Kasvivalot

Sitruunan_kasvattaja

Ostin sitruunapuuni talvehdinnan avuksi kasvivalon, mutta ei sitä punertavaa hohdetta oikein viitsi katsoa. Tuntuu, että päähän alkaa särkeä.

Onko siis olemassa mitään kasvivaloa jossa olisi koko spektri, ei vain niitä aallonpituuksia mitä kasvi voi hyödyntää? Eli suomenkielellä, onko kasvivaloja joiden valo on valkoista? Jos ei ole juuri siihen tarkoitukseen sopivia, niin olisiko normaalista energiansäästölampusta mitään apua? Ei ole tarvis saada mitään sitruuna satoa, kunhan vaan kasvi säilyttäisi lehtensä talven yli.

Olen lukenut, että valkoisten led-lamppujen aallopituudet on sellaisia, että melkein sama kuin pitäisi kasvia ilman valoa.

12

5734

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jo3kuollut

      Kannattaa valita 4000-5000 kelvinin lamppu jonka valo on lähempää valkoista kuin punanen. 4000k on lievä keltanen ja 5000k valkonen, tai vähän sinertävä joka voi olla luonnottoman näkönen.

      Värilämmöt on tullut tutuksi,
      mutta muut valon ominaisuudet on hukassa ja tässä tarvisin vähän jeesiä lampun ja polttimon valinnassa nuorelle peikonlehdelle. Rahaa on todella vähän laittaa, mut kuitenkin riittävästi. Auttakaa miestä hädässä :D

    • kokeiltu

      Tavallisella kirkasvalolampulla ( Innolux) on ihan sama vaikutus kuin sisätiloissa vastenmielisellä ns. oikealla kasvivalolla. Orkideat keittiössäni ovat kasvaneet ja kukkineet sen avulla jo toistakymmentä vuotta - tosin ovat kesän terassilla puolivarjossa lepäämässä. Siis sama aamuvalohoito riittää niille mikä hoitajallekin.Peikonlehti pärjää vähällä valolla, jopa nurkassa, vastapäätä ikkunaa. Toki silloin ei muodostu yhtä isoja reikäisiä lehtiä, mutta tappamaan sitä ei onnistu millään ellei kastele hengiltä. Sitrukset pyrkivät pudottamaan talvella lehtiä, reipastuvat kyllä keväällä, jolloin voi latvoa varoen jolloin muodostuu uutta kasvua aika nopsaan. Ikkunavalokin riittää, mutta jos on kuuma patteri ikkunan alla, kannattaa suihkutella useita kertoja viikossa, siitähän tykkäävät kaikki paitsi nukkapintaiset kasvit.

    • jaune

      Hyvä ja suht halpa kasvivalo on energiansäästölamppu. Niitä saa kierrekannalla joten se sopii vaikka tavalliseen ikkunalamppuun jossa pitää olla iso kanta. Valitse sellainen joka on lämminvalkoinen tai Daylight.. Se on myös silmälle hyvä. Ja ajastin siihen ettei tarvi muistaa sytyttää ja sammuttaa. Päälle n.12 tuntia /vrk.
      Valon pitää olla aika lähellä että siitä on hyötyä. Loisteputkikin samoilla väriarvoilla toimii hyvin. Sitrukset pitäisi talvettaa viileässä ,välimeren ilmastossa. 10 astetta olisi hyvä tai vieläkin kylmempi. Jos on vähän valoa pitäisi olla myös vähän lämpöä joten pistä patteri alta kiinni. Jos olet ostanut Neodyme-lampun on se pelkkää huuhaata. Yleensäkin punainen valo venyttää kasvua.

      • ledilamppua_kehiin

        ES lamppu on melkein yhtä tyhjän kanssa. Kasvit ovat vihreitä, koska ne heijastavat vihreää valoa. Se on niille siis hyödytöntä ja kasvuun tarvitaan sinistä ja punaista valoa.

        Tämä on testattu - 11 W pienoisloisteputki hämärässä kellaritilassa, kellokytkimellä ohjattuna koko päivän päällä -> rehut riutuu ja kuolee hiljakseen. Jopa 10 W halogeenilamppu tuntui toimivan paremmin, vaikka ihmissilmällä mitattuna sen valoteho murto-osa tuon loisteputken tehosta. Näköaisti on herkin kellanvihreälle valolle - juuri sille, mikä ei kasveja hyödytä - ja tavalliset valonlähteet, kuten ES lamput, on viritetty tuottamaan pääasiassa tätä lajia.

        Perinteiset kasvilamput (etenkin kasvivaloloisteputket ) on tosiaan tehty tuottamaan pelkästään kasveja hyödyttävää sinistä ja punaista valoa, mikä on ikävän näköistä.

        ES lamppu = pienoisloistelamppu liitäntälaite samassa paketissa. Tuottaa pääasiassa vihreää valoa eli on kasvien kannalta aika tehoton. LED lamppu voi olla vähän parempi, näissähän "valkoinen led" on oikeasti sininen led loisteainetta, joka tuottaa muut aallonpituudet. Eli voi olla vähän paremmin toimiva spektri.. en ole jaksanut perehtyä.

        Ns. täyspektriset loistelamput (tyyppikoodi alkaa yleensä 9:llä, esim. 950) toimivat ja valo on ihmissilmääkin miellyttävää, mutta näitä ei tavallisista rautakaupoista/halpahalleista löydä.

        Vaan tänä päivänä meillä on myös ledit. Kasvilampun saa aikaiseksi yhdistämällä sinisiä ja punaisia ledejä, mutta valo on taas kerran ilkeän näköistä. Vaan onpa myynnissä myös sellaisia vekottimia, missä on yhdistetty sinisiä valkoisia, punaisia valkoisia tai sinisiä, punaisia ja valkoisia ledejä. Mallista riippuen valo voi olla sini/punasävytteistä, mutta 10x mieluummin näitä katselee kuin menneiden aikojen kasvivaloputkia. Valotehokin on ihmissilmään parempi, nuo kasvivaloputket näyttävät kovin himmeiltä, kun niiden tuottamat aallonpituudet eivät osu näön parhaan herkkyyden alueelle.

        Kunnolliset, E27 kantaiset, led-kasvivalot eivät ole ihan halpoja - hinnat kait 40-100 €/kpl, mutta pitäisihän näiden kestääkin pitkään. Valikoimia löytyy ainakin Plantagenista, Clas Ohlsonilta ym. Suuresta maailmasta tilaamalla säästää, ainakin jos tarvetta on useammalle lampulle. Toki voi olla tarpeenkin tilata useita eri malleja... osa kiinanihmeistä on ihan OK kamaa ja osassa on kaikki speksit vedetty hatusta/kopioitu muualta.


      • jaune

        Tuntuu olevan kokemusta!? Niin on täälläkin ja kyllä ne ES-lamput on vielä toistaiseksi toimineet ihan ammattikäytössäkin kun on vihersisustuksesta kyse.. Kasvit oikeasti kasvaa niiden avulla jossain pimeän neukkarin nurkassa.
        Ja edelleen lämminvalkoinen ja Daylight ovat käypiä! Voihan sitä yrittää valaista jotain varastoa 11W lampulla ja tyhmempikin sen tietää että se riittää juuri sille yhdelle kasville jonka yläpuolella se on mutta ei koko tilalle. Ja tuskin nyt olit sitä valon väriä jatkuvasti siellä kellarissa katselemassa!?
        Halvin ei aina ole paras mutta parhaan ei tarvitse olla kallein.


      • led_it_be

        > 11lampulla ja tyhmempikin sen tietää että se riittää juuri sille yhdelle kasville jonka yläpuolella se on mutta ei koko tilalle

        Yhtä ainoaa, pienikokoista salaattia tuolla pienoisloisteputkella (normi 827 malli eli sinnepäin värintoisto ja "hehkulampun kaltainen" sävy), mutta ei vaan jaksanut sen voimin. Ao. tilassa ei talvella ollut käytännössä lainkaan luonnonvaloa. Hehkulamputkin on muinoin tullut todettua paremmaksi, mutta niiden kanssa kWh mittari pyörii ja lamppuja sai ostaa kassikaupalla. Eihän spotti- ym. erikoislamput tainnut edes tuhatta tuntia kestää. Halogeenispoteilla sentään vähän pidempi elinikä...

        Toimistojen loisteputket yleensä 3000 K tai 4000 K (joskus käytettyjä nimityksiä lämmin valkoinen ja neutraali valkoinen). Spektrikin lie aika erilainen ns. teho- tai "kolmihuippuisia" putkia käytettäessä kuin halvoissa hehkulamppusimulaattoreissa. Sitten on vielä erikseen korkean värintoistoindeksin putket, joista tulee kaikkia näkyvän valon aallonpituuksia. Toimii sekä ihmisille että kasveille, mutta energiatehokkuus ei ole ihan huippua ja onhan valaisinvalikoima aika rajoitettu.

        Kasvivalo-led-spotit ovat paljon katseenkestävämpiä ja näistä irtoaa nykyään reilusti tehoakin valon värissä/laadussa on valinnanvaraa. Jos vain tarve saada salaatti kasvamaan, pelkkiä sinisiä ja punaisia ledejä syönyt lamppu on energiatehokkain, jos taas värilläkin väliä, otetaan lamppu, missä myös valkoisia ledejä.


      • led_it_be

        Niin, ja ne ES lamput melkein poikkeuksetta 2700 K. Ledeissä näkyy suuntana olevan vieläkin keltaisempi sävy eli 2500 K, kun puhutaan rautakauppojen hyllyillä notkuvasta tarjonnasta.


      • led_it_be

        ...kirkasvalolamppukin näkyy jollain olleen testissä. Sen kuuluukin toimia, putket näissä yleensä ns. päivänvaloputkia eli hyvä värintoisto ja värilämpötila 6500 K. Tulee siis reilusti sitä lyhytaaltoista/sinistäkin valoa, mikä 2500 K räpellyksistä puuttuu.


    • Anonyymi

      Kirkasvalolampun luulisi kuluttavan paljon sähköä, nyt kun sähkönhinta kallistui, on pienituloisilla tiukkaa sähkölaskujen kanssa.

    • Anonyymi

      Godellinen kulutus sähköä ei ole esim lumeri 800v
      Vain 200v.kokeilen yhdellä jos hyvä edullissti lumeri kaupasta.219e 800v.Kriisutyu mallu.

    • Anonyymi

      Tavalliset led-valot ja -nauhat toimii hyvin eivätkä kuluta paljon sähköä.

    • Anonyymi

      Osta lumatekin digitaalinen muuntaja ja hehku ja suoja

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5269
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3417
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1552
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      190
      1430
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      978
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      778
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    Aihe