Onko tämä Aspergeria?

Weird_one

Olen 39-vuotias nainen, ja olen ollut työkyvytön jo pitkään ahdistusoireiden ja paniikkihäiriön takia. Epäviralliset, vapaamuotoiset sosiaaliset tilaisuudet ovat minulle hyvin ahdistavia, mutta rakastan juhlien suunnittelua ja järjestämistä, kunhan saan olla sivuroolissa itse juhlissa. Harvoja ystävinäni pitämiäni ihmisiä näen vain hyvin harvoin, minun on vaikea solmia ystävyyssuhteita. Innostun helposti uusista asioista, ja uppoudun niiden tutkimiseen antaumuksella. Koulussa ne tehtävät, jotka minua kiinnostivat, saivat minut uppoutumaan niihin vähän liikaakin, ja yleensä ylitin opettajien asettamat vaatimukset vain, koska olin niin kiinnostunut tekemästäni.

Olen herkkä äänille, hajuille, kirkkaille valoille ja kaikenlaiselle aistien yliannostumiselle. Jos joudun osallistumaan tilaisuuteen, missä on paljon ihmisiä ja hälinää, minun täytyy eristäytyä päiväksi tai useammaksi hiljaiseen tilaan ja "nollata" itseni. Yksittäisten ihmisten kanssa keskusteleminen voi olla mukavaakin, mutta ryhmätilanteet ovat kammottavia.

Minun on hyvin vaikea muistaa ihmisten kasvoja, ja usein täysin tuttu ihminen jää tunnistamatta, jos kohtaan hänet poikkeavassa tilanteessa, tai jos hän on esim. pukeutunut erilailla kuin yleensä. Äänet tunnen paremmin. Tämä on hassua, koska pidän kovasti maalaamisesta, ja piirrän usein ihmishahmoja. Minulla on myös vaikeuksia suunnistaa autolla ajaessa tutuillakin seuduilla - oikea ja vasen ja itä-länsi ovat hankalia saada oikein. Toisaalta osaan kyllä lukea hyvin karttaa, jos en itse aja. Pidän myös yksityiskohtaisten matkasuunnitelmien tekemisestä, suunnittelu ja asioiden selvittely ovat lempipuuhiani.

Pidän rutiineista, vaikka joskus kyllä olen impulsiivinenkin, etenkin jos pääsen ulkomaille. Kuitenkin sama aamu- ja iltapala rauhoittaa, ja impulsiivisuuskin taitaa useimmiten olla vain sitä muiden silmissä - päässäni minulla on paljon auunnitelmia, ja monet "heräteostokset" ovat tosiasiassa suunniteltuja. Joskus saan päähäni idean, ja minun on vaikea päästä siitä eteenpäin muihin asioihin, jollei idea toteudukaan. Joskus teen listojani tuntikaupalla, mutta kun asiat eivät luonnistu täydellisesti, jumiudun täysin.

Niin, olen aina silloin tällöin tehnyt netin aspergertestejä, ja tänäänkin sain yhdestä tuloksen, että oireeni voivat sopia autismikirjoon. Olen kuitenkin ollut mielenterveysasioissa vuosia psykiatrin hoidossa - eikä mitään puhetta ole aspergerista ollut. Itse aina välill silti epäilen, kun normiyhteiskuntaan on niinhaastavaa sopeutua.

14

399

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Trollauksenpituus

      Liian pitkä trolli.

    • Jompikumpi123

      Kyllä vaikuttaa siltä, että olet Aspergeri tai ADHD.

    • Weird_one

      Mitä enemmän luen autismikirjon häiriöistä, sitä vahvemmin uskon, että elämässäni kohtaamani ongelmat johtuvat juurikin jonkinasteisesta autismihäiriöstä. Löysin netistä englanninkielisen luettelon naisten tyypillisistä ASD-piirteistä, ja jotakuinkin jokainen sopi minuun. Lista löytyy täältä: http://aspergirlsociety.org/female-as-traits/

      Puhuin asiasta terapeuttini kanssa, ja hän sanoi, että on hyvin mahdollista, että minulla olisi tämäntyyppisiä ongelmia, mutta hän sanoi myös, että psykiatrian puolella ei välttämättä ole halukkuutta tehdä tutkimuksia tai diagnoosia aikuiselle. Itse koen, että diagnoosi voisi helpottaa omaa ahdistustani siitä, etten aina suoriudu asioista muiden ihmisten tavoin. Minulle on koko ikäni sanottu, että olen älykäs ja lahjakas, ja vanhempani ovat ihmetelleet sitä, että opiskelu ei onnistunut minulta, vaikka opin helposti asioita, jotka kiinnostavat. Yliopisto jäi kesken, kun graduntekovaiheessa olisi pitänyt pystyä toimimaan muiden ihmisten kanssa.

      Onko täällä ketään, joka olisi saanut ASD-diagnoosin aikuisena? Miten se tapahtui, minne hakeuduitte tutkittavaksi?

      • Assimies

        Sain Asperger-diagnoosin pari vuotta sitten. Olen työttömänä. Kela ei välitä diagnoosista mitään. Sanoo vain, että olethsan sinä joskus ennen pystynyt olemaan töissä. No, joo, yrittäjänä olen ollut, mutta toimeentulo on ollut niukkaa. Enemmän olen ollut työttämänä.


    • aurorasaraste

      Tässä aika hyvin selitetty.
      https://www.autismiliitto.fi/liitto/kirjon_kirvoittamaa/autismi_ilmenee_tytoilla_eri_tavalla.3006.news
      Vaikeaa saada diagnoosia ja oikeaa hoitoa. Varsinkin jos on alkanut käyttää alkoholia ahdistuksen, unettomuuden ja paniikkien hoitoon.
      Suomessa diagnoosi tarvitaan Kelaa varten, Ruotsissa saa oireen mukaista hoitoa. Saa esim. avustajan helpommin, Suomessa tuskin lainkaan. Samoin diagnoosin saaminen erittäin vaikeaa ja taistelujen takana. Ei ole vielä onnannut...

      Hyvä kirja myös Paula Tilli, Toisin
      sekä seuraavat
      Naisia joltain muulta planeetalta
      Aspies Alone Together

      • aurorasaraste

        Ja lisäksi kirja
        Solutions for Adults with Asperger Syndrome


    • dgsddgdsgdsgdsg

      Jos olet ollut pitkään työkyvytön, olisi sinulle pitänyt tehdä neuropsykologiset tutkimukset. Ja niissä olisi poissuljettu neurologisen sairauden (tai ominaisuuden) mahdollisuus. Voithan pyytää uusia tutkimuksia, jollei kaikkea ole vielä tehty.

      Kaikki haluavat muotidiagnooseja. Yhtä hyvin voit olla vain introvertti, ja persoonallisuuteesi ja kasvuolosuhteisiisi liittyvät tekijät ovat tehneet sinusta sen, mitä olet.

      Olen itsekin kuntoutustuella, vähän sinua vanhempi. Tutkimukset tehtiin tässä kunnassa sosiaaliviraston omistamassa yksikössä, ja diagnoosi on puhtaan psykiatrinen. Tosin myöhemmin löytyi myös fyysistä toimintakykyä rajoittavia tekijöitä (ei siis sinänsä työkyvyttömyyttä aiheuttavia, vaan työllistymistä rajoittavia).

      Olet oikeassa siinä, että tässä yhteiskunnassa pärjäämisen edellytys on olla yhdenmukainen ihminen massan kanssa. Tai sitten on oltava todella luovalla tavalla hullu, että löytää oman tiensä, vaikkei ole toisten kaltainen. Ennen työtä tehtiin paljon, mutta vauhti oli lienee hitaampi ja työssä pystyi keskittymään vähempään kerralla. Nykyään yksinkertaisia suorittavia työtehtäviä ei ole. Jokaisen pitää olla sosiaalinen, kielitaitoinen, omata tietotekniset taidot, pystyttävä keskittymään moneen asiaan yhtä aikaa ja oltava nopea ja tehokas kuin kone. Kilpailu on kovaa. Nykyvaatimukset ovat aiheuttaneet sen, että ihmisiä diagnosoidaan entistä enemmän, lähinnä psykiatrisesti.

      • Tohtohtori

        Hyvä toi loppu teksti, vaikka koko iän ollut ulkopuolella ja aina saanut kaikkien naurut omasta olemuksesta tai puheesta ja käytöksestä, mutta silti mietin että niiden "kaikkien" joukossa pitäisi olla monia samanlaisia erilaisia, mutta ei niitä näe tai ei ne tahdo tulla nähdyksi, mutta miten ne pystyy siihen kaikkeen feidaukseen ja myös menestykseen? En tajuu.


    • yoke

      Vuorovaikutustilanteissa pitäisi osata tulkita sanatonta viestintää ja kielikuvia, joten jos on ongelmaa näissä, muut reagoivat siihen väistämättä vaikka sitä ei sanottaisi suoraan.

    • Heidaa

      Hohhoijaa, kannattaako tulla tänne nettipalstalle muka asiasta tietävien diagnosoitavaksi. Mene psykiatrille, niin se oikeasti diagnosoi sinut.

    • Jappe52

      Minulla yliherkkyys äänille, valolle ja jopa kosketukselle on lisääntynyt vuosien mittaan, samoin ovat voimistuneet asperger-piirteeni. Monien 'tavallisten' mutta pahenevien vaivojeni hoitamiseksi poistatin hampaistani amalgaamit, ja olenkin ruvennut vähitellen toipumaan niistä. Odotan mielenkiinnolla mitä tämä vaikuttaa asperger-piirteisiini. Vaihtoehtoihmiset ovat esittäneet, että monia sairauksia ja autismin kirjon oireita aiheuttaakin kehoon päässyt elohopea. Myös rokotteista ja ravinnosta olemme saaneet elohopeaa.

    • toimiikyllä

      Yhdysvalloissa on jo vuosien ajan käytetty tukihoitona korianteriuutetta. Suomeen lääkkeen on tuonut espoolainen Lootuskauppa.

    • Weird_one

      Olen käynyt puhumassa epäilyistäni lääkärille psykiatrian polilla, mutta hän oli juuri vaihtamassa työpaikkaa, eikä ollut innokas tutkimaan asiaa tarkemmin, mutta menen kohta uudelle lääkärille.

      Valitettava tosiasia on, että vaikka olen ollut psykiatrian potilaana viimeiset 18 vuotta, en ole kertaakaan nähnyt oikeaa psykiatria. Minulle tehtiin joitakin testejä silloin, kun hakeuduin alunperin hoitoon, mutta tuskin kukaan etsi mitään neurologista, kun itse olin diagnosoinut itselläni sosiaalisen pelon. 2000-luvun alussa ei varmaankaan ole ollut resursseja testata kaikkea mahdollista kaikilta, ja kun aspergerdiagnooseja ei ollut muutenkaan tehty vielä kovin kauaa, en usko, että minua sen varalta testattiin. Lapsena taas ei 80-luvun alussa todellakaan tarkkailtu autismioireita samaan tapaan kuin nyt - janaisena olen muutenkin väliinputoaja.

      Tiedän, ettei täällä foorumilla kukaan voi minua diagnosoida, mutta vertaistukea kai enemmän hainkin. Nyt, kun tämä ajatus on istutettu päähäni, siitä on vaikea päästä eroon. Diagnoosi tuskin ratkaisisi minun ongelmiani, mutta se selittäisi kyllä monta asiaa. Tärkeintä kuitenkin olisi, että diagnoosi ehkä toisi minulle jonkinlaista turvaa tulevaisuudessa, kun vanhempani alkavat olla siinä iässä, etten enää voi olettaa saavani heiltä apua aina tarvitessani, ja toisaalta voisin antaa anteeksi itselleni sen, että olen alisuoriutunut niin monessa asiassa terapioista huolimatta.

    • naiset.epävakaita

      Olet normaali luulotautinen ja työhaluton suominainen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      74
      5288
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2396
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1917
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1608
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1571
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1368
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1277
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1226
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      6
      1209
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe