Kelluntapuvut

Ruorimies

Mitä mieltä muut lukijat on kelluntapuvuista? Onko 1-osainen vaiko 2-osainen parempi ratkaisu, syksyn avomeripurjehduksille. Itselläni on ollut jo muutaman vuoden 1-osainen, selän osaan ommeltu neopreeni kelluke. 90 Newtonia paukkuliivi.
Olen aikeissa hankkia uuden. Investoisin jotain ~ max. 1k €. Tai sitten, jos löydän käytetyn, ehjän kokonaisuuden. Mitä asioita lukijat haluaisivat tai korostaisivat puvussa? Luonnollisesti käyttömukavuus ja turvallisuus.

22

4464

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Puoliasiantuntija

      Hullu vehje, hukuttaa. Käytä liivejä ja lankoja tai hanki sitten ihan oikea pelastautumispuku.

    • Siis tuo mainitsemasi mukavuus ja turvallisuus ovat ihan ehdottomat vaatimukset. Kelluntapuku liivit ovat hyvä tuulen-, sateen- ja kylmyydenpitävä yhdistelmä. Mieluiten paukkuliivi joka ei ole tiellä ja pitää sitten pään satavarmasti pinnalla.
      Miespuoliselle seilorille suosittelen käyttömukavuuden takia 2-osaista pukua. Tuo ylläoleva kaveri viittaa ilmeisesti n.10 vuotta sitten Kotkan edustan turmaan jossa oli käytössä luokaton kelluntapuku ilman liivejä. En ymmärrä tuon kommentin logiikkaa, että olisiko vältytty kuolemalta ilman kelluntapukua?

    • Yksiosaine

      1- osainen on hankala ainoastaan silloin kun käy vessassa tekemässä istumatyötä. Muuten yhtenäinen on aina parempi.

    • seppomartti

      Logiikkaa minäkään en ymmärrä. Mitä etua on " kelluttavasta" puvusta verrattuna esim. Musto MPX asuun; jos kuitenkin on käytettävä pelastusliiviä ?. Löytyy tietenkin halvempia muttei välttämättä hipnompia vaihtoehtoja. Sukellusajoista on jäämyt mielikuva, ettei kukaan pitänyt neopreeniasua vättämätöntä pidempää. Eämiellyttävä materiaali. Hypotermian ehkäisyn varalta hankin goretex kuivapuvun muttei sillekään ole ollut tarvetta. En osaa keksiä mitään syytä, miksi ja missä oloissa käyttäisin kelluntapukua. Aloittajan puvun selkäosaan on pistetty neopreeniä kellukkeeksi. Se on väärällä puolella ja edistää hukkumista

      • Mitä hyötyä on Muston puvusta verrattuna kelluntapukuun veteen pudottua? Syksyllä avomerellä kuitenkin on paljon vaatteita päällä. Miksi on haitallista, että näissä vaatteissa on kellutusta? Sen lisäksi pitää kyllä olla pelastusliivi. Itselläni on kelluntahaalari ja se on mielestäni käytännöllinen vaate alle 5 asteen lämpötilassa.


    • offshore

      Jos nyt hankkisin uuden, ostaisin kaksiosaisen. Kokopuku on hyvä, jos ei tarvitse juurikaan liikkua, mutta siinä tulee äkkiä kuuma.

    • ÄläOsta

      Kelluntapuvut pitäisi kieltää lailla. Ottavat vettä sisäänsä ja hukuttavat sinut (kyllä, näin on tapahtunut). Niillä ei ole mitään käyttöä ja niistä on vain haittaa. Kylmille vesille oikea pelastautumispuku (kallis, ei niin kiva päällä), tai sitten mahd. kevyt varustus ja kunnon pelastusliivit jotta vedestä pääsee mahdollisimman helposti ha nopeasti pois,

      • PukuPäälläJokaSäällä

        Mielestäni hölmöin kirjoitus aikoihin. Miksi joku kirjoittaa tuollaista skeidaa jolla viestii, ettei ymmärrä edes perusteita asiasta jota kommentoi?

        "Kengät pitäisi kieltää lailla. Ottavat vettä sisäänsä ja hukuttavat sinut (kyllä, näin on tapahtunut). Niillä ei ole mitään käyttöä ja niistä on vain haittaa. "


      • ÄläOsta
        PukuPäälläJokaSäällä kirjoitti:

        Mielestäni hölmöin kirjoitus aikoihin. Miksi joku kirjoittaa tuollaista skeidaa jolla viestii, ettei ymmärrä edes perusteita asiasta jota kommentoi?

        "Kengät pitäisi kieltää lailla. Ottavat vettä sisäänsä ja hukuttavat sinut (kyllä, näin on tapahtunut). Niillä ei ole mitään käyttöä ja niistä on vain haittaa. "

        Idioottimainen vertaus kenkiin. Sinulla taitaa olla itsellä kelluntapuku ja nyt virheostos harmittaa? Heitä se puku roskiin, sitä ei todellakaan kannata käyttää. Voit Onnettomuustutkintakeskuksen sivuilta lukea tapahtumakuvauksia ja sivistää itseäsi. Ne olisi jo kielletty, mutta EU-aikana niiden myyntiä ei Suomessa voi kieltää.


      • Kaksierijuttua
        PukuPäälläJokaSäällä kirjoitti:

        Mielestäni hölmöin kirjoitus aikoihin. Miksi joku kirjoittaa tuollaista skeidaa jolla viestii, ettei ymmärrä edes perusteita asiasta jota kommentoi?

        "Kengät pitäisi kieltää lailla. Ottavat vettä sisäänsä ja hukuttavat sinut (kyllä, näin on tapahtunut). Niillä ei ole mitään käyttöä ja niistä on vain haittaa. "

        On varmaan hyvä erottaa kelluntahaalari pelastuspuvusta. Pelastuspuvussa ollaan ”kuivana” ja kelluntahaalarissa märkänä. Kastuessaan kelluntahaalari (vrt pilkkihaalari liivit) on raskas. Myös pidemmän kellutusajan ajan jälkeen vaarallinen.


    • Henkistähenkiin

      Ei tuossa kirjoituksessa ole mitään hölmöä. Pukekaa kelluntapuku päälle ja kokeilkaa. Sen kanssa on erittäin vaikea selvitä aallokossa.

      Helpointa on selvitä melontaliiveissä, jotka istuvat hyvin ja kannattelevat kohtuudella, mutta ovat muuten neutraalit eli eivät käännä mihinkään suuntaan tai pulpauta pinnalle.

      Asiaan on kaksi lähestymistapaa.

      1. Luottaa siihen, että turvavaruste pitää elossa, kun tipahtaa veteen.
      2. Luottaa siihen, että turvavaruste auttaa selviämään ylös vedestä.

      Ensimmäiseen tarkoitukseen on pelastautumispuku. Kun sen pukee asiallisesti ylleen, se suojaa kylmältä ja mahdollistaa avun odottelun vedessä.

      Toiseen tarkoitukseen on melontaliivi. Sen kanssa säilyy mahdollisuus uida ja ponnistella aktiivisesti.

      Kaikkein järjettömin varuste on kelluntapuku, koska se estää liikkumisen mutta ei myöskään pidä hengissä.

      • seppomartti

        Viimeaikaiset kuolemantapaukset Clipper race ja VOR eivät tue melontaliiviteoriaa. MOB ei ole toimintakykyinen esim. puomin iskettyä tai hypotermian vuoksi. Toinen vastaväite on uintikyky. MOB ei pysty uimaan merkittävästi millään liivillä tai asusteella varustettuna. Kolmas vastaväite on, että kuvitelma aktiivisesta omatoimisesta veneeseen noususta on utopiaa. Monihenkinen miehistökään ei yleensä pysty nostamaan MOB:tä veneeseen.


    • Jollisti

      Kyllä minä ainakin jollaa purjehdin nimenomaan melontaliivillä. Sillä on helpoin nousta takaisin veneeseen ja kääntää kaatunut vene takaisin pystyyn.

    • Tappovehje

      Kelluntapuvusta on tasan yksi hyöty. Jos se on värikäs niin ruumis löytyy helpommin. Toisaalta se edesauttaa hukkumista tehokkaasti. Paljon mieluummin putoan sekä lämpimään että kylmään veteen vaikka alasti kuin kelluntapuvun kanssa. Tärkeintä on päästä nopeasti pois vedestä, mitä kevyempi varustus sen parempi. Valtameriylityksillä, kovassa kelissä ym. on ihan sama mitä on päällä, ylös ei pääse kuitenkaan edes muiden avustuksella.

      • seppomartti

        Veneeseen takaisinpääsyn ongelmia tulee mieleen em. tuoreiden tapausten lisäksi esim. pari vuotta sitten Kielin rannikolla saksalaisen purjehduskoulutuksessa olleen veneen kipparin putoaminen. Puoli tusinaa miehistä miehistöä ei saanut veneen vierestä kipparia ylös vaan hän kuoli. Tai Helsinki Race 1975, ilman liivejä veneen vierestä ei päässyt eikä saatu ylös . Ongelma ei rajoitu valtamerelle eikä johonkin pelastusliivityyppiin. Ei edes Ilman liivejä tai kelluntapukua voi uida nopeudella, ,milläolisi merkitystä MOB:n pelastautumisessa.


    • Ariel371

      Pelastin kerran keväisestä viisiasteisesta merestä kalamiehen ylös. Hänet oli pakko uittaa vetämällä rantaan, koska kylmettyneenä kaikki oma tahto, voima ja ymmärrys olivat miehestä jo hukassa. Mitään saumoja saada patu edes jollaan ei ollut. Puhe oli kuin 3,5 promillen humalaisen.
      Miehellä olleet tavalliset pelastusliivit saattoivat pelastaa hänen henkensä paitsi kelluttamalla, mutta myös kun ne eristävät kriittisiä sydämen ja keuhkojen alueita.
      Tuon kokeneena sanoisin että oikea pelastautumispuku olisi paras. Se antaa aikaa rakennella pelastusta.
      Huonoin taas on asu joka antaa virheellisen tunteen lämmöstä kuivana, märkänä muuttuu kylmäksi ja tappaa hypotermiaan tai hukuttaa.

      • Se on totta, mutta joku 800 euron kuivapuku ei yleensä ole vaihtoehto satasen kelluntahaalarille. Onko kelluntahaalari pelastusliivit jonkun mielestä huonompi kuin pilkkihaalari ja pelastusliivit, jotka on paremmin vertailtavissa.


      • SyyskuinenKuulasPäivä
        Bossu kirjoitti:

        Se on totta, mutta joku 800 euron kuivapuku ei yleensä ole vaihtoehto satasen kelluntahaalarille. Onko kelluntahaalari pelastusliivit jonkun mielestä huonompi kuin pilkkihaalari ja pelastusliivit, jotka on paremmin vertailtavissa.

        Minäkin olen vetänyt vanhemman saaristolaismiehen syyskuisesta vedestä ylös.
        Olin tuohon aikaan, viisikymmetä vuotta sitten, voimieni tunnossa ja alla oli soutuvene.
        Tarkkaa tietoa siitä, kuinka pitkään tuo pappa siellä vedessä kerkesi olla emme tiedä.
        Tuolloin en tiennyt, että hypotermiapotilasta pitäisi käsitellä erityisen varovaisesti, mutta onneksi saivat hänet sairaalassa virvoiteltua.
        Kun sousin siihen paikalle, missä tämä kaveri oli lukkiutuneena veneensä laidalle (soutuvene) ja puhuin hänelle, niin mitään responssia en saanut.
        Hän ei pystynyt liikuttamaan edes pikkusormeaan, eikä naamasssa näkynyt mitään elon merkkejä.
        Kun pääsin läheiseen rantaan oli koko meijerin henkilökunta siellä vastassa ja konemestarin kanssa konnoimme haaksirikkoutuneen lämpimään konehuoneeseen ja vaihdoimme hänelle kuivan haalarin päälle ambulanssia odotellessa.
        Pari - kolme päivää häntä siellä sairaalassa lämmittelivät ja tosiaan saivat ukon takaisin jaloilleen - sitkeää tekoa olivat nuo 1800 luvulla syntyneet jermut.


      • Macee
        Bossu kirjoitti:

        Se on totta, mutta joku 800 euron kuivapuku ei yleensä ole vaihtoehto satasen kelluntahaalarille. Onko kelluntahaalari pelastusliivit jonkun mielestä huonompi kuin pilkkihaalari ja pelastusliivit, jotka on paremmin vertailtavissa.

        Ole hyvä äläkä ehdottele kelluntahaalaria enää kenellekään, luulisi että näiden keskustelujen pohjalta asia olisi tullut jo selväksi. Pilkkihaalarikin on parempi, se ei ainakaan anna väärää turvallisuuden tunnetta. Itse pidän marraskuussa kalastamassa/veneilemässä liivejä kerrospukineiden päällä. Paras olisi Ursuit tms. pelastautumispuku, mutta on sen verran kallis että ei ole tullut hommattua. Jos kylmään veteen putoaa sieltä pitää päästä helvetin äkkiä pois eikä jäädä kelluttelemaan sinne (ellei ole 800€ pukua), pahin on kelluntapuku joka täyttyy kylmällä vedellä ja hukuttaa.


      • Macee kirjoitti:

        Ole hyvä äläkä ehdottele kelluntahaalaria enää kenellekään, luulisi että näiden keskustelujen pohjalta asia olisi tullut jo selväksi. Pilkkihaalarikin on parempi, se ei ainakaan anna väärää turvallisuuden tunnetta. Itse pidän marraskuussa kalastamassa/veneilemässä liivejä kerrospukineiden päällä. Paras olisi Ursuit tms. pelastautumispuku, mutta on sen verran kallis että ei ole tullut hommattua. Jos kylmään veteen putoaa sieltä pitää päästä helvetin äkkiä pois eikä jäädä kelluttelemaan sinne (ellei ole 800€ pukua), pahin on kelluntapuku joka täyttyy kylmällä vedellä ja hukuttaa.

        Kaikki muutkin vaatteet keräävät vettä, mukaan lukien kalleimmat purjehdushaalarit. Miksi kelluntahaalari hukuttaa helpommin kuin pilkkihaalari, joka kerää vettä sisäänsä, muttei kelluta. Ei kukaan marraskuussa mene veteen tyytyväisenä olettaen, että kelluntahaalari hoitaa homman, vaan tilanne on silloin aina ei-toivottu.


      • Macee

        No voi hyvää päivää mitä argumentointia. Eivät kaikki muut vaatteet kerää vettä kuten kelluntahaalari, ei esim. tavallinen kerrospukeutuminen. Pilkkihaalaria eivät ole muut ehdottaneet kuin sinä, niiden käyttötarkoitus vesillä on lähinnä pilkkiminen eikä kukaan erehdy luulemaan niitä pelastautumisvälineiksi vedessä.

        Viimeinen lause on niin käsittämätön etten pysty sitä kommentoimaan.


      • Macee kirjoitti:

        No voi hyvää päivää mitä argumentointia. Eivät kaikki muut vaatteet kerää vettä kuten kelluntahaalari, ei esim. tavallinen kerrospukeutuminen. Pilkkihaalaria eivät ole muut ehdottaneet kuin sinä, niiden käyttötarkoitus vesillä on lähinnä pilkkiminen eikä kukaan erehdy luulemaan niitä pelastautumisvälineiksi vedessä.

        Viimeinen lause on niin käsittämätön etten pysty sitä kommentoimaan.

        Taitaa ihmisillä olla vanhentuneet käsitykset nykyisistä kelluntavaatteista. Tässä modernimpi versio. Jos nyt tähän lisätään pelastusliivit ja vertaillaan alle 300 euron varusteita, niin mikä yhdistelmä on merkittävästi parempi vesillä, kun lämpötila on 0 astetta ja sataa ajoittain räntää, tuulta on 10 m/s?

        Kelluntahaalarit on vesillä erittäin lämpimiä ja varmaan kaikki hyväksyy sen, että marraskuisessa räntäsateessa mukava lämpötila ylläpitää hyvää vireystilaa ja estää vaaratilanteita. Kylmissään vaikkapä kädet ja sormet ei toimi normaalisti ja aivot tekee huonoja ratkaisuja.

        https://m.motonet.fi/fi/tuote/390013/Westin-W6-kelluntahaalari


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2042
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      165
      1582
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      153
      1521
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1338
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1270
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      275
      1105
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      129
      1019
    8. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1012
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      993
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      52
      828
    Aihe