Leca-sora rakennusalustana ja lattiaeristeenä?

Jonkun verran tuota käytetään talorakentamisessa vaikkakin vähän verrattuna EPSiin ja ilmeisesti XPSäänkin.

Edullisimman alapohjarakanteen metsästykseni on edennyt vaiheeseen, jossa selvitettävänä on rakenne, jossa maahan kaivetaan kuoppa, jonka pohja muodostaa loivan kummun; päälle Leca-soraa kapillaarikatkoversiona ensin vähän alle maanpinnan tasoon, sopivan tiukaksi tiivistettynä, anturoiden valu siten, että osa jää valmiissa rakenteessa maan pintakerroksen ja Leca-soran sisään ja yläosa näkyviin sokkeliksi; väliin Leca-soratäyttö lattialaatan alapintaan saakka*), ja ympärille myös lisää Leca-soraa sopivaan kaatoon, ja päälle suodatinkangas, soraa/hiekkaa, turvetta ja kuntta. Ei mitään solaojituksia ja monimutkaisia maanmuokkausoperaatioita, lattian pinta vain sopivan korkealle (>400 mm). Leca-sorapatja ulottuisi ehkä metrin anturasta ympäriinsä, sopivasti kallistettuna.

Vaan onko Leca-soran lisäaineistettu kapillaarikatkoversio turvallinen mateliaali? Puskeeko kemikaaleja saumoista tai anturan ohi oleskelualueille herkimmille yksilöille haitallisessa määrin?

Entä onko Leca-sora riittävän vakaata anturaperustukselle?

Leca-soraa toki tarvitaan luokkaa 3-4 kertaa enemmän kuin EPSiä saman U-arvon saavuttamiseen ja on varsin arvokas materiaali, mutta säästöä syntyisi monien työvaiheiden ja muiden materiaalien jäämisestä pois.

*) Lattialaatta toki ylemmäksi kuin anturat, vaikka antura tässä toimittaisi sokkelinkin virkaa eli seinämuurit suoraan samoilla harkoilla anturan päältä (väliin toki kermi ja laastia <-- vai olisiko tuo kuitenkaan tarpeen, sillä eikös se vähäinen anturaan tässä nouseva kosteus haihtuisi sokkeliosuudelta pois ulkoilmaan?)

3

1064

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NickNailer

      Olen tehnyt pohjan Lecasta. Laitettiin hiekkamaalle Lecaa käyttämälle se betonimyllyssä sementtikylvyssä.

      Kyseessä oli lisärakennus tilanteessa, jossa rakennuksen osat olivat painuneen eri tahtia. Leca-laatalla oli tarkoitus tukea olemassa olevaa rakennusta sen eniten jajonneita osia tukien.

      Toimi se ainakin ensimmäiset 5 vuotta lasketulla tavalla. Sen jälkeen en ole käynyt katsomassa. Reklamaatioita ei ole tullut, jotek kaiketi edelleenkin OK.

    • Kiitoksia kommentista! Tuolla tavoin saisi varmasti rutkasti tukevuutta, vaan taitaisi tulla huomattavasti tyyriimmäksi tuohon kuvailemaani hypoteettiseen alapohjarakenteeseen. Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla jos muutkin ovat törmänneet tavalla tai toisella Leca-kevennettyihin betonirakenteisiin, jotta miten ovat kestäneet ja millaisiksi osoittautuneet. Lähinnä tosiaan betonissa uittamattoman Leca-soran höttöys arveluttaa, vaikka tiedän että niitä tosiaan teitten ja talojen alla on käytettykin.

    • Torppaanpa itse kuvailemani rakenteen. Ei toimi, koska antura ei kykene pitämään taloa vakaasti vaaka-asennossa Leca-sorapatjan päällä, joten anturan joutuu laittamaan syvemmälle tukevaa soraa vasten (tai teräspaaluille), jolloin iso osa eduista menetetään. Tämä päätellen siitä, että Leca-soran RT-kortissa Leca-soraa käytetään ainoastaan reunavahvistetun laatan alla ja anturallisessa perustuksessa vain lattioiden alla ( routaeristeenä) JA koska googlen kuvahaulla ei englanninkielisiltäkään sivuilta löytynyt mitään kaavailemani kaltaista. Pikaisella hakemisella ei löytynyt Leca-sorabetoniakaan käytettävän varsinaisena perustuksena. Lähinnä maailmalla käytetään Leca-sorabetonia harkkojen lisäksi elementeissä sekä alapohjan ylemmissä osissa (erilaisten onteloiden täytöt yms. päälle).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2670
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      93
      1987
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      40
      1518
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      272
      1048
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      68
      946
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      870
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe