Aihealueet

Listaukset

  Valheita ja muunneltuja totuuksia mediasta

  Vihaa*, valhetta ja muunnelmia totuuden vierestä

  Mediassa käydään väkevää debattia valemedioista [1, joista on syntynyt uhka. Millainen uhka? Perinteellinen media pitää kiinni asemastaan neljäntenä valtiomahtina – kuten se ennen olikin, jopa presidentin tekijä. Lukijat ovat osin pioneereina nousseet barrikadeille uutisvirran muuntuessa tarkoitushakuiseksi, jopa manipulaatioksi

  Jo lapsesta lukien vastuulliset vanhemmat opettavat ettei saa valehdella. Valehteleminen on rumaa ja luo epätietoisuutta sekä ristiriitoja. Valhe on yksiselitteinen virhe, joskin luonto on täynnä ”valheita”, joita kutsutaan myös salaamiseksi! [2 …, mutta mikä onkaan vale ja mitä valehteleminen?

  [1 ” …Vastamediaa ei olisi olemassa, jos jotkut eivät kokisi tarvitsevansa valtavirtamediasta poikkeavaa ja sitä haastavaa aineistoa. Vastamedioiden lisääntyminen on kuitenkin herättänyt monet pohtimaan perustavanlaatuista kysymystä: ovatko kaikki mielipiteet samanarvoisia? Varsinkin vastamedia esittää asian usein niin, että konservatiiviset, nationalistiset ja jopa muukalaisvihamieliset näkemykset eivät saa ansaitsemaansa näkyvyyttä. Heidän näkemyksensä mukaan on olemassa mielipiteiden ääripäät, joista toisessa on globalisaation, maahanmuuton ja feminismin nimeen vannova ”punavihreä eliitti” ja toisessa kansallismielinen, maahanmuuttovastainen ja perinteisiä sukupuolirooleja korostava ”hiljainen enemmistö” … ” ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005731286.html – HS Mielipide – Juho Rahkonen – Taloustutkimus.

  Perinteellinen media pitää valheina sellaista informaatiota, jota ei voida hyväksytyin keinoin todistaa oikeaksi. Herää kysymys kuinka oikeellisia ovat perinnemedian uutiset ja informaatiovirta. Mitä totuudella todellisuudessa tarkoitetaan? [3.

  Kansalaisten suoramedia eli tutummin some* harjoittelee uutterasti

  On selvää, että itse itseään kehittävä suoramedia harjoittelee tapoja kuinka vaikutetaan – aivan kuten itseään oikeaksi mediaksi kutsuva perinnemediakin tekee – on aina kysymys vaikutusvallasta ja siitä, että juuri minä/ me saimme ensimmäisinä kertoa jotain sykähdyttävää – siksi onnettomuusuutiset kirkuvat suurimmilla fonteilla. Haluamme sensaatioita … juoruilukin perustuu tähän.

  Tänään maailmalla on käynnissä niin sanottu idän ja lännen välinen taistelu, [ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/06/lansi-kay-jo-asemoitumissotaa-idan.html - ]

  … ei normisotana – vaan vaikutus- ja talousvaikutevaltana. Itää johtaa kauppavalta Kiina [4, jonka yhteiskuntajärjestys on tullut jo vientituotteeksi. Lännen puolelta taistelua johtaa sotavalta Yhdysvallat [5, jonka yhteiskuntajärjestys on ollut vallitseva hegemonia jo kohta 100 vuoden ajan. Nyt eletään jo de facto kiinalaisten vuosisataa [kuva 1.].

  Tämän itä-länsiottelun alla käydään myös mediasotaa valhein, totuuksin, ...

  ... manipuloiden sekä suorastaan propagoiden … Puhutaan West trolling manipulation -ilmiöstä ja sen vastapainona päällekäyvempi East trolling propaganda -itäisenä ilmiönä informaatiovirrassa. Kumpikin ilmiö on taisteluilmiö, jossa propaganda synnytti manipulaation [6.

  Tuohon manipulaation ja propagandan väliin kehittyy kansalaisten oma suoramedia – informaatiovirta tekijöiltä lukijoille ja katselijoille. On selvää, että ylilyöntejä tapahtuu, kukaan ei ole ollut seppä syntyessään eikä toimittaja syntyjään.

  EKSTRA 1
  Millaisessa 'West trolling manipulation' maailmassa me elämmekään - esimerkiksi vastakkainasetteluna idän ja lännen osalta? … ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005731287.html - ” … Kriittiset lukijat ovat kuulemma tervetulleita, mutta osaa näistä Pettersson kutsuu ”ulvoviksi molopäiksi”. Kylähullujakin siihen joukkoon mahtuu, mutta nyt ainakin minä lukijana kaipaan täsmennystä. Tekeekö esimerkiksi tämä kirjoitus minusta ”molopään”? Olenko tervetullut keskusteluun vai pitäisikö minun olla kiltisti hiljaa tai siirtyä muualle? … ” -HS Mielipide, Riku Salmivuori, opettaja. … Allekirjoittaneen huomio: Lukijalta erinomainen huomio tiedon ja informaation vaativuudesta ymmärtää niiden ero ja esittäjiensä alkuperä. Mikä onkaan totta, kun mediassa, niin "valheellisena kuin totena" on aina esittäjänä välittäjä, siis välikäsi - omine kantoineen. Median voi vaihtaa, mutta lukijoita kansana ei. Lukijoillakin on mielipide. Nyt on kysymys mielipiteiden oikeellisuudesta ja niiden suhteellisuudesta esittäjänsä, myös toimittajan tietotasoon ja kykyyn hallita omia mielipiteitä.

  Mitä merkitsee toimituksellinen moraali?

  Toimittajien moraali informaatiovirrastaan on osin rämettynyt ja puolueettomuuteen ja oikeudenmukaisuuteen pyrkivät ”untohämäläiset” ovat nykyään harvinaisuus – jäänne jostain niiltä ajoilta, jolloin oli kunniakysymys ainakin pyrkiä totuudellisuuteen.


  Jatkuu

  11

  213

   Vastaukset

   • Valtamedia on monopolisoitunut sanoman konserniksi, jossa on yksi yhteinen malli tuottaa valikoitua ja hallintoeliitin mieleistä/ ohjaamaa tietoa kansalle, siksi tarvitaan vastapainoksi mediaa , joka kertoo totuuden ja joka uskaltaa kertoa totuuksia myös muualta kuin kotikirkonkylältä.
    Neljös valtiomahti on muuttunut puudeliksi joka antaa tasuua pyytämättä.

   • Valtamedia on osin muuttunut viihdelukemistoksi. Juhannuksen Helsingin Sanomat käytti kulttuuriosastollaan sivukaupalla palstatilaa erään muusikon ja entisen urheilijan parisuhteen ruotimiseen. Toimittajien lukioainetasoisille kolumneille annetaan koko sivu ja niin edelleen.

    Lehti ei taida tietää mitään siitä, mitä meillä ja maailmalla oikeasti tapahtuu. Jemenissä on näiden aikojen pahin humanitaarinen kriisi, mutta siellä pommittajina ovat länsimaiden liittolaiset, joten aihe painetaan pimentoon.

    • En minä sitä pidä pahana, jos Hesarikin laajuutensa nähden julkaiseen joskus parisuhdehömppää. Kulttuuria Hesarissa on kyllä rutkasti oikeastaa ainoana sanomalehtenä Suomessa, jopa kehä-III:n ulkopuoleltakin ja myös kansainvälisistä kulttuurikuulumisista eri aloilta.

     Tuosta Jemenistä tuli mieleen ylempänä mainitun Maria Petterssonin haastattelu radiossa/TV:ssä jo vuosia sitten. Googlasin jutun, ja siinä hän suurin piirtein itkee sitä, miksi Jemenin tilanteeseen ei kiinnitetä huomiota. Hän oli silloin ulkomaantoimittajana Hesarissa:

     https://areena.yle.fi/1-2874152

     Pidän Hesaria laatulehtenä, enkä edes pitkin hampain, vaikka olenkin toisen kustantajan palveluksessa.


   • [2


    Nyt kun toimitukset eivät enää pidä niin vahvasti kiinni moraalistaan, niin herää kysymys miksi perinnemedia käy niin kovaa vastakarvaa omasta vaikutusvallastaan? ...

    … vastuukansalaiset nimittäin osaavat enemmän, tietävät enemmän ja ennen kaikkea ymmärtävät enemmän – meillä Suomessakin lukijat jo näkevät perinne- ja lööppimedian läpi – tässä idän ja lännen informaatiosodassa [7, jossa ylilyönnit ovat jo arkipäivää – rapautuvalta neljänneltä valtiomahdilta.

    [*PS
    Jätän itse tarkemman vihapuheen tarkastelun sikseen – aivan eri kirjoitukseen, koska sen ilmentymät kertovat osin mielenterveydestä ja vähäosaisuudesta, jotka aihealueina kuuluisivat mieluummin psykiatreille ja yhteiskuntatieteilijöille – ja erityisesti inhimillisyytenä sosiaalialan ammattilaisille.


    Viitteet tekstistä
    [2 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/11/kuinka-luonnollista-on-asioiden.html -
    [3 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/08/totuus-hetken-piina.html -
    EKSTRA 2:”Onko maailma siirtymässä totuuden jälkeiseen aikaan? Uuspopulistit osasivat iskeä siihen hetkeen, kun perinteinen media alkoi vajota ja sosiaalinen media nousta
    … ” ~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000002918136.html – HS Pääkirjoitus – Ville Similä - kolumni.
    [4 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/05/maailmankauppaa-pelataan-nyt-monin-eri.html -
    [5 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/03/reviiripuolustus-on-yhta-kuin.html -
    [6 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/west-trolling-east-trolling-nokittelua.html -
    [7 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/01/hybridillista-informaatiosotaa-mista.html -

    EKSTRA 3
    Perinteellisen median voimakas puolustuspuhe … ”Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ...” ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005731694.html – Ote: ” … Jos Facebook rajoittaa algoritmeillaan sivustollaan jaettujen uutisten määrää, se vähentää samalla uutismedioiden lukijoiden lukumäärää. Näin tapahtuu myös Suomessa. Tarvitseeko enää edes kertoa, mitä mieltä Thomson on digiyhtiöiden algoritmeista? Hänen mukaansa niillä manipuloidaan ja vääristetään kilpailua, joten algoritmien käyttöä pitäisi valvoa … ”. Allekirjoittaneen kommentti: On käynnissä kamppailu lukijoista, sillä niiden todistettu määrä maksumuurin takaa tai ei, ratkaisee mainostulot, jotka lienevät median merkittävintä tuloaluetta. Se on varmaa, että lukijoita koetetaan ohjastaa, nätimmin sanottuna opastaa "tiedon oikealle tielle", oli sitten opastajana "laatu tai vale". On kysymys informatiivisesta vaikuttamisesta, joko manipuloiden ja/tai opastaen. Miten määritellään lopulta totuus? [3.

    The END

   • IPUsta pois potkittu rattijuoppo trollaa samaa paskaa joka kirjoituksessa .

    Ääliön väitteet ovat kopioitu edellisistä aivopieruista.

    • Dosetti tyhjä?


   • Pettersson vastasi Salmivuorelle:
    "Salmivuori kaipasi täsmennystä myös siihen, onko hän fiksu lukija vai ulvova molopää.
    Tähän on helppo vastata.
    Salmivuoren teksti voitiin julkaista HS:n kaltaisessa perhelehdessä, se ei sisältänyt lainkaan esimerkiksi tappo­uhkauksia tai huorittelua eikä sitä huudettu humalassa puhelinvastaajaan kello kolme aamuyöllä. Niinpä hän ei ole ulvova molopää."

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005733810.html

    Ehkä tuo selventää Salmivuorelle ja Luomalle, että ns. kritiikkiä ja palautetta on useampaa lajia. Petterssonnin vastaus on sikäli ovela, että hän sulki pois vaan pahimman ääripään. Itse en pidä Salmivuorta mielipidekirjoituksensa perusteella kyllä erityksen fiksuna, enkä Luomaakaan.

    • Komppaan edellistä. Salmivuoren mielipidekirjoitus vaikuttaa pahansuovalta rääpimiseltä tahallisine väärinymmärryksineen.
     Petterssonin ajatukset alkuperäisessä jutussa ovat kyllä huomionarvoisia. Olemme sananvapaustilastojen kärjessä, koska emme julkaise riittävän kriitiisiä juttuja. Heti kun sellainen tulee, valtaapitävät ärähtävät ja yrittävät painostaa julkaisijaa. Tämä painostus rekisteöidään tietysti sananvapauden kaventamisyrityksenä.
     Puhun tietysti ns. normaalimedista, en paskaluukuista, jotka eivät sitoudu JSN:n ohjeisiin.


   • Katsokaahan toimittajan otsikointi ja sitten Trumpin vastaus esitettyyn kysymykseen - "ystävä vai vihollinen". Kaikuuko jutusta West trolling manipulaatio -toimittajan taholta? Näinkö rakennetaan median kulmasta vastakkainasettelua lukijoille, varsinkin heille, jotka lukevat vain otsikot?


    ~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201807112201066465_ul.shtml -


    Iltalehden otsikko (copy-paste) - "Trump: En osaa sanoa, onko Putin ystävä vai vihollinen" ... Lainaus leipätekstin loppupuolelta: " ... Reutersin mukaan Trumpilta kysyttiin myös, onko Putin ystävä vai vihollinen.

    - En todellakaan osaa sanoa tällä hetkellä. Ehkä kilpailija, Trump vastasi. ... " -Iltalehti

    ...

    • Ihan itse idiootti putini perseennuolija yrität vääntää vastakkainasettelua


    • putinonhully kirjoitti:

     Ihan itse idiootti putini perseennuolija yrität vääntää vastakkainasettelua

     Tyhmempikin näköjään ymmärtää Luoman itätrolliksi?
     Eikös Luoma saanut eduskuntavaaleissa 7 ääntä - ne olivat kansakunnan ainoat Luomaa tyhmemmät.


   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Käsienpesu yhtä lähes tyhjän kanssa - Koronavirus leviää ilman välityksellä

    Kymmenet kirkossa käyneet saivat koronatartunnan Saksassa https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006517138.html "Yli 40 ihmistä on saanut koronavirustartu
    Maailman menoa
    255
    11724
   2. Millä oikeudella presidenttin Niinistö tenttasi pääministeriä ja eduskunnan puhemiestä eilen tv:ssä?

    Ei presidentti ole pääministerin esimies eikä eduskunnan puhemiehen esimies. Kummallinen tilaisuus. Yrittikö nöyryyttää Marinia ja Vanhasta?
    Maailman menoa
    317
    7119
   3. Martina manipuloi

    Martina taas manipuloi hän on suuri teeskentelijä rooli vaihdetaan lennosta. Ensin suuri uhri nyt on tarve tuoda esille että on jotain onnellista me
    Kotimaiset julkkisjuorut
    82
    1341
   4. Sofia ja Stefan, niin suloisia yhdessä

    Stefan ja Sofia kävivät yhdessä kuntosalilla ja Stefan ylpeänä kuvasi rakastaan. Mahtaa olla Stefanille helpotus, kun voi olla julkisilla paikoilla na
    64
    1341
   5. Sofia oli astiaostoksilla

    Vähänkö söpöä, kun oli ihastelemassa astioita kaupassa. Minusta hän on niin symppis ja luulisin, että osaa iloita monista asioista aidosti. Onhan Bam
    74
    1235