kuinka isot konkat tasasuuntauksen jälkeen

poweriapa

voi laittaa ilman vaimennus piirin rakentamista ?

Muuntajana on 25A 12v ja tasasuuntaaja kestää 100A nyt on elektrolyytti konkkia 40,000µF edestä, mitäs raati sanoo kuin paljon ootte laittanu ilman et tarvii pelätä tasasuuntauksen poksahtamista ?

8

240

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näin.on

      Mitä isommat konkat laitat niin sitä kuumempana käy muuntaja.

    • HurinaPörinä

      Riippuu siitä, mihin käyttöön teet tuota vekotinta. Hurinajännitteen suuruus tai pienuus riippuu käyttötarkoitusta. Johonkin hommaan ei tarvii paljon suodatella. Esim. audiovahvistin taas melko hyvää.
      Älytön konkkamäärä rikkoo verkkojännitteen puhtautta, eli sinikäyrä rikkoontuu ja tulee harmonisia ja tehokerroin huononee. Syynä se, että tasasuuntausdiodien virta kulkee vain sinijännitteen huippukohdissa.

      Nykyisin taitaa olla määräyksiä, että tietyn tehorajan ylittävät laitteet vaativat PFC:n eli Power Factor Correction. Nykyisin esim. pöytä-PC:n virtalähteessä käytetäänkin PFC-korjausta, joko passiivi- tai aktiivikomponenteilla tehtynä.

    • LeilaKK

      Ainakin 50000mF basso jytkyy ja leila K soi.

    • garbage-in-garbage-out

      Tasurilla on paitsi jatkuvan maksimivirran raja niin myös muita rajoja virralle. Mikä nimenomainen komponentti sinulla on tasasuuntaussiltana?

      Kun katsoin yhden tuollaisen datalehdykäistä niin siellä oli 100 A jatkuvan virran lisäksi rajoituksena 450 A ei-toistuva pulssivirta. Tuon lisäksi löytyi rajat termeille I²t ja I²sqrt(t) (jossa I on virta ja t on virtapulssin pituus) mikä suojelee puolijohdekomponentteja välittömältä sulamiselta.

      Kokeile vaikkapa LTspicellä millaisia virtoja kondensaattorin läpi kulkee ensimmäisen puolijakson aikana. Kokeile sitä myös niin, että kytket virran päälle siniaallon huipun kohdalla.

    • garbage-in-garbage-out

      Kokeilin itse LTSpicellä.

      Virran rajoittaa muuntajasi hajainduktanssi ja elkojen sarjavastus. Äkkiä simuloimalla 18 H ensiöinduktanssilla, 30 A schottky - diodisillalla ja 0.999 tai 0.9999 kytkentäkertoimella muuntajan käämien välillä tulee 47000 µF konkan (esr 0.015 ohmia) kanssa verkkovirrasta luokkaa 7...15 A virtapiikki ekan puolijakson nousevan reunan aikana. Samaan aikaan diodeista menee lävitse hetkellisesti lähemmä 200...300A virta (riippuen muuntajan kytkentäkertoimesta, induktanssista jne. )

      Jos diodisilta kestäisi yksittäisen 450 A virtapiikin kytkentähetkellä niin sen pitäisi kestää tuossa käytössä. Kytkentä saattaisi kestää konkan tuplaamisenkin ilman, että mentäisiin yli 450 A rajan ekassa virtapulssissa. Jos konkan ja maan väliin laittaa sarjaan 0.01 ohmin vastuksen virtamittariksi niin 300 A tuottaa sen yli 3 V jännitteen, jonka pystyisi mittaamaan esimerkiksi Arduinon omalla adc:llä vaikkei olisikaan varsinaista skooppia käytössä.

      Mikä on tasasuuntaajan tyyppimerkintä, sillä ilman tietoa sen ominaisuuksista ei enempää voi tästä sanoa.

      • Boom_Box

        Mutta mitä etua tulee älyttömästä varauskondensaattorin koosta. Toimii tietysti hetkellisenä energiavarastona. Mutta kuinka monessa verkkolaitteessa sellaista tarvitaan? Tulee mieleen vain amisten älyttömät bassojytkeet. Mutta silloin virta otetaan yleensä suoraan akusta ja kondensaattorin tehtävänä on eliminoida kaapelien sarjavastus hetkellisen huipputehon aikana.


    • poweriapa

      Esimerkiksi tässä kytkennässä on 47,000µF https://goo.gl/images/Epst5E
      Eli en näe mitään ongelmaa omassa 40,000µF konkka paketissa, mietin vain kuinka paljon sitä uskaltaisi lisätä tuosta ja minkälasia µF määriä porukka on täällä käyttänyt ?

    • Haminaattori

      Kuten jo tuolla aiemmin on kerrottu. Paras lähteä liikkeelle tavoitteista mikä on todellinen muuntajan ulostulojännite. Miten se tulee riittämään verkkojännitteen vaihteluille. Paljonko jää mahdolliselle stabiloinnille troppia. Voi joutua tekemään mielenkiintoisen kytkennän jos tropille jää jännitettä niukasti. Vai onko kyseessä raavirtälähde jonka jännitteellä ei ole suurta merkitystä.

      Aikoinaan hurinoita pienenneltiin alipäästösuotimilla joissa konkat luokkaa 1mF yhtä ulostulon amppeeria kohden. Induktanssi sitten hyvän matkaa alle 50Hz. Hurinat pysyivät mukavasti kurissa ja kun kytkennät eivät olleet kovinkaan ronkeleita jännitevaihteluille niin hyvin rokkasivat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      68
      6783
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4400
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2813
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2100
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1663
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1447
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1151
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      305
      1135
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1124
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1091
    Aihe