Työvaluperustus ("roskavalu 2")

Ehdotukseni "tasavahvalaattaperustus" ei taannoin herättynyt minkäänlaisia kommentteja, joten ilmeisesti oli joko itsestään selvästi toimimaton rakenne tai sitten niin haastava arvioitava että meni maallikoiden ja perusammattilaisten "hilseen yli" ja syvällisemmin asiansa osaavat suunnittelijat taasen eivät ilmaiseksi ajatuksiaan jaa...

Tässä erilainen vaihtoehto helpoksi vähämuoviseksi alapohjan rakenteeksi:
- eloperäinen aines pois
- kapillaarikatkosoraa tasainen kerros, salaojien asennus nämä peittäen
- työvalu (mahdollisesti valun alle ohut kerros kivituhkaa?, suodatinkangas tms.)
- anturat laatan päälle siten, että ulkopuolelle jää laatan syrjää tasaamaan anturasta välittyviä voimia maaperään ja ohjaamaan maasta nousevia "höyryjä" laatan ohi etäämmälle rakennuksesta
- bitumikermi anturoiden päälle
- seinät harkoista
- Lecasora-täyttö haluttuun U-arvoon asti
- sitkeä paperi tai suodatinkangas
- lattiavalu
- lopuksi ulkopuolelle kallistukset betonipinnoille ja pystysuuntainen routaeristys Geosäkeillä

Edut: vähemmän erilaisia maakerroksia ja niiden kallistuksien tekoa sekä alapohjarakenteiden tiiviyden aikaan saaminen laajalla yhtenäisellä betonilaatalla.

Toimisikohan?

6

1036

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SweetHome

      Taitaa vaatia paalutuksenkin, kun tulee massaa moneen kertaan ja paksulti.
      Kun sinne Lecasoran sekaan pääsee kosteutta satavarmasti, niin miten ajattelit sen tuulettaa? Vai tuleeko alin betonikerros ympäröivää maanpintaa 0,5m korkeammalle.

    • Tuo paalutuksen tarpe riippunee täysin maa-aineksesta, mutta noin yleisesti ottaen ei noilla massamäärillä pitäisi mitään ongelmaa tulla, sillä poistettava eloperäinen aines (500 mm oletus) painanee enemmän kuin tilalle tuleva kapillaarikatkosora, betoni ja Lecasora.

      Pohjalaatan läpi maasta nousevan höyryn ajattelin poistuvaksi lattian läpi ilman varsinaista tuuletuksen tarvetta. Itse asiassa tuon eristevalintani taustalla oli ajatus, että maahan talon alle saisi tuupattua kesällä edullisella aurinkokeräinkentällä kerättyä lämpöä pohjalaattaan upotettua putkistoa pitkin ja vastaavasti lämmityskaudella lämpöä maasta lattiaan ja aina muulloinkin käyttöveden esilämmitykseen ( tuloilman esilämmitys). Tuolloin höyrynpaine olisi valtava, joten siksi saumaton yli rakennuksen alan ulottuva pohjalaatta. Tällä tavoin maata lämmittämällä irtoava höyry poistunee suurimmaksi osaksi talon kiertäen Geosäkkien kautta ulos. Toki jonkinlaisen kermin voisi vetää laatan alle tai päälle, jolloin alapohja pysyisi kuivempana, vaan liekö tarpeen?

    • ettäettä

      On hauskaa lukea näitä rakennuksesta ja rakentamisesta tietämättömien ahaa ideoita.

      Ruokamultaa 500 mm poisto ei lisää maan kantavuutta ja missäpäin ruokamultaa on noin paljon maan pinnassa?

      Savikko alueella voi painopenkalla lisätä kuivakuori kerrosta, jos salaojitettu alue kyseessä. Meinasit sitten esilämmittää käyttövettä talon alla, no saahan sitä meinata. Hyvä, että noita "pelle-pelottomia" sikiää ja jos vielä ilman mäyräkoiran korkkaamista.

    • Tartteeko näitä ottaa noin kirjaimellisesti... Kaivetaan pois niin paljon maata kuin on tarvis, tietenkin. Mainitsin tuon eloperäisen vain siksi, että se joudutaan kaivamaan pois joka tapauksessa, oli perustamistapa mikä hyvänsä. Eloperäinen maa-aines ei toisekseen ole sama asia kuin ruokamulta. Se voi olla mitä vain eloperäistä tai eloperäistä ainesta sisältävää muuta maa-ainesta kallion päällä olevasta sammalesta suon kymmenmetriseen turvakerrokseen. Turvesuolle en kuitenkaan itse lähtisi rakentamaan enkä ketjussa kuvailtua rakennetta soveltamaan kallion päälle rakentamiseen.

    • Tknk

      Tuosta esilämmittämisestä voisi avata hieman lisää. Ideana olisi kierrättää katon lappeen kokoisella keräimellä lämmitettyä vettä pohjalaatan putkien kautta, jolloin lämpö siirtyisi pääosin alla olevaan maaperään. Lämmönsiirtymistä rajoittaisi maaperän lämmönvastus, jonka ansiosta lämpö ei myöskään heti karkaisi pois. Jos maaperä vaikkapa neljän metrin syvyyteen asti saataisiin lämmitettyä 40-asteiseksi (C) syyskuun alkuun mennessä (sanotaan nyt vaikkapa viidentenä lämmitysvuotena), niin kyllä tuo useamman kuukauden ottaisi ennen kuin lämpö putoaisi 20 C-asteeseen ja tuon jälkeenkin lämpöä kärsisi vielä käyttää käyttöveden ja varsinkin tuloilman esilämmitykseen. Kiinnostavin kysymys olisi toki, kuinka kauan tuolla lämmöllä saisi kämpän pidettyä lämpimänä, jos lähtökohdat olisivat että aurinkokeräin-alaa olisi yhtä paljon kuin lämmitettävää alaa ja eristykset olisivat nykysäädösten vähimmäisarvot täyttäviä, maaperä moreenia ja pohjavesi yli viiden metrin syvyydessä (tyypillisesti taitaa olla 2-4 m, mutta eihän tuollaiseen paikkaan toki kannattaisi lämmön maahan varastointia yrittääkään).

    • Palaan tähän aloitukseeni kun tuli uudemman kerran pyöriteltyä ideaa. Heräsin pohtimaan anturan roolia. Yleensä kaiketi tuo nähdään rakennuksen seinien kautta maahan kohdistavan painon jakajana maaperään. Toisaalta kaitpa sillä on muitakin rooleja, ajatellen nyt vaikkapa harkkoseiniä, joihin on tullut murtumia. Eivätkös nuo johdu lähinnä anturan elämisestä? Mietin vain että mahtaisivatkohan aloitusviestissäni mainitsemani anturat työvalun päällä olla turhat, sillä tuon talon painon jakohomman olettaisi varsin ohuenkin kuitubetonivalun kykenevän hoitamaan?

      Voisi kuvitella että paksu kapillaarikatkosorakerros olisi kohtuu vaikea tiivistää täysin elämättömäksi, joten mitäpä jos tuon(kin) jättäisi tykkänään pois ja laittaisi paljaan maan päälle vain sen verran soraa/hiekkaa/tms. jotta alustan saa tiivistettyä kunnolla kaivurin jäljiltä ja tasaisen alustan valulle, niin mikä jottei tuokin toimisi? Tässä tapauksessa lattiaeristetilan tuuletusta pitäisi tehostaa asentamalla tuuletusputket, niin höyry pääsisi helpompaa reittiä ulos (kuin lattian läpi).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      22
      1321
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1272
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1196
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1184
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1173
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1171
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1157
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe