koko 180 astetta käyttöön

Onko_mahdollista

Moi. Miten saan Futaban T6K ohjaimen käyttämään rc-servomoottorin koko 180 asteen alueen hyödyksi? Oletuksena on - 60 astetta.

t. aloittelija

9

856

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • RC-pilotti

      Ei mitenkään, mutta servon voi "opettaa" kääntymään sen 180 astetta. On myös olemassa servoja jotka kääntyvät tuon. Periaatteessa jokaisen servon saa kääntymään, mutta silloin tarttee mennä servon piirilevylle vaihtamaan vastuksia. Netistäkin löytyy videoita moisesta tehtävästä.

    • Onko_mahdollista

      Kiitti vastauksesta! Ei sattuis olemaan pätevää linkkiä heittää.. tarve olisi "huutava" että pääsisin robo-protoilussa eteenpäin.

    • RC-pilotti

      No nopealla surffauksella löysin hobbykunkulta kiinasta servon joka jo valmiikkisi kulkee 180 astetta.
      https://hobbyking.com/en_us/turnigytm-tgy-180d-180-degree-digital-servo-2-2kg-0-10sec-12g.html

      Sitten toinen pikasuffaus löyty video jossa levitetään tava servo 180 asteeseen.
      https://www.youtube.com/watch?v=ymW0Lwmw14Y
      Tuossa videossa levitys tehdään tavallisilla aksealivastuksilla (läpiladottavat) servon potettiometrin napoihin. Itse toteutuin moisen vaihtamalla ne vastaavat pintaliitos vastukset piirikortilta. Jos on ensimmäistä kertaa tekemässä juotostöitä kannattaa harjoitella ensin halvan servon kanssa.

      Noilla voi aloittaa ja sitten mahdollisesti hakea lisää tietoa netistä.

    • Onko_mahdollista

      Tänks RC-pilotti. Hyvä tieto/linkki tuo Hobbyking-linkki, servo on vain liian tehoton. Tuon Youtuben linkin löysinkin sitten omin voimin. Aika simppeli toimenpide sitten lopulta, jos sen noin toteuttaa.
      Tutustun tuohon pintaliitosvastusten vaihtamiseen, jos se olisi toteuttamiskelpoinen vaihtoehto.
      Kiitos sulle vielä vinkeistä!

      -t. kymmeniä vuosia kolvaillut Wellerillä :)

      • RC-pilotti

        Monet pelkää pintaliitosta ihan turhaan. Suosittelen jonkilaisen kellosepänluupin hankintaa. Siihen voi lisätä ledivaloja nurkkiin. Ei sentakia etteikö näe sitä komponettia vaan juotostapahtuman näkemiseen. vastukset irtoa kun keventää ensin toisenpään tinaa ja sitten lämmittää toisestapäästä läpi vastuksen irti. Kaksijuotointa tietenkin ihanne tapaus ja siihen toiseksi kelpaa se 10€ juotin.


      • RC-pilotti

        Tuosta esimerkki servosta. Se nyt oli ensimmäinen joka pyöri sen 180 astetta. Sattu olemaan digi versio joten nopeutta ainakin on. Tarpeesta kun ei ole tietoa niin pistin esimerkiksi.

        Yksi oma projekti on jossa tarvitaan laajempaa liikettä. Ei aivan 180 astetta, mutta se minun 33kg/cm väätävä servo ei alunperin käänny riittävästi. Tulee vääntämään ilman mitään välitankoja joten kokoliike on servossa. Projekti etenee, mutta hitaasti. Rakenteet kun on saatava kevyiksi ja riittävän vahvoiksi.


    • Onko_mahdollista

      Tarkasti ottaen, en ole koskaan juottanut tai irroittanut pl-komponentteja, vaikka tuttuja ovatkin. Kävi mielessä tinaimurisukka ja mekaaninen tinaimuri, mutta kaksi kolvia vois toimia loppupeleissä parhaiten.
      Jep, ei tuo esimerkkiservo ollut huono ollenkaan, tehoton vain. Oma projektini liittyy jonkunlaiseen alkeelliseen robottikäsivarteen, joten käytössäni riittää hyvin hitaatkin servot, eli ei tarvitse olla digimallia. Kg/cm kyllä sais olla, aloittelet 6 ja 4 kg/cm servoilla.
      Hommasin vartavasten tuon Futaban ohjaimen kokeiluihin, ettei tarvitse Arduino-maailmassa seikkailla -toistaiseksi. Pieni takaiskuhan nuo pienet toimintakulmat oli.. en siis ollut tietoinen tuosta.
      Luulin, että servon oletuskulmat on samat n. 90-90 astetta lähettimessä kuin Arduinollakin ohjatessa, mutta hyvä jos näin pääsen projektissani eteenpäin.

    • RC-pilotti

      Lennokeissa aikoinaan servot sijoitettiin lähelle painopistettä. kevyimmät servot painoivat 40-50g/kpl. Joskus oikein järjesteltiin mahdollisimman keulaan muitten rojujen kanssa ettei vain tarvitsisi laittaa lisäpainoa painopisteen asettamiseksi oikeaan paikkaan. Tästä seurasi voimansiirto ohjainpinnoille tapahtui pitkien työntötankojen avulla. Työntötangon liike alkaa reippaasti pienentyä kun servoarmi kääntyy yli 45 astetta joten järkevä tehollinen liike on juuri tuon -45 astetta. Ohjautekniikkana pulssinleveys laidasta laitaan on 1ms- 2ms.tiin ja servo keskiasennossa se puolitoistamillisekuntia. Monet nyjyiset ohjauslaitteet antavat hieman leveämmän alueen, mutta kaiketi vain 20% ylitte. Ohjainpintojen liike on yleisesti luokkaa max 10 astetta suuntaansa pois lukien ne Lennokit jotka eivät lennä vaan pörräävät paikoillaan potkurin varassa (esim. 3D lennokit). Tarve suuremmalle liikkeele ei siis ollut. Ohjauspulssi on siis jäänne alkuajoilta, mutta hyväksi todettu ja siihen on sitten rakennettu servoja ihan tarpeen mukaan, toteuttamaan haluttua liikettä. On kevyitä 1g alkaen ja ittelläkin on alle 2g painava ja ihan oikean servon näköinen. FPV-lentäjät joskus käyttävät kamerakääntöön juuri 180 astetta kääntävää servoa. Sitten on purjeservot joissa armin tilalla on kela kohon purjetta ohjaava naru kelautuu. Kierrokset kelalla asettuvat juuri ohjaustikun osittamaan arvoon. Eli valinnanvaraa on nykyisin ihan liikaa.

      Näyttää kunkulla olevan myös robotiikkaan servoja. Näytää löytyvän myös 180 astetta kääntäviä ja voimiakin yli tuon tarpeesi. Olivat vain tällähetkellä loppuun myytyjä, mutta varmasti löytyy muutaman viikon kuluttua.

    • Onko_mahdollista

      RC-pilotti, kiitos taas asioiden valaisusta! On varmasti totta, että rc-lennokkien-, autojen-, koptereiden ja veneiden ym -maailmassa ei juurikaan ole tarvetta ylittää mainitsemiasi - 45 asteen kulmia työntötangoilla kuin ehkä poikkeustapauksissa. On myös totta, että tankojen liikkeenpituudet alkaa pienentyä tuon maagisen 45 asteen jälkeen.
      Omassa robo-projektissani ei ole tarvetta käyttää lainkaan minkäänlaisia tankoja eri nivelten vapausasteissa, vaan servoakselin pää käyttää suoraan seuraavaa vapausastetta, joten näin saan toivomani täydet 180 astetta hyötykäyttöön. Mainitsemieni pienten servojeni (4 ja 6 kg/cm) väännöt ei luonnollisesti kestä isoja massoja, mutta sallii ja kestää kyllä käyttää kevyitä varsia vapausasteissa.

      Mainitsemiesi tankojen käyttö robo-käytössä ei palvelisi tarkoitustaan juuri noiden pienten kulmien takia. Toki erilaisten ja mallisten vipuvarsien käytöllä voisi laajentaa vapausasteiden kääntöjä ja samalla estettäisiin ei-toivottujen ns. lukitustilanteiden syntymisiä mentäessä äärirajoille.
      Toinen vaihtoehto olisi 360 asteen servojen käyttö, jolloin voisi vapausasteita kääntää esim. hammashihna-pyöräpareilla. Samalla tulisi vääntöä lisää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      69
      6826
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4430
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2863
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      2111
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1673
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      99
      1465
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1161
    8. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1144
    9. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      306
      1143
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1101
    Aihe