Olenko ymmärtänyt oikein, että valolla on kaksi erillistä aaltomuotoa? Valon energiaan kytköksissä oleva sähkömagneettinen aallonpituus, jota voidaan polarisoida. Ja sitten todennäköisyysaalto, joka on se millä pelataan kaksoisrakokokeessa.
Valo aaltona
14
385
Vastaukset
- yksijasama
Valolla tasan on yksi aallonpituus tyhjiössä. Kvanttimekaniikan ilmiöissä näkyvä aallonpituus on se sama joka näkyy sähkömagnetiikan kaavoissa.
Valoa käsitellään fysiikassa joskus klassisesti ja joskus kvanttimekaniikan avulla.
Klassisessa esityksessä valo on aaltoliikettä, sähkömagneettisen kentän ilmiö, ja sillä on aaltomekaniikassa tunnettuja ominaisuuksia: aallonpituus, frekvenssi jne.
Kvanttimekaniikassa valoa käsitellään fotoneita. Näiden käyttäytymistä voidaan käsitellä kvanttimekaniikassa eri tavoin. Eräs tapa on Schrödingerin aaltomekaniikka. Siinä fotoniin liittyy ns. aaltofunktio, jonka avulla voidaan laskea esim. todennäköisyyksiä sille, missä fotoni on.Tämä aalto on matemaattinen kostruktio joka auttaa fotonia koskevissa laskelmissa.
Siinä nyt ihan lyhyesti. Tyhjentävä selvitys tällaisista asioista ei kovin lyhyt ole.- ulallakuinfermioni
Miten bosonin kuten fotonin kohdalla Schrödingeriä käytetään kun yleensä esimerkit ovat fermionien kuten elektronin käsittelyä. Valolla kun ei ole tuota massaakaan mikä Schrödingerin yhtälössä esiintyy?
@Ohman3
Muutoin olen samaa mieltä kanssasi, mutta valoa EI kuvaa QM:ssa Schrödingerin aaltofunktio.- Ohman4
tractor kirjoitti:
@Ohman3
Muutoin olen samaa mieltä kanssasi, mutta valoa EI kuvaa QM:ssa Schrödingerin aaltofunktio.Näin on.
Vastasin aloittajalle vähän liian nopsaan, ajattelematta.
Massallisia partikkeleita, joiden spin on 1, kuvaa Klein-Gordon-yhtälö. Kun partikkelin massa = 0 ja spin = 1 (fotoni) tuosta relativistisen kvanttimekaniikan yhtälöstä tulee sähkömagneetisen kentän klassinen aaltoyhtälö (Maxwell).
Lyhyt teos, joka antaa näistä asioista jonkinlaisen kuvan on
Moo-Young Han : From photons to Higgs. A Story of Light. (World Scientific).
Ei tätäkään kirjasta ilman jonkinlaisia matematiikan taitoja kyllä pysty lukemaan.
Ja taas jäi kirjautumatta joten pakko käyttää nimimerkkiä Ohman4. Jos nyt menisin kirjautumaan niin kokemukseni mukaan tuo äsken kirjoittamani teksti häipyisi ja saisin aloittaa alusta.
Ohman3
- valonarka
Ei pidä unohtaa myöskään vastavalon vaikutusta.
Ja AP, et ole ymmärtänyt oikein. Ja et tule ikinä ymmärtämäänkään, ellet ala opiskella
aihetta. Ikävä sanoa näin, mutten tahdo valehdellakaan.- fotonin.syvin.olemus
Rodney Loudon on kirjoittanut tuosta aiheesta kirjan, löytyy ISBN: 9780198501763
Tekijän nimellä sen löytää myös osoitteesta libgen.io
Kvanttisähködynamiikan eli QED:n alkeiden perusteet on Feynmannin luennoimana juutuubissa. Kannattaa katsoa jos ymmärtää englantia ja haluaa tietää mikä se fotoni oikein on. Yhteensä kuutisen tuntia luentoja.
www.youtube.com/watch?v=eLQ2atfqk2c&list=PL8590A6E18255B3F4 - ldsphsoh
Miten sitten esim elektronilla saadaan täsmälleen samanlaisia tuloksia kaksoisrakokokeessa kuin fotoneilla? Eihän niillä pitäisi olla sm-aallonpituutta?
- Aivovoimistelua
Vedelläkin saadaan sama tulos, kun veden aallot menevät kahden raon läpi. Ilmeisesti myös äänellä. Siinäpä lisää pohtimista.
- dkhosembn
Eli todennäköisyys sille missä avaruuden pisteessä fotoni on riippuu valon sm-aallonpituudesta? Kun ollaan aallon harjalla on todennäköisyys 1 ja kun ollaan pohjalla se on 0. Ymmärsinkö NYT oikein?
- hankalampaa
Ei ole noin yksinkertaista. Etenevän sähkömagneettisen kentän hetkellinen arvo jossakin pisteessä sisältää sekä sähkökentän että magneettikentän komponentit. Maxwellin yhtälöiden mukaan sähkökentän käydessä nollassa saavuttaa magneettikenttä maksimiarvonsa.
- zlpvd
hankalampaa kirjoitti:
Ei ole noin yksinkertaista. Etenevän sähkömagneettisen kentän hetkellinen arvo jossakin pisteessä sisältää sekä sähkökentän että magneettikentän komponentit. Maxwellin yhtälöiden mukaan sähkökentän käydessä nollassa saavuttaa magneettikenttä maksimiarvonsa.
Kukas tämän valon rakenteen on todistanut? Eihän näitä mystisiä "muuttuvia kenttiä" voi mitenkään havaita.
- onmitattavissa
zlpvd kirjoitti:
Kukas tämän valon rakenteen on todistanut? Eihän näitä mystisiä "muuttuvia kenttiä" voi mitenkään havaita.
Ne mystiset muuttuvat kentät ovat suoraan mitattavissa. Kun valon tiedetään olevan sähkömagneettista aaltoliikettä niin se mikä on mitattavissa 1 MHz taajuudella pätee edelleen terahetseilläkin.
Valoaallon sähkökenttä on kuitenkin mitattu suoraan esimerkiksi tässä vuonna 2004 julkaistussa artikkelissa.
https://www.attoworld.de/fileadmin/user_upload/tx_attoworld/publications/paper_Science_Y2004_M08_D27_V305_P1267.pdf
Sähkökenttä aiheuttaa sähkövaraukseen kohdistuvan voiman ja on siksi mitattavissa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1822188
Oletko ymmärtänyt
Oletko ymmärtänyt jotain kaivatustasi lähiaikoina tai oletko muuttanut mielipidettäsi kaivatustasi?1651899Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin
"Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I451874- 1261586
Ikäero suhteessa
Huomasin äsken Iltalehden tuoreen artikkelin, jossa kerrottiin, että vain 5% parisuhteista on yli 10v ikäero. Millaisia641439Liian paljon hylättyjä ääniä
Ottakaa avustaja mukaan jos ette osaa äänestää oikein. Moni varmaan sekosi kahden listan ja lipun takia. Oliko tarkoitus1771407Tiedän kyllä sen
Että käyt täällä. En kuvittelisi sellaista asiaa. Tiedän kyllä senkin, että olet ainakin ollut minusta kiinnostunut. Sen771201Ähtärin vaalitulos ja nyt neuvottelut alkavat
Keskusta voitti yhden paikan Ähtärissä kun oli hyvin ehdokkaita ( 32) ja kansanedustaja veturina keräämässä ääniä. P311054- 711033
Taas syytöntä illlllkkaa rangaistiin
Niin se vain paha saa palkkansa ja rääsyämiselle ja räkimiselle laskettiin hinta. Ottaisi nyt tuo onneton lusikan kauni66973