Uteliaisuusgallup

Miten toimitte seuraavassa tilanteessa: ajatte moottoritien vasenta kaistaa rajoitusnopeudella (cruise päällä, asetettuna niin, että nopeus on juuri rajoituksessa /- 1 km/h) ja rinnalla tai melkein rinnalla (auton mitan edellä tai jäljessä) oikean puoleisella kaistalla on toinen auto? Ei välitetä nyt siitä, miten tämä tilanne syntyy, siihen on lukuisia tapoja, joista ainakin osa aivan laillisia.

Vaihtoehdot:

1) ette tee mitään vaan jatkatte vasenta kaistaa, koska oikeanpuoleinen ei ole vapaa
2) kiihdytätte ylinopeuteen päästäksenne siirtymään oikealle kaistalle sen nyt rinnallaolevan eteen
3) hidastatte päästäksenne siirtymään rinnallaolijan taakse

Tuli vaan mieleen, kun tänään sattui Tuusulantiellä tilanne, että ajeltiin juuri tuossa muodostelmassa siitä Dumarin kohdallaolevan siltatyömään 60-alueelta Käpylän liittymälle asti.

Ja oma vastaukseni on 1).

11

203

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jos kukaan ei halua tulla takaa nopeammin niin 1. Tuohon tilanteeseen päädyn yleensä kun vakkari päällä lähden ohittamaan ja ohitettava herää... Yleensä nukahtaa jossain vaiheessa.

      Jos joku haluaa tulla ohi, valitsen kakkosen.

    • murjaani

      Noin käy esimerkiksi kun isompi pääväylä alkaa kuten kehä II Turunväylän kohdalla.
      Tulet sieltä tunnelin suunnalta kohtaan mistä Turunväylältä tuleva kaista yhtyy rinnalle.
      Usein sieltä tulevat ei malta odottaa sitä että 60km/h rajoitus muuttuu 80km/h vaan tulevat rinnalle ja ohikin mutta sitten et ns pääse enää oikealle kaistalle kun usein rinnalle jää joku myös ajamaan.

      Väliäkö tuolla.
      https://goo.gl/maps/Uc4eKycagvm

      • K2 ei ole moottoritie, joten siellä ongelma ei ole samanmoinen. Moottoritiellä vasemmalla kaistalla ajavaa ei monessa tilanteessa saa ohittaa oikealta, mikä aiheuttaa ylimääräistä verenpaineen nousua. Toki kuvatussa tapauksessa oikeakin kaista on tukossa, joten eipä tuossa ole eroa motarilla ja muilla väylillä.


    • Ykkönen on turvallisin ja ympäristöystävällisin vaihtoehto. Ylinopeutta ajelevat saavat minun puolestani odotella.

    • AudiKing

      Kiilaan väkisin tuota oikeanpuolimmaista kaistaa ajavan tollolootalla matelijan tampion ojaan, ja jatkan upealla PremiumAudillani sitten oikeanpuoleista kaistaa valitsemallani nopeudella. Säännöt on vain tampioita varten.

    • pakumies671

      Riippuu lähtötilanteesta. Jos se rinnalla oleva ajoi alunperin minua hitaammin edessäni, vastaus on 2, koska jos hän on niitä jotka lisää nopeutta vain estääkseen ohituksen, hän kyllä hidastaa taas kun ollaan samalla kaistalla.

      Jos hän oli alunalkaen takanani ja haluaa minusta ohi muttei mene koska moottoritiellä ei paria poikkeustapausta lukuunottamatta saa ohittaa oikealta, katson itseäni peilistä ja mietin että milloin minusta on tullut tällainen idiootti että ajan vasenta kaistaa hitaammin kuin oikean kaistan kuskit, eihän niin pidä toimia, ei millään tiellä missä on 2 kaistaa samaan suuntaan. Ajaisin keskikaiteeseen koska olisin ollut niin tyhmä.

    • cr-v

      Ykkönen. En näe, miksi pitäisi edes harkita noita muita vaihtoehtoja.

    • Kolmonen, koska siinä todennäköisesti rikotaan vähiten lakia. Kakkonen edellyttäisi ylinopeutta. Ykkönen on myös laiton, ellei sitten kaistaopasteet ole voimassa tai oikea kaista on jonoutunut. Kysymyksen asettelusta voi arvata, että jonoa ei ole.

      • Ykkönen EI ole laiton tuossa tilanteessa. Unohdat, että Tieliikenneasetuksessa puhutaan "vapaana olevasta kaistasta". Sitä ei tarkemmin määritellä, mutta on itsestäänselvää, ettei kaista ole vapaa, jos siillä on auto muutaman metrin päässä.

        Eli vaihtoehdot 1 ja 3 ovat lain mukaisia, kakkonen ei ole (siihen kerroitkin itse perustelun).


      • 10-14 kirjoitti:

        Ykkönen EI ole laiton tuossa tilanteessa. Unohdat, että Tieliikenneasetuksessa puhutaan "vapaana olevasta kaistasta". Sitä ei tarkemmin määritellä, mutta on itsestäänselvää, ettei kaista ole vapaa, jos siillä on auto muutaman metrin päässä.

        Eli vaihtoehdot 1 ja 3 ovat lain mukaisia, kakkonen ei ole (siihen kerroitkin itse perustelun).

        Ei ole täysin itsestään selvää. Aloituksesta voi saada sellaisen käsityksen, että oikealla kaistalla ei ole jonoa. Silloinhan vapaata kaistaa löytyy sekä edestä että takaa. Vain taakse pääsee tuossa tilanteessa laillisesti.

        Tämä nyt on keinotekoisesti luotu tilanne. Aloittajakin mainitsi, että ei puututa siihen, miten moinen pattitilanne ylipäänsä on päässyt syntymään.


      • Enevpk1 kirjoitti:

        Ei ole täysin itsestään selvää. Aloituksesta voi saada sellaisen käsityksen, että oikealla kaistalla ei ole jonoa. Silloinhan vapaata kaistaa löytyy sekä edestä että takaa. Vain taakse pääsee tuossa tilanteessa laillisesti.

        Tämä nyt on keinotekoisesti luotu tilanne. Aloittajakin mainitsi, että ei puututa siihen, miten moinen pattitilanne ylipäänsä on päässyt syntymään.

        Ei ole keinotekoinen (huomaa, että minä aloitin ketjun). Esimerkiksi eilen tuollainen tilanne syntyi siten, että liikenne jonoutui Dumarin siltatyömaan kohdalla (Tuusulantiellä). Minä olin vasemmalla kaistalla ja totesin kiihdytettyäni 60-rajoituksen loputtua nopeuteen 80 km/h eli uuden rajoituksen mukaiseen nopeuteen, että oikeanpuoleisella kaistalla oli kulmittain itseeni nähden auto. Totesin, ettei tässä ole aihetta muuhun kuin jatkaa vasenta kaistaa eteenpäin rajoitusnopeudella.

        Tokihan siinä vapaata kaistaa oli jossain kohtaa oikeanpuoleisella kaistalla ajavan edessä ja takana mutta EIi minun kohdallani. Koska jo Tieliikennelakikin edellyttää riittävän turvavälin säilyttämistä edelläolevaan, ON itsestäänselvää, ettei oikeanpuoleista kaistaa voi pitää vapaana, jos sinne siirtyminen ei nopeutta muuttamatta ole mahdollista niin, että riittävä turvaväli säilyy koko ajan.

        Samanlainen tilanne syntyy hyvin helposti myös kaikkialla, missä tavallinen kaksikaistainen (siis samaan suuntaan kaksi kaistaa rinnan) tie muuttuu moottoritieksi, molemmilla kaistolla on auto ja molemmat kiihdyttävät rajoitusnopeuteen jokseenkin yhtä ripeästi. Esimerkiksi Tuusulantien alku Stadista päin on juuri sellainen kohta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5025
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3297
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      980
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      238
      775
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe