin peiton.
Eihän kukaan metsään peittoja nykyään raahaa ja siksi aiheesta ei löydy tietoa kotitarpeeseen.

Tuli semmoinen huoli mieleen, kun luin noista kotivara-asioista ja siellä toivotaan olevan makuupusseja, jos asunto kylmenee sähkökatkosten ja muun yleisen hässäkän seurauksena.

Meillä on vain kevät - kesä - syksy makuupussit jossa luvataan miehen tarkenevan jopa seitsemässä miinus asteessa ja naiselle vain jotain - 2 astetta pakkasenpuolella.
On kaiken maailman makuupussilakanoita olemassa ja niistä saa vähän lisälämpöä, mut entä painava lisäpeitto koko paketin päällimmäisenä? Toimiiko ja onko avuksi yhtään tosipaikan tullen?

2

2205

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha_Jeti

      Toki lisäpeitto makuupussin päällä lisää eristyskykyä, mutta todellisuudessa laittamalla peiton alle ja makuupussin siihen päälle (vaikkapa aukinaisena täkiksi) saa enemmän eristävyyttä. Tämä siksi, että painava peitto (tavallisesti raskaampaa kuin makuupussi per neliö) painaa makuupussin täytteitä kasaan, ja niitten tarkoitus olisi olla mahdollisimman kuohkeita.

      Kokemuksen sanelemaa:

      1) sopivat lisävaatteet lisäävät lämpimyyttä, tietenkin. "Alasti pussiin" on huono neuvo. Tosi on varottava sitä virhettä, että pukeutuu liian lämpimästi kylmään pussiin mennessään, ja sitten herää yön kylmimpänä hetkenä hikoiluun, kun pussi ja vaatetus on lämmennyt. Minulle maksimi vaatetus on ollut pitkä kerrasto ja fleecetakki ja -housut tietysti sukat ja pipo/hanskat. Kannattaa huomata, että untuvatakki lämmittää parhaiten täkkinä, ei päälle puettuna, jolloin täytteet pyrkivät liiskautumaan.

      2) Makuupussilakana lisää tietysti jonkin verran lämpimyyttä, mutta ei välttämättä niin paljon kuin mainostetaan. Jos fleecepussilakana todella lisäisi lämpimyyttä 11 astetta (jossain mainoksessa), niin makuupussit kannattaisi tehdä fleecestä eikä untuvista. Joka tapauksessa pussi & sisälakana yhdessä eivät ole yhtä lämmin kuin saman painoinen pussi yksinään olisi (muutenhan paras makuupussi olisi monta lakanaa sisäkkäin...). Jos ei ole varaa eikä halua useaan pussiin kelien mukaan, on sisäpussi tietysti parempi kuin ei mikään lisälämmikkeenä. Pitää myös varsinaisen pussin siistimpänä. Minulla on CoolMax sisäpussi epämääräisiä oloja ja helteitä varten, myös itämailta ostettuja halpoja silkkipusseja, toimivat hyvin mutta eivät suuremmin lämmitä, ekä muutama aste lisää.

      3) Kaksi makuupussia sisäkkäin toimii hyvin, jos ulompi pussi on tarpeeksi väljä, eli suorastaan tehty sitä silmällä pitäen. Kaksi tavallista pussia on parasta yhdistää siten, että toisessa ollaan sisällä ja toinen on levitetty täkiksi siihen päälle. Tällöin täytteet pysyvät kuohkeana ja nukkujan alle ei joka tapauksessa kannata liiskata täytteitä, siellä pitää olla eristävä alusta (patja, havuja jne). Tässä siis sama juttu kuin untuvatakin kanssa.

      • TotinenTauno

        No sillä lailla! Piti pariin kertaan lukea vastauksesi. Kiitos siitä. Paljon näit vaivaa vastataksesi.
        Enpä ollut ajatellutkaan että painava peitto makuupussin päällä toimisi noin lämpöisyyttä vastaan eikä sen puolesta. Aivan järkeenkäypäähän se on, se lämpimien ilmojen litistyminen pois. Jees. Noinhan se meneekin.

        Sitä sentään ajattelin että kylmissä sisätiloissa ei auta jos menee makuupussin kanssa kylmenneelle vuoteelle makaamaan. Makuualusta, vaikka solumuovinen, on silloinkin tarpeen.

        Nyt harmittaa, että annoin vanhat, hyvin säilytetyt, mutta turhankin tilavat makuupussit pois. Kaiken säilyttämiseen kun ei ole tilaa.
        Talvikäyttöön tarkoitetulle makuupussille sitten taas ei ole normioloissa käyttöä.

        Tuo oikea pukeutuminen pussiin kömpiessäni on kyllä jo ollut tiedossani. Suunnilleen ainakin. Joskus kuuskyt-luvun lopussa, seitkyt- luvun alussa sitä tyhmyyksissään koitti mennä vanhassa kupoliteltassa (oranssi) nukkumaan makuupussiin farkut jalassa. Mitähän nekin pussit mahtoivat olla. Voi, voi kun oli kesäisessäkin aamuyössä kylymää nuorella ihmisellä ja varsinkin puolta pienemmällä morsmaikulla. Armeija sitten opetti pukeutumaan ja myös riisuutumaan tilanteen mukaan. Sukset ensin pois jalasta jne...

        Nyt on fleeceasu (kalsarit ja kaulasta vetoketjullinen paita), pipo, hanskat, villasukat ja vielä kaulaliinakin makuupussin yhteydessä pakattuina. Makuupussien taskuihin laitoin korvatulpat, nimemme, pari pientä seteliä rahaa,... Emäntä pitää jo hulluna. Mitäs vahinkoa varautumisesta sitten enää olisi.

        Nuo makuupussin lakanat ei tositilanteessa siis annakkaan aivan autuasta oloa. Hyvin perustelit. Totta totta!
        Naapurin pulska kaupunkilaismies puuttui pähkäilyyni sen verran, että sanoi parhaan suojan olevan kun värkkää pelloilla ja kasvimailla käytettävästä hallaharsosta pienen teltan huonekaluja apuna käyttäen. Enpä tiedä. Auttaneeko vai mikä uskomus tuo on. Lämmintähän semmoinen on. Mut monellako kaupunkien kerrostalolaisella sitäkään on kotivaraa silmälläpitäen. Toimiikohan edes. En luottaisi.

        No. Oman kaksikerrostelttani saan kyllä pykättyä pystyyn ilman maakiinnityksiäkin vaikka kammarin latialle ja tuikuilla vielä voin lämmittää telttaa. Niin ja polttaa koko talon sitten samaan syssyyn avotulien kanssa nukkuessani. Ei hyvä.
        Pitänee syksyllä/talvella parvekkeella riittävissä pikkupakkasissa testata eri peitto ja alusta vaihtoehtoja. Pääsen nopeasti sisälle hytisemästä jos huonosti sujuu ja sade yllättää.

        Mut joo. Hyvä kun vastasit. Ei se lisäpeittojen käyttö olekaan mikään autuaaksi tekevä asia. Pitää osata. Kaiken maailman kokeiluihin ei sitten ole enää varaa ja aikaa, kun jo on tosi kyseessä. Tulipa tietoa ja ajateltavaa. Kiitos hyvästä vastauksestasi sinulle Vanha_Jeti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      967
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe