Aihe

Vähentämisen yrittämisestä se (voi) alkaa!

6000-päivää

(Julkaistu Päihdelinkissä 8.5.)

I
Kun vähentämisen ajatus tulee mieleen, se voi olla alku kaiken kauniin. Silloin potilas on muiden avustuksella tai itse huomannut ja huolestunut alkoholinkäytöstään. Vähentäminen on ensimmäinen yritys päästä eroon viinakoukusta, mutta potilas ei vielä ole valmis hyväksymään lopullista eroa rakkaastaan.

II
Ensin hän yrittää vähentää juomistaan noin yleensä, palata/ruveta kohtuukäyttäjäksi. Tahtoo vain olla niin, että kun on kerran astunut yli alkonkäytön kriittisen rajan, se raja sulkeutuu takana eikä paluuta enää olekaan.

III
Kun hän huomaa, että yleinen alkon vähentäminen ei onnistu, hän (tai no, minä!) alkaa laatia ohjelmaa pakottaakseen itselleen rajat; hän päättää esimerkiksi

- juoda vain kotona
- juoda vain juhlissa
- juoda vain 2-3-4 annosta illassa
- juoda vain viikonloppuisin
- juoda vain lomalla
- juoda vain olutta/viskiä/viiniä jne.
- juoda vain yksin
- juoda vain lapissa
- jne.

Prosessin tämä osuus saattaa kestää pitkäänkin, koska yksi osio voi hampaat irvessä ja tuskanhiki otsalla taistellen kestää viikkoja, jopa kuukausia ennen kuin potilas on valmis hyväksymään ajatuksen ettei pysty rajoittamaan juomistaan.

IV
Hän päättää lakata juomasta määräajaksi, joka voi olla "tipaton tammikuu" tai mitä tahansa muuta. Ankarasti kärvistellen hän saattaa onnistua olemaan kuivilla määräajan jonka jälkeen korkit aukeavat ja marssi jatkuu.

V
Raitistumisen prosessin seuraava vaihe on päätös juomisen lopettamisesta kerta kaikkiaan. Päätös voi kestää saman aamun iltapäivään tai yli vuoden, kuten minulla silloin aikanaan. Seuraava kompastus vaanii onnistunutta kuivattelijaa pitkähkön alkottomuuden jälkeen; hän alkaa ajatella, että on todistanut hallitsevansa juomisensa, astunut uuteen aikaan ja voi ottaa silloin tällöin drinkin/oluen/lasillisen/miten vain. Minulla tämä tilanne tuli eteen yli vuoden juomattomuuden jälkeen. Tulos on, että kohta ollaan lähtöpisteessä.

VI
Kun potilas on saavuttanut seuraavan vaiheen ja on valmis hyväksymään ajatuksen, sen, että ei voi ottaa koskaan pisaraakaan, ei edes skumppalasia pojan häissä, todellinen raittius voi alkaa. Valitettavasti ainakaan minulla ei ole mielenhallintakeinoa jolla se toteutuu; minulla se vain tapahtui mutta en tiedä miten enkä miksi.

Näin prosessi etenee, ja vähentämisyritykset ovat - kuten sanottu - yksi osa-alue siitä, yleensä ensimmäinen. Ei se välttämättä etene kaikilla loppuun saakka, inhimillinen elämä saattaa katkaista sen tavalla tai toisella ja elämässä on toki paljon muutakin. Eri vaiheisiin liittyy monenlaisia mielentiloja, onnistumisen riemusta retkahtamisen tuskaan ja häpeään, kieltämistä, kiukkua ja valehtelua - lähinnä itselleen.

Raitistuminen on vaikea asia. Juomisen jatkaminen on vielä vaikeampi asia. Valinta on itsekunkin oma. Raitistuminen kuitenkin kannattaa! Ajan myötä alkoholi jää taakse, mieliteko haalistuu ja katoaa, tulee uusia näköaloja, kun alkopallo jalasta on poissa, C2H6O jää unohtuvaksi kemialliseksi yhdisteeksi, yhdeksi muiden vastaavien kaavojen joukkoon ja koittaa vapaus.

1

69

  Vastaukset

  • "Potilas" huomasi itse ikävät sivuvaikutukset.

   3:n vuoden 95%:sti päivittäisen dokaamisen lopuilla huomasin muutoksen tarpeen.
   Terveys heikkeni. Maksa ei ollut vielä moksiskaan mutta verenpaine ei kestänyt kurissa lääkitykselläkään ja "ohennuksesta" huolimatta oli kolestroli korkealla.
   En istunut pubeissa vaan ryyppäsin kotona. Vaimoni ei sanonut mitään koska varsinaista haittaa ei tavastani ollut.

   Enemmänkin minua inhotti se, ettei mikään enää kiinnostanut.
   Pahin, ja hälyttävin oire oli se, että alle 60v ukon mieskunto osoitti hiipumisen merkkejä.

   Kuukautta vaille 6-kymppiä muutin rytmin siten, että aloitin puntti-/kuntosalilla käymisen alkuun 5krt/vko, myöhemmin 6krt/vko.
   maksoin salikortin kertasuorituksella vuodeksi eteen päin.
   Tuohon rytmiin ei mahdu kaljoittelukaan, väkevämmistä puhumattakaan.

   Keväät ja syksyt Espanjassa katkaisevat kuntoilukuurit. Käyn joskus salilla mutta harvakseltaan.

   Lienen kuitenkin koukussa vaikka kotona ei tee mieli yhtään. Ajatuskin tuntuu vieraalle. Samaten, täysraittius Espanjassa on outo ajatus.

   Pisin yhtäjaksoinen kuntoilukuurini on ollut 5,5kk. Lyhyimmät saattavat olla parin kuukauden luokkaa mutta silloin rappiojaksokin on vain viikon luokkaa.

   Näillä on eletty pian 15 vuotta.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   411
   21957
  2. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   379
   14539
  3. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   14361
  4. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   101
   10263
  5. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   140
   5836