Helpoin tapa toteuttaa pistorasioiden ohjaus

OmakotitalonSahkoistaja

Mikä olisi helpoin (ja halvin) tapa toteuttaa pistorasioiden ohjaus uuteen omakotitaloon?

Taloon olisi näillä näkymin tulossa vapaasti ohjelmoitava automaatiojärjestelmä. Pitäisikö pistorasioiden jännitteensyöttö (ne pistorasiat joita halutaan ohjata on/off) vain kierrättää automaation releen kautta? Näin ollen pistorasiat, joita ei haluta ohjata päälle/pois jäisivät tästä pois. (esim. jääkaappi jne.)

Sama kysymys vielä myös valaistukseen liittyen. Jos järjestelmään tulee kotona/poissa kytkin, olisi tietysti hienoa, että tällä voisi sammuttaa kaikki talon valot kerralla.

Miten valopainikkeet on tällöin toteutettu? Meneekö jokaiselta erikseen tieto automaatiojärjestelmään, joka taas hallinnoisi valaistusryhmien kontaktoreja? Tällöinhän automaatioon pitäisi liittää useita kytkintietoja, jotka vaatisivat aika roimasti DI-kytkentämoduuleja.
Onko ylipäätään järkevää, että automaatiojärjestelmä ohjaa valoja näin?

Onko mitään vaihtoehtoista tapaa, jolloin valokytkimet edelleen sytyttäisi valot suoraan painikkeesta kiertämättä automaation kautta mutta silti automaatiosta voitaisiin sammuttaa kaikki valot kerralla?

Yritän tässä pohtia hieman kustannuksia etukäteen, vielä ei ole siis esim. sähkösuunnittelijaa, jolta voisin näitä kysellä.

11

164

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • BauHerr

      Aika vaikean tuntuinen aloitus, ihan kuin Nick Naileria varten tehty !!

      • HerrNailer

        NickNailer, miksi käytät nykyään niin harvoin BauHerr-nimimerkkiäsi? Ennen tykkäsit kirjoitella paljonkin BauHerr-nimimerkillä, ja sitten vaihdoit NickNaileriin, ja nyt kutsut vielä itse itseäsi apuun :)


    • OmakotitalonSahkoistaja

      Miksi niin vaikea? Luulisin, että aika moni talon rakennuttaja on samojen kysymysten äärellä ja se kuuluisa "joku" nämä aina ratkoo jotenkin :)
      Kaikki apu otetaan vastaan! :)

      • ajatuksella_lähestyttävä

        Vaikea tässä on sinun nurinkurinen ajattelutapa automaatiosta.


      • OmakotitalonSahkoistaja

        Millä tavalla nurinkurinen, avaisitko vähän?


      • RAU-mies
        ajatuksella_lähestyttävä kirjoitti:

        Vaikea tässä on sinun nurinkurinen ajattelutapa automaatiosta.

        Työskentelen itse RAU-ohjelmoinnissa lähinnä kerrostalojen ja liikekiinteistöjen parissa. Automaation osalta mielestäni tässä ei ole mitään epäselvää, aloittaja ei vain
        kovasta sähköstä tunnu tietävän ja siihenhän tässä apuja kysyttiinkin.

        Itsekään en valitettavasti osaa sanoa omakotitalojen sähköistyksestä sen tarkemmin (eikä taida kukaan muukaan täällä, kommenteista päätellen), joten en pysty tässä auttamaan.


    • Karvamies

      Paljonko maksat, jos tulen paikanpäälle katsomaan ? Vai onko tarkoituksesi tehdä ihan talkootyönä ? Sähkösuunnitelmaa ei voi tehdä, jollei ole käynnyt paikanpäällä katsomassa millaiset ovat ympäristö- / asennusolosuhteet. Katsos kun sähköalan ammattilainen on vastuussa, silloin kun joku kuolee näissä perkeleen viritelmissä.

      • OmakotitalonSahkoistaja

        En tokikaan itse ole tekemässä vaan kyllä sähkäri saa tästä aikanaan urakan. Tämä oli siis pelkkää budjetointia ja talon alustavaa suunnittelua. Haluaisin vain tietää mitkä ylipäätään ovat toteutusvaihtoehdot ja niitä tässä tiedustelinkin.


    • säh.käri

      Riippuu automaatiosta ovatko valopainikkeet automaation input sisäänmenoissa tai sitten yhteisessä väyläkaapelissa, jolloin jokaisella painikkeella on oma osoite, jota väylän kautta luetaan.
      Voidaan myös jättää valaistuksen painikkeet ja releet automaatiosta pois ja kytketään koko valaistus yhden pääkontaktorin taakse, jolloin sitä ohjaamalla kaikki valot sammuu.

    • NickNailer

      Minun mieletäni on ensin syytä miettiä mihin automaatiota käyttää. Sitten on aiheellista miettiä sitä, kunika paljon haluaa sähköihin satsata. OKT:n sähköistys maksaa suuruusluokaltaan 15.000 € riippuen tietysti siitä, mitä se halutaan tekevän (s-lämmitys?). Jos sitten rakentaa KNX-pohjaisen verhojenheiluttajan, niin hinta on luokkaa 35.000 €. Jos taas teollisuusautomaatio on tutunpaa niin ohjelmoitavilla logiikoilla saa varsin hauskaa insinöörille sopivaa puuhastelua.

      Joillekin tuntuu olevan tärkeää saada piezo-kytkimiä ja internetin välityksellä tapahtuvaa ohjausta.

      Itse en tykkää verkottaa. Jätän omista taloista internetin kytkemättä ainakin MLP ja IV laitteisiin. En myöskään asenna verkkoon kytkettäviä mittareita. Minua ihan oikeasti hirvittää ajaa autoilla, joissa on verkko ja jatkuva paikannus.

      Peruskysymys on se MITÄ HALUAT TEHDÄ? Jos taloa, autoa ja/tai kesämökkiä on tarve ohjata Espanjan lomalta, niin sitten rakennutat verkkoon kytketyn järjestelmän. Verkkoon kytkemisestä taas seuraa sitten erilaisia asiaoita.

      Laita paperille se, mitä haluaisit ja pyydä sitten tarjoukset hinnoista. Hinnat tuovat sitten realsimia suunnitteluun. On syytä muistaa, että talotekniikka maksaa nykyään 1/3 talon hinnasta. Kaikkea "kivaa" ei kannata tehdä.

      Sähkösuunnitelmasta sen verran, että se tehdään imaisemalla CAD kuvat softaan ja sijoittamalla sitten olemassa olevaan lupakuvaan vermeet tilaajan pyytämällä tavalla. Hyvä suunnittelija käy tilaajan perheen kanssa läpi ne tarpeet, joita tilaajalla on ja lisää sitten pistorasioita oman kokemuksensa mukaan (koska niitä on aina liian vähän). Asennusten jälkeen tehdään sitten tarkkeet, koska muutoksia tulee melkein aina.

      Valoista sen verran, että itse suosin IKEA:n "älyvaloja" sen vuoksi, että ne ovat suhteellisen halpoja. Niissä on parasta se, ettei paljon harmita KUN tekniikka joka tapauksessa vanhenee muutamassa kuukaudessa.

      Itse tekisin periteiset sähköt ihan tavallisilla kytkimillä. Varautuisin tulevaisuuteen jykevällä tonttijohdolla ja sirottelisin tuplapistokkeita seiniin ja myös kattoon tuplasti sen määrän minkä kuvittelisin tarvitsevani. Auton latauspisteen paikka on syytä miettiä ja ottaa huomioon se, että sähköuton pikalataus vaatii 32 A:n linjan.

      • hah_hah_haa

        :D :D :D
        Toivottavasti kaikki osaavat jo jättää nämä Niken höpinät omaan arvoonsa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1789
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1391
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1367
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe