Työtön näytä porvaritrollille ja äänestä vaaleissa

Kunnolla_köniin

Paras tapa työttömälle on tehdä jotain oikeasti tärkeää on käydä äänestämässä seuraavissa eduskuntavaaleissa 2019. Työttömiä on Suomessa n. 300.000 täysin vaikka työtä ja toinen n. 300.000 tempputyöllistettyä, temppukurssitettavaa, temppukoulutettavaa ja pakko-Aktivoitua, joista heistäkin suurin osa on tempputilastoinnin ulkopuolella oikeasti työttömiä, tai ainakin tempputoimien jälkeen työtä vailla. Tässä noin 600.000 työttömän massassa on voima ja vaikutusmahdollisuus kunhan ette usko trollien valheita, että teidän ei muka kannata käydä äänestämässä koska mikään ei muka muutu. Äänestäkää itsenne, kanssaihmisten ja Suomen Pohjoismaisen hyvinvointivaltion puolesta kyykyttäjiänne ja hyvinvoinnin tuhovoimia vastaan. Saatte nämä leimaavat, solvaavat, syrjivät, sosiaalirasistiset vihapuhujat itkemään kun täytätte kansalaisvelvollisuutenne ja näytätte kiusaajillenne.

40

693

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kylmää.kyytiä

      Jos oikeisto hallitus jatkaa seuraavien ek-vaalien jälkeen tulevat jo nyt ennakkoon ilmoitetut työehtojen heikennykset, työttömyysturvan alasajo, eläkemaksujen siirto kokonaan työntekijöiden maksettavaksi, veropohjan kaventaminen, terveydenhoidon ja sosialiturvan alasajo.

      • kuin.muuttolinnut

        Aika moni karistanee tuossa vaiheessa entiseksi muuttuneen isänmaan tomut jaloistaan. Näin on jo tapahtumassa, arvelisin, koskapa omassa työpaikassa on jatkuva pula työntekijöistä. Palkkaa ei tietenkää nosteta ja työnantaja yrittää säästää kaikesta. Saapa nähdä, kumpi antaa ensimmäisenä periksi, vanhojen työntekijöiden pinna ja jaksaminen vaiko työnantajan itaruus ja liiketoiminnan .

        Suomessa palkkojen ostovoima on jo nyt Euroopan alhaisimpia. Työehdot EHKÄ Itä-Euroopan tasoa. Sanon ehkä, koska jopa Thaimaa on suositellut, että Suomeen ei kannata nykyisillä palkoilla lähteä poimimaan marjoja. Samaan aikaan Suomen valtio, viranomaiset ja media ihmettelee huuli pyöreänä, miksi marjanpoiminta ei kiinnosta.

        Suomi on luisumassa suoraan kehitysmaaksi. Kunhan tarpeeksi moni lähtee, niin loppuu myös yhteiskunnan pyörien pyörintä. Etelä-Suomessa on jo havaittu, että Baltian maasta ei ole enää juurikaan tulijoita Suomeen - jopa Baltiassa elämänedellytykset ovat paremmat.

        SAK:n teettämä tutkimus kertoi saman tarinan 60- ja 70-luvuilta. Kun saunakamareissa asuva köyhä kansa kuuli, että Ruotsissa saa volvot ja rivarit, niin mikään ei pidätellyt kansaa. Parin vuosikymmenen aikana lähes 500 000 suomalaista katosi paremman elintason perässä Ruotsiin. Meno oli niin rajua tiettyinä vuosina, että työpaikoilta saattoi pienemmissä kylissä kadota puoletkin työvoimasta, minkä seurauksena työnantajat joutuivat luomaan lomaltapaluurahan. Lopuksi oli pakko antaa periksi ja alkaa nostaa myös palkkoja. Ilmeisesti käsky kävi "ylempää", sillä UKK totesi jossain juhlapuheessaan, että suomalaisten palkka on häpeällisen alhainen. Olihan se, kun kavalsi aika kylmästi, millainen elintaso Suomessa oli tuolloin (kehitysmaa).

        Suomi on sapelinkalistelujen ja NATO-jäsenyyksien haikailun perusteella palaamassa takaisin 30-luvulle. Tottakai palkat, työehdot ja elintaso seuraavat perässä sinne Lapuanliikkeen ja Mäntsälän kapinan aikoihin. Ongelma taitaa olla tässä se, että rajat ovat auki ja hallintoalamaiset äänestävät jaloillaan. Siitä tuleekin mielenkiintoinen näytelmä. Saas nähdä, miten kokoomuksen ja keskustan uivelot laittavat maan pyörimään nykyisillä eväillä. Saavat ainakin harrastaa ahkerasti itse sitä pirttiviljelyä, jotta saavat uuden orjaluokan poimimaan marjoja :D


    • Pitkäaikatyötön
    • alaoka

      Tempputoimet lisää rahanmenoa kuntouttava työtoiminta maksaa myös työttömyysturvak asumistuet, kansaneläkkeet takuueläke eläketuki. näiden veromaksajien verorahoilla elätetään eli tarvitaan sosiaaliturvan alasajoa edelleen. asumistukea karsimalla pitää muuttaaa pieninpiin asuntoihin ja halpoihin miksi työttömät viettävät luksuselämää kun asuminen maksetaan melkeinpä ilmaista asumistukea pitäisi maksaa neliömäärän mukaan ja eräällä viisi kuusikymppisellä jopa 100 neliöön maksetaan täydet asumistuet asuu vaan kaksi henkeä pienessä kaupungissa lapset menneet omaan elämään

      • elämäntapatyöttömät

        Hei alaoka,
        vähän vaikea lukea sun tekstiä, mutta ajatuksesi ymmärsin: Pienipalkkaisen duunarin/ eläkeläisen katkeruus?
        Pienipalkkaisissa töissä elätimme mieheni kanssa lapset ilman muita KELA- tukia, kuin lapsilisät, äitiyslomat, hoitovapaakorvaukset. Lisäksi lapsille saatiin edullinen päiväkotihoito, ilmainen peruskoulutus, terveydenhuolto, paljon lähes ilmaisia harrastuksia etc.
        Työelämässä mieheni aloitti 16-vuotiaana, kuoli yllättäin 63-vuotiaana, säästäen yhteiskunnan eläkekuluja?
        Itse olin työelämässä 55-vuotiaaksi, lapsilomat välissä, kunnes terveys petti.
        Nyt olen ihan tyytyväinen "sossupummi" pikkuyksiössäni: Lapset ovat sentään hyvinkasvatettuja ja -koulutettuja veronmaksajia (mistä kiitos Suomen yhteiskunnalle!)

        Sosiaaliturvan alasajosta ( mitä on valitettavasti jo puolustuskyvyttömien yksilöiden kohdalla tehty) olen samaa mieltä:
        Liian paljon nuoria, terveitä ihmisiä, jotka eivät edes halua tehdä mitään tuottavaa työtä, mutta eivät saa siitä mitään sanktioita? Erilaisia tukia ja harmaata taloutta on liikaa.


    • äänestyspaikalle

      Vasemmisto on liian heikko ja liikaa kokoomuksen retorikkan talutushihnassa. Köyhät tietävät tämän ja siksi kokevat ilmeisesti, että vasemmiston äänestäminen on turhaa. Kannatan kuitenkin äänestämistä, ja kannattaa oikeasti katsoa mitä äänestää ja muistakaa että meillä on käytössä imperatiivinen mandaatti. Sen turvin oikeisto voi luvata köyhälle mitä vaan, kun sen ei tarvitse sitä noudattaa jos tulee valituksi.

      • äänestyspaikalle

        Pahoittelen hölmöyttäni, Suomessa nimen omaan ei ole imperatiivista mandaattia, jonka mukaan vaalilupaus olisi pidettävä.


    • hhhhhhhhj

      Toivon, että joku järki tähän maahan tulisi demokratian kautta (demokratia, onko sitä, lukekaa Chomskya.) Vaan epäilen.

    • 123-321

      "Oikeisto äänestää varmemmin, mikä on johtanut oikeistolaisempiin hallituksiin."

      Tämä on totta. Äänestysaktiivisuuden laskeminen mistä syystä tahansa menee valitettavasti jokseenkin oikeiston laariin.

      Myös vaalisäällä on kohtalainen vaikutus usean kansainvälisen tutkimuksen mukaan. Suomessakin tällainen on tehty ja huonon vaalisään vallitessa oikeisto pärjää aina hieman paremmin. Tilanteelle voi löytää hyvin arkisiakin selityksiä mm. äänestyspaikan kaukainen sijainti: Oikeistolaiset ovat rikkaampia ja huonolla säällä he äänestävät satoi tai paistoi, kun mennään autolla. Vasemmistoa äänestävät ovat köyhempiä ja sateinen keli saattaa estää menemisen lähelläkin olevaan äänestyspisteeseen, kun pitäisi mennä auton puuttuessa kävellen tai pyörällä. Julkisiin kulkuneuvoihin ei haluta tuhlata rahaa äänestyksen takia. On tärkeämpiäkin menoja.

      Työttömissä on paljon potentiaalisia vasemmiston äänestäjiä, mutta niin kauan kun he loistavat vaaleissa poissaolollaan, vaalitulokset ovat tällaisia, mitä Pitkäaikatyötön kirjoitti. Matalasta äänestysprosentista jostuen suhteettoman suuri osa on oikeistolaisia ja tämä selittyy ainakin osaksi juuri äänestysaktiivisuudesta.

      Suomessa nettiäänestytä ei valitettavasti vaadi tai aja yksikään puolue. Suomi on korkean teknologian maa ja tällä saattaa olla suurehkokin vaikutus äänestysaktiivisuuteen. Minä tiedän kaksi nörttiä, joiden periaate on se, että äänestävät vasta sitten, kun "on mahdollista äänestää" eli voi äänestää netissä. Sitä päivää tuskin Suomessa tulee, joten nuo nörtit eivät äänestä koskaan.

      Virossa ja muissa Baltian maissa on huomattavan alhainen äänestysprosentti. Osaksi tämä johtuu historiasta, jossa äänestyksiä ei neuvostoaikana tunnettu ja nyt puolestaan sen takia, että virolaiset keskimäärin luottavat poliitikkoihin hyttysen paskan verran valtameressä. Tästä johtuu noin 50% äänestysprosentti kaikissa vaaleissa. Viime kunnallisvaaleissa Virossa annettiin 587 tuhatta ääntä, joista 186 tuhatta sähköisesti. Nettiäänestyksen osuus on kuitenkin 31,7% eli vajaa kolmasosa äänestää sähköisesti. Alhaisesta äänestysprosentista huolimatta aikoinaan Viron äänestysprosentti nousi, kun käyttöön otettiin sähköinen äänestys. Jokainen voi kuvitella, mitä äänestysprosentille tapahtuisi, jos nyt Virossa poistettaisiin yhtäkkiä sähköinen äänestys. Virossa alhainen äänestysprosentti suosii oikeistoa suhteellisesti paljon enemmän, kuin Suomessa. Miten muuten olisi selitettävissä suhteellisen verotuksen kova kannatus Viron parlamentissa progressiivisen verotuksen sijaan? Mitä kansa sanoisi täällä, jos verosuksen malli tehtäisiin suhteelliseksi eli 1.800€/kk ja 20.000€/kk tienaavat maksaisivat Viron mallin mukaisesti saman 20% tuloverosta. Ylittäisikö tällainen Suomen hallituksen yllätyspäätös ihmisten ärsytyskynnyksen ja mentäisiin vaaliuurnille, vai oltaisiinko yhä nukkuvien puolueessa? Minä en tiedä, miten pahoja asioita Suomessa ylipäätään pitäisi tapahtua, jotta äänestysprosentti nousisi?

      Nettiäänestystä jostakin syystä sanotaan turvattomaksi. Tätä mantraa hokevat ne, jotka innokkaimmin vastustavat nettiäänestystä, koska se nostaisi äänestysprosenttia. Tämän mantran mukaan he eivät käytä ilmeisesti myöskään pankkien sähköisiä palveluita, koska ne ovat kenen tahansa hakkeroitavissa? Näin asia ei kuitenkaan ole, vaan sähköinen pankkiasiointi on osoittautunut hyvin turvalliseksi. Myös äänestys voidaan tehdä hyvin turvalliseksi, jos halutaan. Suomessa jostakin syystä puolueet eivät halua tätä.

      • Pitkäaikatyötön

        Suomessa kokeiltiin sähköistä äänestystä, mutta kokemukset siitä olivat huonoja: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sähköinen_äänestys#Suomi
        Äänestysprosenttikin nousi vähemmän kuin muualla.

        Minäkään en käytä pankkien sähköisiä palveluita.
        Nettiäänestyksessä on kuitenkin muutakin kuin vain hakkerointi mietittävänä. Esimerkiksi vaalisalaisuuden ylläpitäminen voi olla vaikeaa sellaisissa parisuhteissa, joissa toisen äänestyskäyttäytyminen halutaan tietää. Miten silloin estetään äänestystilanteessa painostaminen?
        Entä äänien ostaminen? Jos jokin taho haluaisi käyttää politiikasta välinpitämättömiä, kuten vaikka päihderiippuvaisia hyväkseen, miten se estettäisiin? "Myy äänesi heroiinipiikistä tai viinapullosta! Tule kirjautumaan äänestystunnuksillasi koneelleni ja sen jälkeen voit lähteä iloisena kaverina uusiin seikkailuihin!"

        Nettiäänestäminen myös maksaa lisää, koska normaali äänestäminen on siitä huolimatta mahdollistettava kaikkialla.


      • 123-321
        Pitkäaikatyötön kirjoitti:

        Suomessa kokeiltiin sähköistä äänestystä, mutta kokemukset siitä olivat huonoja: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sähköinen_äänestys#Suomi
        Äänestysprosenttikin nousi vähemmän kuin muualla.

        Minäkään en käytä pankkien sähköisiä palveluita.
        Nettiäänestyksessä on kuitenkin muutakin kuin vain hakkerointi mietittävänä. Esimerkiksi vaalisalaisuuden ylläpitäminen voi olla vaikeaa sellaisissa parisuhteissa, joissa toisen äänestyskäyttäytyminen halutaan tietää. Miten silloin estetään äänestystilanteessa painostaminen?
        Entä äänien ostaminen? Jos jokin taho haluaisi käyttää politiikasta välinpitämättömiä, kuten vaikka päihderiippuvaisia hyväkseen, miten se estettäisiin? "Myy äänesi heroiinipiikistä tai viinapullosta! Tule kirjautumaan äänestystunnuksillasi koneelleni ja sen jälkeen voit lähteä iloisena kaverina uusiin seikkailuihin!"

        Nettiäänestäminen myös maksaa lisää, koska normaali äänestäminen on siitä huolimatta mahdollistettava kaikkialla.

        Erityisesti oikeisto pelkää sähköistä äänestystä ja haluaa, että siitä ei edes keskusteltaisi. Virossa vuonna 2007 annettiin ääniä sähköisesti noin 7%, mutta viime vaaleissa jo vajaa kolmasosa. Sähköisellä äänestyksellä on ehdottomasti enemmän etuja kuin haittoja. Suomessa äänestäjät olivat kokeiluun hyvin tyytyväisiä. Miksi kokeilun äänestäjien mielipidettä ei saisi ottaa huomioon?

        Äänestys on turvallista. Äänten ostaminen on mahdollista ilman sähköistä äänestystäkin. Jokavuotiset käräjät äänten myymisten jälkeen kahvittelusta tai muutamasta kympistä ovat jokavuotinen ilmiö ja suurin osa ei tule edes julkisuuteen.

        Jos pelkää hakkerointia, niin silloin todella ei voisi käyttää sähköisiä pankkipalveluitakaan. Sinäkin käytät, valehtelet vaan. Verkkopankkia käyttävien pankkiasiakkaiden osuus 65–
        74 -vuotiaiden keskuudessa on Finanssiala ry:n tutkimuksen mukaan 81 prosenttia. Nuorten ja keski-ikäisten verkkopankin käyttö lähentelee 100 prosenttia.

        Vaalisalaisuus on itses asiassa peloista pienin, kun puhutaan yksityisyyden suojaamisesta. Esimerkiksi Microsoft, Google ja Facebook tietävät tuhat kertaa kriittisempiä asioita ihmisistä: Jos et esimerkiksi kytse gps-paikanninta pois, niin Google tietää neliömetrilleen, missä olet ollut ja kuinka kauan viipynyt missäkin. Vaalisalaisuus on täysin markinaalinen asia verrattuna Microsoftin, Googlen ja Facebookin keräämiin tietoihin. Juuri vähän aikaa sitten kävi suuressa tietoturvajupakassa ilmi, että Facebook antaa muualle ihmisten kriittisiä tietoja tietoja: https://www.mtv.fi/lifestyle/digi/artikkeli/ethan-hyvaksynyt-naita-asetuksia-facebook-puskee-nyt-eurooppalaisille-kiisteltya-kasvojentunnistusta-pahimmillaan-laitonta/6878032#gs.7EWGIoE . Nämä kolme edellistä jättiyritystä aiheuttavat joka päivä jatkuvasti valtavia ja todellisia tietoturvauhkia.

        Oletan, että kiellät käyttäväsi älykännykkääkin, mutta en tule uskomaan tätäkään asiaa tilastojen valossa.


      • Pitkäaikatyötön
        123-321 kirjoitti:

        Erityisesti oikeisto pelkää sähköistä äänestystä ja haluaa, että siitä ei edes keskusteltaisi. Virossa vuonna 2007 annettiin ääniä sähköisesti noin 7%, mutta viime vaaleissa jo vajaa kolmasosa. Sähköisellä äänestyksellä on ehdottomasti enemmän etuja kuin haittoja. Suomessa äänestäjät olivat kokeiluun hyvin tyytyväisiä. Miksi kokeilun äänestäjien mielipidettä ei saisi ottaa huomioon?

        Äänestys on turvallista. Äänten ostaminen on mahdollista ilman sähköistä äänestystäkin. Jokavuotiset käräjät äänten myymisten jälkeen kahvittelusta tai muutamasta kympistä ovat jokavuotinen ilmiö ja suurin osa ei tule edes julkisuuteen.

        Jos pelkää hakkerointia, niin silloin todella ei voisi käyttää sähköisiä pankkipalveluitakaan. Sinäkin käytät, valehtelet vaan. Verkkopankkia käyttävien pankkiasiakkaiden osuus 65–
        74 -vuotiaiden keskuudessa on Finanssiala ry:n tutkimuksen mukaan 81 prosenttia. Nuorten ja keski-ikäisten verkkopankin käyttö lähentelee 100 prosenttia.

        Vaalisalaisuus on itses asiassa peloista pienin, kun puhutaan yksityisyyden suojaamisesta. Esimerkiksi Microsoft, Google ja Facebook tietävät tuhat kertaa kriittisempiä asioita ihmisistä: Jos et esimerkiksi kytse gps-paikanninta pois, niin Google tietää neliömetrilleen, missä olet ollut ja kuinka kauan viipynyt missäkin. Vaalisalaisuus on täysin markinaalinen asia verrattuna Microsoftin, Googlen ja Facebookin keräämiin tietoihin. Juuri vähän aikaa sitten kävi suuressa tietoturvajupakassa ilmi, että Facebook antaa muualle ihmisten kriittisiä tietoja tietoja: https://www.mtv.fi/lifestyle/digi/artikkeli/ethan-hyvaksynyt-naita-asetuksia-facebook-puskee-nyt-eurooppalaisille-kiisteltya-kasvojentunnistusta-pahimmillaan-laitonta/6878032#gs.7EWGIoE . Nämä kolme edellistä jättiyritystä aiheuttavat joka päivä jatkuvasti valtavia ja todellisia tietoturvauhkia.

        Oletan, että kiellät käyttäväsi älykännykkääkin, mutta en tule uskomaan tätäkään asiaa tilastojen valossa.

        "Miksi kokeilun äänestäjien mielipidettä ei saisi ottaa huomioon?"
        Saahan sen ottaa huomioon. Otetaan vain kaikki asiaan liittyvät seikat huomioon. Äänestäjät olivat hyvin tyytyväisiä koneiden helppokäyttöisyyteen. Se ei kuitenkaan riitä, vaan kävikin niin, että Korkein hallinto-oikeus määräsi, että vaalit täytyy järjestää uudelleen. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/56359-vaalit-menivat-uusiksi

        "Jokavuotiset käräjät äänten myymisten jälkeen kahvittelusta tai muutamasta kympistä ovat jokavuotinen ilmiö ja suurin osa ei tule edes julkisuuteen."
        Tuota en tiennytkään. Olisiko linkkiä antaa tällaisesta tapauksesta?

        "Sinäkin käytät, valehtelet vaan."
        Tilastotieteen osaamisesi on aika heikkoa, joten täytynee opastaa: Jos jonkin laitteen tai palvelun käyttöaste lähentelee 100:aa prosenttia, se ei tarkoita, että kaikki sitä käyttävät. Se päinvastoin tarkoittaa, että ihan kaikki eivät käytä. Hän, joka ei käytä, on 100-prosenttisesti käyttämättä.

        Laskuni maksan pääasiassa suoramaksulla, joka on ilmainen. Vuoden aikana tulee 9 muuta laskua, jotka maksan maksupalveluna. Yksi tällainen maksaa saman kuin verkkopankkitunnukset kuukaudessa, joten käytäntöni tulee halvemmaksi jo pelkkinä pankkimaksuina.

        Älä oio mutkia suoraksi ja syytä toisia valehtelusta; Sinä itse valehtelit. Minulla ei ole omaa Internet-yhteyttä eikä älykännykkää. En ole koskaan rekisteröitynyt sitä vaativien some-palveluiden käyttäjäksi, sillä se olisi hankalaa ilman omaa nettiä, enkä sitä paitsi tarvitse näitä valheita suoltavia palveluita mihinkään.
        Tarkistin äskettäin kuiteista, että ostin käytössäni olevan mustavalkoisella näytöllä varustetun Nokia 1101:n vuonna 2006. Litiumakku kestää edelleen hyvin, yksi lataus riittää 9-10 päiväksi käytöstä riippuen.


    • 123-321

      "Älä oio mutkia suoraksi ja syytä toisia valehtelusta; Sinä itse valehtelit. Minulla ei ole omaa Internet-yhteyttä eikä älykännykkää."

      Jos käytät esimerkiksi isän, äidin tai molempien nettiyhteyttä ja pankkipalveluita sekä muita palveluita, niin olet silloin tilastoitu netin käyttäjä. Ei netin ja sen palveluiden käyttö vaadi omaa yhteyttä. Lukuisissa talouksissa surffaillaan netissä vielä yhdellä PC:llä ja esimerkiksi kolmen hengen perheessä sujuvasti kolmella tilillä yhdellä koneella ja vähäisellä kokonaiskäytöllä 1 PC riittää hyvin. Tottakai tällainen yhteys kannattaa, kun isä ja äiti maksavat.

      Some palvelujen kritisoinnissa olet kyllä oikeassa usein niin kurjan sisällön suhteen, mutta kyllä tosiasiassa kokonaan ilman verkkopalveluita eläminen olisi nykyisin kovin hankalaa, muttei kuitenkaani mahdotonta. Kyllä Ilman sähköäkin voi asua, mutta kyllä se hankalaksi menee kaasuvaloja ja kaasuhelloja viritellessä. Jos haluaa elämässään suurempia haasteita, niin voisi pyrkiä esimerkiksi metsästämään ja keräämään luonnosta oman syötävänsä kokonaisuudessaan kesät talvet.

      Kuulut aniharvaan vähemmistöön, jolla ei ole omaa yhteyttä. Alaikäisillä tämä ei tosin ole poikkeuksellisen harvinaista. Myös maksuhäiriöiset, tulottomat, tietynlaista rangaistusta vankilassa kärsivät ja kiinni jääneet verkkorikolliset "siviilissä"eivät välttämättä edes saa noin vaan operaattorilta mitään nettiyhteyttä. Silloin on hyvä kehua netittömyyttä.

      Kuitenkin nähtävästi käytät nettiä. Jos käytät julkista päätelaitetta esim. kahvilassa tai kirjastossa, niin se kyllä selittäisi mielekkäästi sen, että et käyttäisi pankkipalveluita. Pankkiasiointi julkisella päätteellä sisältää liikaa tarpeettomia riskejä juuri päätelaitteen julkisuuden ja turvattoman sijainnin takia. Voi olla, että käytät myös työpaikan nettiä rajoitetusti. Joka tapauksessa pankkiasiointi konttorin kautta, vaikka se olisi kivenheiton päässä, on hyvin myös hyvin vaivalloista ja tulee loppupeleissä kalliiksi.

      • Pitkäaikatyötön

        "Jos käytät esimerkiksi isän, äidin tai molempien nettiyhteyttä ja pankkipalveluita sekä muita palveluita, niin olet silloin tilastoitu netin käyttäjä."
        Eläkeläisvanhempieni nettiyhteyttä käytän vain satunnaisesti heillä vieraillessani, sillä he eivät asu edes samassa kaupungissa. Tietääkseni verkkkopankkitunnukset ovat henkilökohtaisia, enkä näin ollen voisi vanhempieni tunnuksilla tiliäni käyttää.

        Sähköttömyys ei ole mikään vaihtoehto, sillä jo vaivalloisempi pyykin peseminen taloyhtiön koneella tulisi kalliiksi, puhumattakaan sähköisten kodinkoneiden vaihtamisesta kaasukäyttöisiksi. Ja eihän se kaasukaan ilmaista ole, ja ymmärtääkseni kaasupulloja olisi sitten tasaisin väliajoin haettava autolla jostakin. Edelleen, kaasukäyttöisistä televisioista ja musiikintoistolaitteista en ole kuullutkaan.
        Tiedän toki netittömänä kuuluvani pieneen vähemmistöön, mutta ilman toimeentulotukea eläen on rahaa säästettävä sieltä mistä voi.

        "Pankkiasiointi julkisella päätteellä sisältää liikaa tarpeettomia riskejä juuri päätelaitteen julkisuuden ja turvattoman sijainnin takia."
        Tästä olen samaa mieltä. Mm. tietoturva-asetusten tarkastaminen kuitenkin unohtuisi aina välillä.

        "Joka tapauksessa pankkiasiointi konttorin kautta, vaikka se olisi kivenheiton päässä, on hyvin myös hyvin vaivalloista ja tulee loppupeleissä kalliiksi."
        No ei se tule kalliiksi vaan halvemmaksi, kuten ylempänä selitin. Vuodessa 2 euron maksupalvelun käyttäminen 9 kertaa on halvempaa kuin 2 euron verkkopankkitunnukset 12 kertaa. Eli kertolaskuina 2 x 9=18 euroa ja 2 x 12=24 euroa.


      • 123-321

        Joissakin erikoistilanteissa saattaa vaivasi tulla palkittua, mutta mulla on sellainen rahaliikenne, että tuo systeemisi ei tulisi kysymykseenkään ja en ole pelästynyt siitä, meneekö euro sinne tai tänne, koska sillä ei ole minulle mitään taloudellista merkitystä.


      • Pitkäaikatyötön
        123-321 kirjoitti:

        Joissakin erikoistilanteissa saattaa vaivasi tulla palkittua, mutta mulla on sellainen rahaliikenne, että tuo systeemisi ei tulisi kysymykseenkään ja en ole pelästynyt siitä, meneekö euro sinne tai tänne, koska sillä ei ole minulle mitään taloudellista merkitystä.

        Ei ole kysymys mistään erikoistilanteesta, vaan normaalista arkielämästäni. Sinulle tai muillekaan tuntemattomille en käytäntöjäni voi suositella, koska en tiedä muiden tarpeita.

        Ninulle on merkitystä näillä euroilla, koska kyse on jatkuvasta rahansäästöstä. Epäilenkin monen olevan köyhä osittain siksi, että ei viitsi säästää tällä tai jollakin muulla tavalla, koska säästö vaikuttaa olevan lyhyellä aikavälillä pieni.


    • 13d123d241f424f

      aika moni äänesti lauraa presidentiksi ja hypetys oli täälläkin kova, mutta sai vaan 4%.
      tulee pakosti mieleen vaalivilppi epäilyt. usa luultavasti sotkeutui meidän vaaleihin

      • jhghkgh

        Tämä palsta tuskin on hyvä läpileikkaus suomalaisista, saati suomalaisista äänestäjistä.


    • äärioikeisto.karensiin

      Työttömistä tulee työnvälitysfirmoille miljoonabisnes kun tämän hallituksen rosvosakki saa maakuntansa ja työttömästä tehdään vuokrafirmojen orjaruokaa.

      https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/

      Äänestää rätkäytetään nämä pellet seuraavissa EK-vaaleissa työttömiksi ja saavat maistaa omaa "lääkettä"

    • kmfnbdv

      Ei työtön mitään voi näyttää. Vasemmisto tempputyöllistää ja oikeisto suhtautuu penseästi tukiin. Työttömät ovat liian pieni ja harvoin äänestävä väestönosa kiinnostaakseen ketään kuin puheissa.

      • rotuoppi

        Oikeisto, erityisesti keputteliat elävät tukien hyväksikäytollä, esimerkkinä nyk.pääkonna jonka omistamat/osaomistamat yritykset ovat saaneet erilaisia tukia 37 milj.€.
        Kasvava ongelma on myös erilaisia palkattomia töitä tekevät ja sitä aiotaan nykyhallituksen mukaan laajentaa kokonaan vastikkeelliseksi ensi vaalikaudella, eli toimeentulotukea saadaksesi pitää huutolaisena tehdä yläluokslle työtä.
        Tämä kehityskulku on suoraan saksan 1930-luvulta, jolloin hulluaatu loi keskitysleirit ja oikeisto hurrasi heilhuudoin. Toki diktatuurit aina päätyvät kansanmurhiin olipa suuntaus äärivasemmalla tai äärioikealla. Kaikki lähtee ylensä harmittomantuntuisesta esim. kirjoituksesta joihin tavallinen tallaaja ei kiintä mitään erityistä huomiot, mutta ne voivat saada arvaamattomia seurauksia.


        https://yle.fi/uutiset/3-10310504?utm_source=facebook-share&utm_medium=social

        https://yle.fi/uutiset/3-10244313

        Kyseisestä kokmuksen puoluekokouksessa esintyneestä on kirjoittanut myös Saku.

        https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/

        Tämän vuoksi on ensiarvoisen tärkeää käyttää äänioikeuttaan, näin tekemällä voit vaikuttaa tulevaan kehitykseen.
        Valitettavasti nykyinen meno jatkuu mikäli uskot näitä sinun äänesi vähätteliöitä, jotka suoraan vetoavat, että "vähempiarvoiset" työttömät, eläkeläiset, opiskeliat, yms. eivät äänestämällä pilaa arjalaista yhteiskunta visiota.


      • kmfnbdv
        rotuoppi kirjoitti:

        Oikeisto, erityisesti keputteliat elävät tukien hyväksikäytollä, esimerkkinä nyk.pääkonna jonka omistamat/osaomistamat yritykset ovat saaneet erilaisia tukia 37 milj.€.
        Kasvava ongelma on myös erilaisia palkattomia töitä tekevät ja sitä aiotaan nykyhallituksen mukaan laajentaa kokonaan vastikkeelliseksi ensi vaalikaudella, eli toimeentulotukea saadaksesi pitää huutolaisena tehdä yläluokslle työtä.
        Tämä kehityskulku on suoraan saksan 1930-luvulta, jolloin hulluaatu loi keskitysleirit ja oikeisto hurrasi heilhuudoin. Toki diktatuurit aina päätyvät kansanmurhiin olipa suuntaus äärivasemmalla tai äärioikealla. Kaikki lähtee ylensä harmittomantuntuisesta esim. kirjoituksesta joihin tavallinen tallaaja ei kiintä mitään erityistä huomiot, mutta ne voivat saada arvaamattomia seurauksia.


        https://yle.fi/uutiset/3-10310504?utm_source=facebook-share&utm_medium=social

        https://yle.fi/uutiset/3-10244313

        Kyseisestä kokmuksen puoluekokouksessa esintyneestä on kirjoittanut myös Saku.

        https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/

        Tämän vuoksi on ensiarvoisen tärkeää käyttää äänioikeuttaan, näin tekemällä voit vaikuttaa tulevaan kehitykseen.
        Valitettavasti nykyinen meno jatkuu mikäli uskot näitä sinun äänesi vähätteliöitä, jotka suoraan vetoavat, että "vähempiarvoiset" työttömät, eläkeläiset, opiskeliat, yms. eivät äänestämällä pilaa arjalaista yhteiskunta visiota.

        Mutta ei ole mitään tahoa, jota äänestämällä kehityskulkuun voisi vaikuttaa. Esimerkiksi työkokeiluhan on vasemmistolaisen Filatovin luoma, joten sen puolen positiivista suhtautumista palkattoman työn teettämiseen ei ole syytä epäillä.

        Vasemmisto on toki nyt oppositiossa hiljaa siitä, miten se suunnittelee kurittavansa työttömiä. Mutta on aivan eri asia, mitkä ovat sen teot, jos se hallitukseen pääsee.


      • Pitkäaikatyötön
        kmfnbdv kirjoitti:

        Mutta ei ole mitään tahoa, jota äänestämällä kehityskulkuun voisi vaikuttaa. Esimerkiksi työkokeiluhan on vasemmistolaisen Filatovin luoma, joten sen puolen positiivista suhtautumista palkattoman työn teettämiseen ei ole syytä epäillä.

        Vasemmisto on toki nyt oppositiossa hiljaa siitä, miten se suunnittelee kurittavansa työttömiä. Mutta on aivan eri asia, mitkä ovat sen teot, jos se hallitukseen pääsee.

        "Esimerkiksi työkokeiluhan on vasemmistolaisen Filatovin luoma,"

        Wikipedia antaa tästä asiasta ihan eri kuvan:
        "Työkokeilusta säädettiin ensimmäisen kerran 1960-luvun lopulla tehdyssä invalidihuoltolain muutoksessa." https://fi.wikipedia.org/wiki/Työkokeilu

        Sdp:n kansanedustaja, entinen työministeri Tarja Filatov syntyi vuonna 1963.


      • kmfnbdv
        Pitkäaikatyötön kirjoitti:

        "Esimerkiksi työkokeiluhan on vasemmistolaisen Filatovin luoma,"

        Wikipedia antaa tästä asiasta ihan eri kuvan:
        "Työkokeilusta säädettiin ensimmäisen kerran 1960-luvun lopulla tehdyssä invalidihuoltolain muutoksessa." https://fi.wikipedia.org/wiki/Työkokeilu

        Sdp:n kansanedustaja, entinen työministeri Tarja Filatov syntyi vuonna 1963.

        Alkuperäinen työkokeilu oli ilmeisesti invalidien toimintaa laitoksissa. Jokaisen pitkäaikaisen työttömän uhka siitä tehtiin vasemmiston johdolla melko myöhäisessä vaiheessa.


      • Pitkäaikatyötön
        kmfnbdv kirjoitti:

        Alkuperäinen työkokeilu oli ilmeisesti invalidien toimintaa laitoksissa. Jokaisen pitkäaikaisen työttömän uhka siitä tehtiin vasemmiston johdolla melko myöhäisessä vaiheessa.

        Eipä siitä minulle mitään uhkaa ole ollut. Vasta nykyhallitus on päättänyt siten, että jos en mene työkokeiluun, työmarkkinatukeani leikataan 32,40 euroa/kk.
        1. vuosineljännekselle sain 18 t:n työn, 2. kvartaalille te-toimiston koulutuksen. Ja nyt ei ole te-toimistolla muuta tarjota kuin työkokeilu. Jos töitä ei löydy, tukea leikataan.

        Ensi vuonna Kokoomus ja Keskusta kalastelevat ääniä näyttämällä käppyröitä siitä, kuinka paljon valtion työttömyysmenot laskivat.


      • kmfnbdv
        Pitkäaikatyötön kirjoitti:

        Eipä siitä minulle mitään uhkaa ole ollut. Vasta nykyhallitus on päättänyt siten, että jos en mene työkokeiluun, työmarkkinatukeani leikataan 32,40 euroa/kk.
        1. vuosineljännekselle sain 18 t:n työn, 2. kvartaalille te-toimiston koulutuksen. Ja nyt ei ole te-toimistolla muuta tarjota kuin työkokeilu. Jos töitä ei löydy, tukea leikataan.

        Ensi vuonna Kokoomus ja Keskusta kalastelevat ääniä näyttämällä käppyröitä siitä, kuinka paljon valtion työttömyysmenot laskivat.

        Ikävä se on menettää 32 euroa kuukaudessa, mutta jo aiemmin on ollut mahdollista menettää karenssin vuoksi kaikki. Kelan käytännössäkin toteuttama linjaus on ollut uhata karenssilla niitä, jotka ovat kieltäytyneet "ilman pätevää syytä työ- tai koulutuskokeilusta tai muusta työllistymistä edistävästä palvelusta".


      • Pitkäaikatyötön
        kmfnbdv kirjoitti:

        Ikävä se on menettää 32 euroa kuukaudessa, mutta jo aiemmin on ollut mahdollista menettää karenssin vuoksi kaikki. Kelan käytännössäkin toteuttama linjaus on ollut uhata karenssilla niitä, jotka ovat kieltäytyneet "ilman pätevää syytä työ- tai koulutuskokeilusta tai muusta työllistymistä edistävästä palvelusta".

        Niin, mutta se linjaus on tarkoitettu niille, jotka eivät yritä tehdä yhtään mitään.

        Minua ei ole koskaan uhattu tuollaisella, vaikka irtisanomisestani on kohta 10 vuotta. Tämä johtuu siitä, että ensinnäkin olen vapaaehtoisesti kouluttanut itseäni, toiseksi ollut töissä jokaisella vuosikymmenellä lapsuuden jälkeen, ja kolmanneksi en ole itse aiheuttanut irtisanomistani.
        Työttömyysaikana olen hakenut töitä ja käynyt tarjotuilla kursseilla, jopa etsinyt ja ehdottanut itselleni koulutusta (ja mennyt siihen ja suorittanut tutkinnon).

        "Työkokeilu voidaan järjestää esimerkiksi seuraavissa tilanteissa
        - Henkilöltä puuttuu ammatillinen koulutus tai hän suunnittelee alan tai ammatin vaihtoa.
        Tavoitteena on silloin selvittää, kiinnostaako ala tai ammatti tai onko jokin tietty ala tai ammatti mahdollinen.
        - Henkilö pohtii, olisiko yrittäjyys sopiva uravaihtoehto
        - Henkilö on ollut poissa työmarkkinoilta esimerkiksi työttömyyden tai lastenhoidon takia, ja työkokeilulla selvitetään, onko hänen osaamisensa ajan tasalla ja minkälaista tukea hän tarvitsee päästäkseen takaisin työhön.
        - Henkilö on ollut aiemmin toisen maan työmarkkinoilla, ja työkokeilulla selvitetään hänen edellytyksiään työllistyä Suomessa ja millaisia palveluja hän siihen tarvitsee."
        http://www.te-palvelut.fi/te/fi/erikoissivut/kaytannot_ja_saannokset/index.html

        Tämä ei siis ole kaikkien työttömien uhka.


      • kmfnbdv
        Pitkäaikatyötön kirjoitti:

        Niin, mutta se linjaus on tarkoitettu niille, jotka eivät yritä tehdä yhtään mitään.

        Minua ei ole koskaan uhattu tuollaisella, vaikka irtisanomisestani on kohta 10 vuotta. Tämä johtuu siitä, että ensinnäkin olen vapaaehtoisesti kouluttanut itseäni, toiseksi ollut töissä jokaisella vuosikymmenellä lapsuuden jälkeen, ja kolmanneksi en ole itse aiheuttanut irtisanomistani.
        Työttömyysaikana olen hakenut töitä ja käynyt tarjotuilla kursseilla, jopa etsinyt ja ehdottanut itselleni koulutusta (ja mennyt siihen ja suorittanut tutkinnon).

        "Työkokeilu voidaan järjestää esimerkiksi seuraavissa tilanteissa
        - Henkilöltä puuttuu ammatillinen koulutus tai hän suunnittelee alan tai ammatin vaihtoa.
        Tavoitteena on silloin selvittää, kiinnostaako ala tai ammatti tai onko jokin tietty ala tai ammatti mahdollinen.
        - Henkilö pohtii, olisiko yrittäjyys sopiva uravaihtoehto
        - Henkilö on ollut poissa työmarkkinoilta esimerkiksi työttömyyden tai lastenhoidon takia, ja työkokeilulla selvitetään, onko hänen osaamisensa ajan tasalla ja minkälaista tukea hän tarvitsee päästäkseen takaisin työhön.
        - Henkilö on ollut aiemmin toisen maan työmarkkinoilla, ja työkokeilulla selvitetään hänen edellytyksiään työllistyä Suomessa ja millaisia palveluja hän siihen tarvitsee."
        http://www.te-palvelut.fi/te/fi/erikoissivut/kaytannot_ja_saannokset/index.html

        Tämä ei siis ole kaikkien työttömien uhka.

        Ehkä sinä sitten kuulut siihen ryhmään, jota työkokeilu ei haitannut, mutta aktiivimalli haittaa. Toiset joutuivat kuitenkin ilmaistöihin jo ennen aktiivimallia, kolmannet taas saavat aktiivisuusehdon täytetyksi ongelmitta. Joka tapauksessa aktiivimalli on siis vain viimeisin vaihe työttömien kepittämisen jatkuvassa lisäämisessä, johon ovat osallistuneet kaikki puolueet.


      • Pitkäaikatyötön
        kmfnbdv kirjoitti:

        Ehkä sinä sitten kuulut siihen ryhmään, jota työkokeilu ei haitannut, mutta aktiivimalli haittaa. Toiset joutuivat kuitenkin ilmaistöihin jo ennen aktiivimallia, kolmannet taas saavat aktiivisuusehdon täytetyksi ongelmitta. Joka tapauksessa aktiivimalli on siis vain viimeisin vaihe työttömien kepittämisen jatkuvassa lisäämisessä, johon ovat osallistuneet kaikki puolueet.

        Kyllä vasemmisto on esimerkiksi nostanut työttömyysturvan tasoa reilusti heti hallitukseen päästyään eli v. 2012 alusta. Samalla nousi toimeentulotuki ja asumistuki. Nykyhallituksella on päällä ihan eri meininki.


      • kmfnbdv
        Pitkäaikatyötön kirjoitti:

        Kyllä vasemmisto on esimerkiksi nostanut työttömyysturvan tasoa reilusti heti hallitukseen päästyään eli v. 2012 alusta. Samalla nousi toimeentulotuki ja asumistuki. Nykyhallituksella on päällä ihan eri meininki.

        Aika rauhassa työttömyysturvan taso on saanut nytkin olla. En ole ihmisten kuullut siitä kovin paljon valittavan. Harmillisempaa on tuo kepittäminen, jossa uusin vaihe on aktiivimalli, mutta olennainen komponentti myös tuo vasemmistollekin kelpaava ilmaistyö.


      • Pitkäaikatyötön
        kmfnbdv kirjoitti:

        Aika rauhassa työttömyysturvan taso on saanut nytkin olla. En ole ihmisten kuullut siitä kovin paljon valittavan. Harmillisempaa on tuo kepittäminen, jossa uusin vaihe on aktiivimalli, mutta olennainen komponentti myös tuo vasemmistollekin kelpaava ilmaistyö.

        "Aika rauhassa työttömyysturvan taso on saanut nytkin olla."

        Vasemmiston aikaansaamien korotusten sijaan nykyinen porvarihallitus on laskenut minimipäivärahan määrää kahteen kertaan, ensin 2,58 €/kk ja sitten vielä 6,02 €/kk. Lisäksi päättivät jäädyttää kansaneläkeindeksin, johon sidottu päiväraha ei näin pääse vahingossakaan nousemaan, vaan jää polkemaan paikalleen inflaation syödessä sen ostovoimaa.
        Ja tähän päälle tulee aktiivimalli, joka leikkaa vielä sen 32,40 €/kk, kun työhön ei pääse. Ja kun TE-toimisto eivät tarjoa kuin yhden kurssin per työtön, ei leikkausta estä mikään.

        Vuonna 2012 vasemmisto teki noin 125 euron bruttokorotuksen työttömyysturvan tason jälkeenjääneisyyden korjaamiseksi. Porvaristo on leikannut siitä v. 2016 alkaen jo 40 euroa.


    • ytjydrt

      Mitä äänestäminen auttaa, kiusaajalle ei auta muu kuin rotanmyrkky. Niitä väkäleukoja kun löytyy joka paikassa niin sellasta se on.

    • tätsitpois

      Työttömät eivät käy äänestämässä , elleivät saa siihen jotakin tukea.

      kjäh kjäh kjäh
      näin se vain on

    • SamaSeSuomessakin

      Sama se on Suomessakin. Kyllähän sitä eläkeikää voidaan nostaa mutta ihmiset sairastuu ja kuolee eri tavoin siten ei tuo järjetön sipilöinti tule sen kannattavammaksi.

      https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005772799.html
      "kuole ennen eläkeikää”. Pätee täälläkin!

    • ToukoTyöteliäs

      Vihreät on hyvä vaihtoehto. Ovat heikomman puolella ja ymmärtävät myös hieman muutakin kuin tavisten arvoja.

      • Pitkäaikatyötön

        Niin on, muttei kiitettävä :-)

        Vihreät vastustaa periaatteellisesti ydinvoimaa, vaikka yhteiskuntamme on koko ajan riippuvaisempi sähköstä. Suomen vanhin ydinreaktori on ajettava alas 9 vuoden kuluttua, mikäli uutta jatkolupaa toiminnalle ei tule, ja sen jälkeen viidessä vuodessa ajetaan alas kaikki muutkin nyt toimivat reaktorit. Siinä poistuu noin 2.800 megawattia erittäin luotettavaa perusvoiman tuotantoa, jota korvaamaan ei ole vielä tulossa kuin 1.600 megawatin Olkiluoto 3. Ja nykyäänkin roikutaan ulkomaisen tuonnin varassa.
        Fossiilisista polttoaineista pitäisi päästä eroon, eikä puun polton lisääminen ratkaise lainkaan ilmaston lämpenemisongelmaa.

        Vihreät haluaa tukiaisia uusiutuvalle tuotannolle. Tukiaisrahat ovat pois muista julkisista menoista, joihin köyhien sosiaaliturva kuuluu. Tältä osin puolue ei ole paras vaihtoehto, mutta kokonaisuutena ajatellen ei kuitenkaan huonoimmasta päästä.


    • ideologisti

      Hallitus valmistelemassa vaalibudjettia.
      Toinen käsi antaa tikkarin ja toinenkäsi vie tikkarin ja nostaa niiden hintaa puolitoista kertaiseksi entiseen verrattuna.
      Suomeksi näennäisesti laskee verotusta ja toisaalla nostaa palvelumaksuja ja omavastuu osuuksia.
      Tämä on askel tasaveroon jossa pienituloiset maksavat yhäsuuremman osan palvelumaksuista tuloihinnähden ja rikkaat pienemmän.
      Kaiken tarkoituksena on tulevat vaalit.

      https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2018/08/06/balsamia-haavoille/#comments

    • Tehdäänvihreäjytky

      Vihreitä äänestämällä työkkärin ja kelan tädit joudutaan uudelleen kouluttamaan mamujen kotouttamistyöhön. Kantaväestön simputus vähenee, jos antaa äänensä vihreille.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      74
      3620
    2. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      201
      2972
    3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      25
      2870
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2748
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      23
      2663
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2445
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      250
      2130
    8. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      24
      1887
    9. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      44
      1817
    10. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      181
      1810
    Aihe