Erilaisten akkujen kytkentä

Joey

Veneessä on tällä hetkellä 4x70Ah nesteakkua kahdessa rinnan kytketyssä kahden akun paketissa. Päävirtakatkaisin on tyyppia 1-Both-2-off. Kotona lojuu ylimääräinen 95Ah AGM-akku.

Ajatus olisi laittaa agm-akku startin ja keulapotkurin akuksi ja kaikki nesteakut huviksi. Huvipuolelle sitten vielä aurinkopaneeli, niin tarvitse ihmetellä maasähköjen kanssa.

Kysymys kuuluu, että voiko noin tehdä ja jos voi, miten akut erotetaan toisistaan? Lueskelin STEK:n opasta veneen sähköistä, mutten ymmärtänyt tai saanut vastausta. Oli maininta, että saman tyyppisillä akuilla ei tule latauksessa ongelmia.

Paras ja ehkä yksinkertaisin arvaus em. oppaan mukaan olisi laittaa erottavat diodit starttiakun puolelle, koska se säätäisi käytännössä myös latausjännitettä pienemmäksi agm-akulle - kun ymmärtääkseni agm-akut tarvitsevat pienemmän latausjännitteen(?).

Vai tarvitaanko tuohon joku perusteellisempi erotin? Tuossahan akkujen miinusnavat ovat yhteydessä toisiinsa, jos sillä nyt on mitään merkitystä - maadoitus tarvinnee olla joka tapauksessa samaan pisteseen eli moottoriin..?

10

343

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Matkis

      Miinukset tietenkin yhteen. Tuossa voi nousta ongelmaksi ajan kanssa se, että kun akkuja on neljä rinnakkain, yksi viallinen akku voi romauttaa koko yhdistelmän, eli pitäisin tuon kokoonpanon osittain entisellään (1 2 2). Näin voi ainakin erottaa akkupaketin puolikkaat vuorollaan ja seurata tarvittaessa jännitteen käyttäytymistä.

      Omassa veneessä koneen laturi syöttää diodijakajalla sekä startti- , että hupiakkuihin. Aurinko/tuulilatureiden säädin huolehtii molempien ylläpidosta. Omassa veneessä säädin Marlecin HRDi, mutta muilla valmistajilla on vastaavia. Marlecin manuaalin mukaan AGM ja lyijyakku eri lähtöjen perässä toimii ongelmitta.

      Maasähköllä ladataan ainoastaan hupiakkuja, koska starttiakku näyttää pysyvän hyvin vireessä aurinkopanelilla.

    • Joakim1

      Akkuja voi veneessä kytkeä monella tavalla hyvin toimivasti ja tietysti vielä useammalla tavalla huonosti toimivasti.

      1-2-Both kytkin yleensä kytkee akut vain yhteen ulostuloon eli ei sinänsä erottele startti- ja hupiakkuja, vaan ainoastaan valitsee kumpaa (tai molempia) akkuostoa käytetään kaikkeen kulutukseen. Tällöin se myös valitsee miten ladataan. Voit edelleen jatkaa noin. Silloin siis siirrät kaikki 4 akkua toiseen akustoon ja sen uuden laitat toiseksi. Nyt akusto on epäsymmetrinen ja on syytä muistaa laittaa pelkästään tuo 4 akun akusto käyttöön satamassa.

      Yksi aika harvinainen, mutta toimiva, tapa käyttää ko. pääkytkintä oli asennettu edelliseen veneeseeni. Siinä tuo 1-2-Both oli kytketty miinuspuolelle ja pluspuolelta oli otettu kulutukset erikseen. Tällöin oli siis erikseen startti- ja hupiakku ja kytkin toimi käytännössä samoin kuin kaksi erillistä pääkytkintä (miinus- tai pluspuolella). Lataus pitää tietysti toteuttaa erotettuna. Ko. veneessä oli latausrele, joka kytki akut yhteen koneen käydessä. Maasähkölaturissa oli erotettu ulostulo molemmille. Latausreleen tilalla olisi voinut olla jakodiodi.

      • Matkis

        Niin, jäi siis mainitsematta, että omassa veneessä tuo 1-2-Both on kytketty pelkästään hupiakuille, eli sillä saa hupiakut erotettua toisistaan ja kulutuksesta, jolloin voi seurata akkujen kuntoa. Starttiakulla on oma pääkytkin.


    • Joey

      Vastauksista yhdistellen ratkaisu voisi siis olla seuraava: nykysysteemin rinnalle diodeilla erotettuna agm-akku startille ja keulapotkurille. Ja sille kaiketi oma päävirtakytkin? 1-2-both- kytkin jäisi sellaisenaan hupipuolelle ja aurinkopaneelin lataussäädin sitten siihen kiinni. Kytkin varmaan pääasiassa both-asennossa, mutta tarvittaessa voi kokeilla akkupaketteja erikseen. Tuleeko raadilta vastalauseita tai parempia ehdotuksia? Kiitos ja kumarrus joka tapauksessa!

    • Tyrnäväntorpedo

      Voit laittaa toiseen akkupankkiin laturin, jolla lataat yksittäistä akkua. Silloin laturiin voi määritellä akkutyypin ja lataus toimii hyvin.
      Tehoa ei mene edes paljon hukkaan ja akkulaturi itse haisteleen jännitteen eikä lataa tyhjästä akusta tai akusta, joka ei saa virtaa.
      Tuolta löytyy lähes kaikki variaatiot akusta akulle latamisesta.

      https://sterling-power.com/collections/battery-to-battery-chargers

    • outokäsitys

      Mistä on peräisin käsitys, että AGM-akku tarvitsisi matalamman latausjännitteen? Vaihtaessani akut AGM:iin latausjännitettä nostettiin ja maasähkölaturikin vaihdettiin. Jännite voi toki vaihdella akkuvalmistajasta toiseen.

      • Tyrnäväntorpedo

      • Joey

        Edellisen veneeni maasähkölaturissa oli pinni, joka vaihdettiin manuaalin mukaan eri asentoon, kun laitettiin agm-akku systeemiin - ja ko. manuaalin mukaan se nimenomaan alensi latausjännitettä.

        Nykyisessä veneessäni ei ole maasähköä ja jos tämän keskustelun tulos pätee, vähemmällä vaivalla saa aikaan käytännössä omavaraisen systeemin.


      • outokäsitys

        Kun vaihdoin toiseenkin veneeseen AGM-akun, tuli mukana ohje vaihtaa laturin asetus korkeammalle jännitteelle. Mutta akkuja on erilaisia, vaikka rakenneratkaisu olisikin sama.


    • Mun Newmar-laturissa on AGM asetuksen 1. vaihe bulk lataus hieman alempi ja vastaavasti 2. vaihe Float hieman korkeampi verrattuna tavalliseen akkuun (avoin nesteakku)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      139
      2013
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1918
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1868
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1660
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1468
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1158
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe