Pienten kolhujen paikkaus lasikuituveneessä

Soutajatyttö

Hei!

Uudehkon lasikuituisen soutuveneeni pohjaan on ilmestynyt pari pientä, n. peukalonkynnen kokoista kolhua, joissa kova pintarakenne on rikki ja lasikuitu näkyvissä.
Osaisiko joku neuvoa, kuinka nämä pikkukolhut kannattaa paikata, jotta vesi ei pääsisi alkamaan tehdä tuhojaan veneen rungossa?
Kyseessä ei ole abs-muovinen vene.

Suuret kiitokset asiantuntevista neuvoista jo etukäteen!

7

429

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Helppoaon

      Soutsikka on helppo kun sen voi nostaa ja keikauttaa ympäri. Olen keväisin veneen kuivuttua auringossa paikannut lasikuituspakkelilla. Omassa veneessä on lasikuitu ja kaksikomponenttimaali. Ensin hionta, sitten puhdistetaan liittimellä, sitten kerros 2-komponenttiepoksipohjamaalia, spakkeli, hionta, uusi kerros spakkelia, hionta tasaiseksi, muutama kerros 2-komponenttiepoksipohjamaslia välihiontoineen ja päälle muutama kerros 2-komponenttiuretaanimaalia välihiontoineen. Tarvitset tölkin lasikuitukitiä ja kumilastoja, nitriilikumihanskat, muutaman pensselin ja ehkä sienenkin jos haluat kiiltävää ja muutamaan kolhuun menee pönikkä kumpaakin maaliakovettiminen.

      Sitten on näitä jotka roiskasee vanhalla pensselillä tahran miranolia, kaipa sekin toimii

    • EpoxyFillerillä

      Ehkäpä paremman lopputuksen ja helpommalla saat, kun paikkaat kohdat Hempelin epoxy fillerillä. Puhdista paikat rasvanpoistoaineella, karhenna pinta, pese makealla vedellä ja anna kuivua. Kuivaan ja puhtaseen pintaa levität tarvittavan määrän epoxy filler-kittiä. Tämä on jo itsestään vedenpitävää, eli voi jättää hiomisen jälkeen silleenkin. Pintamaalaus lähinnä visuaalisista syistä.

      • Pikkufiskarilla

        Noin se käy epoxy fillerillä toinen tuote esimerkiksi plastic paddingin valmistama gelcoat filler hoitaa asian samankaltaisesti.


    • Uuno______

      Jos et pysyvästi säilytä venettä vedessä, ei kolhuille ole pakko tehdä mitään. Mikäli veneen pohjaa ei ole suojattu millään kosteussululla (kuten luultavasti ei ole), voit aivan hyvin halutessasi täyttää kolhut polyesterikitillä. Toki voit käyttää epoksiakin, mutta luultavasti veneesi on kuitenkin valmistettu polyesterihartsista...

      • eroja.on

        On useampikin syy käyttää nimenomaan epoksifilleriä, vaikka vene onkin polyesterihartsilaminaatista tehty.
        Polyesterikitti sisältää jo valmiiksi kovetteen, vain kiihdytin puuttuu. Siitä seuraa että aine jämähtää aikanaan purkkiin ihan itsekseen, vaikkei kiihdytintä sinne edes lisätä. Epoksifilleri siis toimii käyttökuntoisena purkissa pitempään seuraavia kertoja varten, koska se on kaksikomponentti tuote, eli kovete on erikseen.
        Epoksifilleri tarttuu vanhaan polyesteri laminaattiin huomattavasti paremmin kuin polyesterifilleri. Jälkimmäinen voi pahimmillaan irrota itsekseen jolloin työn joutuu turhaan uusimaan. Edellinen toimii riittävän lujasti jopa kuitukerrosten välissä, joten sitä voi käyttää myös isompien kolhujen paikkausten yhteydessä, joissa tarvitaan myös kuitujen laminointia. Se siis toimii suuren tiheyden lujana väliaineenakin, toki on siihen tarkoitukseen turhankin painavaa ja kallista jos kyse olisi isommista laminointitöistä, mutta pikkukorjauksissa aine on hyvinkin tarkoituksenmukaista myös tuossa käytössä, mitä polyesterifilleri ei todellakaan ole.


    • K-ssss

      Uuno____ on oikeassa. Ensimmäinen kommentoija antoi turhankin hankalan ohjeen.
      Epoksihartsia ei varmasti käytetä soutuveneissä, vaan polyesterihartsia. Mutta pieniin korjauksiin ihan kumpaa vaan. Ja pikkukolhut vaan täytteellä kuntoon.

      • yksplusyksonkaks

        Pikkukolhuja on tuossa mielessä juuri ensimmäisen postauksen tilanteet, ei enää sellaiset joissa vaikkapa kynän saa työnnettyä reiästä läpi. Niitä voi korjata silti epoksifillerillä, kunhan sen lisäksi laminoi vaikkapa sisäpuolelle tarvittavan kuitumäärän. Polyesterifilleri ei siihen omatoimisesti tehtynä ainakaan sovellu, ja toisinaan menee pieleen ammattilaisiltakin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2793
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      75
      1496
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1450
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      33
      1223
    5. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      10
      1180
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1173
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1170
    8. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1164
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1099
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      10
      1090
    Aihe