Ikkunapokien vaihtoväli ja mikä on lämpölasi?

vanhaasukas

Kuinka vanhoja rivikodin ikkunapokia voidaan pitää vielä lämmön eristyksen ja homemikrobien hylkimisen kannalta käyttökelpoisina? Entä mitä tarkoitetaan lämpölasilla. Asiasta tuntuu olevan hyvin erilaisia käsityksiä osakkaiden kesken. Meillä on käytössä kolminkertaiset lasit eli käsittääkseni "vanhanaikaiset" lämpölasit sisäikkunoissa.

13

386

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NickNailer

      Yleensä vaihto tapahtuu tuossa 50 vuoden kieppeillä. Hoidettuna väli on pidempi.

      Laseja voi toki vaihtaa useamminkin, jos haluaa parantaa U-arvoa.

      Useimmiten taloyhtiöissä vaihdetaan liian usein. Syy on muualla kuin ikkunoissa. Naisten hormoonitoiminta pistää puolustamaan pesää naapurin eronnutta rouvaa vastaan. Mikäs sen oivallisempi tapa savustaa erokki ulos pesästään kuin teettää niin kallis remontti, ettei juuri eronneella ole siihen varaa.

      Eronneiden ei kannata misssään olosuhteissa hyväksyä mitään apua taloyhtiön avuliailta Aatuilta, sillä Aatu asuu kuitenkin Riitapukari Riitan kanssa, joka kokee menettelyn uhkana.

      Tämä muuten ei ole vitsi, vaan havaintoja reaalielämästä. Ainoastaan nimet on muutettu. Juu, ja kyseisessä tapauksessa ikkunat olivat kiinteitä ja vain 15 v vanhoja.

    • vanhaasukas

      Totta varmaankin, ainakin että turhautuneet rouvat eivät tiedä mitä haluaisivat lisää eli juuri , ne joille on esim. meillä vaihdettu juuri vajaa 10 vuotta sitten hienot ikkunat, vaativat uusittujen tilalle taas uutta, kun taloyhtiössä noin puolet eli pienemmät makuuhuoneiden ikkunat, jotka ovat jo yli 50 vuotta vanhoja ovat vielä uusimatta. Uusimattomat ikkunapokat ovat hauraita eivätkä pidä enää lämpöä tuulilla ja pakkasilla, osa eli isommat ikkunat (uusitut) taas tiiviitä kaksinkertaisilla sisäikkunoilla ja alumiinisilla ulkopokilla varustettuina erittäin tuulta pitäviä ja ulkopokat siis käytännössä lähes haurastumattomia. MIKSI MUUTEN VÄITETÄÄN että etelän ja lännen puoleiset ikkunat haurastuvat herkemmin. Tietyllä tavalla totta, mutta pienempikin hauraus taas pohjois- ja itäpuolella päästää lämmöt karkuun. Ko. ilmansuuntien puiset ikkunat eivät edes kuivu, vaan pysyvät kosteina hoempesinä pitkin syksyä ja talvea. Meillä kaivataan nyt ikkunoita , joita ei tarvitse pestä.

      • Vanhaasukas

        Lisäys edelliseen, eli näihin kymmenen vuotta vanhoihin ulkoikkunoihin halutaan vanhanaikaisten lämpöikkunoiden (kaksinkertaiset toisissaan hakasilla kiinni olevat ikkunat) uudet "lämpöikkunat", joilla ilmeisesti tarkoitetaan joko kaasulla tiivistettyjä kaksinkertaisia ikkunoita tai kaksinkertaisia ikkunoita, joissa on välissä sähkölämmitys. Useimmat eivät tiedä että meillä on jo "lämpöikkunat". Perusteena vaihdolle ikkunoiden pesun vaikeus. Samaan aikaan osalla asukkaista myrsky virtaa läpi ikkunoiden makuuhuoneisiin, niihin joissa on yli 50 vuotta vanhat ikkunat, samoin liikennemelu tärisyttää ikkunoita ja katusaasteet tunkevat itsensä sisään. Kuvitellaan ehkä että uudempia lämpöikkunoita ei tarvitse pestä lainkaan. Meillä ainakin putkiremontin jäljiltä korjaukset ja puutarhaistutukset ja hiekotukset pitävät huolta pesun tarpeesta etenkin ulkoikkunoiden osalta, Väli-ikkunoiden osuus jää hämärän peittoon.


    • syrjäseudunasukki

      Lämpölasi on lasielementti, jossa on kaksi taikka useampi lasi yhtenä pakettina, välissä ilma- taikka kaasutäyte. Lämpölasielementti on parempi, kuin esim. 3-lasinen tavallinen ikkuna.
      Olen samaa mieltä Nickin kanssa, että usdein aivan turhaan vaihdetaan ikkunoita taloyhtiöissä ja monasti jopa paremmat ikkunat menevät vaihtoon, mitä asennetaan tilalle.
      Asun itse talossa, missä on alkuperäiset v. 1951 asennetut ikkunat, nyt jo tosin kohta uusimisen tarpeessa.

      • Vanhaasukas

        Vielä lisäselvennys, Meillä kuten useimmissa muissa taloyhtiöissä kaiken lisäksi vain ulkoikkunoiden kunto kuuluu taloyhtiölle. Sisäikkunoiden huolloista ja uusimisista vastaa asukas/osakas itse. Eli vaaditaan sisäikkunoiden vaihtoa uusiin, vaikka ne eivät kuulu edes taloyhtiölle ja ohi suurempien ongelmien, joita aiheuttaa jo todella vanhat ja hauraat ulkoikkunat


    • asiat.selviksi

      Uusiminen kuuluu taloyhtiölle kokonaan. Kunnossapito on eri asia.

      • Vanhaasukas

        Eiköhän sisäikkunoiden kunnosta vastuulla tarkoiteta myös vaihtoja. Tietysti jos kaikki osakkaat ovat yksimielisiä vaihdosta se voidaan tehdä. Jos "asiat selviksi" vastaaja olisi oikeassa, samalla periaatteella sisäovien uusimiset, lattiapäällysteiden uusimiset ym. olisivat taloyhtiön vaihdettavissa , hallituksen ym. niin päättäessä. Mikä kaaos siitä syntyisikään. Siksi tehdään k,o. vastuutaulukot ja hyväksytään, jotta niitä noudatettaisiin. Meillä on 20 vuoden tuore laina putkiremontin jälkeen, katto uusimisen tarpeessa, mahd. piha-aidat uusittava tai ainakin maalattava, edellä mainittujen lisäksi, sekä edessä iso remontti, jätevesiputkiston uusiminen / saneeraus. Tässä tilanteessa osa huutaa uusia sisäikkunoita tiiviiden ikuisten ja uusittujen alumiipokien taakse, perusteena asukkaiden ikääntyminen ja ikääntymisen johdosta näiden yhteen liitettyjen ikkunoiden hankala pesu, kun samaan aikaan osa asukkaista joutuu ostamaan useita lisälämmittimiä, maksamaan jne. kun erimielisyydet pitkittävät toisen vaiheen ulkoikkunoiden uusimista. Taloyhtiössä on pienten lasten vanhempia ja odottavia äitejä ihmettelemässä ko. ulkoikkunoiden kuntoa ja haurautta. Kun ne on lupausten ja suunnitelmien mukaisesti vaihdettu on tietysti järkevää vielä tarkistaa ikkunoiden tiiviys, koskien koko taloyhtiötä ja selvittää esim. lämpökameralla hävikki. ja tiiviys. Ikkunanpesijän voi tilata tarvittaessa, mutta ulkoikkunoiden tiiviyteen ei ole yhtä helppo vaikuttaa.


      • Vanhaasukas

        Tekstistä näyttää pudonnen pois ..maksamaan lisälaskuja sähköyhtiölle. Lisäksi voin kertoa, että minulla on erittäin suuri olohuoneen ikkuna ja sen pesu on todella hankalaa, etenkin irrottaa ne lämpölasit toisistaan ja pestä välistä. Ikkunoiden aukaisu vie suuren tilan olohuoneesta ja ikkunapintaa on noin 6x 4 neliötä. Tosin näiden "lämpöikkunoiden" väliä ei tarvitse joka kerta pestä. Joten joka tapauksessa vaikka ikkunat uusittaisiin ja vaihdettaisiin ikkunoihin jotka ovat nykyisiä ikkunoita tiiviimmin yhteen liitettyjä, eikä väliä enää tarvitse/ voi pestä, pestäviä pintoja jää silti vielä 4x4 neliötä . m.o.t


    • yksimuidenpuolesta

      Olisikohan tässä niin, että aloittaja ei tiedä laseista oikeasti mitään (kuten mikä on lämpölasi, mikä ei, ilmansuuntien vaikutuksesta, jne), mutta kuitenkin omaa varsin jyrkät mielipiteet mitä tulee tehdä, mitä ei ja millaisia ikkunoita hankkia ja minne.

      • tieteellistä.faktaa

        Kyllä aloittaja tietää. Otti esille homemikrobien hylkimisominaisuudet ja tiesi että ikkunat pitää vaihtaa kun hylkimiskyky on alentunut.


      • Vanhaasukas

        Aloittaja tietää nyt paljon enemmän, eli ottanut selvää asioista ja täältäkin saanut vahvistusta. KIITOS. ja irvailujakin kiitos niistäkin. Tässä tuoretta lakitietoa asian tiimoilta. Eli jos taloyhtiön nykyiset ikkunat olisivat umpiot, ne voitaisiin vaihtaa samalla. Myös jos ulkoikkunoiden vaihto tai vaihtamattomuus on aiheuttanut sisäikkunoiden vaurioita, on taloyhtiö vastuussa myös sisäikkunoista jne. LUKEKAA ITTE ja tulkitkaa lakia 2017

        4 Ikkunat Rakenteiden kunnossapidosta vastaa yhtiö. Ikkunat luetaan julkisivurakenteisiin. Osakas vastaa huoneiston sisäosien kunnossapidosta. Yhtiön vastuu rajoittuu huoneiston rajapintaan eli ulkoikkunaan. Uloin ikkuna kuuluu yhtiön kunnossapitovastuulle ja sisemmät ikkunat osakkaan kunnossapitovastuulle. Yhtiö vastaa rakennuksen uloimman ikkunan rakenteista, ikkunaruudusta sekä ikkunan ulkopinnasta. Osakas vastaa uloimman ikkunan sisäpinnan maalauksesta. Sisäpuoliset ikkunat rakenteineen, ikkunaruutuineen ja sisäpintoineen kuuluvat osakkaan kunnossapitovastuulle. Mikäli ikkuna on umpioelementti, sen kunnossapito kuuluu kokonaisuudessaan yhtiölle. Ikkunoiden karmit ovat rakennetta, josta yhtiö vastaa. Yhtiö voi kuitenkin päättää osakkaalle kuuluvan kunnossapitotyön suorittamisesta yhtiön kustannuksella, jos työ liittyy yhtiön kunnossapito- tai uudistustyöhön tai työ on yhtiön kannalta muuten taloudellisesti tarkoituksenmukainen eikä se loukkaa osakkaiden yhdenvertaisuutta. Kun yhtiö päättää kunnostaa tai uusia rakennuksen ulkoikkunat, yhtiö voi työhön liittyen samalla päättää myös sisäikkunoiden kunnostamisesta ja uusimisesta. 4.1 Ulkopuite ja karmi (YHTIÖ) Ulkopuite on rakennuksen ulkovaipan osa, jonka kunnossapito kuuluu yhtiölle. Ikkunan ulkopuitteella tarkoitetaan kokonaisuutta, joka muodostuu ikkunan uloimmasta lasista ja lasia tukevasta kehysrakenteesta. Ulkopuitteen vanhetessa syntyy vaurioita ulkopinnan maalikerrokseen, lasikittauksiin, lasilistoihin, saranoihin ja ikkunasalpoihin sekä huoltomaalausten laiminlyönnin seurauksena lahovikoja puitteen puuosiin. Karmi on se ikkunan osa, johon ikkunapuitteet on saranoitu kiinni. Karmi on rakenteeltaan leveää lankkua, jonka ulkoreuna on ulkoilmaa vasten ja sisäreuna huonetilaan päin. Yhtiö huolehtii siitä, että ulkoilmaan päin oleva pinta pysyy kunnossa. 4.2 Sisäpuite ja välipuite (OSAKAS) Ikkunan sisäpuite on sisimmästä lasista ja sen kehyksestä muodostuva avattava, saranoiden varassa liikkuva osa. Yhtiö vastaa huoneiston sisäosien korjaamisesta, jos ne vaurioituvat yhtiön vastuulle kuuluvan rakennuksen osan viasta. Sisäpuite ja välipuite ovat osakkaan kunnossapitovastuulla, mutta ulkoa tulevan kosteuden aiheuttamat lahoviat sisä- ja välipuitteissa ovat yhtiön vastuulla. 4.3 Ikkunoiden kunnossapito ja maalaus Ulkopuolen kunnossapito ja maalaus (YHTIÖ) Sisäpuolen kunnossapito sekä sisäpuolen ja välien maalaus (OSAKAS) Ikkunoiden ulkopuolen kunnossapito ja maalaus kuuluvat yhtiölle. Ikkunoiden sisäpuolen kunnossapito sekä sisäpuolen ja välien maalaus kuuluvat osakkaalle.

        Transkriptio


    • eiuskoisi

      Aloittaja on mahtavan hyvä esimerkki siitä miten tänne aloituksen tekemisellä tietämys lisääntyy huimasti! Muuten minne on kadonneet täältä samanlaista lisää tietämykseensä kyselleet taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat ja varsinkin isännöitsijät??

      • yksimuidenpuolesta

        Jaa-a. Olisiko tämä aloittaja kuitenkin yksi sellainen...


        Oikein pystynyt kuuklettamaan jotain. Nyt sitten vaadittaisiin vain sisälukutaitoa, mutta selvästi liikaa vaadittu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      296
      3339
    2. 203
      2918
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      71
      2514
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      226
      1973
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      15
      1408
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1327
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1308
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1267
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      164
      1256
    Aihe