Abortinkieltäjien utopia?

anti-pro-life

Tässä en nyt aio esittää mitään absoluuttisia totuuksia tai vastauksia mihinkään, vaan herättää enemmänkin kysymyksiä, mutta kun tuossa viime viikolla Yle alkoi näyttää paljon kehuttua Handmaid's Tale-ohjelmaa, niin mieleen tuli paljon tämän palstan keskustelut.

Tuossa romaanin pohjalta tehdyssä tv-sarjassahan esitetään dystopinen tulevaisuudenkuva, jossa ekologinen katastrofi on vaikuttanut merkittävästi naisten hedelmällisyyteen ja sen vuoksi lavastetun terroristi-iskun varjolla Yhdysvalloissa valtaan päässyt fundamentalistikristitty eliitti on alkanut orjuuttaa hedelmällisiksi todetut, lisääntymisikäiset naiset orjikseen, joiden tarkoitus on toimia nimenomaan tuottaa aviopareille lapsia.

Niinkin äärimmilleen kuin tuossa sarjassa ajatus naisista pelkkinä "synnytysautomaatteina" on viety, niin samanlainen asennoituminen naisiin ja lisääntymiseen ei silti ole fiktiota, vaan äärikristillisissä ja islamistisissa piireissä tämä on valitettavasti ihan todellisuutta. Koska Raamatussa korostetaan ihmisen velvollisuutta lisääntyä, naisten ensisijaisena tehtävänä pidetään lapsien synnyttämistä miehille eivätkä henkilökohtaiset unelmat ja tavoitteet saa mennä tuon tehtävän edelle.

Tästä syystä erityisesti abortti koetaan jonkinlaisena luonnollisen järjestyksen vastaisena toimenpiteena, joka pyritään hävittämään rajoituksin ja kielloin tai miedommin ottein mielikuvavaikuttamisen keinoin, jossa muutaman viikon ikäinen alkiokin esitetään ainutlaatuisena ja kokonaisvaltaisena ihmisyksilönä mahdollisimman sentimentaalisin sanankääntein. Nainen, joka valitsee lapsettomuuden tai joutuu teettämään itselleen abortin, leimataan moraalittomaksi ja pahaksi ihmiseksi. Silloin, kun nainen ei halua lapsia, mutta tulee vahingossa raskaaksi, hänen olisi kuitenkin synnytettävä, koska hänen kehonsa nähdään uskonnon tai poliittisen ääri-ideologian palvelemisen kappaleena. Toisinaan nainen haluttaisiin pakottaa synnyttämään myös eräänlaisena rangaistuksena seksuaalisuudestaan.

23

1523

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tieteilijä.ei.kirj

      Hyvä kirjoitus. Propsit tästä. Tuo sarja on kyllä jotain niin kammottavaa, ja sehän on kuin suoraan ehkäisy- ja aborttikieltoaloitteen tekijän toiveyhteiskunnasta. Eli naiselle langetetaan sanktioita miestenkin teoista, kun miehelle taas pitäisi maksaa korvauksia siitäkin, mistä naisia rangaistaisiin. Ja se seksi on kiellettyä naisilta, muttei miehiltä. :)

      Äärikristillisissä ja ääri-islamilaisissa on tosi paljon yhteisiä pyrkimyksiä. Olen aina havainnut, että lestadiolaiset ja äärimuslimit on lähempänä toisiaan kuin mitkään muut uskonnolliset näkemykset samankaan suuntauksen sisällä. Kristitty ja kristitty voi olla siis hyvin kaukana toisistaan, kun uskoa tulkitaan ihan omalla laillaan. Uskonto ei ole koko ihminen, mutta se voi olla, miten tulkitsee uskonopetuksia ja mikä henkinen suoriutumiskyky on.

      Näillä muinaisilla saduilla sitten nykyäänkin joku oikeuttaa, olipa äo sitten 70 tai 160, röyhkeästi muiden täysin kansalaisoikeuksien riistämisen vaikka itsellä katsotaan olevan mielipiteen ja ihmisoikeuksien sanelun monopoli jopa toisten kehon toiminnoista ja seksistä. Mistä ja kuka tällaisen monopolin oikein antaa, kun jokainen ihminen Suomessa ja Pohjolassa ainakin lain mukaan syntyy tasa-arvoisena oikeuksiltaan? Myös sananvapaus on kaikilla.

      Kontrollilistalla ei ole pelkästään naiset, vaan myös seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvat ihmiset. Tiede on jo selittänyt asioita synnynnäiseksi ja geneettiseksi, mitä ei vuosituhansia sitten voitu uskonnolla tehdä. Ihmisen ymmärrys oli alempaa kuin päiväkotilapsilla nykyään ja johtopäätöksiä tehtiin naiivisti, mutta näitä pidetään sopivina yhteiskunnallisen hierarkian mallina vieläkin joidenkin mielestä. Argumentum ad traditionem.

      Sanasta "feminismi" yritetään näillä keskustelupalstoilla tehdä joku kirosana, jolla voidaan mitätöidä aina naisten puheet ja hiljentää väärinkäytöksien kohteeksi joutuvat naiset ja tytöt. Metoo -kampanja osoitti tämän myöskin. Nämä naisvihamielinen näkemys perustuu sille, että nainen on syypää miehenkin tekoihin ja seksuaaliseen himoon, joten hänen täytyy jollain tavalla sovittaa sitä, kuten nuo ehkäisy- ja aborttikieltoaloitteet selvästi myös toivat esille. Jos nyt tosiaan pysytään aborttiasiassa enkä sotki tähän kaikkea, kuten tapanani aina on, anteeksi siitä lukijoille. :)

      Vain heteromiehillä tulisi muka olla oikeus sanella sääntöjä muille, vaikka muut ihmiset olisivat laillisesti täysillä kansalaisoikeuksilla varustettu?

      Sisäänkirjautuminen on taas aika pelleilyä.... ei onnistu.

      • anti-pro-life

        Kiitos palautteesta!

        Äärikristillisten ja islamistien samankaltaisuuden vuoksi tuntuukin huvittavalta se, kun ensimmäistä ryhmää edustavat, joita on paljon kovan linjan oikeistossa, esittävät jälkimmäisestä sinänsä enimmäkseen realistisia uhkakuvia viitaten heidän raakaan arvomaailmaansa, niin nämä paatostelijat itse edustavat käytännössä samaa kuvottavaa, epätasa-arvoista maailmankuvaa, joka näkyy kannanotoissaan mm. aborttiin.

        Abortinvastaisuus lienee yhä suurimmalti osalti uskonnosta riippuvaista kaikkialla länsimaissa, mutta jonkin verran sitä on ollut havaittavissa ns. alt-rightin keskuudessa, jonka kannattajista iso osa on ateisteja. Mutta heidän kohdallaan ei liene suurikaan yllätys, että tuo sakki koostuu pitkälti meninisteistä ja incel-kapinalaisista, jotka haaveilevat vanhan ajan sukupuolirooleista, joiden avulla he voisivat hallita naisia ja kontrolloida heidän seksuaalisuuttaan. Näin olen ollut havaitsevinani.

        "Vain heteromiehillä tulisi muka olla oikeus sanella sääntöjä muille, vaikka muut ihmiset olisivat laillisesti täysillä kansalaisoikeuksilla varustettu?"

        Sepä se onkin täysin nurinkurista, että yksilön älylliset kyvyt ja henkilökohtaiset taidot eivät ratkaisisi, vaan pelkkä biologia ja sukupuoli....


    • hohhoijaataas

      "Abortinvastaisuus lienee yhä suurimmalti osalti uskonnosta riippuvaista kaikkialla länsimaissa,"

      Tätä pinttynyttä stereotypiaa tietenkin suosijasakki mieluusti elättelee ympäriinsä, ilmeisesti vailla mitään todisteita edelleenkään.... Samalla jyllää ne iänikuiset "naisten seksuaalisuuden rajottamis" -harhat. Ikäänkun kaikki lapsia suojelevat, ts. normaalit tervejärkiset ihmiset ois jotain vanhoillisia uskismiehiä.

      • JustJust

        Kehtaat sitten varmaankin kertoa, uskotko Taivaalliseen Taika-Jimiin (eli Jumalaan)?


      • anti-pro-life

        "Tätä pinttynyttä stereotypiaa tietenkin suosijasakki mieluusti elättelee ympäriinsä, ilmeisesti vailla mitään todisteita edelleenkään.... Samalla jyllää ne iänikuiset "naisten seksuaalisuuden rajottamis" -harhat. Ikäänkun kaikki lapsia suojelevat, ts. normaalit tervejärkiset ihmiset ois jotain vanhoillisia uskismiehiä."

        Et tainnut huomata, kun mainitsin meninistit ja incel-kapinaliikkeen jäsenet, joiden keskuudessa abortinvastaisuus ei nimenomaan kumpua uskonnosta, vaan noissa sakeissa on paljon ateisteja. Heidän motivaationsa tulee enimmälti halusta vastustaa kuviteltua "naisten seksuaalista ylivaltaa". Mutta kokonaisuudessaan sekulaari pro-life-liikehdintä on uskonnolliseen vastaavaan verrattuna pienimuotoisempaa. Mikään ei ainakaan viittaa päinvastaiseen.

        Ja mitä siihen rajoittamiseen tulee, niin se, että naisen on oltava aina valmis kantamaan seuraukset riippumatta omasta elämäntilanteestaan, jos vaikka ehkäisy pettää, voidaan hyvinkin laskea seksuaalisuuden rajoittamiseksi, vaikka se kuinka kauniisti ja hurskaasti muotoiltaisiin.


      • Isäntyttö

        Miksei seksuaalisuutta saisi rajoittaa??
        Sitähän PITÄISI rajoittaa.
        Seksi ei ole mikään pakollinen asia ihmiselle, ei perustarve joka on pakko täyttää.
        Ei ole ihmisoikeus saada seksiä, eläminen taas on.
        Nykyihminen on järkyttävän itsekäs ja paha.
        Kyllä on helppo nähdä että lopunaikoja eletään..


      • pitkätukka-68
        Isäntyttö kirjoitti:

        Miksei seksuaalisuutta saisi rajoittaa??
        Sitähän PITÄISI rajoittaa.
        Seksi ei ole mikään pakollinen asia ihmiselle, ei perustarve joka on pakko täyttää.
        Ei ole ihmisoikeus saada seksiä, eläminen taas on.
        Nykyihminen on järkyttävän itsekäs ja paha.
        Kyllä on helppo nähdä että lopunaikoja eletään..

        Lopunaikoja on eletty jo pari tuhatta vuotta. Kyllä seksi on merkittävä asia ihmisen kehityshistoriaa.
        Seksi ei ihmiselle todellakaan ole pelkkää lisääntymistä.
        https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/seksin_luonnonhistoria_20_minuutissa


      • pitkätukka-68
        JustJust kirjoitti:

        Kehtaat sitten varmaankin kertoa, uskotko Taivaalliseen Taika-Jimiin (eli Jumalaan)?

        Tämä on aika mielenkiintoinen kysymys, sillä uskovaiset usein häpeävät uskoaan.
        Kun mennään uskoon perustuviin asioihin, niin sitten kielletään uskovaisuutensa täysin.
        Siks kaipaisin tähän vastausta.

        (Tietysti laitoin kysymyksen vähän provosoivasti, mutta koskaanhavaitsemattomia taikaukkoja voi hyvällä omallatunnolla sanoa Taika-Jimeiksi.)


      • sateenkaariperheellinen
        Isäntyttö kirjoitti:

        Miksei seksuaalisuutta saisi rajoittaa??
        Sitähän PITÄISI rajoittaa.
        Seksi ei ole mikään pakollinen asia ihmiselle, ei perustarve joka on pakko täyttää.
        Ei ole ihmisoikeus saada seksiä, eläminen taas on.
        Nykyihminen on järkyttävän itsekäs ja paha.
        Kyllä on helppo nähdä että lopunaikoja eletään..

        "Miksei seksuaalisuutta saisi rajoittaa??
        Sitähän PITÄISI rajoittaa."

        Sepä tässä aiheena onkin että on näitä ääriryhmiä jotka haluaisi rajoittaa MUIDEN seksuaalisuutta, ei tietty omaa! 😁😁😁

        Mikä hinku joillain on puuttua toisten yksityisasioihin? Oma seksuaalinen vajavuusko???


    • Mailmaonsairas

      Aloittavalle:
      Tuo sarja on tehty tarkoituksella ennen vaaleja vaikuttamaan naisten mieliin.
      Tosiasiassa maailman eliitti ei ole Jumalan ( eli hyvyyden ) puolella vaan paholaisen.
      Kristityt ovat se ryhmä joita vainotaan aina vain enemmän koska me emme sulata viattomien tappamista emmekä tätä kaikkea moraalitonta saastaa jota meille syötetään.
      Kerran kaikki muuttuu kun Herra Jeesus tulee!
      Mahtavaa,!

      • anti-pro-life

        Sattumoisin USA:ssa ihan tutkitustikin epäluotetuin ihmisryhmä ovat nimenomaan ateistit, ei kristityt, ja Lähi-idässä heitä jopa tuomitaan kuolemaan.

        Ja mitä tulee aborttiin ynnä muuhun mainitsemaasi "moraalittomaan saastaan", niin sivistysvaltioissa teillä on täysi oikeus elää uskontonne mukaisesti, niin kauan kuin ette vahingoita ketään, siinä missä uskonnottomat ja humanistit voimme mekin kulkea omia polkujamme, koska meillä on olemassa tasa-arvo, eikä niin että jokin ääriryhmä voi määrätä muiden yksityiselämästä. Mahtavaa!


      • pitkätukka-68

        »Kristityt ovat se ryhmä joita vainotaan aina vain enemmän»

        Voitko mainita yhdenkin esimerkin, jolla kristittyjä vainotaan täällä Suomessa?


      • pitkätukka-68
        pitkätukka-68 kirjoitti:

        »Kristityt ovat se ryhmä joita vainotaan aina vain enemmän»

        Voitko mainita yhdenkin esimerkin, jolla kristittyjä vainotaan täällä Suomessa?

        Haha, kysymys johon en saa vastausta.
        Turha väite siis.


      • Isäntyt
        pitkätukka-68 kirjoitti:

        »Kristityt ovat se ryhmä joita vainotaan aina vain enemmän»

        Voitko mainita yhdenkin esimerkin, jolla kristittyjä vainotaan täällä Suomessa?

        Aika montakin voisin mainita.
        Esim jos muslimi maahanmuuttaja tulee kristinuskoon, hän joutuu usein sukunsa vainoamaksi.
        Julkisella puolella jos ihminen elää uskonsa mukaan ja sanoo mielipiteensä, vainoa tulee.
        Juurihan tuo Pori jazz pomo sai potkut siitä syystä.
        Soini kun puhui elämän puolesta niin lokaa tuli.
        Räsästä taas pilkataan koko ajan.
        Aika sokeaa jos ei tätä ymmärrä.


      • kunhan_vastaan
        Isäntyt kirjoitti:

        Aika montakin voisin mainita.
        Esim jos muslimi maahanmuuttaja tulee kristinuskoon, hän joutuu usein sukunsa vainoamaksi.
        Julkisella puolella jos ihminen elää uskonsa mukaan ja sanoo mielipiteensä, vainoa tulee.
        Juurihan tuo Pori jazz pomo sai potkut siitä syystä.
        Soini kun puhui elämän puolesta niin lokaa tuli.
        Räsästä taas pilkataan koko ajan.
        Aika sokeaa jos ei tätä ymmärrä.

        Niin koulussa kuin muissa julkisissa laitoksissa on Jumalasta ja hartauden harjoituksista KIELLETTYÄ. Kaikkia muita arvoja ja katsomuksia saa tuoda esille, mutta kristityn pitää vaieta. Vrt Soini, Päivi, viranomaiset, opettajat. Kristittynä ei saa osallistua omalla ajallaankaan kristittyjen yhteisiin tilaisuuksiin, mutta esim julkijuopottelu porukassa ei ole kielletty, vaikka olisi sitten kansanedustaja!


      • anti-pro-life

        "Kaikkia muita arvoja ja katsomuksia saa tuoda esille, mutta kristityn pitää vaieta."

        Se, että kouluissa ei harjoiteta uskontoa, ei tee kristinuskosta mitenkään vainottua eikä tähän mennessä tietääkseni mitään hare krishna-mantrojakaan ole sen enempää koulujen aamunavauksissa kuultu. Sitä paitsi, kirkko on yhä osa valtiota Suomessa. Mutta meillä on myös uskonnonvapaus, eli yhteiskunta ei voi pakottaa mitään tiettyä uskontoa ja sen arvoja kaikille kansalaisille ja jos se lasketaan jonkinlaiseksi uskonnolliseksi vainoksi, niin ehkei maallistunut demokratia ole teidänkaltaisianne uskovaisia varten.


      • Isäntyt
        anti-pro-life kirjoitti:

        "Kaikkia muita arvoja ja katsomuksia saa tuoda esille, mutta kristityn pitää vaieta."

        Se, että kouluissa ei harjoiteta uskontoa, ei tee kristinuskosta mitenkään vainottua eikä tähän mennessä tietääkseni mitään hare krishna-mantrojakaan ole sen enempää koulujen aamunavauksissa kuultu. Sitä paitsi, kirkko on yhä osa valtiota Suomessa. Mutta meillä on myös uskonnonvapaus, eli yhteiskunta ei voi pakottaa mitään tiettyä uskontoa ja sen arvoja kaikille kansalaisille ja jos se lasketaan jonkinlaiseksi uskonnolliseksi vainoksi, niin ehkei maallistunut demokratia ole teidänkaltaisianne uskovaisia varten.

        Kylläpä pakotetaan evoluutioTEORIAA opiskelemaan kouluissa.
        Se on uskomus ja uskonto, ei kerrota luomisesta joka on totta.
        Se on just niin vielä Suomessa että saat olla Kristitty kunhan pidät omana tietonasi ja toimit ja puhut arvojesi vastaisesti.


      • taikauskonnoton
        Isäntyt kirjoitti:

        Kylläpä pakotetaan evoluutioTEORIAA opiskelemaan kouluissa.
        Se on uskomus ja uskonto, ei kerrota luomisesta joka on totta.
        Se on just niin vielä Suomessa että saat olla Kristitty kunhan pidät omana tietonasi ja toimit ja puhut arvojesi vastaisesti.

        Evoluutioteoria on tiedettä, ei uskonto.
        Luomisoppi on täysin uskonvaraista, siis vailla ainoatakaan todistetta.


      • JaahaNäitäHörhöjä
        Isäntyt kirjoitti:

        Kylläpä pakotetaan evoluutioTEORIAA opiskelemaan kouluissa.
        Se on uskomus ja uskonto, ei kerrota luomisesta joka on totta.
        Se on just niin vielä Suomessa että saat olla Kristitty kunhan pidät omana tietonasi ja toimit ja puhut arvojesi vastaisesti.

        Luomisteoria on uskonvaraista. Vain jos uskoo raamattuun ja torjuu tieteelliset todisteet voi jotain moista höpöä uskoa. Eihän siihen muiden uskontojen ihmisetkään usko. Tiede taas olemassa uskoi sitte zeesukseen tai joulupukkiin joka toi säkissään meille auringon. Whatever.


      • taikauskonnoton
        JaahaNäitäHörhöjä kirjoitti:

        Luomisteoria on uskonvaraista. Vain jos uskoo raamattuun ja torjuu tieteelliset todisteet voi jotain moista höpöä uskoa. Eihän siihen muiden uskontojen ihmisetkään usko. Tiede taas olemassa uskoi sitte zeesukseen tai joulupukkiin joka toi säkissään meille auringon. Whatever.

        Ei ole olemassa mitää luomisteoriaa, on vain luomisUSKO.


    • jotainrajaa

      Melko törkeä olkiukko luokitella abortinkieltäjien kannat Gileadin mukaisiksi. Itse en edes ole abortinkieltäjä.

      • anti-pro-life

        Suosittelen tutustumaan uskonnollisten pro-lifesivustojen sisältöihin, ja voin vakuuttaa, että niiden kirjoituksissa esiintyy hyvin samankaltaisia näkemyksiä naisten asemasta kuin Handmaid's Talen dystopiassa.


    • kunhan_vastaan

      Kun historiaa muistaa lukea, niin huomaa, että ai tuo mikään utopia ole. Natsi-Saksan aikana oli ihan vauvatehtaita, jolla arjalaista rotua lisättiin, vauvat otettiin valtion haltuun ja kasvatettiin kuin parsinavetoissa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1906
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe