Parathormoniarvo koholla

Peloissaan

En oikein löydä mistään tietoa tai vertaistukea. Minulla todettiin parathormonin olevan koholla. Se on yli 180, kun viiteraja on 18-80. Onko kenelläkään kokemuksia? Olen menossa lääkäriin vasta ensi viikolla ja kaipaisin vertaistukea ja juttuseuraa. Olen todella peloissani.

PTH mitattiin, kun munuaisistani löydettiin keväällä poikkeavuuksia koossa ja muodossa. Myös kreatiniini on lievästi koholla. Tarkempi diagnoosi selviää varmaan ensi viikolla.

Olen todella peloissani ja kauhuissani.

19

5695

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Hashimoto

   Tästä ei ole kokemusta, mutta kalsium on joskus ollut koholla tod. kilpirauhasesta johtuvasta syystä. Syitä voi olla useitakin. Epäilet vissiin, että voisi olla syöpää. Ja kyllä voi jos rehellisiä ollaan. Tosin tyypillisesti ko. tapauksissa sillä tavoin hyvänlaatuisia, että saadaan hyvin hoidettua.
   Onko sulla jotain muita oireita ollut ja miksi munuaistasi on tutkittu?

  • Peloissaan

   Syöpää pelkään kaikkein eniten. Kalsiumarvot ym. olivat minulla kunnossa. Leukosyytit oli 8 eli juuri siinä ylärajoilla. Pelkään, että se viittaa johonkin syöpään.


   Minulla selvisi keväällä sattumalta, että munuaisarvo oli lievästi koholla. Sen takia tutkittiin ultraäänellä munuaiset. Selvisi, että toinen munuaiseni on puolet pienempi toista. Toinenkin oli muodoltaan poikkeava ja siinä oli arpia. Tarkempaa tietoa saan ensi viikolla, mutta tällä hetkellä on puhuttu, että munuaiseni ovat tällaiset joko synnynnäisesti tai esim. lapsena sairastettu tulehdus olisi vahingoittanut niitä. Lääkäri sanoi, että minulla on munuaisten (lieväasteinen) vajaatoiminta. Lueskelin netistä sen verran, että vajaatoiminta voi nostaa PTH-arvoja.


   Minulla ei ole ollut mitään oireita. Kaikki on selvinnyt sattumalta. Pelkään hysteerisenä, että minulla on joku syöpä. Olen vielä nuori, 30 v. Olen todella peloissani. Nyt kesän aikana on ilmestynyt kaikkia oireita, mutta rehellisesti sanottuna en enää tiedä, mikä oireistani on totta ja mikä ahdistuksesta johtuvia. Olen niin hysteerinen pelosta ja kauhusta, etten enää kestä tätä.

   • Hashimoto

    En osaa sanoa mitään kummempaa. Mutta uskoisin ettei mitään vakavaa syöpää ainakaan jos ei kevään jälkeen ole tullut mitään uutta oiretta. Ehkä on juuri noin kuten munuaisesta kerrot. Ihan totta että ahdistus voi aiheuttaa sellaisia fyysisiä oireita mitä voi olla vaikea erottaa muusta, ärsyttävää :(
    Uskon ja toivon, että kaikki kääntyy parhain päin. Ymmärrän omasta kokemuksesta miten epätietoisuus voi ahdistaa mutta hysteriaan ei ole kyllä syytä.


  • Peloissaan

   Kiitos sinulle. Helpottaa vähän jutella jonkun kanssa. Menen lääkäriin tällä viikolla. Jospa siellä selviäsi lisää. Yritän ajatella järjellä, mutta pelko meinaa vallata mielen. Olen laihtunut vähän (muutaman kilon) viime vuonna, mutta joulun jälkeen en ole laihtunut enempää. Jotain väsymystä on ollut, mutta olen nukkunut huonosti. Tämä ahdistus on kaikkein kamalinta, mutta yritän nyt välttää hysteeriseksi joutumista.

  • Lisäkilpirauhaen

   Moi

   PTH-hormonin kohoaminen viittaa usein lisäkilpirauhasen adenomaan(liikatoimintaan).
   Onko sulta otettu labrakokeita Ca-Ion,
   Ca-17.4
   Ca
   Afos
   Krea
   nämä aluksi joista selviää lisäkilpirauhasten tila.
   Mulla oli PTH 265,ainoa hoito on leikkaus.

   • Hashimoto

    Ja tuo adenooma on siis ns. hyvänlaatuinen syöpä.

    En ymmärrä kylläkään tätä hyvänlaatuisuutta ollenkaan tällaisessa yhteydessä. Kyseinen kasvaintyyppi voi olla myös. esim. aivolisäkkeen seudulla kiinni optisessa kiamassa eli näköhermojen risteyskohdassa. Pahimmillaan kasvain tai sen poisto aiheuttaa sokeuden! Että mitähän hyvää vaikkei henkeä uhkaakaan...!


  • Peloissaan

   Hei ja kiitos vastauksesta. Minulla otettiin noita verikokeita ja kaikki olivat hyviä paitsi krea on koholla. Kävin lääkärissä ja selvisi, että minun tapauksessani arvo on koholla ilmeisesti munuaisten vajaatoiminnan takia. Sain jotain lääkkeitä. Toivottavasti ne auttaa. Tuli niin paljon tietoa, ettei puoletkaan jäänyt päähän. Pitää mennä sitten omastakannasta lukemaan.

   Kilpirauhaskokeet ja ultra tehtiin keväällä ja silloin kaikki oli kunnossa. Silloin ei ollut mitattu vielä pth-arvoa, mutta kai nuo adenoomat olisivat jo silloin näkyneet ultrassa?

   • Lisäkilpirauhanen

    Tehtiinkö sulle keväällä sestamibikartta josta selviää lisäkilpirauhasten koko.Lievä PTH arvo koholla voi johtua munuaisen vajaatoiminnasta.Kannatta pyytää vuosittain ottamaan labrakokeet PTH ja noi kalkkiarvot.


  • Peloissaan

   Hei. En tiedä tuosta kartasta. Jotain ne ultralla katsoivat, mutta sen enempää en tiedä. Nyt vaivaa, kun en vastaanotolla muistanut/tajunnut kysyä kaikkea. Erityisesti vaivaa nyt tämä pth-arvo. Onkohan 183 lievästi vai paljon koholla oleva? Olen ihan sekaisin huolesta. Sain kyllä lääkärissä paljon tietoa, mutta koko munuaistauti on minulle ihan uusi. Jälkikäteen on tullut mieleen kaikkia kysymyksiä ja olen sekaisin huolesta. Olen yrittänyt netistä lueskella, mutta siinä saa itsensä vain enemmän sekaisin ja vielä luulotautiseksi kaiken lisäksi. Voiko tällaisen takia soittaa lääkäriin ja pyytää uutta aikaa, että saisi kysellä lisää? Olen aivan sekaisin huolesta ja pelosta. Tunnen olevani aivan yksin tautini kanssa.

   • Hashimoto

    Kyllä se selvästi koholla on, mutta en tosiaan pidä mitään todella vakavaa syytä kohdallasi todennäköisenä, koska oireesi ei kuukausien mittaan ole juuri lisääntyneet tai pahentuneet. Monesti esim. syövissä arvot saattaa ylittyä monimonikertaisesti.

    Noi soittokäytännöt on niin aluekohtaisia, mutta luulisi sitä uuden ajan sentään saavan. Lääkäri olisi myös voinut antaa materiaalia paperilla, koska on kohtuutonta vaatia potilaan muistavan sitä toisinaan valtavaakin tietomäärä etenkään ko. tilanteessa. Kai sait kuitenkin jonkun seuranta-ajan syksyyn? Soittele vaan heti maanantaina perään.


   • Lisäkilpirauhanen

    Moi.PTH viitearvo on 10-65.Mulla oli PTH 265.
    Sestamibikartassa laitetaan radiolääkettä suoneen ja kuvataan sitten kaulan aluelta,työnnetään sellaisen putkeen.TT-kuvaus.
    Mulla oli yksi lisäkilpirauhasista suurentunut 2x3cm,normaalisti on nuppineulanpään kokoinen
    Leikkauksella postettiin.Arvot korjaantu sillä.
    Kannattaa olla aktiivinen ja pyytää labrakokeita.


  • Peloissaan

   Toivottavasti ei ole mitään vakavampaa kyseessä. Ehkä se johtuu näistä munuaisistani. Vatsani on ultrattu kaksi kertaa kesän aikana ja varmaan siinä olisi nähty, jos olisi sisäelimissä jotain kasvaimia. Olen taipuvainen ahdistukseen ja pelkään sairauksia, joten pelkoni ja huoleni johtuu varmaan siitä.


   En saanut mitään uutta aikaa. Olin erikoislääkärillä ja tietoni menevät lähettävälle lääkärille ja varmaan sieltä voisi kysellä. Munuaistautini on vielä aika lieväasteinen, mutta veriarvoja pitää seurata vuosittain. Aloitin pari lääkettä ja haluaisin kyllä jotain verikokeita aikaisemmin kuin vuoden päästä, että näkee, onko ne vaikuttaneet mitään. Pitää soittaa sinne ja kysyä lisää.


   Kiitos sinulle, kun jaksat vastailla kysymyksiini ja jutella kanssani.

  • Anonyymi

   Kertokaa lisää.

   Minä täällä parathormoni 195 ja hyperkalsemia pahana.
   Kaikki oireet on syöpää ajatellen.
   Lekuri ensi viikolla.

   Syöpäklinikalla kävin jo ennen lekurivastaanottoa - onko jo siis varma?

   Kamalat oireet on.

   N59

   • Anonyymi

    Hei N59. Miten voit? Kiinnostaisi nuo sinun kokemat oireet? Itselläni uusintatutkimukset mahdollisen adenooman uusiutumisen takia ja sitten on eessäpäin ehkä uusi leikkaus. Itselläni laajalti kehossa outoja särkyjä ja jokapäiväistä väsymystä.


  • Anonyymi

   Voisko joku haluta vastata?

  • Anonyymi

   Viikko sitten leikattiin lisäkilpirauhanen. Ennen leikkausta pth 9.1 ja kalsium jonkun verran yli viiterajojen.
   Leikkauksen jälkeisenä aamuna pth 3.1 ja kalsiun myös viiterajoissa. Leikkauksen jälkeisenä päivänä olo heti parempi ja energisempi. Adenooma oli kookas, 3.8cm. Hyvin olen toipunut. Kaulalla oli kaksi päivää lievää kipua.

  • Anonyymi

   Kilpirauhasleikkaus oli minulle helppo
   Parantus nopeasti eika kipuja
   Puolivuotta aikaa leikkauksesta
   Nyt huomaan taas samoja oireita
   Väsymystä ja outoja tuntemuksia

  • Anonyymi

   Minulla oli hyperparatyreoosi. Kalsium vain lievästi koholla ja PTH 125. TT-kuvissa löytyi adenooma, joka leikattiin viime syksynä ja PTH leikkauksen jälkeen normaali. Nyt huolettaa kun PTH 195, mutta kalsium normaali. Endokrinologi ei ollut huolissaan asiasta. Sanoi vain, että jos kalsium koholla tarvetta lisätutkimuksiin. Eikö korkeasta PTH arvosta tarvitse olla huolissaan? Työterveyslääkärikin tätä ihmetteli kovasti. Oireita on ainakin paha väsymys, yöhikoilu, uniongelmat. Onko muilla kokemusta?

   • Anonyymi

    Tässä https://www.duodecimlehti.fi/duo14468 on siitä, miten lisäkilpirauhassyöpäpotilailla albumiinikorjattu kalkki on 85 prosentilla yli 3. Eli jos se lääkäri sitten mietti tuota, jos sulla on alle tuon.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mistä kaupungeista ikävöijät olette ?

   Mistä kaupungista olet?
   Ikävä
   104
   1845
  2. Tunnut niin oikealta kuin osa minua

   Olenko oikeassa? Eihän tässä puutu kuin samat tuntemukset sinulta. Nainen, mitä tämä on? Jotain todella outoa tässä on,
   Ikävä
   88
   1616
  3. Kohunäyttelijä Aku Hirviniemi täyttää tänään pyöreät 40 vuotta. Onnea kaikesta huolimatta!

   Näyttelijä, juontaja Hirviniemi on ollut otsikoissa ja hänen keikkojaan sekä tuotantojaan on peruttu julkisuuteen nousse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   33
   1238
  4. Nainen, täällä minä vain sinua ikävöin

   Joka päivä riudun ja ajatus sinusta viiltää syvälle, se, miten ihanaa olisi kokea sinut lähelläni. Mieleni askartelee si
   Ikävä
   59
   1108
  5. Miten sinä juhlistat Suomen itsenäisyyttä 6.12. - Onko millaisia perinteitä?

   Itsenäisyyspäivä on näinä aikoina entistä tärkeämpi osa suomalaisuutta ja merkittävä juhlan aihe meistä monelle. Miten s
   Maailman menoa
   267
   1020
  6. Vaatii kaupungilta kuusinumeroista summaa

   Onko ahneudella ja kieroudella rajaa? Itse tekee väärin, saa oikeutetusti potkut ja on nyt etukäteen suunnitellusti käsi
   Haapavesi
   72
   947
  7. En mä vaan ymmärrä miten noin kaunis voi olla sinkku

   Sähän olet uskomattoman upea nainen kaikinpuolin.
   Ikävä
   57
   844
  8. Ikävä sinua, voimmeko tavata?

   Anteeksi se minun viestini aikoinaan. Perun (jos se on vielä mahdollista) viestini sisällön ja olen pahoillani, jos se l
   Ikävä
   40
   822
  9. Jos joskus pääsen halaamaan sinua

   niin voi olla, että en päästä enää ollenkaan irti. Sitten on hankala mm. käydä töissä, mutta eipä voi mitään.
   Ikävä
   58
   809
  10. Voitko ystävällisesti

   Vastata siihen mitä kirjoitin Oletko valmis kasvotusten puhumaan vai kidutatko lopunelämäsi minua
   Ikävä
   61
   732
  Aihe