Perinnönjakokirja, mitä siihen laitetaan?

Eihemmettienvaantajua

Perunkirjoituksessa on siis lueteltu vainajan omaisuus, jälkeen jäi kaksi rintaperillistä ja leski, ei avioehtoa. Nyt pitäisi tehdä perinnönjakokirja, mutta jäi mietityttämään, pitääkö siihen, jos siis koko perintö jaetaan, merkitä samat määrät kuin perukirjassa on ja maininta kuluista vai tällä hetkellä tileillä olevat varat, jotka siis jaetaan tasan kahden perijän kesken? Ensimmäistä puoltaisi se, että toteutunut myyntihinta on pienempi kuin perukirjaan tehty arvio, joten se varmaan oikaisi verotusta jonkin verran.

Toinen asia on, että miten tehdään tilanteessa, kun lesken puoliksi omistama asunto on myyty ja hän on ostanut uuden, joka on kalliimpi kuin omat rahat, vanhan puoliskosta saatu myynti plus lakimiehen laskema tasinko yhteensä? Oma järki sanoisi, että perillisten kannattaisi tehdä lesken kanssa velkakirjat asunnon hankkimiseen lainatuista rahoista, jolloin perintö voitaisiin jakaa kokonaan ilman uutta osaomisteista asuntoa ja kuolinpesä voitaisiin lopettaa.

Ja voiko jakokirjaan lisätä maininnan leskelle uuden asunnon hankintaan lainatuista varoista vai onko siitä välttämätöntä tehdä erillinen paperi?

6

153

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Helpohkoa

      Perunkirjaan nojaten tehdään ositus . Jonkinsortin asianajaja ymmärtää miten se tehdään että myös verottaja voi hyväksyä .

      • Tämä.pitää

        Verottaja ei mitään jakokirjaa tahdo, olen tätä useaan otteeseen kysynyt. Asunnot myytiin, pankkitillä olevat rahat jaettiin. Ei ollut muita perijiä kuin minä ja siskoni. Mitään jakokirjaa ei tehty eikä tehdä, sitä ei kukaan vaadi.

        Verottajaa ei kiinnosta kuin perukirja ja se että perintovero maksetaan. Sen jälkeen loppuu verottajan kiinnostus sillä he saavat tiedot asuntojen myynnistä. Toki jos luovutusvoittoa tulee joutuu siitä veroa maksamaan, meille ei tullut.


    • lukekaalakia

      "Oma järki sanoisi, että perillisten kannattaisi tehdä lesken kanssa velkakirjat asunnon hankkimiseen lainatuista rahoista, jolloin perintö voitaisiin jakaa kokonaan ilman uutta osaomisteista asuntoa ja kuolinpesä voitaisiin lopettaa."

      Tässä järkesi on oikeassa! Nimenomaan kannattaa koko jäämistöstä tehdä lesken kanssa tehdyn omaisuuden osituksen jälkeen perinnönjako. Uusi leskelle ostettava asunto on järkevää käsitellä ihan erillään perinnönjaosta ja jos hänelle asunnon haluatte vapaaehtoisesti ostaa niin siitä tehdään tietenkin tarvittavat velkakirjat. Sopia kannattaa samalla myös asunnon käyttökulujen hoitamisesta ja tulevista remonteista yms. kuluista.

      Perukirjassa olisi lain mukaan tullut luetteloida myös lesken omaisuus.

      • eihelvettienvaanosaa

        Kiitos. Sitten pitää vielä kysyä tuosta rahavarojen jaosta. Jos vainajalta esimerkiksi jäi perunkirjan mukaan satanen, josta sitten meni kymppi kuluja, merkitäänkö perinnönjakokirjaan silloin se satanen, vai tilillä todellisuudessa oleva 90 euroa, kun verottajalla kuitenkin on kulut tiedossa vähennettävät kulut.

        Tällä hetkellä järkikultani sanoo, että tuosta viimeisestä seikasta johtuen ilmoitettaisiin perunkirjassa mainitut varat, mutta en ole satavarma.


      • lukekaalakia
        eihelvettienvaanosaa kirjoitti:

        Kiitos. Sitten pitää vielä kysyä tuosta rahavarojen jaosta. Jos vainajalta esimerkiksi jäi perunkirjan mukaan satanen, josta sitten meni kymppi kuluja, merkitäänkö perinnönjakokirjaan silloin se satanen, vai tilillä todellisuudessa oleva 90 euroa, kun verottajalla kuitenkin on kulut tiedossa vähennettävät kulut.

        Tällä hetkellä järkikultani sanoo, että tuosta viimeisestä seikasta johtuen ilmoitettaisiin perunkirjassa mainitut varat, mutta en ole satavarma.

        Kunpikin käy, koska perinnönjakokirjaa ei tehdä verottajaa varten.

        Perinnönjakokirjan perusteella ei oikaista perintöverotusta, vaan jos oikaisuun on aihetta, siitä esitetään oma hakemus ja selvitys (esim selvitys toteutuneesta asuntokaupasta).


      • Tämä.pitää

        Jakokirjaa ei ole pakko tehdä, voi jättää tekemättä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5178
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3377
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1512
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      184
      1353
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1046
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      958
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      768
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      63
      728
    Aihe