Taloyhtiön vesilaskun määräytyminen?

rauhaataloon

Kerrostaloomme asennettiin vesimittarit ja kylmälle ja lämpimälle vedelle asetettiin maksut. Nyt lämpimän veden maksusta on tullut hieman moitteita. Erään osakkaan mukaan 8,5€/kuutio on liian paljon, koska maksamme jo kaukolämmön kautta osan tuon veden lämmittämisestä. Samainen osakas haluaisi maksua alennettavan (turha kai sanoakaan, että hänellä on talon korkein kulutus), mutta ei osaa itsekään kertoa, miten paljon. Kysyisinkin, että onko jossain talossa samanlaista problematiikkaa ja miten olette asian ratkaisseet? Millä tiedoilla/kaavalla pystyy laskemaan, paljonko maksetulla kaukolämmöllä tulee maksettua samalla lämmintä vettä? Kiitti asiallisista vastauksista!

4

193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Höpsisti

      Lämminvesimaksun idea on juuri maksaa veden lämmittäminen vesimaksuina kunkin osakkaan kulutuksen mukaan. Tällöin yhtiövastikkeessa perittäväksi jää enää se osa kaukolämmöstä, joka kuluu huoneiden lämmittämiseen. Aiemmin talossanne on varmaankin kerätty henkilölukuun perustuvaa vesimaksua. Silläkin on toki saatettu kattaa raakaveden lisäksi myös lämmityskustannuksia, jos maksu on ollut tarpeeksi suuri (usein ei ole). Mutta mittaroinnista tulee ainakin se hyöty, että kustannukset veden ja sen lämmityksen osalta voidaan kohdistaa osakkaille heidän kulutuksensa mukaan.

      Veden lämmityksen hinnasta löytyy varmaan hiukkasen erilaisia arvioita. Esim. sellaisen olen nähnyt paikallisen kiinteistöyhdistyksemme antamana, että yhden vesikuution lämmittäminen ( 5C -> 55C) kuluttaisi 58 kWh energiaa, jos hyötysuhde olisi 100%. Kun tähän arvioidaan 5% häviöt laitteissa, tulisi energiankulutukseksi lopulta n. 61 kWh. Siitä sitten vain lasketaan kuution lämmittämisen hinta talonne kaukolämmön hinnalla. Ja lämpimän veden hinnaksi laitetaan kylmän veden hinta lämmityksen hinta.

      Mielestäni 8,5 € / kuutio kuulostaa melko normaalilta hinnalta lämpimälle vedelle.

    • siis.toistakymppiä

      Lämpimän veden hinta muodostuu raakavedestä ja veden lämmittämisestä. Minulla sähkölämmitteisessä omakotitalossa raakavesi maksaa n. 8 €/m³ ja veden lämmitys n. 9 €/m³ eli yhteensä 17 €/m³. Kaukolämmössä lämmitys maksaa jonkin verran vähemmän.

    • rauhaataloon

      Kiitos kommenteista! Näin sen olin ajatellut ennenkin Höpsisti, mutta miten selittää asia ihmiselle, joka on fiksoitunut omaan ajatukseensa. Minustakin 8,5 on ok hinta, kylmästä veloitamme 3,5. Laskemalla lämpimän hintaa päätyisimme tod. näk. maksamaan lisää kaukolämmöstä, kun ihmiset ottaisivat huolettomammin pitkiä suihkuja jne ts. hyöty olisi - nolla. Arvatenkin hänellä on ajatuksena siirtää oma suuri vedenkulutuksensa muiden maksettavaksi. Meillä tosiaan oli ennen 20€/henkilö/kk, nyt suurin osa kuluttaa vähemmän.

    • jos.laskutetaan.oikein

      Kylmän veden hinta on se mitä vesilaitos laskuttaa perusmaksut mukaan lukien. Veden lämmitys maksaa jotain 7-8 €/m3 eli lämpimäen veden hinta on reilusti yli 10 €/m3.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      287
      2596
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      95
      2050
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      77
      1606
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      157
      1437
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      66
      1278
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1195
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1076
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1074
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1010
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe