Työkoneiden kiinnitystapit

reijänarvoitus

Missä traktoreissa on ollut sellaiset pienireikäiset nostovarren pallot, kun vanhemmissa työkoneissä on järestään pienet 22mm tapit joihin joutuu laittamaan holkit, että menee tiiviisti normaaliin 28 mm palloon? Melko uusissakin koneissa on vielä näitä pieniä tappeja.
Joihinkin koneisiin kuten kelasilppuri ja takalana jätetty korvakkeisiin kahdet reijät.

Toinen kysymys on että mitä virkaa on sellaisilla kiinnitystapeilla joissa on kummatkin päät 22mm ja keskeltä normaali 28mm. Työkoneissa on sitten korvakkeet joiden reijät on toisella puolella 22 ja toisella 28. Mitä hyötyä sellaisista on?

13

2611

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ruudin_keksijä

      No seetari, pöljä, käytä järkeäs, jos sitä on suotu. Pitäiskö sanoa, että sitä varten on kahden kokoisia reikiä jotta säkin saat kysellä.

      • reijänarvoitus

        Mikä sinua oikein vaivaa, ihan asiallista kysyin?


    • rattori

      Eiköhän lähes kaikissa 50-60 luvun pienissä traktoreissa ole ainaki uutena ollut nuo 1 kategorian pallot.
      Tuohon toiseen kysymykseen, en tiedä mikä siinä on ollut ideana. Itseltäkin löytyy muutama vanhempi työkone jossa on eripari korvakkeet ja niihin pitää olla ne omanlaisensa tapit. Sitten löytyy vielä sellainen missä on työntövarrentapissa sama systeemi.

    • Tiedonjakaja
    • kiinnitystappi

      Hankasalmen Jari-Pekan pihassa näkyy olevan pienet pallot ainakin 25 Zetorissa, Standardi Porchessa, Harmaassa Fergussa ja Volvon 320.

      Suurtilojen tehotyökoneissa eli Nuffield 10/60, David Brown 880 ja Fordson Dextassa taasen näkyi olevan normaalit 28mm pallot, kun eihän sellaisissa koneissa kestä pikkutappi;)

      Täystuhossa ja piikkilangan kiristimessä ei ollut palloja ollenkaan.

      Kannattaa muuten poiketa traktoreita katsomassa jos ysitietä ajelee. Hieno kokoelma traktoreita ja koneita.

    • Pelkästään_utelias

      Onko joku joskus nähnyt missään traktorissa Cat 0 -palloja? Pikku Kubotoissa ja vastaavissa näyttää olevan Cat 1 -pallot.

    • jake_52

      Massikan 165:seen ainakin voi vaihtaa pienempireikäiset pallot.

    • muistojamenneestä

      Uudet tehokkaat koneet pakotti suurentamaan kiinnitystappeja.
      Minäkin muistan kun uudella Valmetin 361kkösellä oltiin pellolla kiviä irroitamassa.
      Isä tuuppasi kivikoukun oikein suuren kiven alle ja rupesi nostamaan, niin vanha ferkun työntövarsi venyi ainakin metrin ja niistä kakskakkosista nostovarren tapeista tuli samantien hevosenkenkiä.
      Sitten nosti kytkimen ja lähti vetämään kiveä kuopastaan, niin eikö Fiskarsin kivikoukusta oijennut koukut suoriksi ja siihen isäntä tuumasi että "Nyt meillä on sitten näköjään trukkipiikit"

      • hevosvoimathyttysvoimia

        Kaikissa Vallmeteissa riittäsi hyvin 12 mm tapit.


    • Ruudin_keksijä

      Edelliseen tarkentaen, Valmet 359:ssä oli vetovarret käännettävät, eli valittavissa 22/28mm:n väliltä. Niin myös 361:ssä, jonka alkupään versiot (mark1) muistuttivat hydrauliikaltaan edeltäjäänsä. 565:lla ajaneena en nyt muista, josko siinä oli molemmissa päissä vain 28mm:n reikäiset pallot. Homman juju on näissä työkoneissa se, että kahden kokoiset reijät ja yhdet kaksipäiset tapit, niin aina sopii. Ei tarvita toisia tappeja, jotka saattaa kadota herkemmin kuin yhdet kaksipäiset. Yleensä yhteis omisteisissa ylimääräiset osat menevät hukkaan huolimattomilta kuten myös ne hylsytkin. Siinä on ollut työkoneen kehittäjällä ideaa ja ajatusta.

      Eikä nuo koot ole aivan siinäkään, itseltä löytyy esim. Kuhn hinattavasta (vetovarsikiinnitteinen) niittomurskaimesta tapit, jotka ovat päisyydeltään28/36-37 mm:ä. Ja muuten Zetor25A:ssa on jokin villi reikäkoko, kuin se 22mm:ä. Itäblokin maissa oli nämä toleranssit omanlaisiansa, ehkä nykyään jo standardisssa pysyviä.

      Myös työntövarren tapeissa on jo nykyään jo suurempi koko kuin 19 tai 25mm:ä. Esim Kvernelandin paluuauroissa työntövarren tappi oli järeämpi (kokoa en juuri nyt muista), kuin 25mm:ä. :-)

      • rattori

        Niin joo tuo kategorian muutos sillä eripari korvakesysyteemillä on ajatuksena. Ei oo tullu tajuttua noin yksinkertaista asiaa kun joka raktorista löytyy2 kategorian vetovarret vaikka vanhin on 60-luvulta. Tappi vaan tosinpäin läpi niin sopii 1 kategorian pallosta läpi, joo joo. Kyllä sitä välillä tuntee itsensä typeräksi.


    • pienissäoli22mmpallot

      Ne oli aikoinaan ainakin pienet Fergut, Fordson Dextat ja Massikat niillä 22mm vetovarren palloilla. Olihan niitä muitakin traktoreita sitä samaa koko luokkaa, missä oli 22mm pallot.
      Tonnisarjan pienemmissä Fordeissa oli jo vaihdettavat pallot vetovarsissa, että sai joko 22mm tai 28mm pallot vetovarsiin. Niissäkin vain tuppasi hukkumaan niitä palloja, että monet hitsasi pätkän lattarautaa vetovarsiin toppariksi ja vain 28mm pallot laitettiin ilman vaihtomahdollisuutta.
      Olihan niitä sitten monenlaista kokoa, taisi tosiaan Zetor 25 malleissa olla 25mm palloja, ainakin meikäläisellä on nurkissa yhdet vetovarret, joissa on 25mm pallot, onko sitten Zetkasta vaiko mistä.

      • Ruudin_keksijä

        Sellaisenkin MF 35:n nähnyt, johon oli hitsattu 28mm:set vetovarren pätkät alkuperäisten 22mm:n ylä- vai oliko alapuolelle. Omintakeinen ratkaisu, joka saattoi toimia, jos työkoneessa oli tarpeeksi tilaa sellaiselle viritykselle. No toki, olihan ferkuissa vetovarret hennonpia kuin Valmeteissa. "Konstit on monet, sanoo akka, kun kusi ja konkkas". :-)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1438
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      972
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      741
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      34
      692
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      687
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      110
      644
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      641
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      624
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      64
      598
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      587
    Aihe