Masennustako?

Tyttötuollainen_

Toivoisin että täällä olisi joku joka osaisi auttaa. Epäilen sairastavani masennusta.
Jotenkin tuntuu oudolta mennä asiasta lääkärille, mutta en osaa tästä kellekään muulle puhua, edes avomiehelleni. Yritys on ollut kova, mutta loppujen lopuksi heitän sen pelleilyksi.
Vuosi sitten kesällä eräänä päivänä tulin töistä kotiin ja bussissa aloin ilman syytä itkemään. Tuli kesäloma ja olo helpottui. Kuukauden lomalta palaamisen jälkeen oireet alkoivat taas. Suutuin pienestäkin asiasta ja joskus saattoi hieman tavaratkin lennellä, osoittaakseni mieltä. Kerran tekemäni työn tulos ei miellyttänyt minua, aloin itkemään. Ajattelin jossain kohtaa että burn out täältä tullaan. Viime keväänä alkoi olla päiviä jolloin ei ruoka maistunut. Kävin verikokeissa, mitään ei löytynyt. Väsyttää, ei löydy tarmoa, haluaisin olla yksin, mieliala vaihtelee varsinkin kuukautisten aikana, jossain kohtaa vatsaan välillä pisti, tuntuu etten muista mitään, jostain on ilmestynyt nivelkipuja, sydän hakkaa nopeammin. Odotin tämän kesän kesälomaa että pääsisi rauhoittumaan ja rentoutumaan. Asiat eivät kuitenkaan ole muuttuneet.
Ruokailutottumukset eivät ole tänä aikana muuttuneet, liikuntaa olen yrittänyt harrastaa ja minulla on fyysinen työ.

15

222

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • MasisJyllää

      Voi olla. Tee netissä msennustesti. Mutta muista olla rehellinen.

      • whatisbraindamage

        Minkä firman masennustestiä suosittelet?


    • bioatri.ilman.liksaa

      Masennustestit voivat antaa jotain suuntaa, mutta ehkä hyvä voisi olla käydä juttelemassa jossain asioista. Ainakin jos sattuu löytämään jonkun hyvän ammattilaisen eikä näitä pilipalipellejä ym. persereikiä, jotka todennäköisesti lätkäisisivät suuhusi ensimmäisenä vain jotain lääkettä eivätkä voisi vähempää kiinnostua muusta (vain omasta perseestään ja rautaisista toimintamalleistaan, joita "ihmisten auttamiseksi" sanotaan)...

      Sitä voisi olla hyvä miettiä, painaako ja ahdistaako sinua erityisesti jo(t)kin asia(t) nykyisessä elämäntilanteessasi. Tai kenties menneisyydessä. Tai tulevaisuuden näkymissä nykyisyyden pohjalta. Tällaisethan voivat tyypillisesti olla taustoina masentumiselle. Lisäksi erilaisissa ikä- ja elämänvaiheissa (yleensä ns. "murroskohdissa") usein huolia ja ongelmia nousee erityisesti pintaan.

    • Tyttötuollainen_

      Kiitos asiallisista vastauksista. :) Olen koittanut itse miettiä näitä asioita tulevaisuuteen, menneisyyteen ja nykyisyyteen nähden. Kuitenkin koen, että nykyisin asiat ovat erinomaisesti ja etten koe tulevaisuudessa mitään stressaavaa ja menneisyydessäkin kaikki on ok. Koitan etsiä itselleni jonkun ammattiauttajan, luulisin että siitä olisi enemmän apua kun on "tuntematon" jolle puhua, kellä on uusia näkemyksiä ja ei tunne minusta ihan kaikkea.

      • sama.bioatri

        Joskus mahdolliset vaivaavat asiat voivat tietty olla sillä tavoin "pinnan allakin", että niitä on vaikea tavoittaa ja tiedostaa selvästi ja jäsentyneesti. Mutta varmaan hyvä, jos koetat hakea jotain keskustelukontaktia, jonka avulla voisitte ehkä sitten yhdessä miettiä tilannetta avoimesti eri puolilta ja saada siihen selvyyttä.

        Sellainen kysymys vielä tuli mieleen, että millaista arkesi yleensä lienee; onko se kovin hektistä ja tekemisten, vaatimusten täyttämää(?). Yksi mahdollinen, suht yksinkertainen tausta väsymiselle, masentumiselle tietty sellainenkin joskus...


    • jhgty

      https://www.tukinet.net/

      Apua arkielämän kriisitilanteissa
      Tukinet on netissä toimiva kriisikeskus. Tukinetissä voit maksutta saada henkilökohtaista tukea, osallistua erilaisiin keskusteluryhmiin, tai voit etsiä tietoja Tukinetin palveluhausta tai aineistokannasta. Palvelut on niiden tyypin mukaan jaettu eri värisiin osioihin.

    • Tyttötuollainen_

      En koe että arki olisi hektistä. Minulla ei ole lapsia ja harrastukset on jäänyt salilla käymiseen ja lenkkeilyyn. Työni on kyllä mielestäni vaativaa ja myös itse olen ollut jo pitkään sellainen että vaadin itseltäni paljon, varsinkin töissä. Koen myös, että kodin täytyy olla siisti ja tiptop (varsinkin kun vieraita tulee), mutta pieni sotku ei haittaa. Nykyisin olen huomannut, että saatan suuttua jos mieheni laittaa kahvinporot normi roskikseen eikä bioon. Tämäkin siis ihan turhasta. Useimmiten olen normaali itseni, mutta laulun sanat tai joku sanoo jotain "väärin" laukaisevat suuttumuksen tai itkureaktion.

    • Ystävänsana

      En ole asiantuntija tässä asiassa. Mieleeni tulee kuitenkin, että uskon, että kyse voi olla hyvin monista elämään liittyvistä asioista. Elämäntarkoituksen puuttuminen, sisäisen rauhan puuttuminen, sosiaalisten verkostojen ja yhteenkuulumisen jonkun oman porukan kanssa tunteen puuttuminen, kaipuu saada elämään jotakin arvokasta, osattomuuden tunne, ystävien puute (syvällisten ihmissuhteiden), liiallinen huolehtiminen ja osanotto ystävien ja tuttavien huoliin ja murheisiin, ylirasittuminen, elämänvaiheen murros ja sen tuomat uudet kysymykset (vrt. Maslowin tarvehierarkia), yhteys puolisoon on tunteeton, vailla arvonantoa tai osallisuutta, riippumattomuuden tunne, merkityksettömyyden tunne jne. jne. Toki taustalla voi olla myös jokin piileva sairaus tai vain huomion tai rakkauden tarve, kodin kaipuu, Isän, äidin, sisarusten, lapsuuden huolettomien pienten ilojen kaipuu, päämäärien ja viiteryhmien paineiden ja saavuttamisen vaikeuksien tunne. Kuukautiskiertoon liittyvät hormoonivaihtelut jne. Joskus omat elämänvalinnat, tehdyt virheet ja synnitkin voivat ahdistaa ja masentaa, kun haluaisi unohtaa, saada anteeksi, tunteesta kokea ja tulla hyväksytyksi myös juuri sellaisena kun on. Armon ja totuuden kaipuu sekularisoituneessa ja valheiden ja vääryyksien maailmassa, missä asiat "ovat siltä jos niin saadaan näyttämään" ja oikeaa totuutta ei ole helppo löytää. Ei oikeaa puhtautta, ei oikeaa armoa ja oikeaa ja hyvää ja puhdasta anteeksiantamusta. Joskus ihmisen omatunto alkaa herätä ja ihminen kokee tarvitsevansa yhteyttä syntien sovittajaan ja osallisuutta Jumalan kanssa. Joskus masennus kaikkoaa kun löytää osallisuuden vaikkapa kirkon sosiaalityön ja diagoniatyön tai kolmannen sektorin tms. järjestön toiminnassa. Joskus pelkkä asiapitoisuus rentoutumiskeinojen sijaan hyvän kirjan, rentouttavan liikunnan ja ulkoilun, ihanan harrastyksen, lemmikin tms. parissa voi vähentää masennusta. Joskus syvällinen perehtyminen johonkin käsityöhön, tutkimiseen, oppimiseen jne. auttavat pois masennuksen tunteista. Sen sijaan on myös yhteisöjä joiden toimintaan osallistuminen tuottaa masennusta. Tilastot osoittavat, että niissä yhteisöissä moni tekee itsemurhan, ajautuu huumeisiin ja epämääräisiin elämän- ja ystävyysverkostoihin.

      Elämä on suuri ja moniulotteinen. Se on arvokas lahja. Luulen, että vain harva osaa olla noin avoin ja pohtia omia asioitaan reflektoimalla kuten sinä osaat. Olen siksi hyvin toiveikas, että löydät elämässäsi hyviä ratkaisuja. Tsemppiä ja iloista mieltä toivotan. Elämä on upea meille annettu lahja ja seikkailu erityisesti kaiken hyvän uuden tietämisen, tuntemisen ja kokemisen riemukas aika. Kaikki puhdas, arvokas ja hyvä lisäävät hyvän olon tunnetta. Samoin rauha ja osallisuus. Läheiset ihmissuhteet isään, äitiin ja siaruksiin, jos niitä on on hyvä pitää yllä. Kulttuurit ovat osa elämän geopolitiikka ja meemien "grim fandangoa". Hyvä perehtyminen oman suvun vaiheisiin ja oman maan ja muiden maidenkin historiaan tuo perspektiiviä elämään ja matkailukin avartaa ja antaa voimia. Auringon D-vitamiiniapukin voi auttaa.

      Pienten luonnollisten ilojen nauttiminen suurina on yksi viisauden alku. Puhtaus, myös omantunnon puhtaus tuo rauhaa ja iloa sekä merkityksellisyyden tunnetta elämään. Ja yhteyttä muiden samoin kokevien kanssa. Joskus vain armoevankeliumi voi auttaa. Tiede ja usko ovat myös hyvä parivaljakko kun tehdään hyvää! Siksi avara katse maahan ja taivaaseen sulkematta pois armoa ja totuutta luo arvokkaan viitekehyksen elämän eheyttämiseksi. Voi olla myös joskus tarpeen ns. ammattiapu. Mutta masennus voi useimmiten olla myös normaalia ja kaikille meille hetkittäin kuuluvaa elämän moninaisuutta.

    • whatisbraindamage

      Masennus tai masentuneisuus, miten vain, ei ole sairaus joten sitä ei voi sairastaa. Syyt ovat elämässä eikä ongelma tai suru katoa mihinkään ilman asioiden käsittelyä. Mitään kehollista vikaa ei siis ole mitä lääkäri voisi korjata. He antavat sinulle hömppädiagnoosin ja huumeita, joilla voit turruttaa tunteesi ja madaltaa tajuntaasi. Jos näet sen sinulle sopivaksi ratkaisuksi niin se on tietenkin oma päätöksesi. Muista, että seuraamukset terveydellesi kannat itse muiden tuhansien tavalla. Apua, myötätuntoa tai korvauksia ei valtiolta heru.

      Suosittelen miettimään mikä elämässäsi on sellaista, että sinun on huono olla ja lähteä keksimään ratkaisuja niihin asioihin. Suositan myös jättämään huumeet pois, sillä niiden käytöllä on varsin ikävät seuraamukset pysyvistä aivovaurioista seksuaaliseen haluttomuuteen ja kyvyttömyyteen. Varsinkin, jos olet nuori, on turha nopeuttaa dementoitumistaan. Sitä ehtii sitten "mummona" tai "pappana".

    • Tyttötuollainen_

      En tarkoitakaan että masennus on sairaus. Lähinnä mietin, että jos löytäisin kelle puhua asioista ja pohti niihin yhdessä ratkaisua. Koko elämäni olen yrittänyt päästä mahdollisemman vähällä lääke määrällä, joten en niitä nytkään haluaisi.

      • whatisbraindamage

        Aivan aivan. Mutta sehän on sitten hyvä lähtökohta. Toivottavasti löydät jonkun joka on kiinnostunut aidosti sinua kuuntelemaan ja auttamaan elämässä eteenpäin. Kuunteluapua tarjoaa myös kolmas sektori. Riippuen siitä missä asut vaihtoehdot vaihtelevat.

        Parasta on aina, jos on joku lähimmäinen tai luotettava, aito ystävä, jonka kanssa voi jakaa elämän suruja ja haasteita ja joka on siten halukas auttamaan ystäväänsä pulasta. Sellaisia on valitettavan harvalla.


      • bioatri.ilman.liksaa

        Monesti tutulle ihmiselle (ystävälle, sukulaiselle tms.) puhumista parempi vaihtoehto on kyllä jollekin riippumattomalle auttajataholle puhuminen. Se on vapaata erilaisista arkielämän ja ihmissuhteiden sidoksista ja vaikutuksista, ja käsiteltäviin asioihin voi siten yleensä keskittyä täysipainoisemmin ja luottavaisemmin, vapaammin. Toinen ihminen, esim. ammattiauttaja, on läsnä luottamuksellisena kuuntelijana vain avunhakijaa ja tämän asioita varten; silloin ei tarvitse miettiä sitä, miten keskustelut ja sanomiset vaikuttavat johonkin läheisiin ihmissuhteisiin ja muuhun arkiseen kanssakäymiseen keskustelukumppanin tai muiden ihmisten kanssa.

        Lääkkeitä ei ole syytä pelätä; joskus esim. lievän masennuksen kohdalla ne voivat todetusti olla toimiva ja ehkä oikeakin hoitokeino. Kuitenkin pelkkä nopea lääkkeiden määrääminen, jota liian usein tapahtuu ensimmäisenä hoitoyrityksenä, on huono tapa kohdata ihmisen ongelmia.

        Tällä palstalla esiintyy jostain syystä paljon aika kummallistakin lääkkeisiin ja niiden vaikutuksiin keskittyvää pelottelua, kuten muutakin kyseenalaista kommentointia, jolla ei välttämättä oikean tiedon tai edes asiallisuuden kanssa ole paljon tekemistä. Kommentteihin kannattaa siis suhtautua varauksella.


      • bioatri.ilman.liksaa

        ...Ja tietysti niillä mielialalääkkeillä on myös mahdolliset haittavaikutuksensa - kuten sinänsä kaikilla lääkkeillä on; myöskin fyysisiin sairauksiin määrättävillä. Vaikutusten ilmeneminen on kuitenkin yksilökohtaista, ja mitään yleisiä, kaikille tulevia sivuvaikutuksiahan ei liene olemassa (vaikka erilaiset täälläkin vaikuttavat "kriitikot" antavat ehkä niin ymmärtää...).

        Ylipäätään mahdollista lääkehoitoa pitää tietysti aktiivisesti seurata ja tarkkailla saatavia vaikutuksia. Niiden mukaan tulee tehdä sitten ratkaisuja hoidon säätelystä, lakkauttamisesta, muuttamisesta.

        Itse olen kokeillut aikoinaan useita masennuslääkkeitä, ja minulle ei niistä aiheutunut mitään mainittavia haittavaikutuksia - joskaan ei mitään tuntuvaa, selvää apua ongelmiinikaan. Oikeastaan ainoat, selkeästi havaittavat vaikutukset olivat (tunnetut ja melko yleiset) lievät tuntemukset lääkettä lopettaessa. Ne olivat hetkittäisiä, ja niitä kesti ehkä n. viikon, kahden ajan. Eivät haitanneet elämää käytännössä mitenkään. Toisaalta lääkkeiden lopettaminen tuntui siinä vaiheessa ihan hyvältä, kun ne oli todennut tehottomiksi ja lopettamisen jälkeen tiesi, että silloin ei ollut enää mitään ainetta vaikuttamassa psyykkeeseen. On mahdollista, että lääkehoidon lakkauttaminen myös edesauttoi ja vahvisti tunteiden kokemista ja käsittelyä, josta sitten koin saavani myös apua.

        Muuten tunnen useita ihmisiä, jotka ovat saaneet masennuslääkkeistä apua tilanteisiinsa (lähinnä näissä kyseessä ehkä lievä masennus, kenties muuntyyppisten ongelmien ohessa). Vaikeita sivuvaikutuksia saaneita en itse tunne, mutta heitäkin tietenkin on.


      • bioatri.ilman.liksaa

        ...Vielä: Kenties pahin yleinen virhe, jota masennuslääkehoidoissa esiintyy on se, että potilas itse päättää omatoimisesti ja lääkärin kanssa keskustelematta lopettaa lääkityksensä (lääkkeiden pelossaan? tai niihin turhautuneena?) ja tekee sen sitten vielä ns. "seinään" eli suoraan, annosta asteittain vähentämättä. Siitä tulee yleensä pahaa jälkeä. Älkää tehkö niin. Lopettakaa lääkitys keskustelemalla ensin lääkärin kanssa ja sitten päättämällä hoito hallitusti ja suunnitelmallisesti.


    • Masennusseis

      Kun ihmisellä on asiat "hyvin", ehkäpä alkaa tuntumaan että jotain puuttuu. Elämäntarkoitus olisi löydettävä ja panostettava henkisyyteen. Ihminen ei ole pelkästään fyysinen, psyykkinen ja taloudellinen olento vaan myös henkinen. Toisten auttaminen antaa myös sisältöä elämään ja omat ongelmat jää taka-alalle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1525
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1164
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1097
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      996
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      965
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      917
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      842
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      640
    Aihe