Keitä varten WLan/Wi-Fi?

kdjhrh

Hankin vanhoilla päivilläni ensimmäisen älypuhelimeni ja sen mukana puhelinliittymän, jossa on rajaton netti. Nyt kysyisin asiantuntijoilta seuraavaa:

Puhelimen mukaan laite käyttää WLAN / Wi-Fi-yhteyttä, jos käytettävissä on sekä WLAN-yhteys että mobiilidatayhteys. Kun alkutöikseni päivitin puhelintani, suositteli puhelin käyttämään halvempaa Wi-Fi-yhteyttä. Kun tein näin, niin kuin puhelin suositteli, luki näytössä vain "odotetaan Wi-Fi-yhteyttä", eikä mitään tapahtunut puoleen tuntiin. Kun sitten pakotin puhelimen käyttämään asetusten kautta mobiilidatayhteyttä, kaikki hoitui muutamassa minuutissa. Onko siis niin, että WI-FI-yhteyttä joutuu jonottamaan? Eikö puhelin tiedä, että liittymääni kuuluu rajaton netti, josta maksan kiinteän kuukausihinnan enkä tarvitse muita liittymiä? Onko WLAN / Wi-Fi-yhteydet tarkoitettu vain niille, jotka maksavat netin käytöstä käytön suuruisen maksun?

28

525

Vastaukset

 • Jenkeissä ei ole niin halpoja mobiili eli puhelimen omia yhteyksiä kuin suomessa, niin puhelimet ensisijassa hakevat muuta yhteyttä isompien tiedostojen lataukseen, suomessa asialla ei merkitystä, ulkomailla saattaa tulla iso lasku omasta yhteydestä, fiksuin käyttää hotellin, kirjaston tai huotoaseman tarjoamaa wlania. https://fi.m.wikipedia.org/wiki/WLAN

 • Jos kerran on rajoittamaton datan määrä liittymässä niin unohdat koko wifin. Et tarvitse sitä eikä sinulla edes ole sitä.

 • Wlan/wifi tarkoittaa, että sinulla on kotona oma kiinteä lankayhteys-kuitu-tai-kaapelimodemi, missä on langaton tukiasema wlan eli wifi, yleensä kannettavan tietokoneen tai tabletin/puhelimen internet-yhteyttä varten. Wlan/wifi voi olla tarjolla paikallisesti myös esim. hotelleissa asiakkaille. Mobiilidata taas tarkoittaa langatonta mokkula/puhelin-yhteyttä (sim-kortilla) suoraan laitteesta operaattorin 3g/4g tukiasemaan.

  Jos wlan/wifi on tarjolla, sitä on perinteisesti suositeltu mobiilidatayhteyden sijasta, koska kiinteänä se on varmatoimisempi ja vakiomaksuinen/rajaton eli datan määrä ei vaikuta käytön hintaan. Mobiilidatayhteyden laatu taas on vaihdellut enemmän ja siinä on voinut olla dataraja minkä ylittyessä yhteys hidastuu (esim. tietty sonera mobiildata) tai sen laskutus on ollut datan määrän mukaan (esim tietyt prepaidit).

  Yhteysasetuksista voi valita, kumpaa yhteyttä käyttää, ja siellä lienee myös rasti onko mobiilidata käytön mukaan laskutettava vai ei (jolloin päivityksiä ei estetä/rajoiteta kuten voi olla käytön mukaan laskutettaessa).

  Jos sinulla on rajaton mobiilidata ja se toimii ok, ei ole pakko käyttää wlan/wifiä ollenkaan (muuta mahdollisuutta ei olekaan, jos omaa wifi-tukiasemaa ei ole, ja jos on, wifi pitää muistaa määritellä asetuksiin, ennen kuin sitä voi käyttää: verkkotunnus ja salaustyyppi ja -avain).

  • Em. txt Aloittaja ja Kysyjä sai kunnon vastauksen. Lisäksi. Silloin kun ottaa uuden puhelimen käyttöön ja on asetuksia ja päivityksiä paljon tehtävänä niin wifi yhteydellä saa ne nopeammin kuntoon kuin mobiiliyhteydellä. Mobiiliyhteydellä sovellusten päivitykset ovat yleensä hitaampia kuin Wi-fissä ja kuluttaa akkua enemmän. Olen itse käyttänyt vain mobiilia päivityksiin vaikka on laajakaista ja siitä Wi-fi verkko kotona.
   Kannattaa kännykkään tallentaa myös oma wifi verkko voi joutua joskus käyttämään. Itse en julkisia wifi verkkoja käytä.


  • Aloittajalla ei ole wifiä...


  • Aloittajalla ei ole tarpeeksi tietoa asiasta muutenkaan tuskin on oikeata tietokonetta käyttänyt kun kyselee Wi-fi verkosta.


  • alkskdkdddd kirjoitti:

   Aloittajalla ei ole tarpeeksi tietoa asiasta muutenkaan tuskin on oikeata tietokonetta käyttänyt kun kyselee Wi-fi verkosta.

   Jos sattuu asumaan paikassa missä on kiinteä yhteys on voinut käyttää oikeata tietokonetta vuosia, jopa kymmeniä vuosia eikä ole tarvinnut Wlan/Wifi:ä


  • absolutestubid kirjoitti:

   Jos sattuu asumaan paikassa missä on kiinteä yhteys on voinut käyttää oikeata tietokonetta vuosia, jopa kymmeniä vuosia eikä ole tarvinnut Wlan/Wifi:ä

   Esimerkiksi minä. Olen yli 30 v käyttänyt tietokoneita kotona ja työssä langallisena.
   Tänä vuonna ensimmäisen kerran rakensin kokeeksi kotona langattoman yhteyden tietokoneen ja kotimodeemin väliin.


  • tietturvohjemtarpeen kirjoitti:

   Em. txt Aloittaja ja Kysyjä sai kunnon vastauksen. Lisäksi. Silloin kun ottaa uuden puhelimen käyttöön ja on asetuksia ja päivityksiä paljon tehtävänä niin wifi yhteydellä saa ne nopeammin kuntoon kuin mobiiliyhteydellä. Mobiiliyhteydellä sovellusten päivitykset ovat yleensä hitaampia kuin Wi-fissä ja kuluttaa akkua enemmän. Olen itse käyttänyt vain mobiilia päivityksiin vaikka on laajakaista ja siitä Wi-fi verkko kotona.
   Kannattaa kännykkään tallentaa myös oma wifi verkko voi joutua joskus käyttämään. Itse en julkisia wifi verkkoja käytä.

   Minulla nopeustesti antaa 4G:llä 70,7 / 37,2 ja WiFi:llä 10,9 ja 1,71. Ei kannata yleistää omista kokemuksistasi. Jos tulee tarve koneella panna gigakaupalla dataa pilveen, niin jaan kännykästä.


  • aertsetydrty kirjoitti:

   Aloittajalla ei ole wifiä...

   Ei ainakaan w10 varten koska sinä se ei toimi.


 • Ulkomailla, esim. EU:n ulkopuolella tuo WLAN/Wifi on käyttökelpoinen. Tällöin voi soitella esim. Whatsapp -puheluita maksutta, koska lähes jokaisessa hotellissa, junissa, ravintoloissa jne. on yleinen ja avoin WLAN verkko. EU:n sisällä saattaa tuo rajaton nettiyhteys riittää ja toimia, kuten Suomessa (siis rajattomasti). Kannattaa varmistella liittymän myyjältä.

 • Ei tarvitse Euroopassa WiFi yhteyttä esim. Telialla on roamin 10 gigaa huh kuka helvetti noita mita edes haluaa voi soitella scandinaviassa kotiin veloituksetta jos on ns. rajaton. Neuvokaa alkajaa oikein ei ikinä kannata ostaa hulipumpeli liittymiä.

  • Moi liittymän roaming. Ei missään nimessä rajaton. Laittakaa KATTO!!!
   6e sim. Ilmaista 1Gt per laskutuskausi eli kk.
   18e rajaton 2Gt

   Jos ylittää hinnat on suolaset, että älkää missään nimessä ylittäkö!! Mt mukaan ylimääräisen datan laskutus, että ei enää katsota Gt vaan 1000 kertaa pienempää lukua.


  • Vastaan sinulle "fujftuj":
   Ymmärsit väärin.
   Kirjoitinkin EU:n ulkopuolella. Joka tarkoittaa esim. Turkkia, Afrikkaa, Aasian maita, Usa:ta jne..


  • Ulkomailla-ehdoton kirjoitti:

   Vastaan sinulle "fujftuj":
   Ymmärsit väärin.
   Kirjoitinkin EU:n ulkopuolella. Joka tarkoittaa esim. Turkkia, Afrikkaa, Aasian maita, Usa:ta jne..

   Roaming käyttöön hankitaan tietenkin eri liittymä. Pelkästään kotimaassa oleville Moi on erinomainen vaihtoehto.


 • Minustakin Moi on huono vaihtoehto. Itse valistsin toisen, jossa ei kattoa. Moi kalastaa porukkaa halvalla alkumaksulla, mihin ei kuulu mitään. Ja sitten kaikki tarpeellinnen vasta maksaakin maltaita.

  • Mutta sehän on halvin 4g 100mb/s ja rajaton Suomessa!! (ei tarjouksia mukaan luettu)

   Maksaa 5e et saa sim, sit 18e heti eka kk ennen kuin saa sim. Jos on osaava niin tämähän on paras diili. Mikä mättää? Puhelimella jako tietokoneelle/tabletille/kellolle. Bonus puhelimen netin avulla sisältöö wlanissa chromecastille ja koneelta sisältöö myös.


  • Moi:lla ei ole MITÄÄN tarjottavaa järkevälle asiakkaalle !

   Moi tosiaan tarjoaa kahta vaihtoehtoa:

   a) datarajallinen netti (6€/kk, sisältää 4 Gt/kk), ja JOS rajan ylittää, niin sitten jokainen gigatavu maksaa lisää: 1,5 €/alkava gigatavu, ilman ylärajaa. Eli kun ei ole ylärajaa, niin esim. 103,1 Gt maksaa 156 €.
   Koska siis laskulle ei ole mitään ylärajaa, niin sopii vain, jos voit jotenkin varmistaa, ettet milloinkaan ylitä datarajaa !

   b) rajaton netti 18 €/kk. Miksi maksaa Moi:lle 18€/kk kun R -kioskilta saa Telian rajattomalla datapaketilla varustetun prepaidin 17,90 €/kk ?

   Siis maksaa 10 senttiä/kk enemmän kuin Telialla, ja sitten vielä riski lisäkuluista, jos vaikka laskua ei ole maksettu eräpäivään mennessä. Ärrältä Telian prepaid, niin ei ole riskiä yllättävän suurista laskuista eikä perintäkuluista; prepaidissa kun ei voi unohtaa maksaa laskua.
   Varsinkin, jos puhutaan datapalvelusta, jossa on kiinteä kuukausihinta, prepaid on riskittömin vaihtoehto !

   Eli Moin datarajllista en ota, koska siinä on riski moninkertaisesta laskusta, jos käyttö ylittää datarajan.

   Ja Moin datarajaton ei ole hinnaltaan kilpailukykyinen, kun jopa Telian prepaid hakkaa sen hinnallaan. Ja Telia ei edes ole mitenkään halvin operaattori, mainitsin sen, koska näin Telian prepaid -mainoksen paikallisen R-kioskin ikkunaan asennetussa sähköisessä mainostaulussa.

   Toki myös dna:lta löytyy prepaid -dataratkaisuja, sekä rajallisia että rajattomia.

   mutta Moi?

   Jos eivät aio (ja ilmeisesti eivät aio) korjata typerää hinnoitteluaan, en aio tilata moilta yhtään mitään.

   Entä Elisa?

   Elisan datayhteyksiä EN suosittele !!!

   Miksikö?

   Koska Elisa tylyttää omia maksavia asiakkaitaan typerillä säännöillään !

   Itselläni on Elisa-Saunalahden puheliittymä, jonka kk -maksua nostettiin 2 €/kk ja samalla liittymän ominaisuuksiin lisättiin tiedonsiirtomäärältään rajaton, mutta nopeusrajoitettu 256 kbps -datapaketti, joka tuon kk-maksun korotuksen voimaantulohetkestä alkaen on kuulunut kuukausimaksuun.

   MUTTA ikävä kyllä: Elisa ei tyydy pelkästään nopeusrajoitukseen (tuo nopeusrajoitus on markkinoiden ns. segmentointia ja siten liiketoiminnan kannalta ymmärrettävää, sillä jos 2€/kk kuukausimaksun korotuksella saisi maksiminopeuden, niin eihän kukaan tilaisi hinnakkaampia datapaketteja).

   SE, mikä TODELLA MÄTTÄÄ Elisa-Saunalahden palveluissa on se, että nopeusrajoituksen lisäksi Elisa estää tahallisesti maksavan asiakkaansa pääsyn 4G -verkkoon.
   Tämä siis tarpeettomasti ruuhkauttaa 3G -verkkoa siellä, missä Elisan 3G -verkko on toimiva, mutta mikä vielä pahempaa: niillä alueilla, missä Elisan 3G -verkon kuuluvuus on heikko, niin estämällä 4G -verkkoon pääsyn, asiakas pakotetaan käyttämään vielä hitaampaa 2G/GPRS -dataa !

   Niin kauan kun Elisa jatkaa maksavien asiakkaidensa pääsyn estoa 4G -verkkoon, en suosittele Elisa Saunalahtea kenellekään datakäyttöön.

   Markkinoiden segmentointiin pelkkä nopeusrajoitus riittäisi oikein hvyin. Sen lisäksi 4G -verkkoon pääsyn estäminen on asiakkaiden tahallista kiusaamista.

   Lisäksi: Kampin kauppakeskuksessa Elisan datayhteydellä PING -komento paljastaa arki-iltana (maanantai-torstai) sen, että testidatapaketteja hukkuu matkan varrelle huomattavan paljon.

   Tämä tekee Elisa-Saunalahden datapalvelusta käyttökelvottoman vaikkapa kaukoliikenteen bussilipun ostoon ja sen maksamiseen verkkopankissa.

   Ratkaisu ongelmaan löytyy onneksi läheltä: R-Kioskilta dna rajaton prepaid, jolla surfaa verkon maksiminopeudella viikon, hinta norm. 7,90€, tarjouksesta 3,90€ (tarjous voimassa su 4.11.2018 saakka).

   Jos dna rajaton prepaidin automaattisesti joka päivä veloittuva 0,89€ käyttömaksu ei miellytä, silloin dna super prepaid on parempi, siinä maksu on 0,99€, mutta se veloitetaan vain käyttövuorokausilta, ei kaikilta kuten dna rajaton prepaidissä.

   HUOM: JOS käytät dna:n super prepaidia: JOS et aio maksaa datamaksua jonain päivänä, sulje kaikki selainikkunat, koska muuten selaimen käynnistys lataa uudelleen edellisellä istunnolla auki jääneet ikkunat ja siten aiheuttaa datamaksun veloittumisen. JOS jaat puhelimen datayhteyden muille laitteille, silloin tämä varoitus koskee myös. ko. muita laitteita !

   Apukeino:
   1. estä asetuksista mobiilidatan käyttö

   2. avaa selain ja sulje aukiolevat ikkunat

   3. sulje selain

   Jos tässä ei ole varovainen, dna super prepaidilla saa helposti aikaiseksi ei-halutun dataveloituksen 0,99€ esim. tilanteessa, jossa aiot tilata/ostaa datapaketin.


  • Luoettelit apukeinoissa miten Moi:n liittymälle saa datakaton. Puh asetukset datan käyttö.
   Oletko kuullut Moi:n sovelluksesta, millä voi rajoittaa ja jopa ottaa kokonaan datan pois päältä?

   Telia, Elisa, DNA listaa liittymät huonosti. Jokainen liittymä kallistuu vuoden tai parin jälkeen.
   - https://kauppa.telia.fi/yksityisille/tuotteet/puhelinliittymat.aspx
   lapselle, nuorelle, netin nopeus 1mbit/s
   - https://www.dna.fi/puhe
   kaikki yli 1mbit/s netit +24e
   - https://elisa.fi/kauppa/#!/matkapuhelinliittymat/
   yllä mainitut asiat
   - https://globetel.fi/liittymät
   kaistan määrä alhainen niin kuin yllä mainituilla ale 20e liittymillä
   - https://moi.fi
   halvin rajaton netti 100mbit/s 18e kk


 • Kirjoittavat yllä, että Telialla roaming on 10 g ja Moi:lla halvimmillaan 1g, tosin lisämaksusta 2 g.
  Jos osaat alkeis-laskutoimitulset, tiedät mikä on edullisin. Älkää olko yksinkertaisia, please!!!!

  • Riippuu varmaan liittymästä. Itselläni on Telian 10 gigan EU-liittymä, tosin Pohjoismaissa pl. Islanti ja Baltiassa saa käytellä rajattomasti (200 gigaa). Muistaakseni Telialla on myös 20 gigaa EU-dataa sisältävä liittymä.


 • Kokeilin Moita, mutta lähdin Moista hyvin noeasti, kun ymmärsin jujun. En silti sano, että kaikki Moin käyttäjät olisivat vääräsä.
  Se vain sopii heille, ja hyvä niin.

 • Nyt kuitenkin aloittelijana teen tyhmän kysymyksen.
  Käsittääkseni Thaimaassa on kannattavaa käyttää hotellin wifi:ä vaikka minulla on rajaton netin käyttö.
  Jaotellaanko tuo hyöty karkeasti niin että ulkomailla varmistetaan ettei tule lisämaksua tuosta käytöstä. Soittamisesta ja tekstiviesteistä (esim tälle palstalle) maksetaan oman operaattorin määräämän hinnan mukaan.

 • Jotta WiFi:ä voi käyttää, pitää toki olla se WiFi verkko, johon kytkeytyy. Tämä voi olla esimerkiksi oma koti-WiFi tai kirjaston julkinen WiFi. Jos puhelimessa on nopea rajaton yhteys, ei WiFi:ä juuri tarvitse. Jotkut toiminnot voivat vaatia sitä, mutta näitä ei kai Androidilla juuri ole. WiFi on hyvä mieltää kaapelin korvikkeeksi.

  WiFi:ä voi käyttää esimerkiksi jos on rajoitettu tai hidas data tai jos paikassa on huono kuuluvuus mobiiliverkolla. Minulla esimerkiksi on tabletti, jossa on Prepaid, jota lataan 5-10 eurolla pari kertaa vuodessa (viitosella saa gigan ja kympillä viisi). Sillä teen pikkusurffailut, mutta jos pitää enemmän käyttää, käytän WiFi:ä esimerkiksi puhelimesta jakamalla. En viitsi maksaa paria kymppiä kuussa tabletin liittymästä.

  Puhelin ei todellakaan tiedä mitään liittymäsi hinnoittelusta tai paketeista.

  • Android tabletin nopeus on parempi ADSL modeemin kautta Wi-fi verkkossä kotona kuin 3 tai 4g data kännykässä tai langallinen adslmodeemi Windows kannettavan yhteys.


  • androidparempikäytösssä kirjoitti:

   Android tabletin nopeus on parempi ADSL modeemin kautta Wi-fi verkkossä kotona kuin 3 tai 4g data kännykässä tai langallinen adslmodeemi Windows kannettavan yhteys.

   Riippuu yhteydestä. Minulla on vai ilmainen 10/2 kiinteä, joten 4G on nopeampi.


  • androidparempikäytösssä kirjoitti:

   Android tabletin nopeus on parempi ADSL modeemin kautta Wi-fi verkkossä kotona kuin 3 tai 4g data kännykässä tai langallinen adslmodeemi Windows kannettavan yhteys.

   Hyvässä paikassa 4G nopeus kyllä päihittää ADSL nopeuden. Ainoastaan ping ei välttämättä ole vakaa eli multiplayer peleissä voi esiintyä "kohtalokkaita" viiveitä.


 • Alkuperäinen kysyjä ei valitettavasti ymmärrä Wlan -systeemiä.

  Wlan, joko on tai sitä ei ole kyseisessä paikassa, missä puhelinta käytetään. Usein on niin, varsinkin ulkomailla, että jossain seinässä lukee, että tässä paikassa on maksuton, ilmainen wifi. Joskus kyltissä on myös salasana, jolla maksuttomaan verkkoon voi kytkeytyä. Näin on usein myös hotelleissa, salasanan saa usein receptionista. Hotelleissa on hyvä varmistua, ettei hotelli laskuta Wlan käytöstä. Ja näinhän se ainakin Euroopassa useimmiten on.

  Itse en käyttäisi mobiiliverkkoa ulkomailla mihinkään tarkoitukseen, ellei olisi täysin välttämätöntä. Sulkisin puhelimesta ulkomailla mobiilin ja turvautuisin pelkästään Wlan -verkkoihin, joita on kaikkialla. Toki avoimessa Wlan verkossa on omat vaaransa, koska kuka tahansa osaava henkilö voi lukea viestejä. Voihan viestityksenkin tietenkin salata maksullisilla ohjelmilla.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Mistä Trumpia syytetään?

  Kertokaas nyt tällaiselle politiikasta tietämättömälle se. Onko se tehnyt Ukrainan presidentin kanssa jonkun salaisen sopimuksen missä Ukraina tuhotaa
  Maailman menoa
  57
  405