Video takan lämmitystehon pilaamisesta

Kuoretonmies

Kohdassa 2:30, josta video suunnilleen alkaa, leivinuuni on siinä kuosissa, että se sopisi lämmityskäyttöön. Siinä ei ole vielä kuorta.

Sitten alkaa villojen laitto ja kuoren muuraus. Sen jälkeen puista saadusta lämmöstä menee merkittävä osa hukkaan.

Vaikka mitä väitettäisiin, niin lämpö ei villojen ja tiilikerroksen läpi esiin tule, vaan siitä katoaa suuri osa hormiin.

Tuollainen ratkaisu sopii leivinuuniin, mutta ei lämmitykseen tarkoitettuun uuniin. Kuoritakat ovat tunnelmatakkoja, joissa voi polttaa paljon tunnelmatulia lämpötilan liikaa nousematta.

https://youtu.be/DxCtZAhjeoA?t=2m32s

Jos hankitte lämpöä jakavan pilpin, niin älkää ihmeessä rakentako kuoritakkaa. Tehkää runkotakka, jossa on samanlainen savukaasujen kierto kuin kuoritakassa, mutta josta lämpö tulee nopeammin ulos. Pyytäkää muurarilta siihen mahdollisimman paljon massaa. Sen jälkeen lämpötilaa on helppo säädellä poltetun puun määrällä.

33

633

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asiantuntijalta

      Palstan aktivointia, muuten turha aloitus

    • Kuoretonmies

      Ei ole lainkaan turhaa valistaa ihmisiä siitä, että oikeassa elämässä kuoritakat tarkoittavat puun haaskausta.

      Tuossa videossa näkyy erinomaisesti, kuinka lämmön pääseminen talon sisälle estetään villalla ja tiilikerroksella.

      Takassa on suora putki ulos. Kun hormiin kurkkaa, sieltä näkyy taivasta. Välissä on pelti, joka jonkin verran estää lämmön karkaamista, mutta sekin on pilattu reiällä, jonka viranomainen ja vakuutusyhtiöt vaativat. Ja vaikka reikää ei olisi, niin silti lämpö siirtyy johtumalla ja vuotamalla. Pelti ei ole mikään eriste.

      Miettikääpä ihan terveellä järjellä, etsiytyykö lämpö mieluummin hormiin vai tuleeko se villakerroksen ja tiilikerroksen läpi? Miksi se tulisi ulos tietä, joka on tukevasti tukittu?

      On aivan älytön ajatus, että takkaan rakennetaan eriste ja sitten kuvitellaan, että lämpö tulee huoneeseen sen läpi, vaikka sillä on ulos paljon helpompikin reitti.

      • pötyähöpötät

        En vain ymmärrä turhaa paskan jankkausta. Ainakin meillä ei ole patterit päällä ollenkaan ja kuorellinen takka/uuni, silti nytkin mittari näytää 23 astetta ja vuorokausi aikaa kun viimeksi lämmitetty. Lopeta jo tuo hupatus!


      • niinjuuri

        täysin turhaa jaskan jankkausta;jostain kumman syystä!


    • AsiaanPerehtynyt

      Tämän ketjun aloittaja on oikeilla jäljillä, tietoa kannattaa jakaa, koska on ympäristön ja kansantalouden kannalta hyvä, että puusta saadaan paras mahdollinen hyöty. Siten vähennetään sähkön ja öljyn kulutusta, puhumattakaan siitä mielipahasta ja turhasta työstä, mitä huono takka aiheuttaa omistajalleen.

      Jos ajatellaan kuoritakaa lämmönlähteenä, niin siinä menee kaikki oikeastaan pieleen. Ulompi kuorikerros pilaa lämmitysominaisuudet, sen lisäksi se tekee takasta ison möhkön, kuorikerros vastaa n. 1/3 osaa materiaaleista, sekä työstä ja tämä kaikki täysin turhaa panostusta, kun se uloin kerros ei toimi edes oikein varaavana massana.

      Takat menettivät lämmitysominaisuutensa, kun niitä alettiin rakentamaan ulkonäkö edellä, ulkonäkökeskeisten naisten saadessa päätösvaltaa hankinnoissa, takasta tuli sisustuselementti. Samoin on käynyt koirien jalostuksessa, on luotu paljon koirarotuja, jotka ovat sairaita ja elinkelvottomia, kun jalostus on palvellut ulkonäöllisiä tavoitteita.

      Hyvät kuorettomien takkojen muurarit, jotka muurasivat uunit silloin, kun niillä lämmitettiin talot, ovat jo kuolleet sukupuuttoon, lämmittävien uunien piirustuksiakaan ei löydä mistään, ne olivat perimätietoa, mitä varjeltiin ulkopuolisilta.

      Uudempia piirustuksia kyllä löytyy, Tiilerikin niitä joskus julkaisi, niissä on kuorettomien takojen osalta rakenteellisia suunnitteluvirheitä. Suunnittelija ei ole täysin ymmärtänyt, että kuorettomassa lämpö varataan etupäässä sisuksen tulitiiliin. Sisuksissa pitäsi olla paljon tulitiilistä tehtyä kanavaa, tämä melkeimpä edellyttää korkeaa rakennetta, ennen kuin savukaasut johdetaan suurimman osan lämmöstään tulitiiliin sitouttaneena poskikanavia alas ja hormiin, muuten takkan kuoreen saattaa tulla hiushalkeamia, toki muuten toimivat hyvin lämmönlähteinä, ongelma on lähinnä esteettinen.

      Jos asiaan perehtyy ja suunnittelee huolella, parantelee valmiita piirrustuksia, ymmärtää materiaalien lämpöliikkeet ja omaa hyvän työnjäljen, uunin muuraa itsekin. Aikaa siinä menee enemmän kuin ammattilaiselta, pari viikkoa helposti, mutta lopputulos voi olla erittäin onnistunut ja päästä kohtuulliselle tuntipalkalle.

      • kerroppatuo

        Sitä vaan ihmettelen minne se lämpö siitä menee kun se pitää huoneet kuitenkin tasaisen lämpimänä? Jos se menis hormista ulos huoneethan jäähtyis?


      • dafs432

        Tuleehan siitä osa sisään, mutta suuri osa menee hukkaan.


      • kerroppatuo

        Taitaa ainakin meillä olla toisinpäin ja varmaan monella muullakin. Kummalta vain tuntuu kun uuni ei jäähdy samaan tahtiin kun kuoreton.


    • asd412

      "Taitaa ainakin meillä olla toisinpäin ja varmaan monella muullakin. Kummalta vain tuntuu kun uuni ei jäähdy samaan tahtiin kun kuoreton."

      Eihän se jäähdy, kun on eriste välissä, mutta ei se sitä tarkoita, ettei energiaa mene hukkaan.

      En minä mitenkään vastusta kuoritakkoja. Ne voivat olla uuteen omakotitaloon ainoa ratkaisu.

      Kyllästyttää vain puhe siitä, että lämpö pysyisi eristetyssä takassa kokonaan sisällä, vaikka sillä on tie ulos, helpompi tie kuin eristeen ja tiilikerroksen läpi huoneeseen.

      • kerroppatuo

        No miksihän uunin kyljet kuumat ympäriinsä ja pitkään?


      • Mikä helpompi tie?

        Itselläni on takan yläosassa pelti, joka sulkee ilmankierron hormiin. Ja avain tuossa on ilmankierto. Hormi on muodoltaan sellainen putki, joka on täynnä ilmaa. Ilma taas on hyvä eriste. Ainut, mikä johtaisi merkittävään lämpöhäviöön, olisi konvektio. Konvektio ei kuitenkaan ihan hirveän hyvin toteudu oikein suunnitellussa hormissa...

        Toki sieltä hieman lämpöä karkaa, mutta vaihtoehtoihin verrattuna tuo on hemmetisti toimivampi lämmitysmuoto. Kamina toimii eristämättömissä lautamökeissä oikein hyvin, kunhan jaksaa pari kertaa yössä herätä lämmittämään.


    • huhhuhhuu

      Tällä aloittajalla intuiiti tosta asiasta. Käyttää näppäimistöä ennen kuin järkeään.

      Kummassakin takassa on hormi katolle, sekä kuorellisessa, että kuorettomassa.

      Miksi hänen mielestään vain kuorellisessa takassa menee lämpöä tornista mutta ei kuorettomassa yhtään? En missään tapauksessa halua asua sellaisessa nykyaikaisessa talossa jossa kuoreton takka pukkaa lämpöä asuntoon pesällisen jälkeen.

      Siinä hiki virtaa ja uikkareilla katsellaan telkkua perheen kanssa.

      4-5 m2 takkaseinämä antaa kuorettomassa takassa sellaisen sykäyksen, että ovet ja ikkunat auki niin jopa pihalla nuotion ympärillä parempi olla.

      Nakkaa pois tuo alivuokralainen pääsi sisältä ja ala elää oikeaa elämää. Jo se kotoväkikin nauttii enemmän elämästään, kun ei tarvitse kuunnella tuota saastetta kuoritakasta.

      • kerrppatuo

        Sitä minäkin ihmettelen. Mulla ei enää kovin uusikaan tämä talo mutta hyvin eristetty ja hyvät ikkunat, kyllä vallan hyvin riittää tuo Tiilerin kuorellinen takka /uuni. 3000kg.


      • Kysynvaan

        Kuoreton takka antaa sellaisen lämmön "lämpösysäyksen", kuin lämmittäjä haluaa, kun haluat haalean takan, laitat 1/3 pesällisen, samaan tulokseen pääset kuoritakalla täydellä pesällisellä.
        Kummassa on enemmän järkeä?

        Sitten kun tulee kovat pakkaset, et saa kuoritakastasi tarpeeksi lämpöä, joudut käyttämään lisänä sähköä. Kuorettomassa voi lisätä lämmitystehoa laittamalla täyden pesällisen, etkä tarvitse sähköä. Kummassako on järkeä?


      • TheRat
        Kysynvaan kirjoitti:

        Kuoreton takka antaa sellaisen lämmön "lämpösysäyksen", kuin lämmittäjä haluaa, kun haluat haalean takan, laitat 1/3 pesällisen, samaan tulokseen pääset kuoritakalla täydellä pesällisellä.
        Kummassa on enemmän järkeä?

        Sitten kun tulee kovat pakkaset, et saa kuoritakastasi tarpeeksi lämpöä, joudut käyttämään lisänä sähköä. Kuorettomassa voi lisätä lämmitystehoa laittamalla täyden pesällisen, etkä tarvitse sähköä. Kummassako on järkeä?

        > kun haluat haalean takan, laitat 1/3 pesällisen, samaan
        > tulokseen pääset kuoritakalla täydellä pesällisellä.
        > Kummassa on enemmän järkeä?

        Kuorellisessa, jos haluat että sitä lämpöä on jäljellä vielä aamullakin.


    • dafs54

      Kuorellisessa menee enemmän, koska lämmöllä on enemmän aikaa poistua hormiin.

      Kun kuoretonta varaavaa takkaa rupeaa polttamaan, se lämpenee nopeasti ja voimakkaasti. Ja mitä nopeammin lämpö tulee huoneeseen, sitä vähemmän sitä ehtii poistua hormiin.

      Kyllä sitä kuorettomassakin takassa hormiin katoaa, mutta koska sille on helppo reitti myös huoneeseen, niin paljon vähemmän.

      Vuolukivellä ominaisuus vain korostuu, koska vuolukivi johtaa lämpöä viisi kertaa paremmin kuin tiili. Vuolukivitakkojen lämmittäjät pystyvät helposti lämmittämään takkansa pinnan yli sata-asteiseksi.

      Kun lämpö tulee takan läpi nopeasti huoneeseen, sitä ehtii karata paljon vähemmän hormiin.

      • raksaaja-sh

        >Kuorellisessa menee enemmän, koska lämmöllä on enemmän aikaa poistua hormiin.

        Vain jos savu- ja häkäpeltejä ei laiteta kiinni.
        Mielestäni kannattaa laittaa tuplapellit hormeihin.
        Eikä mitään reikiä niihin pelteihin!!


      • raksaaja-sh

        Poltin eilen noin 6kg panoksen kuorellisessa tiilitakassa, pitääpä tänään huvikseen mitata hormin lämpö savupeltin alapuolelta ja niiden välistä.


      • raksaaja-sh
        raksaaja-sh kirjoitti:

        Poltin eilen noin 6kg panoksen kuorellisessa tiilitakassa, pitääpä tänään huvikseen mitata hormin lämpö savupeltin alapuolelta ja niiden välistä.

        ylemmän savupeltin alapuolella 24.6'C (huone 22'C)
        alemman savupeltin alapuolella 26'C (huone 23'C)
        takan etupinnalla (50cm luukusta ylöspäin) 29'C
        takan takana/takapinnalla 35'C

        Ei sitä lämpöä näytä paljon hormiin karkaavan kun pellit on kiinni.


      • MittauksesiEiKerroMitään
        raksaaja-sh kirjoitti:

        ylemmän savupeltin alapuolella 24.6'C (huone 22'C)
        alemman savupeltin alapuolella 26'C (huone 23'C)
        takan etupinnalla (50cm luukusta ylöspäin) 29'C
        takan takana/takapinnalla 35'C

        Ei sitä lämpöä näytä paljon hormiin karkaavan kun pellit on kiinni.

        Sinun pitäisi mitata pellin lämpö, jotta näkisit paljonko se säteilee lämpöä ulos, lämpöä karkaa myös savupellin ilmavuotojen takia, sekä vähäisempi määrä johtumalla piipun materiaalia pitkin.


      • raksaaja-sh
        MittauksesiEiKerroMitään kirjoitti:

        Sinun pitäisi mitata pellin lämpö, jotta näkisit paljonko se säteilee lämpöä ulos, lämpöä karkaa myös savupellin ilmavuotojen takia, sekä vähäisempi määrä johtumalla piipun materiaalia pitkin.

        Voisin mitata, mutta en viitsi sotkea.

        Olen nimittäin 100% varma että ylemmän savupeltin lämpö on korkeintaan 26 astetta.
        Sekin on mittaukseni perusteella 100% selvää että kuoritakan/leivinuunin sisällä oleva lämpö ei kertakaikkiaan mene sinne hormiin, koska se on fysiikan lakien vastaista, niin kauan kuin savupeltit on vähänkään pitävät ja savuhormi ei ole tulisijan päällä.


    • olihanselitys

      Olet kyllä vision keksinyt, lopeta ihmeessä hupattamasta sulle nauraa kaikki!

    • afd41

      Ei se mikään visio ole. Minulla on sadan neliön hirsimökillä vuolukivitakka, tiilinen kuoritakka, puuhella ja kamiina.

      Kun menen mökille, niin ensimmäisenä pistän tulet kamiinaan, joka syttyy aina. Samalla alan tehdä tulojärjestelyjä.

      Kun kamiina on vähän kuivattanut ilmaa, rupean virittelemään puuliettä, joka ei yleensä kylmänä vedä. Polttelen tuikkua ja tarvittaessa tohotan. Kun saan puulieteen tulet, rupean virittelemään vetoa vuolukivitakkaan. Kun sen saa palamaan, niin kamiina ja puuliesi ovat jo jonkin verran ehtineet lämmittää ilmaa. Ennen pitkää myös takka rupeaa lämmittämään myös ulkopinnallaan.

      Kun vuolukivitakassa on tulet, niin rupean tekemään tulia 3,5 tonnin painoiseen kuoritakkaan. Polttelen siinä illan aikana reilut 20 kiloa puuta. Lämpöä ei kuitenkaan kunnolla ulos tule kuin vasta seuraavana päivänä.

      Kun menen mökille myöhään perjantai-iltapäivänä, niin tällä järjestelyllä saan mökin riittävän lämpimäksi nukkumista varten. Lauantain puolella mökki on jo selvästi lämmin, joskin seinistä hohkaa edelleen kylmä. Sen tähden nukun keskellä tupaa enkä seinän vieressä.

      Joka tapauksessa mökin lämmittäminen perustuu riittävän nopeasti lämpöä antaviin tulisijoihin.

      Kuoritakka on hiljainen peruslämpö, mutta ei se talvipakkasilla jaksa pitää mökkiä yksin lämpimänä, kuivattaa kyllä ilma. Kuoritakkaa on tuettava vuolukivitakalla ja pikalämmönlähteillä.

      Tulisija tarpeen mukaan.

      • näinkin

        Tee siihen mökkiin seinät. Hellan lestas, jos joutuu kolmella tulipesällä lämmittämään niin mun tupa on jo löylynheitto kunnossa.


      • TIEDÄTKÖ

        Hyötysuhteesta mitään?
        Tieteellistä tutkimustietoa lötyy kyllä.


    • afsd432

      Kunnon pakkasella hirsimökissä on valtava määrä lämmitettävää. Ilman tietenkin saa lämpimäksi, mutta ennen kuin mökkiin rupeaa tulemaan peruslämpöä, niin siihen saa polttaa paljon puuta.

      Toki se ei sitten ihan hetkessä jäähdykään.

    • nuotiolämmitys

      Kun menen mökille teen ulos kunnon nuotiotulen ja sitten siirryn sisätilojen lämmitykseen.
      Aivan mahtavaa toimintaa!!

    • lämpöätuleejoo

      """jos joutuu kolmella tulipesällä lämmittämään niin mun tupa on jo löylynheitto kunnossa. """

      Eikös niitä tulipesiä ole neljä kappaletta ?

      """Minulla on sadan neliön hirsimökillä vuolukivitakka, tiilinen kuoritakka, puuhella ja kamiina."""

    • Hökkeli

      Vuonna 2017 poltin talossani hiukan yli 10m3 pinokuutiota klapia, suurin osa kuusi puuta eikä kovin isoa. Talo on 134m2 valm -13. Seinissä 20cm villa,välikatolla n55cm puhallus kivivillaa,lattia 20cm sttrox. Talossa tiilerin pikkulauri 190cm korkia ja varaava puuliesi aika kelvoton jatkuvalämmitteinen aito 16 kiuas joka on kyllä varsinainen hormin lämmittäjä. 3kertaa viikossa saunottu. Ilmastointi 50% hyötysuhteella. Onko ihan kohtuuton puumäärä kun sähköä ei lämmitykseen käytetty ja taloussähköäkin tosi vähän,eli puuliesi toimi paljolti vielä ruuan ja vedenkin lämmityksessä.. saattaa tuo kuoritakka vähän haaskata ,tuskin senjälkeen kun pelti laitettu kiinni sillä ei se ilma kierrä senjälkeen enään minnekkään takan sisällä ja tiilipiiput myös varastoi lämpöä

    • afds4321

      10 pinokuutiota on melkoinen määrä, Halkoliiterin mukaan 3220 kiloa. Jos seitsemänä kuukautena käyttää puuta, se tekee noin 15 kiloa päivässä.

      http://www.halkoliiteri.com/?id=587

      Pikku-Laurin tietojen mukaan puuta voi maksimissaan polttaa kerralla 12 kiloa, kun takka on kylmä. Kun polttaa päivittäin, maksimimäärä lienee enintään 6 kiloa, koska takka jäähtyy sen verran hitaasti.

      Toisin sanoen olet joko lämmittänyt valmiiksi lämmintä takkaa, jolloin lämpö on karannut hormiin tai vaihtoehtoisesti polttanut puuta hirveät määrät puuliedessä kamiinaluontoisesti.

      Siihen on vaikea uskoa, että lämpötila olisi ollut kovin tasainen.

      https://tiileri.fi/wp-content/uploads/2017/07/004DoP-Pikku-Lauri-AL.pdf

      • Hökkeli

        2014 ohjeissa oli 4×2,5kg ja varmaan juuri päästöjen tähden että sillä läpäisee. Aika leikkimistä olisi,ei vaikuta juuri mitään 1700kg takassa. Talvella pesä täyteen ja jossain vaiheessa muutama puu lisää. Se annetaan rauhallisesti palaa ja loppuvaiheessa pari kähjäystä ja hiillokset arinan päälle pelti sentin pari auki ja vetoluukut lähes kiinni,lopuksi pelti kokonaan kiinni.kovemmalla pakkasella aamuin illoin täys pesä. Juu kyllä on poltettu enempi hellassa ja kiukaassa yhteensä mutta se leivinuuni ei ole ihan kamina tyyppinen,lämmittää takaosaa hellan pinnasta enempi. Pesällinen leivinuunissa n8kg antaa päiväksi aika tasaisen lämmön,voi pari astetta nostaa 25m2 keittiön lämpöä hetkellisesti ja kaksi 10L vesikattilaa kiehuvaksi tai jonkun ruuan valmistus. Sämpylän leipominen jälkeen uunissa vaatii ehkä pari lisäkiloa klapia. Olohuoneen lämmöt kyllä pysyy aika kivasti kohdillaan,aste sinne tai tänne yleensä.takan takana olevat mh pysyy vähän viileempinä,mutta hormi ja kiviseinä ovat pääasiassa riittäneet lämmön lähteeksi. Mutta onko se nyt niin suuri määrä puuta loppupeleissä kun ottaa huomioon kiukaan huonon hyötysuhteen. Tiilipiippu on keittiön puolta aamulla vielä lämmin ja saunomisen jälkeen noin 65c. Sähköä mennyt 1000-4000 kwh/ vuosi riippuen paljonko on ehtinyt tai viittinyt pihistellä


      • lopetajohupsimasta

        Kyllä se tämä yksi lämmittäjä jaksaa jauhaa tuosta hormiin karkaamisesta! Jos talo on yhdellä lämmityksellä vuorokauden asuttava mulle ainakin riittää.


    • niinjakun

      vielä SÄHKÖYHTÖKIN vakoilee ja varastaa etäluettavan mittarin avulla,niin miten siinä elät?
      Ei hyvää päivää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      134
      3619
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      110
      1419
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1330
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1249
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1144
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1081
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1038
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      1029
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1026
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      53
      938
    Aihe