Huopakatto tiilikaton tilalle, alla pärekatto

Jarsse80

50-luvulla rakennettu hirsimökki, pelkästään kesämökkikäytössä, talvikauden tyhjillään/kylmänä.

Katon rakenne vintistä lukien: lastulevy, tervapaperi, 15cm tuuletusrako, kattotuolien päällä vajaasärmäinen vaakalaudoitus kuorilaudoilla, pärekatto naulattuna, vaakaruoteet, betonitiilikate.

Tarkoitus olisi poistaa kulunut ja vaurioitunut tiilikate ja asentaa päälle uusi huopakate, samalla pidentää vähän räystäitä joka suuntaan, nykyiset vain noin 40cm.

Suunnitelmissa olisi poistaa tiilikate ja ruoteet, ja sikäli kun pärekate ei ole aivan multaa, asentaa kattotuolien kohdalle pystylaudat (kestopuu?), ja niiden päälle raakaponttilaudoitus ja sen päälle huopakate valmistajan ohjeen mukaisesti.

Mietin, pitäisikö pärekatteen päälle laittaa varmuudeksi jokin vettä läpäisemätön aluskate, jolloin pärekatto ja alapuoli tuulettuu normaalisti, ja huopakate ja ponttilaudoitus aluskatteen ja kattotuolien päälle tulevien pystylautojen välistä. Kondenssiongelmaa ei ole kun kylmällä ei juurikaan oleilla ja mökkiä lämmitetään hyvin harvoin ja vähäisesti. Lähinnä haluaisin estää veden pääsyn vintin puolelle siinä vaiheessa kun huopakate joskus alkaa vuotamaan. Nykyinen tiilikate on ollut pitkään pahasti sammaloitunut ja kosteutta on seisonut katolla, ja tervapaperiin kuuluu välillä kovilla sateilla tiputtavan vettä.

Mitä mieltä raati on, onko aluskate tarpeeton, luottaako vanhaan pärekattoon ja riittävään tuuletukseen kosteuden poistumisessa? En myöskään koe mitenkään tarpeelliseksi asentaa raakapontin päälle aluskermiä, ajattelin laittaa vain räystäskaistat, tippapellit ja palahuovan. Katto on noin 1:2 jyrkkä ja ainoa läpivienti on savupiipulle, toinen puoli on täysin tasainen.

2

144

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • korjattuna

      Lapioi pärekatto pois laita lautojen päälle mahd ruoteet joiden päälle peltikatto. Jos hupakaton teet otat päreiden alla olevan laudoituksen irti laitat pontatun laudan huovan alle.

    • Jarsse80

      Palahuovat on jo hankittu kun halvalla sain, ja tiilet on saatava katolta alas joka tapauksessa, mutta pärekaton purkamista en ole pitänyt tarpeellisena enkä järkevänä. Tuntuu kovin työläältä, ja ellei se ole ihan mullaksi lahonnut siellä tiilien alla niin ei siitä kai haittaakaan ole. Kuorilaudat näyttivät päreiden alla olevan ihan ok ainakin vintistä päin, ennen vintin levyttämistä muutama vuosi sitten. Todellinen tilanne selviää vasta kun tiilet puretaan pois, mutta se naulainen puusilppu mitä voin kuvitella syntyvän pärekaton purkamisesta, saisi mieluummin jäädä sinne katolle paikoilleen.

      Tavoitteena olisi siis säilyttää vanha hirsimökki seuraaville sukupolville, mutta koska sijainti ja käyttöarvo on se mikä on, ei tuohon huvita yhtään ylimääräistä työtä tai rahaa upottaa.

      Noinhan se toki pitäisi tehdä, jos kunnollista haluaisi. Ja seuraava voi sitten laittaa tuohon huopakaton päälle pellit, kyllä kai se toivottavasti yhden 30 vuotta menee heittämällä kun edes vähän yrittää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8276
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2529
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2253
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1919
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1654
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1489
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1442
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe