Oras Optima 7140 -- ongelmia suihkuhanan kanssa

Suihkumies

Uuden kerrostalon kylpy- ja pesuhuoneissa on Oras Optima 7140 -suihkuhanat.

Mahtaako kyseessä olla jonkinlainen malli- tai tyyppivika, kun usean hanayksilön kanssa on ollut sama ongelma: suihkuveden lämpötila ei pysy tasaisena vaan jatkuvasti tulee jääkylmiä ja tulikuumia ryöpsähdyksiä.

Saman asunnossa kylpyhuoneen lavuaarissa ja keittiössä on Oraksen vesihanat, ja niissä veden lämpötila pysyy tasaisena.

Kylpyhuoneessa vaihdettiin alkuperäinen hana uuteen yksilöön, mutta siinä ongelma on vielä pahempi. Talosaunan pesuhuoneessa on kaksi samanmallista suihkuhanaa, ja molemmissa on sama vika, toisessa hiukan pahempi kuin toisessa.

Aikaisemmissa asunnoissa tai kyläillessä en ole koskaan havainnut tällaista ilmiötä, ja niissä on useimmiten ollut Oraksen vanhempia suihkutermostaattimalleja. Veden lämmön tasaisuutta on tottunut pitämään itsestään selvänä.

Mistähän tämä suihkuhanojen ongelma johtuu? Pääsevätkö vedenpaineen vaihtelut tässä mallissa jotenkin suoraan läpi? Onko vain vaihdettava (omalla kustannuksella) toisenmerkkinen hana? Onko kenelläkään muulla havaintoja samanlaisesta ryöpsähtelystä? (Huoltoyhtiö ja isännöitsijä suhtautuvat väitteisiini hiukan epäillen.)

8

7606

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hanojaon

      Kyseinen hanamalli on termostaattihana ja se ei ehdi reagoida paineenvaihtelusta aiheutuvista lämpötilan muutoksiin. Jos linjoissa on suuria paineenvaihteluita, on pressostaattinen hana parempi. Se tasaa paineen vaihtelut.
      Esim. Oras Oramix hanat ovat pressostaattisia.

    • Suihkumies

      Kiitos vastauksesta. Paineenvaihtelut tuntuvat olevan tässä rakennuksessa melkoisia — sen näkee ja kuulee laskettaessa vettä mistä tahansa hanasta.

    • Vastailija

      Onkohan vesimittarilla paineenalennus tai vakiopaine venttiiliä jolla saataisiin koko talon käyttövesivirtaamaa hillittyä ja näin nuo termarihanat pysyisi perässä paremmin?
      Jos on asennettu niin onko säädetty suunnitelmien mukaan?

    • Suihkumies

      Rautakaupasta lähti Oras Oramix 7264 tarjoushintaan. Tämä hana suurin piirtein korjasi ongelman. Ensimmäistä kertaa kuukausiin ei suihkussa tarvinnut hätkähdellä äärimmäisiä viheliäisiä lämmönvaihteluita.

      Ihmeisiin ei silti pressostaattinenkaan hana pysty. Välillä jommankumman johdon virtaus tuntuu käyvän melkein nollassa, ja silloin vedessä kyllä tuntuu hetkellinen lämmönmuutos. Tällaisia tuli kuitenkin nyt vain kolmisen kappaletta koko suihkun aikana, kun aiemmassa termostaattihanassa ne olivat jatkuvia (jopa 4 krt/min).

      Kysymyksiä:

      Voivatko jatkuvat voimakkaat vedenpaineenvaihtelut rasittaa talon vesijohtoverkkoa niin että metalliputkiin tulee vähitellen murtumia tai ”väsymistä”? Putkiremontti edessä jo 25 eikä 50 vuoden kuluttua?

      Voivatko paineenvaihtelut hämätä huoneistokohtaista vesimittaria niin että tulee liian suuria kulutuslukemia?

      • Suihkuttelija072018

        Aivan samaan ilmiöön olen törmännyt näiden hanojen kanssa itsekin. Vaihdettuani yli 15 vuotta palvelleen Oraksen Novan uuteen Oraksen Cubistaan, alkoivat aivan samanlaiset ongelmat, kuin Suihkumiehellä. Termostaattiosankaan uusiminen ei auttanut asiaa, eikä myöskään hanamallin vaihtaminen toiseen termostaattihanaan. Aika erikoista. Talon huoltoyhtiötäkin konsultoin, mutta kovasti vain kummastelivat, eikä syytä löytynyt. Myös samanlaista virtausongelmaa olen havainnut kuin Suihkumiehellä, sen jälkeen, kun itsellänikin hana vaihdettiin Oramixiin. Myös itsellä kylppärin lavuaarissa ja keittiössä tuollaisia lämpötilavaihteluita ei esiinny. Tuo testattiin lämpömittarilla myös putkimiehen toimesta. Itselläni kyseessä on luhtitalon alakerran päätyhuoneisto. Jotenkin voisi ajatella, että hanojen laadussakin olisi tapahtunut jonkinlaista muutosta vanhempiin malleihin verrattuna.


    • anonyymiton

      Meillä hyvät kokemukset tuosta 7140 mallista. Hyvä käytettävyys ja ennen kaikkea ei vie ahtaasta suihkunurkkauksesta tilaa juurikaan. Juoksuputken näkyvä muovinen sisäputki vaan antaa vähän "halvan" kuvan muuten tyylikkäästä hanasta. (Tätä ei nettikuvissa näy)

      • Anonyymi

        Meillä on 8. kerroksen saunassa yhä 7140-hanat, joissa lämpötilan äkkivaihtelut ovat ongelma, ja itse jouduin 7. kerroksessa vaihtamaan Oramix-hanaan. Voisiko paineenvaihteluissa kyse olla ylimpien kerrosten ongelmasta eikä 1. kerroksen asukkailla ole vastaavia?


      • Anonyymi

        Kyllä ainakin teoriassa. Kerrosten välillä on monta vedenkäyttäjää, ja se heiluttelee painetta enemmän kuin alakerrassa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      141
      10295
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2954
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      205
      2794
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2107
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1858
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1679
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1586
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1577
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1358
    Aihe