Aihe

Rautavaaralainen YT - sovellus

epäasiallistahallintoa

Pomo tulee työntekijän luokse heilutellen paperilappusta ja kyselee, että hoidetaanko tämä asia tässä vai tuletko minun toimistoon.

Seuraavaksi tulee työntekijälle kirjattu kirje postissa ja se haetaan postista postin antaman aikarajan puitteissa. Lautakunnan kokouksessa kerrottiin ja kirjattiin kokouksen pöytäkirjaan kuitenkin, että asianomainen työntekijä ei ollut hakenut kirjettä postista. Asian oikaiseminen oli vaikeaa, mutta vuosien peräämisen jälkeen vasta suostuttiin oikaisemaan pöytäkirjaan kirjattu väärä tieto.

Työpaikan yhteisissä tiloissa huhuillaan, että ... vaatii vielä parit yyteet... Tarkoitettiin tietenkin kahden ihmisen irtisanomista "tuotannollistaloudellisista syistä".

Kun mikään manööveri ei tuottanut tulosta ja vaikka huhuja liikkui jo kylillä asianomaisen työntekijän viran lakkauttamisesta, laitettiin oikein käräjäoikeuden haastemies keskellä työpäivää tuomaan kirjettä yt-neuvotteluista työntekijälle.

Tuollaista on ollut hallintokulttuuri Rautavaaran kunnassa viime vuosina. No, eihän se voinut johtaa muuhun kuin koviin riitoihin ja huonoon työilmapiiriin työpaikalla ja maksoihan se myös kunnalle jonkin verran erilaisina kuluina, mm. kokouskuluina.

Asioita ei saatu ratkeamaan ennen kuin Aluehallintovirasto (AVI) puuttui asioiden kulkuun. Sen seurauksena kunta viimein myönsi tehdyt virheet ja lopetti mm. YT-menettelyn ja lupasi lopettaa kaiken työntekijöiden epäasiallisen kohtelun. Lupaukset eivät tietenkään ole pitäneet täysin paikkaansa, mutta ei kai edellä mainitunlaisia, aiheettomia YT- menettelyitäkään ole käynnistetty.

Selvennykseksi kerrottakoon, että kyseessä ei ole nykyisen kunnanjohtajan toimet.

Tällaista on ollut virkamies- ja lautakuntatoiminta Rautavaaralla menneinä vuosina. Paikalliset ammattiyhdistysjohtajat ovat olleet täysin "hampaattomia" ja jopa hyväksyneet kyseisen toiminnan. Kai heillä ovat olleet omat syynsä siihen. Niitä voi vain arvella.

Tähän voi vielä todeta, että kasvokkain johtaminen on haastavaa. Netillä, kännykkäviesteillä ja kertomalla välikäsien kautta työnjohdollisia asioita homma on helpompaa, mutta ei asiallista eikä tuloksellista.

Olisipa kunnan korkeilla päättäjillä kykyä ja taitoa valita sellainen kunnanjohtaja, joka ei hyväksy vastaavanlaisia tapauksia ja vaatii hyvää työnjohtajuutta alaisiltaan samoin tiukkaa lakien, asetusten ja kunnassa hyväksyttyjen sääntöjen noudattamista.

122

802

  Vastaukset

  • mutta mistä saisi asiasta lisätietoa?

   • Sivistysltk:n pöytäkirjoista marras- ja joulukuu 2013, samoin vuosien 2014 , 2015 ja 2016 pöytäkirjoista. Kh:n pöytäkirjoista 2014 ja 2015 ja erityisesti kesän 2015 pöytäkirjoista. Osa saattaa olla ns. salaisissa kansioissa, etenkin kesän 2015 pöytäkirjat ja varsinkin kyseistä asiaa käsittelevät pykälät.

    Lisäksi kannattaa lukea AVI:n käsittelyratkaisu syksyltä 2015. Se kertoo koko asian.

    Kaikki ovat kunnan arkistossa.


  • Totuus löytyy siis kunnan arkistosta. Mikä on näiden koulutoimen asiakirjojen kopioiden hinta? Sivistysltk:n pöytäkirjat marras- ja joulukuu 2013, samoin vuosien 2014 , 2015 ja 2016 pöytäkirjoista. Kunnanhallituksen pöytäkirjoista 2014 ja 2015 ja erityisesti kesän 2015 pöytäkirjoista. Osa saattaa olla ns. salaisissa kansioissa, etenkin kesän 2015 pöytäkirjat ja varsinkin kyseistä asiaa käsittelevät pykälät.

   • Kyllä nyt rupeaa vähitellen selviämään. Kunhan tässä vähän enemmän on asiassa sisällä niin tietää, mitä kunnassa on tapahtunut.


   • Tässähän tämä ydin juuri onkin! Kukas tällöin olikaan kunnanjohtaja, eli lopullinen vastuunkantaja?


   • Kysynvaan kirjoitti:

    Tässähän tämä ydin juuri onkin! Kukas tällöin olikaan kunnanjohtaja, eli lopullinen vastuunkantaja?

    Hallintosäännössä löytyy ratkaisu.


   • 500€.


   • Anonyymi kirjoitti:

    500€.

    Mitä tämä merkitsee?


  • Mitä sinä RupeaaSelviämään aiot näillä YT-sovellutus tiedoilla tehdä? Vietkö käräjille?

  • On hyvä, että kuntalaisilla alkaa ollaa asiaan kiinnostusta.

   Vähitellen tulee totuus esiin, miten kunnassa käsitellään henkilöstöä ja keiden toimesta tuollaista toimintaa harrastetaan.

   Niinhän tuota monesti sanotaan, että totuus ei pala tulessakaan ja niin se taitaa olla tämänkin asian kohdalla.

   Joka tapauksessa hidasta oli asioiden käsittely niin, että AVI:n piti oikein uhkasakolla uhkailla ennen kuin mitään alkoi tapahtua. Eihän se muutaman tuhannen uhkasakko kunnan pussissa mitään olisi merkinnyt, mutta se maine. Se olisi kolhiintunut. Sitä juuri pelättiin.

   Huvittavaakin tässä on ollut. Pari vuotta myöhemmin eräskin poliitikkopäättäjä ei olevinaan juuri muistanut tapahtumaa, vaikka oli jutun keskiössä. Liekö ollut aktiivista unohtamista. Sen sijaan muut samassa porukassa muistivat jutun.

   Tällaisia keskusteluita on hyvä pitää yllä näin kuntatasollakin. Muutenkin kaikenlaiset kiusaamiset ja epäasialliset kohtelut ovat olleet viimeaikoina kovasti tapetilla eri kampanjoissa ja esimerkkejä etsitään niihin. Tässä on yksi esimerkki lisää niihin kokoelmiin.

  • Totuus? - no jaaa - kuka kulloinkin totuuden tahtoo omaksi parhaakseen ”nähdä”. Hyi olkoon!

   • Mitä tarkoitit "Ohhohvaan"? Ei niitä tässä tapauksessa epäasiallisen kohtelun kohteeksi itse ole "omaksi parhaakseen nähnyt", vaan jopa AVI todennut tapahtumat ja katsonut ne epäasiallisiksi.

    Niistä epäasiallisuuksista voi hyvin sanoa:"Hyi olkoon!"


  • Nimimerkille Epäasiallistahallintoa 2.9.2018 10:38
   Kuka Pomo tulee työntekijän luokse heilutellen paperilappusta ja kyselee, että hoidetaanko tämä asia tässä vai tuletko minun toimistoon? Ken hän on?

  • Ohhohvaan taitaa olla varsinainen sivupersoonien viljelijä ja imettäjä. Paraskin suivaantuja.

  • Kunnanhallituksen mukaan kiusaamista ja häirintää ei missään muodossa hyväksytä eikä väheksytä. Kunnanhallituksen mukaan myös kodeissa tulee kiinnittää huomiota siihen, että jokaisen koskemattomuutta tulee aina kunnioittaa.

   • Näinhän sitä virallisissa dokumenteissa sanotaan, mutta käytäntö oli toista ainakin vielä pari vuotta sitten. Vaikka hienoja päätöksiä oli tehty, kiusaaminen sai jatkua. Siltä ummistettiin vain työnantajan ja sen päättäjien keskuudessa silmät ja haluttiin "unohtaa" kaikki räikeydet nopeasti, jotta ei "kunnan maine kärsi". Joka kerta olisi prosessi pitänyt ruveta alusta eli tehdä uusi ilmoitus työnantajalle. Sen jälkeen asian käsittely olisi taas kestänytkin vuosia. Eihän kukaan kiusattu sellaista jaksa. Tällä pyrittänee siihen, että kiusattu lähtee vapaaehtoisesti.

    Tokkopa tilanne on parissa vuodessa muuksi muuttunut.

    Ongelma on siinä, että kiusaamisen kohteella on korkea kynnys tuoda asia esille ja tehdä ilmoitus. Myllytys on kova, mihin joutuu ilmoituksen jälkeen. Kukaan ei juuri uskalla tukea, koska pelkäävät joutuvansa samalla tavalla kohdelluksi. Luottamusmiesorganisaatio ei uskalla puuttua niin kuin pitäisi. Pelkäävät kai itseensä kohdistuvia toimenpiteitä ja joillakin saattaa olla menetettävää. Asianomaisen, ilmoituksen tehneen, on hankittava ulkopuolinen asiamies, jotta tulee kuulluksi ja pystyy pitämään puoliaan.

    Sen jälkeen, kun olet tehnyt ilmoituksen, joudut kuulemisiin kiusaajan kanssa ja saa ottaa mukaan "luottamushenkilön tai jonkun työtoverin, johon luotat", mutta et missään tapauksessa ulkopuolista asiamiestä. Kunnan puolelta onkin sitten puolenkymmentä virkamiestä ja päättäjää kuulemistilaisuudessa. Kyseessä on todellinen inkvisiitio. Harvempi kiusattu pystyy ja jaksaa tuollaista. Kaikella tuolla pyritää vain kiusatun "selkärangan murtamiseen" eikä mihinkään järkevää asioiden ratkaisuun.

    Tilannetta pahentaa vielä, jos tämä kiusaaja on päättävässä asemassa oleva esimies.

    Kunnan päätökset kiusaamisen estämisessä ovat pelkkää liturgiaa, jolla on saatu AVI tyydytettyä ja, jolla työnantaja, ay-luottamusmiehet ja muut viralliset tahot voivat vain hurskastella.


   • Totta.


  • Nyt välähti. Tämä tapaus oli koulukeskuksessa. Alkoi vuonna 2007. Kyseinen opettaja jäi eläkkeelle. Rehtori sai jatkaa virassaa. Työsuojelupäälliköt katsoivat tähtiin.

   • Annetaankohan Rautavaaran kunnassa edes huomautusta epäasiallisesti alaistaan kohtelevalle esimiehelle?


   • Pahoin esimies, joka kohtelee alaisijaan halveksien ja haukkuen yleisissä Kunnanjohtajan illoissa on juurikin kunnanjohtaja itse! Miten siis nyt on tarve selvitellä mitään muuta. Yksi huomautus on jo annettu, nyt on toisen paikka, ihan aikuisten oikeesti!


   • Joo, sai huomautuksen tai varoituksen, joka taisi olla aiheeton. Senhän jo osoitti sekin, että kunnanhallitus ei ollut yksimielinen. Se tuli osan vasemmistoliiton edustajien ja keskustalaisten toimesta.

    Miksi ihmettelet, että miten on tarve selvitellä mitään muuta?


   • Rauhoittukaa kirjoitti:

    Pahoin esimies, joka kohtelee alaisijaan halveksien ja haukkuen yleisissä Kunnanjohtajan illoissa on juurikin kunnanjohtaja itse! Miten siis nyt on tarve selvitellä mitään muuta. Yksi huomautus on jo annettu, nyt on toisen paikka, ihan aikuisten oikeesti!

    Kyllä kunnanjohtajaa on myös mollattu aika pahasti vuosien saatossa muutamien hänen alaisen organisaation henkilöiden taholta. Ovatkohan nämä henkilöt saaneet huomautuksia?


   • tasapuolisesti kirjoitti:

    Kyllä kunnanjohtajaa on myös mollattu aika pahasti vuosien saatossa muutamien hänen alaisen organisaation henkilöiden taholta. Ovatkohan nämä henkilöt saaneet huomautuksia?

    No ja kun syy on esimiehen narsistisesta käyttäytymisestä - eli MINÄ ... te ... mitä?
    Miten ihmeessä alaiset olisivat huomatuksen ansainneet? Oletko - Unto - nimimerkillä x-z .... koskaan oikeassa reaalielämässä miettinyt miksi juuri sinä olet niin epäsuosittu? Miten lienee sinun, niin monien tutkintojen ja kokemusten sun vaikka mitä silti mahdollista tuo kaikki, nimittäsi ... paska ... silti se, mitä myös nykyinen duunisi tarjoaa?


   • Untonomatunto kirjoitti:

    No ja kun syy on esimiehen narsistisesta käyttäytymisestä - eli MINÄ ... te ... mitä?
    Miten ihmeessä alaiset olisivat huomatuksen ansainneet? Oletko - Unto - nimimerkillä x-z .... koskaan oikeassa reaalielämässä miettinyt miksi juuri sinä olet niin epäsuosittu? Miten lienee sinun, niin monien tutkintojen ja kokemusten sun vaikka mitä silti mahdollista tuo kaikki, nimittäsi ... paska ... silti se, mitä myös nykyinen duunisi tarjoaa?

    Ohhoh, onpas taas tekstiä! Näin ulkopuolista aivan hirvittää.

    Ei Unto niin epäsuosittu ole, kun annat ymmärtää.


   • huhhuhhuh kirjoitti:

    Ohhoh, onpas taas tekstiä! Näin ulkopuolista aivan hirvittää.

    Ei Unto niin epäsuosittu ole, kun annat ymmärtää.

    Oletko työskennelut Unton alaisena? - jos et, niin annappa olla vaan! Miten olisi jos eläisit elämääsi ihan vaan tästä eteenpäin, et ole ulkopuolinen vaan elät juuri niin kuin haluat. Menneissiin, vaimosi, takertuenko? - katsoppa joskus, mitä tarkoittaa koulutus/pätevyys kne


   • Olen työskennellyt monen esimiehen alaisena ja hyvin usean ihmisen esimiehenä, joten se siitä.

    Olen elänyt elämääni niin kuin olen elänyt ja elän edelleenkin niin kuin elän. Ei kuulu kenellekään muulle kuin minulle.

    Hoidan asioita niin kuin hoidan, niin menneitä kuin tuleviakin, mutta en itseeni enkä muihinkaan kohdistuvaa epäasiallista kohtelua hyväksy. Sitä vastaan olen aina taistellut ja tulen taistelemaan.

    Ne päätevyydet ja koulutukset, mitä tarvitsen tuntea, tunnen.


   • Voisinuakunetpäästäirti kirjoitti:

    Oletko työskennelut Unton alaisena? - jos et, niin annappa olla vaan! Miten olisi jos eläisit elämääsi ihan vaan tästä eteenpäin, et ole ulkopuolinen vaan elät juuri niin kuin haluat. Menneissiin, vaimosi, takertuenko? - katsoppa joskus, mitä tarkoittaa koulutus/pätevyys kne

    Kas, yritetään mennä oikein henkilöön, joka ei ole mukana koko keskustelussa.


   • Voisinuakunetpäästäirti kirjoitti:

    Oletko työskennelut Unton alaisena? - jos et, niin annappa olla vaan! Miten olisi jos eläisit elämääsi ihan vaan tästä eteenpäin, et ole ulkopuolinen vaan elät juuri niin kuin haluat. Menneissiin, vaimosi, takertuenko? - katsoppa joskus, mitä tarkoittaa koulutus/pätevyys kne

    "...mitä tarkoittaa koulutus/pätevyys kne"

    Siinäpä vasta olisi Rautavaaralla itsetutkiskelun paikka.


   • No, Rautavaaralla koulutus, pätevyys... hm. Mitä se tarkoittaa? Riippuu kenestä on kysymys, keneltä vaaditaan ja keneltä ei.

    Se on sitä rautavaaralaista tasa-arvoa.

    Löytyy varmaan Suomen ennätyksiä.

    ... kymmeniä vuosia ...


   • turhaaihmettelyä kirjoitti:

    Joo, sai huomautuksen tai varoituksen, joka taisi olla aiheeton. Senhän jo osoitti sekin, että kunnanhallitus ei ollut yksimielinen. Se tuli osan vasemmistoliiton edustajien ja keskustalaisten toimesta.

    Miksi ihmettelet, että miten on tarve selvitellä mitään muuta?

    Puheenjohtajana oli Matti Ahonen (kesk).


   • tasapuolisesti kirjoitti:

    Kyllä kunnanjohtajaa on myös mollattu aika pahasti vuosien saatossa muutamien hänen alaisen organisaation henkilöiden taholta. Ovatkohan nämä henkilöt saaneet huomautuksia?

    Ei.


  • Ohhoh, onpas taas rakentavaa tekstiä. Onko kirjoittajana Paskovaara 2 vai Suivaantuja?

   • sitähän ei tierä ja


  • Työsuojelutoiminta ja AVI hoitavat asiat kuntoon.

   • Hyvä, kun hoitaisivat.

    Silloin, kun asiat olivat ajankohtaisia, kukaan eikä mikään toimikunta halunnut hoitaa asiaa ennen kuin AVI puuttui asioiden kulkuun. Tarvittiin jopa uhkasakkouhka päälle ennen kuin rupesi tapahtumaan mitään. Tuntui siltä, että hiljaisesti hyväksyttiin toiminta, nimittäin epäasiallinen kohtelu.

    Ei ole kauan, kun aiheesta kirjoittaminen on leimattu "potaskan syöttämiseksi" ja kirjoitusta tehostettu vielä perättömillä ilkeilyillä ikään kuin sillä saisi totuuksia muunnelluksi ja eriarvoistamiseen ja epäasilliseen käyttäytymiseen puuttumisen lopetettua.


  • Tämä rautavaaralainen YT-sovellus oli koulukeskuksessa. Alkoi vuonna 2007. Kyseinen opettaja jäi eläkkeelle. Rehtori sai jatkaa virassaa. Työsuojelupäälliköt eivät nähneet mitään.

  • Potaskan jauhaminen jatkuu, a la B ja pureskelua avittaa UM

   • Ei ole potaskaa, totta kaikki.

    Siitä on olemassa AVI:n paperit.


  • Nimerkki kiusattu: Valitettavasti totta kaikki . AVI:n paperit eivät valehtele.

  • Selvennykseksi kerrottakoon, että kyseessä ei ole nykyisen kunnanjohtajan toimet.
   Rautavaaralainen YT-sovellutus koskee kunnan silloista sivistyslautakuntaa ja sen esittelijää/rehtoria. Tapahtumat alkoivat koulussa vuonna 2007.

   • Positiivisen pöhinän jauhattelija ei siis ole syyllinen tähänkään kauheuteen! Kunhan muuten vaan jauheskelee ja totuus tuonkin jutun taustoista jää pöhinän pölyjen peittoon. Kyllä se tuo narsismi on sairauksista kauhein - kanssaihmisille.
    Kunnanjohtaja on työnantajan edustaja eli tässä tapauksessa pakoilee lautakunnan taakse. Kunnanhallituksella on otto-oikeus lautakunnan päätöksiin. Kunanjohtaja on kunnanhallituksen esittelijä!


   • Tämän jutun taustat kyllä tunnetaan eivätkä ole jääneet minkään "pöhinän pölyjen peittoon". Asiasta on dokumentteja eri arkistoissa sivukaupalla.


   • Totta.


   • OnkoVääristeltyTotuuksia kirjoitti:

    Tämän jutun taustat kyllä tunnetaan eivätkä ole jääneet minkään "pöhinän pölyjen peittoon". Asiasta on dokumentteja eri arkistoissa sivukaupalla.

    Totta.


  • Asiahan on mielenkiintoinen. Erittäin. Kuka oli Rautavaaran kunnanjohtaja vuonna 2007?

   • Selviäisikö, jos lukaiset nimimerkki ”kiusattujahtipitäjässä” 2.9 kommentin. Kyllä se ihan pää pöhisijä Murto on vastuunkantaja!


  • Asia tunnetaan luonnollisesti Rautavaaran kunnassa työskentelevien niin luotta- mushenkilöiden kuin työntekijöiden piirissä. Samoin se tunnetaan laajalti myös oppilaiden vanhempien ja monien kuntalaisten joukossa. Olivathan mm. Sivistys-lautakunnan virheelliset asiaa koskevat pöytäkirjat nähtävillä netissä. Esittelijänä rehtori Korkalainen. Virheellisyyksiä ei haluttu oikoa ja sitten,kun niitä aiottiin, olivat ne hyvinvastahakoisesti tehdyn oloiset. Koko prosessin käynnistäminen ja tapa, miten sitä käsiteltiin työnantajan taholta, on herättänyt ihmettelyä ja eräät ammatti-ihmiset ovat pitäneet sitä hyvin räikeänä.

  • Kun seuraa ulkopuolisena Rautavaaran keskustelupalstaa, niin joutuu hämmennyksen valtaan. Vajaan kahden tuhannen asukkaan kylä on todellakin mainio esimerkki siitä, minne kukaan ei haluasi muuttaa, jos on tottunut tavalliseen elämään. Muutama henkilö jauhaa yhtä ja samaa paskaa foorumissa, josta ei kukaan ota mitään vakavasti. Ei edes naurata.

   • Sen kun väsyt vaan.

    Se ei ole mitään p....aa, vaan totisinta totta. Ei ole mikään naurun asia. Olet varmaan lukenut viime aikoina erilaisia juttuja asiasta ja onhan noita oikeuden päätöksiä myös - niin, jos yleensä olet kiinnostunut tämän tyyppisistä asioista. Tämä asia on aikanaan käsitelty AVI:ssa ja siitä on käsittelyratkaisu. Se ei ollut mitään mukavaa luettavaa, varsinkaan työnantajalle. Siinä annettiin jopa velvoitteita tilanteen korjaamiseksi. Sen jälkeen ei muuten kunnassa ole mitään epäasialliseen kohteluun johtaneita yyteitä järjestettykään -ei muitakaan.

    Et varmaan tiedä tai ole koskaan joutunut julman ja kovan työpaikkakiusaamisen kohteeksi. Kaikkein pahinta se on, kun se tulee työnantajan puolelta. Sinut yritetään nujertaa keinolla, millä tahansa. Sinut yritetään henkisesti "tainnuttaa" ylivoimalla.

    En lopeta puhumasta tästä tapauksesta ja varsinkaan, kun siellä toisella puolella isketään aina takaisin jos minkänlaisella "totuudella". Foorumeita on muitakin, jossa taistellaan työpaikkakiusaamista ja epäasiallista kohtelua vastaan. Tämä tapahtumasarja toimii niissä hyvänä esimerkkinä.

    Tässä tapahtumassa kun ei pelattu avoimesti, vaan salailtiin asioita, mitkä olisivat vieneet pohjan pois koko kiusaamisprosessilta.

    On jokaisen oma asia, ottaako vakavasti vai ei. Joku aina ottaakin. Senpä vuoksi kannattaa "jauhaa" mahdollisimman paljon ja useassa paikassa.

    Et vain tajua, miltä minusta on tuntunut, kun olen joutunut epäasiallisen kohtelun kohteeksi työpaikalla ja vielä työnantajan taholta, jolla on valta ja voima takanaan käsitellä sinua miten vaan ja juuri pienessä kunnassa, joka muutenkin on hallittu ... niin, miten on.


  • Olen pahoillani, kiusattu! En ilmeisesti tiedä riittävästi sisätietoa tapauksestasi. Jos olet kärsinyt vääryyttä, niin on oikein kertoa siitä. Oletan kuitenkin, että olet tullut kuulluksi niissä kunnan elimissä joissa sinua on pitänytkin kuulla. Kerro lisää.

  • En tule ikinä enää hakemaan Rautavaaralle sisvistystoimen hommiin, niin paska maku jäi noista henkilövalinnoista.

   • Rehtorin virka on hakusessa.


  • Kyllähän nuo viimeaikaiset valintapäätökset ihmetyttävät, mutta sellaista se on ollut kautta aikain.

   Pienissä kunnissa tuo menee, mutta eipä juuri isommissa.

   Tällainen johtuu pienen kunnan kuppikuntaisuudesta, milloin poliittisista, milloin sukujen välisistä, milloin kaverien välisistä ja milloinpahan mistäkin. Määräaikaiset ovat nöyriä palvelijoita. On näyteltävä hammastapurren kiitollista tai tyytyväistä, vaikka kuritettaisiin miten tahasta; leivän vuoksi alistuu kaikkeen. Näin se menee monella työnantajalla ja etenkin pienissä kunnissa.

   Poliittiset päättäjät joko eivät pysty tai eivät haluaa puuttua asioiden kulkuun ja tavan kuntalaiset eivät eri syistä valita päätöksistä. He eivät joko osaa tai eivät haluaa valittaa peläten joutumista silmätikuksi. Silloinhan heillä vasta ne vaikeudet alkaisivat.

   Senpä vuoksi pienet kunnat tulisi liittää suurempiin. Saataisiin päätöksiin enemmän avoimmuutta ja läpinäkyvyyttä ja esimiestyöskentelyssä näkyisin enemmän ammattimaisuus.

   • Rehtorin virka on tulossa hakuun.


  • Kuinkahan paljon tällä hetkellä koulussa on muodollista pätevyyttä vailla olevia opettajia hoitamiinsa tehtäviin?

  • Nämä tiedot: Kuinka paljon koulussa on muodollista pätevyyttä vailla olevia opettajia hoitamiinsa tehtäviin saa hyvinvointilautakunnan esittelijältä eli hallintojohtaja JH:lta.

   • Jospa nyt vihdoinkin saataisiin muutamiin kysymyksiin vastaukset.

    Noita tietoja ei ole suostuttu kertomaan tähän saakka.


  • Syntyvyys pienenee. Vuosi kaksi sitten taisi syntyä neljä lasta kuntaan.

   Luokanopettajia lisätään, kun täyttölupaa anotaan kunnanhallitukselta. Tuleeko neljän oppilaan luokkia yhdelle opettajalle? Muualla mentäisiin jo yhdysluokkiin.

   Ei ole pitkä aika, kun hehkutettiinm kaksoiskelpoisuutta eli aineenopettajan ja luokanopettajan kelpoisuutta ja heidän tarvetta kunnan koululaitoksessa. Nyt näyttää tuo ajatustapa haudatun. Mistä moinen poukkoilu? Siinäpä pohtimista!

   Kun mennään vähän taakse päin ajassa, media viestitti jonkun lausahtaneen, että tulevaisuudessa ei tarvita kuin pari tai kolme aineen opettajaa ja jokunen luokanopettaja. Loput tunnit hoidettaisiin tuntiopettajilla ja yhdysluokat tulisivat ajankohtaisiksi. Mitähän tuollainenkin viestittäminen sillä kertaa tarkoitti?

   Jossakin vaiheessa oltiin menossa jo "yt-toimeksiantoihin" muka tuotannollis-taloudellisista syistä. Se otti vesiperän.

   Lukio on oma "temmellyskenttänsä", joka on ollut kuin parasta, paikallista ajankuluteatteria.

   Mitähän jatkokertomus antaa seuraavaksi?

  • Kuka kunnassa on nyt kunnanjohtajana?

   • Lue kunnan sivuilta.


  • Edellinen kunnanjohtaja teki myös hallintojohtajan viran työt. Hallintojohtajan virka päätettiin nyt täyttää. Uusi hallintojohtaja aloitti maaliskuun alusta 2019. Kunnan elämään kuuluu, että aina joku on ajojahdin kohteena, tavalla tai toisella. Keinovalikoimaa ajojahdeille on monenlaista, joskus hyvin häikäilemätöntä ja satuttavaa, joskus hitaasti jäytävää sen kohteeksi joutuvalle. Saapi nähdä kuinka käyp uusille viranhaltijoille: kunnanjohtaja, hallintojohtaja, perusturvajohtaja, vanhustyönjohtaja ja muut.

   • Totta.


  • YT-sovellutus Potaskan jauhaminen jatkuu, a la B ja pureskelua avittaa MK.

   • Missä täällä on se YT-sovellutus Potaska?


  • Aviin joutaisi myös tutkittavaksi sieltä myös eräs toinenkin paikka missä todella naurettavaa käytöstä mitään inhimillisyyttä villaisella painetaan vaan ja yllyystellään toisten tuskalla

  • Vitt1
   10.4.2019 4:43
   "Aviin joutaisi myös tutkittavaksi sieltä myös eräs toinenkin paikka missä todella naurettavaa käytöstä mitään inhimillisyyttä villaisella painetaan vaan ja yllyys-tellään toisten tuskalla".
   Nimimerkki Vitt1: Voitko avittaa, mikä on tää toinen paikka. Työterveyshuolto laittaa asian kuntoon.

  • Tilannetta pahentaa vielä, jos tämä kiusaaja 2 on päättävässä asemassa oleva esimies/luottamushenkilö.

  • Minusta tämä rautavaaralainen YT-sovellutus on ratkaistu 1.7.2016. Potaskan jauhaminen on siis loppu, a la B ja pureskelua ei enää tarvitse avittaa MK:n.

  • Lukio on oma "temmellyskenttänsä", joka on ollut kuin parasta, paikallista ajankuluteatteria.

  • Lukion lakkauttamisesta saisi tosiaankin hyvän Kesänäytelmän. Silloinen kj Murto oli vankasti lukion kannalla ja nimesi Lukion kehittämistyöryhmän tammikuussa 2018. Luottamuksen ilmapiirin synnyttäminen lukion kehittämiseen on yksi vaikemmista tehtävistä. Luottamuksen jos menettää alkumetreillä, sitä on vaikea saada kasattua. Lukion rehtori ja talousjohtaja ajoivat kunnan lukion lakkauttamis-ta syyskuusta 2018 alkaen. Valtuusto tyrmäsi joulukuussa 2018 lukion lakkauttamisen.

   • Jos lukio, ainoa toisen asteen opinahjo, päätetään ajaa alas, se on signaali kunnan alasajon käynnistämisestä.

    Jos kuntaa ei ole tarkoitus ajaa alas, on syytä tehdä kaikki mahdollinen, jotta lukio saa jatkaa. Kyllähän toimikunta Samin johdolla on yrittänyt ainakin.

    Kehitystyö olisi pitänyt käynnistää paljon aikaisemmin, mutta hyvä, että edes nyt tai vajaa pari vuotta sitten asia tajuttiin.


   • Rautavaaran kunnan toiminnassa viimevuosilta on useita kesänäytelmän aiheita. On taidettu jo kirjoittaakin ja ehkä jossakin tulee lavalle.

    Rautavaaralla on sellainen maine mediassa kautta koko Suomen maan, että jo pelkkä kunnan nimen mainitseminen herättää uteliaisuutta ja varsinkin kielteisessä mielessä.


   • Totta.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jos lukio, ainoa toisen asteen opinahjo, päätetään ajaa alas, se on signaali kunnan alasajon käynnistämisestä.

    Jos kuntaa ei ole tarkoitus ajaa alas, on syytä tehdä kaikki mahdollinen, jotta lukio saa jatkaa. Kyllähän toimikunta Samin johdolla on yrittänyt ainakin.

    Kehitystyö olisi pitänyt käynnistää paljon aikaisemmin, mutta hyvä, että edes nyt tai vajaa pari vuotta sitten asia tajuttiin.

    Totta.


  • Miksei Rautavaaran lukion kehittämistä käynnistetty aikaisemmin?

   • Siinäpä hyvä kysymys. Miksi ei? Tässä on fundeeramista vaikkapa poliittisille päättäjille.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Siinäpä hyvä kysymys. Miksi ei? Tässä on fundeeramista vaikkapa poliittisille päättäjille.

    Eikö asia ole valmistelussa? Lukion tulevaisuus?


   • Kyllä on tällä hetkellä, mutta ruvettiinko töihin liian myöhään.

    Aika näyttää.

    Sopii muuten kysyä, mitkä olivat todelliset syyt niin voimallisessa lukion alasajoyrityksessä. Joku, reilun 200 000 euron kuluerä ei voinut olla tai jos oli, aika lyhytnäköistä on kunnan kehittämisnäkemys. Saattoivat tosiaan olla jotkut muut tarkoitusperät lukion lopetushankkeelle.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kyllä on tällä hetkellä, mutta ruvettiinko töihin liian myöhään.

    Aika näyttää.

    Sopii muuten kysyä, mitkä olivat todelliset syyt niin voimallisessa lukion alasajoyrityksessä. Joku, reilun 200 000 euron kuluerä ei voinut olla tai jos oli, aika lyhytnäköistä on kunnan kehittämisnäkemys. Saattoivat tosiaan olla jotkut muut tarkoitusperät lukion lopetushankkeelle.

    Jos toisen asteen koulutus tulee oppivelvollisuuteen kuuluvaksi kuten tuleva hallitus on ilmoittanut, Rautavaaran lukiolle saattaa olla jo siltä pohjalta tulevaisuutta.

    Onneksi lakkautuspäätöstä ei tehty.


  • Eikö lukion rehtori ajanut lukion lakkauttamista vuosikausia?

   • Sitä on kyllästyttäny se homma.


   • Totta.


  • Miksi YT-sovellutus Potaskan jauhaminen jatkuu, a la B ja pureskelua avittaa MK?

   • Aihe ei ole potaskaa. Siihen liittyvät asiakirjat löytyvät arkistoista.

    Aiheen puitteissa olevat tapahtumat eivät unohdu koskaan. Sen verran rankkaa se oli kiusatulle.

    Onneksi tänä päivänä asiaan puututaan ja tapaukset myös julkistetaan.

    Keskustelut jatkuvat eri tilanteissa.


  • Missä keskustelut YT-sovelluksesta jatkuvat eri tilanteissa? On hiljaista, kuin huopatehtaalla.

   • Keskustelut ovat siirtyneet sellaisiin tilanteisiin, joissa niillä on asiantuntevaa kaikupohjaa. Rautavaaralla on omanlaisensa maine kautta maan - negatiivinen.

    Kun tämän otsikossa mainitun asian ottaa esille jossakin, aiheuttaa se ihmettelyä. Kuultuaan missä kunnassa tällaista tapahtuu ihmettely loppuu yleensä toteamukseen:"...ai jaa, Rautavaaralla, kyllä, kyllä...".


  • Ts. kauvas ovat keskustelut siis jo karanneet.

   • Joskus on aika lähelläkin, mutta kaukanakin asia herättää mielenkiintoa.

    Eikö ole näin, että hyvä kuuluu kauas, mutta paha vielä kauemmas. Rautavaaran kohdalla se on pitänyt paikkansa. Rautavaara tunnetaan nimenomaan pahoista asioista.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Joskus on aika lähelläkin, mutta kaukanakin asia herättää mielenkiintoa.

    Eikö ole näin, että hyvä kuuluu kauas, mutta paha vielä kauemmas. Rautavaaran kohdalla se on pitänyt paikkansa. Rautavaara tunnetaan nimenomaan pahoista asioista.

    Jatkuuko tämä episodi?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jatkuuko tämä episodi?

    Tämä episodi ei sinällään jatku, mutta aihe on ajankohtainen jatkuvasti ja tämä episodi käy esimerkkinä siitä, miten asioita ei pidä lähteä hoitamaan. Esimerkkinä sitä käytetäänkin. Onhan siitä kirjallista, yksityiskohtaista tietoa aika paljon eri arkistoissa.

    Tiettävästi ei Rautavaaralla henkilöstöasioita ole sen jälkeen näin hoidettu, ei ainakaan yhtä ja ennalta määrätyn henkilön yt-menettelyä millään pakkotoimenpiteillä. Sen verran on opittu yt-menettelystä.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Tämä episodi ei sinällään jatku, mutta aihe on ajankohtainen jatkuvasti ja tämä episodi käy esimerkkinä siitä, miten asioita ei pidä lähteä hoitamaan. Esimerkkinä sitä käytetäänkin. Onhan siitä kirjallista, yksityiskohtaista tietoa aika paljon eri arkistoissa.

    Tiettävästi ei Rautavaaralla henkilöstöasioita ole sen jälkeen näin hoidettu, ei ainakaan yhtä ja ennalta määrätyn henkilön yt-menettelyä millään pakkotoimenpiteillä. Sen verran on opittu yt-menettelystä.

    Mikähän tilanne palvelutalo Lepolassa?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Tämä episodi ei sinällään jatku, mutta aihe on ajankohtainen jatkuvasti ja tämä episodi käy esimerkkinä siitä, miten asioita ei pidä lähteä hoitamaan. Esimerkkinä sitä käytetäänkin. Onhan siitä kirjallista, yksityiskohtaista tietoa aika paljon eri arkistoissa.

    Tiettävästi ei Rautavaaralla henkilöstöasioita ole sen jälkeen näin hoidettu, ei ainakaan yhtä ja ennalta määrätyn henkilön yt-menettelyä millään pakkotoimenpiteillä. Sen verran on opittu yt-menettelystä.

    Jos kaikki on kunnossa niin, Miksi kaikki kunnan opet ja kunnan johtavat virkamiehet eivät asu Rautavaaralla? Kunta menettää verotuloja miljoonia.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jos kaikki on kunnossa niin, Miksi kaikki kunnan opet ja kunnan johtavat virkamiehet eivät asu Rautavaaralla? Kunta menettää verotuloja miljoonia.

    Totta kerrot.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jos kaikki on kunnossa niin, Miksi kaikki kunnan opet ja kunnan johtavat virkamiehet eivät asu Rautavaaralla? Kunta menettää verotuloja miljoonia.

    Totta. Missä asuvat?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jos kaikki on kunnossa niin, Miksi kaikki kunnan opet ja kunnan johtavat virkamiehet eivät asu Rautavaaralla? Kunta menettää verotuloja miljoonia.

    Tuossa on hyvä kysymys.

    Vastatakin voisi. Sellainen virkamies, ope tai kuka muu tahansa, joka näkee tulevaisuutensa Rautavaaralla, hankkii asunnon ja pysyy siellä. Siinäkin on kyllä riski, jos sattuu joutumaan paikallisten klikkien painostuksen kohteeksi ja joutuu lähtemään. Talo saattaa jäädä myymättä tai hinta on niin alhainen, että muualta, varsinkaan kaupungista, hinnalla ei saa kuin leikkimökin.

    Toinen porukka on sitten se, joka pitää Rautavaaraa vaan ponnahduslautana. Silloin ei kannata edes tulla asumaan Rautavaaralle. Saa ainakin matkakustannuksista jonkinlaisen verovähennyksen. Kakkosasunnosta saa myös verovähennyksen, jos työpaikan ja kiinteän asumispaikan välinen matka on vähintään 100 km. Tämä etäisyyshän täyttyy Kuopioon nähden.


  • Täällä rautavaaralla on tosi hyviä ihmisiä eivät kyräile eivätkä puhu seläntakana on lojaali immeesii.

   • Totta vai tarua?


  • Vallankäyttäjät! Me pienet "vallan vahtikkoirat" eli yksittäiset ihmiset tulemme tarkkailemaan monin silmin ja korvin vallankäyttäjien toimia ja tuomaan ne eri tavoin julkisuuteen. Sille ette voi mitään, vaikka kuinka yrittäisitte rajoittaa sitä uhkailemalla, yrityksillä aliarvioida meitä ja pelottelemalla meitä milloin milläkin. Elämme toistaiseksi vielä vapaassa maassa.

   • Kannatan.


  • Kyllähän tästä "YT-toimeksianosta" tulee palautetta aina silloin tällöin epäasiallisen kohtelun kohteeksi joutuneelle. Ei ole näköjään unohtunut. Ihmettelyähän se herättää vieläkin ja ihmettelyä on myös herättänyt se, miten hän jaksoi ne kaikki vuodet työssä. Olihan se niin rajua ja se aina vain jatkui ja jatkui.

   Sanottakoon, että hyvä kuuluu kauas, mutta paha kuuluu kauemmas ja näköjään vielä kauankin.

  • Me pienet "vallan vahtikkoirat" eli yksittäiset ihmiset tulemme tarkkailemaan monin silmin ja korvin vallankäyttäjien toimia ja tuomaan ne eri tavoin julkisuuteen. Sille ette voi mitään, vaikka kuinka yrittäisitte rajoittaa sitä uhkailemalla, yrityksillä aliarvioida meitä ja pelottelemalla meitä milloin milläkin. Elämme toistaiseksi vielä vapaassa maassa.

   • Tilanne koulussa tänään?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Tilanne koulussa tänään?

    Jännitteitä??? Onko??? Kevät näyttää!!!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jännitteitä??? Onko??? Kevät näyttää!!!

    Lukiota pitää kehittää. Matikkaa lisää.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Lukiota pitää kehittää. Matikkaa lisää.

    Lukio ollut keskustelussa /lakkauttamisessa vuodesta 2008. Lukion kehittämissuunnitelma on ollut valmis kesäkuusta 2019. Joko olet lukenut sen ?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Lukio ollut keskustelussa /lakkauttamisessa vuodesta 2008. Lukion kehittämissuunnitelma on ollut valmis kesäkuusta 2019. Joko olet lukenut sen ?

    Luettu on. Hyvä.Miten kunta toteuttaa Lukion kehittämissuunnitelmaa ?


  • Onko epäasiallinen pomo vielä kunnan töissä?

   • On.


  • On kysytty myös, miksi virkamiehet, opet jne eivät asu Rautavaaralla. Hyvä kysymys!

   Tähän voisi vastatakin.

   Sellainen virkamies, ope tai kuka muu tahansa, joka näkee tulevaisuutensa Rautavaaralla, hankkii asunnon ja pysyy siellä. Siinäkin on kyllä riski, jos sattuu joutumaan paikallisten klikkien painostuksen kohteeksi ja joutuu lähtemään. Talo saattaa jäädä myymättä tai hinta on niin alhainen, että muualta, varsinkaan kaupungista, hinnalla ei saa kuin leikkimökin.

   Toinen porukka on sitten se, joka pitää Rautavaaraa vaan ponnahduslautana. Silloin ei kannata edes tulla asumaan Rautavaaralle. Saa ainakin matkakustannuksista jonkinlaisen verovähennyksen. Kakkosasunnosta saa myös verovähennyksen, jos työpaikan ja kiinteän asumispaikan välinen matka on vähintään 100 km. Tämä etäisyyshän täyttyy Kuopioon nähden.

   • Etätyökin on mahdollista. Esimerkiksi opettaja, jolla on opetettavia tunteja vain opetusvelvollisuuden verran, vaikkapa vähän yli 20 tuntia viikossa, voi tehdä nuo tunnit neljän päivän aikana viikossa eli jää yksi päivä kotona tehtävänä työnä. Näin monesti joko maanantai tai perjantai ovat kotona tehtäviä päiviä. Tietenkin se vaatii, että rehtori on suosiollinen järjestelylle; hänhän tekee lukujärjestestykset ja päättää niistä.

    Yleisellä tasolla (ei paikkakunta- ja koulukohtaisesti) voi todeta opettajien kotityöstä, että se on aika venyvä käsite. Tekemistä kyllä on, jos vain viitsitään tehdä. Ahkeralle opettajalle ei opetusvelvollisuuden mukaisten tuntien lisäksi kotona tehtävään työhön riitä kaiken kaikkiaan edes 40 tunnin työviikko ja oppitunnit pidetään täydellä pituudella. Joillekin opettajille opetusvelvollisuuden mukaiset oppitunnit saattavat taas olla jo liikaa eli tunteja lyhennetään molemmista päistä.

    Etätyöhön on syytä suhtautua harkiten sekä oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti.

    Mikäli tällaisiin kotipäiviin mennään, sen tulee tasapuolisesti koskea kaikkia tai ei ketään. Oikeastaan vähintä, mitä on, että kaikki käyvät edes viitenä päivänä viikossa työpaikallaan.


   • Totta.


  • Naapurikunnissa näyttää aina silloin tällöin käynnistyvän yt-menettelyitä. Niissä asiaa hoitaa kunnanhallitus.

   Rautavaaralla yritti joskus sellaisen käynnistää yksittäinen virkamies. Kunnanhallitus ei tiennyt koko asiasta mitään. Siinähän kävi niin kuin kävi. Ei onnistunut. Liekö tästä oppineet, eivätkä ole sen jälkeen harrastelleet "yt-toimeksiantoja".

   • Anonyymi kirjoitti:

    Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

    Tietävät kyllä.

    ...ja tietävät monet muut.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Tietävät kyllä.

    ...ja tietävät monet muut.

    Silloinen palkka-asiamies Tervo tietää.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Silloinen palkka-asiamies Tervo tietää.

    Ja monet muut tietävät.

    Monet kuntalaiset ovat tulleet tämän epäasialisen kohtelun kohteeksi jouttuneelle valitteleman kunnan toimintaa ja todenneet suoraan, että hävettää tuollainen kunnan toiminta.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ja monet muut tietävät.

    Monet kuntalaiset ovat tulleet tämän epäasialisen kohtelun kohteeksi jouttuneelle valitteleman kunnan toimintaa ja todenneet suoraan, että hävettää tuollainen kunnan toiminta.

    Valitettavasti.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Silloinen palkka-asiamies Tervo tietää.

    Tervo lähti Sievoon kunnanjohtajaksi.


  • Eikö tämä asua ole jo taputeltu?

   • Ei ole eikä tule taputelluksi.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ei ole eikä tule taputelluksi.

    Onko sitten jotakin uutta tulossa?


  Ketjusta on poistettu 18 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onko Stefan Therman monimiljonääri?

   Jotkut väittävät että on, toisten mielestä pelkkä velka-elvis jolle kohta käy köpelösti. Mikä on totuus?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   47
   5475
  2. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   49
   4280
  3. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   240
   3035
  4. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   47
   2101