MiG hävittäjäkaupat 60-luvulla pakonedessä?

Kopioin YouTubesta koneelleni 45min. pituisen haastattelun, jossa Suomen Ilmavoimien entinen koelentäjä Jyrki Laukkanen kertoo urastaan.

Siinä hän kertoo, että 60' luvun alussa Neuvostoliitto koki Länsi-Saksan uhaksi. Laukkasen mukaan Neuvostoliittolta tuli silloin selväksi, että joko Suomi huolehtii itse puolustuksestaan tai he tekevät sen.

Tässä yhteydessä Suomella ei olisi ollut muuta mahdollisuutta, kuin ostaa Neuvostoliitosta Mikojan-Gurevitsh MiG-suihkuhävittäjät. Elettiin Yhteistyö ja Avunantosopimuksen YYA aikaa ja maailmanpoliittinen tilanne oli kireä.

Uhkasiko Neuvostoliitto Suomea 60' luvun alussa jonkin asteisella miehityksellä ja joutuiko Suomi tekemään pakon edessä suihkuhävittäjäkaupat Neuvostoliiton kanssa?

Iltalehdessä oli juuri artikkeli liittyen aiheeseen. Ruotsi oli samaan aikaan huolestunut turvallisuudestaan Neuvostoliiton suuntaan ja piti Suomen Niemeä "ensimmäisenä puskurina". Ruotsissa oli laskettu, kuinka vähillä maajoukoilla Neuvostoliitto voisi miehittää Pohjois-Suomen (ja edetä Ruotsiin pohjoisesta) ja lisäksi vähällä vaivalla saada haltuunsa keski- ja eteläsuomen. Toisaalta Ruotsi ei luottanut ollenkaan Suomen kykyyn puolustaa itseään 60' luvulla mahdollisen hyökkäyksen sattuessa idästä.

Iltalehden mukaan Ruotsi jopa suunnitteli Suomen pommittamista ennaltaehkäisevänä keinona. Satamien ja muiden strategisten paikkojen pommittaminen ilmasta olisi hidastanut Neuvostojoukkojen etenemistä Ruotsin suuntaan.

Ruotsi käytti lisäksi vaihtoehtoista taktiikkaa, piti ovet avoimena Länteen, jotta Neuvostoliitto ei provosoisi Ruotsia liikaa siinä uskossa, että tasapaino säilyisi.

MiG-21Bis hävittäjä oli huippuluokan Mach 2 lentokone, ja todistetusti vaarallinen. Yli 15Km korkeudessa lentäjät pystyivät näkemään jäämeren. Nykyiset F/A-18 Hornetit kykenevät vain äänennopeuteen, Mach 1.

Jos Suomi haluaa tehdä suihkukonekauppoja, on niitä hyviäkin. Eurofighter-Typhoon, JAS Gripen, Dassault Mirage ja Boeing Super Hornet ovat jo vanhoja ja vanhentuneita. Eivät edes 5. sukupolven hävittäjiä. Lockheed F-35 Lightning on aivoinvalidi. Vaativissa supersakkausliikkeissä sen tietokone sakkaa...

Toivottavasti saadaan hyvät jetit taas Suomeen.

Mutta EI Super Hornettija !

HYWÄ, HYWÄ, Pojat.

PS. Toivutaan kunnolla tästä NH-90:stä... Hehh Hehh

11

151

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kymmenienmiljardientuhla

      Nytkin riittää pari halvinta riiskua?

    • Abrahamm

      Olis aika miettiä kuka ja ketkä aloitti jatkosodan, Stalin antamalla viljalla (20000 tonnia) ja mitä rauhansopimus edellytti !`?
      Olisi hyvä myös lukea Pariisin rauhansopimuksen artiklat, joissa totuudet tulee esiin !?

      Mikä olisi nyky Eurooppa pohjolaa myöten, jos Saksa olisi voittanut, Suomelle oli sopimus valmis jo1941 Saksassa allekijoitusta valle !? (Nyt onki Yhdysvaltain vuoro)

    • eimiehisty

      Suomalaiset nuolee aina jonkun persettä. Hitlerin jälkeen tuli Usa ja Nato?

    • Niin, NATO. Onkohan niissäkin asiakirjoissa jonkun Dear. Mr. Lepposen nimi alla. NH-90 kaupathan meni lopuksi hyvin. Ja ydinvoimahankkeet. Jos 2000' häviitäjähankinnat menee samaa rataa... :-).

      Suomenhan EI kannata ostaa kuin 5. sukupolven hävittäjiä Lännestä. Muistaakseni JAS Gripsen ei ole tuota mallia, eikä Typhoon. Eikä Dassault Rafale. Eikä Super Hornet. 90' luvun tekniikan ihmeitä. Lockheed F-35 LightFire on, ja hausgaa olisi saada pystysuoraan nouseva kone, joka nousee vaikka Närreen juurelta... LightFire on parempi nimi mielestäni, seksikkäämpikin kuin Lightning II. Lockheedin pojat ei tajunneet Kaivopuistossa 2017 vaikka kyllä selitin oikein englannin kielellä.

      Onkohan 35sen tietokone jo kunnossa? Jos ne saa sen siihen mennessä kun kaupat syntyy.

      EHDOTTOMASTI EI Superhornettia. EI, EI ,EIiii. Ei Super Hornettia. Sitä isoa. Ja kallista. MiG21-BiS ois hyvä. Ja suorituskykyinen eurooppalaisiin verrattuna. Ja halpa kaikin puolin. Kunhan ei kärvennä moottoria käynnistyksessä...

      Lännessä ei tahdo olla paljon oikein hyviä 5. sukupolven lentsikoita tarjolla.

      Saapas näkee, mitä saadaan...

      "V" Matikka,
      Kuopijo D.C.
      Mualimannjapa 70100

      • He178

        Migistä sammui kone, ja se muuttui kiitäväksi silitysraudaksi.


    • hölmöläispuuha

      Mihin niitä ylihintasua koneita käytetään? Nostaa sillä rahalla leikatut kansaneläkkeet..

      • Jokaiselle eläkeläiselle oma Hornetti, ja kaikki tyytyväisijä. Ainaski minä ! Ja NH-90 kaupan päälle takapihalle. Ja runsaasti kuteja ja ohjuksia nin voisi kavereiden kanssa harrastaa kaartotaistelua Lounaisella Harjoitusalueella, jos ei satu olemaan Ilmavoimien toimintaa...

        Eläkkeellä olo vähän tylsää. Antaisin mitä tahansa mistä tahansa muusta... (Pääsisiköhän lehtämään Sukhoita Itä-Ukrainaan, vaikka on rillit... Ehkä Venäjän joukoissa mahdollista)

        HORNETIT KUULUU KANSALLE ! Verorahavempeleet. Ja eläkeläisille. Hausgaa olisi. Tupakki ja alkomaholivero on kallista muutenkin. Ja maitua saa kohta 10senttiä kalliimmalla.


    • PakkoRuotsiKoneet

      Entinen ilmavoimien komentaja kertoi, kuinka RKP:n ja SDP.n edustajat vaativat valitsemaan silloisen Jas-koneen Hornetien tilalle!

      Hänen mukaansa koko Suomen ilmapuolustus olisi ollut käytännössä loppunut pariksi vuosikymmeneksi, koska siloista Jas-romua ei saatu koskaan toimivaksi.

      Ja TAAS ruotsalaisuutta ihaileva ja nuoleskeleva svekoeliittimme painostaa saman virheeseen!!!

      • uroteot

        Mitä se puolusti tollo?


      • olet_naurettava
        uroteot kirjoitti:

        Mitä se puolusti tollo?

        Oletko ITSE niin tollo, että et ymmärrä, mitä ilmapuolustus tarkoittaa!? Kerron tollolle.

        Se tarkoittaa vain kykyä puolustaa. Ei siis mitään sotatilannetta!

        Sinun logiikallasi ei tarvita armeijaa, koska ei ole NYT sotaa???


    • nuorisoihanteita

      Tunnistus lennokkia me ostetaan , mitä ihmeen porchea täällä taas havitellaan ??

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      937
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      684
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe