Roskat veteen

PurjehtimaanTuomittu

Jokin aika sitten kerrottiin veneellä liikkuneesta miehestä, joka pudotteli vanhoja pressuja mereen. Osui virkavalta paikalle ja sakotti. En viitsi edes kirjoittaa, mitä kirosanojen lisäksi nousee mieleen. Pelkään vain, että tämä idiootti ei ole ainoa ja pressut ainoita veteen joutuvia roskia.

Itämeri on meidän pieni, sympaattinen ja monella tavalla hieno kotimeremme. Nyt se on nuhainen, mutta toipumassa. Samoin sisäjärvet usein juomakelpoisine vesineen ovat melko harvinainen aarre. Omia kotivesiä nekin niin veneilijöille kuin muillekin. Eipä se yksi roskapussi heti missään näy ja kaikkea tuhoa. Toisaalta yksi viaton tupakantumppi voi ahvenen kitusissa tappaa kalan.

Me veneihmiset voisimme ottaa kotimme puhtauden vakavasti omaksi asiaksemme. Isommat toimet ovat oma tärkeä asiansa, mutta jokapäiväinen roskaamattomuus on tärkeä sekin. Tässä ei voi olla liian niuho. Järveen tai mereen ei vain tule päästää yhtään ainutta vähäistäkään roskaa. Ei ole ylivoimaisen suuri vaiva sekään, että noukkii ylös siellä jo lilluvan muovikassin tai mitä nyt sattuikaan lillumaan.

Hyvää hellekesää upeilla vesillämme!

20

832

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vesikansa

      Vanhemmat veneilijät varmaan muistaa 80-luvulta Jukka Ojarannan myrkkytynnyri upotukset Dragsfjärdin ulkopuolella. Taisi nyt jo edesmennyt Ojaranta saada vankeustuomion tempustaan!

    • 3-T

      Veneilen saaristomaisemissa. Siihen liittyy usein rantautuminen saariin ja tutustuminen niihin varusteina kamera, eväsreppu ja tyhjä muovikassi. Paluureissussa on usein muovikassi täynnä - omien eväsjätteiden lisäksi rannnoilta ja maastostakin löytyneet muovijätteet.

      • YmpristöKunniaan

        Ihailtava asenne. Olisihan se hienoa, jos me muutkin tekisimme samoin. Itse ainakin pidän huolen omista jätteistäni - joskus kerään myös toisten jättämiäkin.

        Ikävä kyllä iän mukana tulee kyynisyys kuvaan mukaan ja ajatukset valtaa tunne, ettei meillä eikä meidän lapsillamme ole tulevaisuutta tässä maailmassa.

        Nuorempana maailmankuvani oli erittäin musta-valkoinen ja vahva usko siihen, että tekniikan kehittyminen auttaan korjaamaan tehdyt virheet.

        Näkisin että yhteiskunnan tulisi järjestää entistä parempaa valvontaa ympäristön varjeluun ja resusseja koulutukseen sekä valistukseen.


    • Pieneveneilijä

      Pyrin aina ottamaan saaresta muoviroskat. Viimeksi eilen lensi roskiin 4 muovipulloa ja yksi kolhiintunut alumiinitölkki jotka heiteltiin veneeseen ulkosaaresta. Joku on jaksanut ne veneeksensä kantaa mutta ei välttämättä heittänyt itse pois, tavaraa myös putoaa tai lentää tuulen mukana.

      Viimeksi tarttui mukaan äyskäriksi sahattu mehukattipuollon puolikas. Jäi mietityttämään että missä olosuhteissa se oli lentänyt mereen...hukkuvasta veneestä...

    • Tyrnäväntorpedo

      En heitä roskia veteen

    • Nsnsnnsksks

      Ennen muinoin saaristossa asuvat upottivat mereen kaikkea mahdollista jätettä. Syy oli yksinkertaisesti se että ei ollut jätekeräyksiä ja jätteiden kuskaaminen mantereelle oli käytännössä mahdotonta, merimatka oli pitkä ja veneet hitaita ja pieniä. Autoja tai ajokortteja oli aniharvalla.

      Itse muistan hyvin että vielä 80-luvulla saaressa sanomalehtiä sidottiin narulla pinkaksi ja pari kiveä kiinni. Sitten käytiin veneajelulla ja lehdet mereen. Jäteöjyistä päästiin eroon kaatamalla metsään tai sitten kanistereissa kiven kanssa meren pohjaan. Se oli normi touhua ennen muinoin.

      • Silloiolitoisin

        Silloin oli. Ja luontonkesti sen aika pitkään. Olen joskus itsekin pudotellut rautatavaraa mereen, mm puhkirtuostuneita rautatynnnyreiyä (puhtaita) mutta niistä tuskin haittaa olikaan. Muistan myös että jotkut jättinakut metsään ja jäteöljyt maahan. Tosin autoja oli kyllä.vain murto-osa nykyisestä. Muovin kertyminen on ihan uusi ongelma.


      • Macee

        50-60 luvulla jos kaatoi öljyä maahan tai mereen, sen voi vielä pistää ajan tavan piikkiin. Mutta jos 80-luvulla on sotkenut luontoa öljyllä, on yksinkertaisesti täysi idiootti. Sama esim. akkujen laita, jos vene kuljettaa ihmisen, kyllä se kuljettaa akunkin. Jäteöljyn dumppaaminen mereen oli kyllä rikos jo 80-luvulla. Sitäpaitsi sen voi helposti polttaa, miksi ihmeessä sitä pitäisi raahata meren pohjaan?


      • Macee kirjoitti:

        50-60 luvulla jos kaatoi öljyä maahan tai mereen, sen voi vielä pistää ajan tavan piikkiin. Mutta jos 80-luvulla on sotkenut luontoa öljyllä, on yksinkertaisesti täysi idiootti. Sama esim. akkujen laita, jos vene kuljettaa ihmisen, kyllä se kuljettaa akunkin. Jäteöljyn dumppaaminen mereen oli kyllä rikos jo 80-luvulla. Sitäpaitsi sen voi helposti polttaa, miksi ihmeessä sitä pitäisi raahata meren pohjaan?

        Muistan miten lapsena heitin meidän ensimökin hellan järveen. Samoin kun heitettiin faijan viinapulloja laiturilta järveen. Se ei tuntunut väärältä sillon.


    • Idioottejariittää

      Näin livenä, kun ruotsia höpöttelevä suomalainen naishenkilö kantaa 3-metriä pitkän ja 10cm paksun puun ja heittää sen lastensa kanssa mereen. Saaren ranta veneväylän vieressä.
      Olivat omalla veneellä liikkeellä saaressa. Kävin nostamassa pois, kun lähtivät.

      • mynhausen

        Näin livenä, kun savoa höpöttelevä suomalainen mieshenkilö kantaa 30-metriä pitkän ja 100cm paksun ojarummin ja heittää sen lastensa kanssa mereen. Saaren ranta veneväylän vieressä.
        Olivat omalla veneellä liikkeellä saaressa. Kävin nostamassalapset pois, kun lähti.


      • Tark
        mynhausen kirjoitti:

        Näin livenä, kun savoa höpöttelevä suomalainen mieshenkilö kantaa 30-metriä pitkän ja 100cm paksun ojarummin ja heittää sen lastensa kanssa mereen. Saaren ranta veneväylän vieressä.
        Olivat omalla veneellä liikkeellä saaressa. Kävin nostamassalapset pois, kun lähti.

        Saavutettiinko ketjun kyllästymispiste jo näin aikaisessa vaiheessa? Olisi suonut että näinkin asiallisesta aiheesta olisimme voineet jatkaa hieman pidemmälle ilman hörhöporukan sekaantumista.


      • Tark kirjoitti:

        Saavutettiinko ketjun kyllästymispiste jo näin aikaisessa vaiheessa? Olisi suonut että näinkin asiallisesta aiheesta olisimme voineet jatkaa hieman pidemmälle ilman hörhöporukan sekaantumista.

        Tää on niin tätä !


    • Juupatijuu

      Näin livenä kun ihmiset tuhlasivat luonnonvaroja huvikseen. Kun maailma oli jo kuolemassa.

    • PurjehtimaanTuomittu

      On mukava lukea ihmisistä, jotka keräävät toistenkin roskia. Jos tuhat veneilijää nappaa edes yhden roskan, se alkaa jo näkyä. Yksittäinen teko voi tuntua vähältä, mutta siinä on sama kuin liikenteessä. Pyöristä ei jää mitään jälkeä asvalttiin, kuitenkin vuoden kuluttua lauma-ajajien ajolinja näkyy syvinä urina. Kyllä se kannattaa huolehtia. Palkintona voi olla, että saa ylpeillä roskattomista vesistä ja rannoista.

      • CarpeRoska

        Jotenkin tyhjältä tuntuu, vaikka pitäisi olla ylpeä. Olen ikäni kuulunut tuohon roskien kerääjäryhmään.
        Välillä on tullut epätoivoisia hetkiä kun niin harvoja samanmielisiä näkee ja nämä roskaajat saavat yhä enemmän etumatkaa.
        Nykyisin toteutankin tuota ”poimi roska päivässä” kampanjaa ja sivuutan jätöksiä säännölisesti. Olen oppinut tiedostamaan, että en pysty itse tätä ongelmaa hoitamaan.
        Muistan kun 70- luvulla matkustelin paljon USA : ssa ja näin siellä teiden varsilla virallisen näköisiä tiedotusmerkkejä, joissa uhattiin roskaajia 500 $ sakolla. Ajattelin, että täälläpä onkin asiat hyvin kun noinkin hyvin ympäristöä suojellaan. Tosiasiassa noilla kylteillä ei ollut mitään arvoa, koska kukaan ei niitä roskan heittäjiä saattanut vastuuseen.
        Usein kuulee ihmisten vertailevan eri kaupunkien siisteyttä ja noista kannanotoista voisi päätellä, että puhdas ja hoidettu ympäristö on enemmistölle hyvinkin tärkeä asia.
        Todellinen elämä ei sitten kuitenkaan näytä noudattavan noita ajatuksia. Tuntuu käsittämättömältä mistä nuo miljoonat roskat ilmestyvät katujen ja teiden varsille - tuskin ne itse sinne osaavat hakeutua.
        Mielestäni koulutusta ja opastusta tulisi ympäristön hoidossa lisätä. Näin saisimme melko suuren osan ihmisistä hoitamaan jätteensä oikeiseiin paikkoihin. Tiedän että joihinkin yksilöihin mikään valistus ei vaikuta millän tavalla, mutta ainakin näiden osuus jäisi pieneksi ja me muut pystyisimme sen paikkaamaan.
        Kova kurikaan ei yksin riitä pitämään paikkoja siisteinä, sillä Singaporessakin riittää roskaajia.
        On ilmeisesti vain taivuttava siihen, että tämä ongelma ei ole lähiaikoina poistumassa keskuudestamme. Positiivista on kuitenkin, että tästä puhutaan - saattaa vaikka joku liittyä tähän harvinaiseen % kerhoon D


    • Tuoenemmänkuinviet

      Kaikkea maailmanparannusta ja mm. äänestämistä koskee se että jokaiselle on annettu vain oma äänensä. Aion kuitenkin jatkossakin liputtaa luonnonsuojelun puolesta: toki minullakin on hiilijalanjälki mutta ei se kaikkein suurin. Olen tehnyt viisaan naimakaupan: rouvani aloitti tuon :tuo saaresta enemmän roskaa kuin veit"-kampanjan. Pyrin aina noudattamaan sitä.

    • tabularasa

      Terveiset Kalajoen hiekoilta. Ollut mahtava uimakesä joka jatkuu vielä pitkään. Lapset on se "tyhjä taulu" johon me vanhemmat piirrämme omat asenteemme. Aina kun käydään rannalla, jos hietikosta löytyy lasinpala mihin jalan voisi satuttaa, se laitetaan maastoon paikkaan mistä ei ole vahinkoa tai lähimpään roskakoriin. Samoin muovit ja roskat, jos niitä löytyy vakiuimapaikalta, kerätään pois. Mielenkiintoista ollut tänä kesänä että paikka missä käymme, leirintäalueen ulkopuolella, ei ole ollut pahemmin roskia...

      • CarpeRoska

        Kyllä se on totta, että omille lapsille valistustyö on tärkeintä. Ikävä juttu on se, että vain harvoilla lapsilla on sellaiset vanhemmat, jotka kykenevät tuota oppia antamaan.
        Saadaksemme viestin laajemmille piireille, olisi kouluihin saatava ympäristön huolehtimisesta ja ylläpidosta asiaan kuuluva ohjelma.
        Viimeaikaisten huolestuttavien uutisten viesti merien roskautumisesta tulisi käynnistää maailmanlaajuiset toimenpiteet meriluonnon suojelemiseksi.
        Nyt alkaa olla ympäristötuhon kellossa viimeiset minuutit menossa (vert. kylmän sodan atomituhokello).
        Pienistä puroista ne suuretkin joet kasvavat, joten voisi kuvitella että tässä roskaongelmassakin pienillä teoilla voisi olla selvästi näkyvät vaikutuksest, kunhan vain suuret joukot saataisiin mukaan niitä tekemään.
        Tärkeintä on että emme menetä toivoamme, vaan yritämme parantaa tapojamme yhdessä - päämääränä puhdas ympäristö.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6679
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4320
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2740
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2070
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1613
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1427
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1131
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1104
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1061
    Aihe