HäSa ja sisäilmajuttu

eilispäivänjuttu

Työterveyslaitoksen ylilääkäriksi tituleeratun Sainon haastattelu oli ikävää luettavaa. Ikävää siksi, että meillä Suomessa on asenneongelma ihmisten ja ammattilaistenkin keskuudessa vähätellä homeisten julkisten rakennusten aiheuttamia kroonisia sairauksia. Tuntuu kumman epätoivoiselta toiminnalta kaataa olemassa olevat jo tunnistetut ongelmat psyykepuolen piikkiin. Olen itse seurannut oman perheenjäsenen elämää allergiasairauden kanssa. Kun perusterveen lapsen luottaa julkisen esikoulun tiloihin siinä uskossa, että kaikki on ok ja jonkin ajan kuluttua alkaa epämääräisten oireiden sairastamiskierre, joka lopulta johti lisäaltistumiseen peruskoulussa vuosien kokeiluiden ja eri lääkäreiden ohjeiden noudattamisen seurauksena krooniseen keuhkosairauteen ja reaktiiviseen allergiaan monikemikaaliherkkyyksineen, on todella vaikea sulatella tällaisten ylilääkäreiden puheita. Kun sainio sanoo "ettei hän missään nimessä vähättele ihmisten oireita ja kokemuksia" antaa lehden tekstin sisältö kuitenkin ymmärtää toisin.
Olisi hienoa jos nämä korkeassa asemassa olevat lääkärit antaisivat tälle syndroomalle edes nimen tai diagnoosinumeron.Puhumattakaan että sairastuneille järjestettäisiin esim. ranneke, mistä muutkin ihmiset käsittäisivät, mikä sitä outoväriset kasvot omaavaa nuorta vaivaa, kun yrittää saada happea lima suusta valuen ja nielu on menossa umpeen. Sillä pelkillä astmadiagnooseilla ollaan reaktiivisallergisen ihmisen kanssa aika ihmeissään myös ensiapuosastoilla, tilanteen tullessa ns. päälle. Meillä tämä on tullut aikoinaan kantapään kautta koettua ja harvassa ovat olleet ne lääkärit jotka suoraan on oireet tunnistaneet.
Nyt meillä on tilanne paljon parempi. On ollut hyvä lääkäri, oikeat aineet ja kotiopetus. Ja kuntamme suunnittelee uusia kouluja, mikä on ehkä kaikkein paras uutinen kahdeksaan vuoteen. Jottei kukaan muu lapsi joutuisi kokemaan vastaavaa.
Sen mitä voisi sitten sanoa nyt, on se, että sisäilmaoirehtija on aina vaaran indikaattori. Se mitä hän kokee aistii ja oireilee, on viesti kanssaihmisille samassa tilassa. Mitä pidempään tilassa oleskellaan, sitä varmemmin sairastuu. Jos tällaista on vaikea ymmärtää nykyteknologisessa maailmassa, on meillä pahasti jotain pielessä. Mentaalista hometta kun ei ole. Ja ihmisellä on vain yksi terveys. Ja sen hinta on vaikea laskea.Maksajaa ja korvaajaa kun menetetylle terveydelle ei oikein löydy.

https://www.youtube.com/watch?v=M_PeNOj_Zic

9

393

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Psykosomatia

      Eikös jutussa todettu että n. 60%lle ei vaikuta toinen ympäristö tai remontit yhtään mitään.
      Osalle vaikuttaa.

    • Astma

      Taisi elispäivänjutulle käydä niinkuin jutussa luki.

    • lääkärit.peruuttaa

      Lääkäriliitto on väärillä raiteilla ja väärässä junassa. Tulevaisuuden kannalta lääkärien junan suoristaminen ja peruuttelu normaalin yhteiskunnan puitteisiin on keskeisessä roolissa.

      Lääkäreitä on tarvittaessa avustettava peruuttelemaan normaalin yhteiskunnan puitteisiin pois sivuraiteelta.

    • AinaTiennytTämän

      Sainio on ihan oikeassa. Siellä ne homeet muhii monilla korvien välissä. Hyvä että joku asiantuntija sanoo suorat sanat!!!

    • TekosyynäHomeet

      Kun on oikein kyrpiintynyt työpaikkaansa tai koulunkäynti ei maistu, niin helppohan se on sitten alkaa homeita syytellä. Katsoisivat peiliin ja hakisivat todellakin syytä sieltä korviensa välistä.

    • SainioOikeassa

      Niin, moni on väärässä ammatissa. Homeita on helppo syyttää. Siitä on tullut muoti-ilmiö.

    • TriplaXXXX

      Minusta tuo kirjoitus oli erittäin asiallinen. Kun ottaa huomioon millaisissa savupirteissä ihmiset ovat asuneet, niin on vaikea uskoa että homeet olisivat yhtäkkiä lisääntyneet dramaattisesti. Sen sijaan allergiat ovat lisääntyneet ja itsekin olen epäillyt että suuri osa ns. homeoireista saattaa selittyä ihan sillä, että liian hygieenisissa olosuhteissa ihmisen kehon oma puolusjärjestelmä herkistyy ja kääntyy itseään vastaan. Eikä kirjoitus mielestäni vähätellyt homeongelmia vaan toi mukaan vain uuden näkökulman.

    • IhmisapinatNiiskuttaa

      Jos sairastuisin homeeseen tai heinänuhaan, en missään nimessä kehtaisi kertoa sitä ääneen. Sehän osoittaisi, että kannnan aika paljon alkuihmisapinan tai jonkun neanderthalin geenejä. Heillehän kehittyi voimakas immuunipuolustus, koska ruokavalio mm. raaka liha sisälsi paljon loisia, joita vastaan immuunnijärjestelmä oppi taistelemaan. Niillä nykyihisillä, joilla on esim heinänuha on erittäin paljon alkuihmisapinan geenejä, koska nyt kun varsinaisia loisia ja haitallisia mikrobeja on paljon vähemmän, heidän elimistönsä erehtyy luulemaan jokaista sinänsä ihmiselle harmitonta siitepölyhiukkasta tai homeitiötä haitalliseksi kehoon tunkeutujaksi, jota vastaan on taisteltava.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      35
      7774
    2. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      83
      4606
    3. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      67
      3271
    4. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2166
    5. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1709
    6. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      7
      1687
    7. Persut tyrmäsivät Suomen osallistumisen Ukrainan jälleenrakentamiseen

      Siinä meni sitten kokoomusyrittäiltä bisnekset sivun suun putinistipersujen takia. Jälleenrakentamiseen osallistuvat mu
      Maailman menoa
      358
      1498
    8. Miksi suomussalmelaiset haisee niin pahalle?

      Kaupassa käydessä huomaa, miten monet ihmiset haisee todella kammottavalle. Eikö täällä osata käydä pesulla tarpeeksi us
      Suomussalmi
      17
      1496
    9. Miksi miehet pelkäätte jotain naista?

      Iskeekö ujous, paniikki ja hävetys. En ole niin pelottava miltä vaikutan vink vink.
      Ikävä
      58
      1199
    10. Nuorisojoukko ryösti merkkikengät teinipojan jalasta Helsingin Itäkeskuksessa.

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010709501.html Muun muassa näidenkin rikosten huomattavan suurista kasvamismääristä vi
      Maailman menoa
      277
      1088
    Aihe