Kotikylällä

Kotikylällä

Olin kesällä käymässä lapsuuteni asuinpaikkakunnalla ja kuvasin kirkonkylän maisemia. Osa oli edelleen kuten vuosikymmenet sitten, mutta paljon muuttunut. Iloitsin vierailypäivän kauniista säästä ja jatkoin sitten matkaani. Yhtäkkiä huomaan, että takaani kuuluu jotain puhetta, mutta en edes reagoinut siihen, sillä en voinut edes olettaa, että joku puhuisi minulle sillä ainuttakaan tuttua ei ollut lähimaillakaan. Lopulta eteeni asettui kaksi ehkä noin 10-12 -vuotiasta poikaa, jotka alkoivat ikävällä tyylillä tivata minulta (olen lähes 60-vuotias nainen), miksi kuvasin heitä!? Olin tyrmistynyt.

Tuli oikeasti todella paha mieli. Olin viettänyt onnellisen hetken lapsuuteni maisemissa, sain otettua muutaman kauniina valokuvan ja lopulta joudun lasten tylyn syyttelyn kohteeksi! Mistä pojat tulivat? Miten he edes saivat päähänsä, että olisin kuvannut itselleni täysin tuntemattomia ihmisiä kun aivan avoimella paikalla kuvasin täysin julkista kylämiljöötä, jossa ei ole esim. kenenkään pihaa tai mitään yksityistä.

Kuvaaminen ulkona on aikanakin tähän saakka ollut Suomessa täysin laillista. Nuoret itse kuvaavat joka paikassa jatkuvasti. Oliko kysy vain pikkukylän takapajuisuudesta? Lapsille vieraan näköinen ihminen oli pelottava? Olin sentään kotikylälläni, jossa vanhempien koti a koulut käyty. Tuli todella huono olo, jos kuvaamista pitää alkaa pelätä siksi, että lapset kuvittelevat itsekeskeisyydessään, että heille vieraannäköinen ihminen muka kuvaisi heitä. Vastaava tilanne oli vuosia sitten Helsingissä. Kuvasin auringonlaksua ja siltaa joka kaartui laskevan auringon eteen. Yhtäkkiä jostain tuli kaksi teinityttöä polkupyörineen huutelemaan, ettei heitä saa kuvata! Olin aivan hämmentynyt tyttöjen julkeudesta ja itsekeskeisyydestä. Kuvasin upeaa maisemaa ja yhtäkkiä saan kuulla röyhkeään tyyliin teinityttöjen suunsoittoa. Kävin kuvat myöhemmin läpi ja tytöt olivat pieninä hahmoina vesirajassa. Aurinkoa vasten kuvatessa en heitä edes nähnyt. Kuvassa he eivät erottuneet yksilöinä, vain pieninä hahmoina, joiden osuus kuva-alasta oli ehkä korkeintaan prosentin luokkaa.

Kävin myöhemmin kotikylän kymmenkunta ruutuani läpi ja yhdessä näkyy kaksi hahmoa puun katveessa silmät lautasina kuin peurat ajovaloissa. Ne olivat ilmeisesti nuo kyseiset pojat. En tiedä miksi he itse ovat alkaneet tuijottaa kameraani ja sitten tulevat syyttämään minua. Julkisissa paikoissa otetaan kuvia, jollei tahdo.joutua kuvaan on viisainta vain kävellä ohi eikä jäädä toljottamaan si, jos joku ottaa valokuvia. En itse kuvannut itselleni täysin outoja ihmisiä vaan itselleni tärkeää maisemaa ja ennemminkin harmittaa, jos joku pilaa hyvän kuvan tulemalla yllättäen kuvaan. Tarkistin kuvat ja pojat olivat yhden kuvan kuva-alassa niin pieni kohta, ettei hahmoista saa edes suurentaessa mitään selvää vaan hahmot pikselöityvät täysin.

Kokemus oli todella ikävä! Poikien tyly käytös jätti ikävän muisto kauniista päivästä rakkaalla kotikylällä.

5

226

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kndkghjhdfjg

      Yksityisyys vouhotus on mennyt niin pitkälle, ettei mitään voi kuvata ilman kirjallista sopimusta.
      Jos joku on kilometrin päässä ja huomaa kuvauksen niin tulee varmasti rähjäämään.
      Tuntemattomat rähjäsi minule, kun kuvasin erään tutun sienivaurion vuoksi poltettavaksi määrättyä taloa.
      Hän oli kuvausta halunnut, koska talo tulisi häviämään, eikä henkilöitä ollut kuvaussuunnassa.

    • kuvvaan

      Itsekin olen joskus törmännyt vastaavaan käytökseen, ja aina nimenomaan Helsingissä. Tosin olen vasiten kuvannutkin ihmisiä. Mielenkiintoisen näköisiä tai muuten vaan kauniita naisia. Yllättävää kyllä valittajat ovat aina olleet, inhimillisesti katsoen, ei niin kauhean kauniita naisia. Monet kauniit naiset selvästi jopa tykkäävät kun heitä kuvataan. Olen joskus myös oikein kysynyt lupaakin ja kerrankin kaunis tyttö erikseen vielä kysyikin että haluatko meidät molemmat. Tarkoitti itseään ja kaunista tyttökaveriaan. No niin, ne valittajat ovat joskus julmia mutta olen selvinnyt heistä kun olen luvannut poistaa kuvat heistä. Niin olen myös tehnyt.

      Tuollaiset pokankoltiaiset jos tulevat soittamaan suutaan ovat he todennäköisesti olleet juuri pahanteossa kuvanottohetkellä.

    • Tsuumikosh

      Aihetta hankaloittaa, jos henkilökuvia aletaan tulkita henkilötietorekisteriksi, ja sen lain piiriin kuuluviksi myös. - Henkilötiedoksi, jonka tallentamiseen ja käsittelyyn pitää olla jokin asiallinen, laillinen perustelu, esim. asiakkuuden tiedot laskutusta varten, tms. Mutta paljonko kuvien kohdalla voi tällaisia perusteita olla... Nopeudenvalvontakamerat, markettien valvontakamerat..... Voiko näille ja muille sanoa: ei minua saa kuvata, vetoan yksityisyyteen?

    • pojatonpoikia

      Aika muuttuu, ihmiset ja kotikylät sen mukana. Maailmassa on paljon pahaa ja ihmiset ovat ehkä enemmän varautuneimpia kuin ennen, on vaikeampi nykyään luottaa vieraaseen, joskus jopa ystäväänkin. Omalla asenteella pärjää aika pitkälle. Tässäkin tilanteessa pojille vain pitää sanoa, että kuka olet ja miksi kuvaat, että ei tarvitse huolestua. Julkisella paikalla ihmisiä toki saa kuvata kunhan se ei loukkaa ihmistä millään lailla, mutta julkaisu on sitten eri asia. Lapsien kuvaamisessa on oltava erityisen varovainen, lapsen yksityisyyyttä kun suojellaan enemmän kuin vanhemman.

    • mitä_norsu_miettii

      Julkisella paikalla saa ottaa valokuvia, ja jos sellaiseen vahingossa joutuu, on turha kitistä mitään. Kuvan saa myös julkaista ilman vahinkokuvatun lupaa.

      Sanomalehdissä olisi tuskin kuvia ensinkään, jos jokaikiseltä kuvissa esiintyvältä henkilöltä pitäisi julkaisulupia tivata.

      Onko ilmiö, eli se kitinä, sitä kuuluisaa suomalaista mentaliteettiä, että kun suomalainen näkee norsun, hän miettii, mitä tuo minusta mahtaa ajatella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe