Kasvattaisitko lapsiasi Tallinnassa/ Virossa?

Pulassa

Hellou!
On pulma ja olisin kiitollinen mielipiteistä tähän tilanteeseemme.
Eli muutin vuosia sitten Viroon, nykyään on paikallinen puoliso ja meillä 2 pientä lasta.
Ongelma: Jäämmekö me tänne vai onko Suomessa sittenkin paljon parempi ja on typerää jäädä tänne lasten tulevaisuuden kannalta?
Tällähetkellä lapset eivät puhu yhtään suomea, vain viroa sekä venäjää. Olen yrittänyt heille opettaa , mutta kolme kieltä pienille lapsille ei oo helppo juttu, ei myöskään enään käydä Suomessa kovin usein. Ollaan siis ihan paikallisia, lapset käy vironkielistä tarhaa.
Kuitenkin tilanne vaivaa mua suunnattomasta. Haluaisin takaisin Suomeen, MUTTA ehkä jopa pelottaa kun kaikki sielä pitää aloittaa alusta. Jotenkin olen tottunut elämään täälä ja melkein jo unohtanut mienkälaista Suomessa oli. Täälä on kaikki ns hyvin, työpaikat kummallakin vanhemmalla sekä oma asunto. Palkat siis myös viron keskitasoa, eli siis siis mitään ihmeellsitä todellakaan, vaan tiukkaa tekee vaikka on " hyvät työpaikat". (eikä tästä paremmaksi muutu)
Musta tuntuu, että täälä on kuitenkin paljon huonommat mahdollisuudet menestyä lasten kannalta, enkä myös halua että heistä tulee täysin virolaisia, käykö siinä niin?
Mitä olette mieltä tästä tämän maan ekonomiasta, nyt täälä ollaan kehitytty kovasti 10 vuoden aikana mutta kohtahan se loppuu, eikö? Palkat eivät pysy hintakorotusten perässä mitenkään.
Bensa, ruoka, sähkö ja vaatteet jopa kalliimpaa kuin Suomessa, mutta palkat ainakin sen kolme kertaa pienemmät. ( Miten voi olla mahdollista?)
Täälä ei ole mitään omaa teollisuutta tai tuotantoa ja ymmärtääkseeni kaikki raha tulee EUsta, tietääkö joku tarkemmin näist'ä asioista? Miltäkön Viron tulevaisuus näyttää... Mielestäni kyllä kaikki ammattilaiset kaikilta aloilta lähtevät karkuun täältä..
Tähän vielä lisään, ettei puoliso halua Suomeen. Mutta olen aivan varma, että lapsilla olisi parempi tulevaisuus Suomessa! Vai olisko?
Eli siis Suomi VS Viro onko tässä edes mitään verrattavaa, olenko vain unohtanut kuinka hyvin asiat Suomessa on.. onko ihan mielipuolista jäädä tänne?

T. Onko pakko olla aikuinen jos ei halua.

11

373

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tallinnalainen

      Hei!

      Itse ainakin kasvattaisin lapseni huomattavasti mieluummin Virossa kuin Suomessa. Virossa esim. koulut on huippuluokkaa verrattuna Suomeen, esimerkiski Matematiikan opetus on miljoona kertaaa parempaa Virossa kuin Suomessa. Kannattaa huomioida myös se, että Viron tulevaisuus on paljon valoisampi kuin Suomen. Suomi joutuu leikkaamaan jatkuvasti koulutksesta sun muusta vastaavasta, kun taas Viro tekee parhaansa lasten koulutuksen edistämiseksi, esimerkiksi innovaatioilla, joita Suomessa ei tulisi kuuloonkaan (Eräs koulu väsäsi koululaistensa kanssa sateelliitin ja lähetti sen avaruuteen). Lisäksi Viro on jo nyt mennyt Suomen ohi turvallisuudessa erään seikan vuoksi jota ei voi sanoa ääneen. Olen myös huomannut ilmiön, että Suomessa asuvia virolaistaustaisia kiusataan aika paljon. Itse suosittelisin ehdottomasti Tallinnaan jäämistä, nimimerkillä siellä 20 vuotta asuneena lapsensa siellä kasvattanut!

    • Siitos.Sonni

      Minä tahdon Viroon siittää lisää lapsia.

    • hyväviro

      Suomessa koulumaailma menee koko ajan alaspäin joka asiassa. Oppilaat häiriintyneitä, opettajat stressaantuneita. Jos puhuu suomea vähän heikosti, niin kiusaamisesta saa kärsiä.
      Tuttavat jotka ovat Viroon muuttaneet pysyvästi sanovat, ettei Suomeen kannata palata missään nimessä takaisin. Työttömyyttä ja kurjuutta Suomessa tarjolla.

      • Mafia

        Viro on erittäin vaarallinen maa, kannattaa pysyä pois.


      • eesti.tutuksi

        Mun Suomeen muuttaneet eestiläiset tuttavat taas sanovat, että vaikka kaipaavat kotimaahansa, niin hintataso on siellä alkoholia ja tupakkaa lukuunottamatta jo vähintään Suomen tasolla, joten muutto sinne puolittaisi elintason.


      • torilla.aina.kilohinnat

        Etpä osaa lukea. Hinnat ovat huomattavasti halvempia kuin Suomessa. Ostan aina marjat sekä sienet Tallinnasta. Hinnat noin kolmasosa Suomen hinnoista, samoin monet muutkin esim. hapankaali, valkosipuli.


      • Lotila

      • loppui27vuotta.sitten
        eesti.tutuksi kirjoitti:

        Mun Suomeen muuttaneet eestiläiset tuttavat taas sanovat, että vaikka kaipaavat kotimaahansa, niin hintataso on siellä alkoholia ja tupakkaa lukuunottamatta jo vähintään Suomen tasolla, joten muutto sinne puolittaisi elintason.

        Viron hinnat ovat huomattavasti halvempia kuin Suomen. Eestin neuvostotasavallasta ei tiedä.


    • Viroylös

      Virossa itse kasvattaisin ja olen Viroon muuttoa harkinnutkin. Täällä Suomessa leikataan koulutuksesta jatkuvasti ja koulukirjat parhaillaan 20-vuotta vanhoja. Virossa taas tehdään kaikki että koulutus olisi hyvää.

    • Dkkw

      Virossa kasvattaisin, Opettajat Virossa paljon pätevämpiä kuin Suomessa. Virossa ei ole kouluissa samanlaisia sisäilmaongelmia kuin Suomessa. Suomessa myös virolaisia lapsia pidetään "virolaisia" eli heitä haukutaan.

    • AsunutSuomessa

      En ymmärrä viestistäsi, miksi ajattelet Suomen olevan parempi vaihtoehto lasten tulevaisuuden kannalta. Harrastusmahdollisuuksiako ajattelet? Onhan Virossa mahdollisuus harrastaa niitä samoja lajeja kuin Suomessa. Tai jos tarkoitit koulutusta, niin Virossa sekin, akadeemista puolta ajatellen, on parempi. Ainakin näin muistan omista kouluajoistani ja opetussuunnitelmia verraten. Koulukulttuuri on erilainen, mutta se on asia erikseen.
      Lapset voi oppia kielen todella nopeasti ja olla vaikka alle vuodessa ihan ns suomalaislapsia. Toisaalta sopeutuminen voi olla vaikeakin. Siihen vaikuttaa monet asiat, mm motivaatio sopeutua ja oppia kieli.
      Huomioi myös turvaverkko. Onko teillä Suomessa perhettä jonka kanssa pidät tiiviisti yhteyttä? Mutta entäs puolisuollasi Virossa? Mummoja, ystäviä...

      Mun on oikeastaan vähän vaikea ymmärtää tilannettasi. Jos kaikki on hyvin, teillä on hyvät työpaikat, oma koti, lapset käy vironkielisessä tarhassa... niin minkä ihmeen takia pitäisi yhtäkkiä muuttaa toiseen maahan?
      En suinkaan vastusta sitä että ihmiset saa muuttaa vapaasti ja elää siinä missä huvittaa. Mutta yleensä sellaiseen muuttoon tarvitaan joku vähän isompi/akuutimpi syy.
      Olen itse asunut virolaisena Suomessa. Ajattelen nyt, että jos olisin asunut siellä pidempään, hakenut töitä, hankkinut kodin, paikallisen kumppanin ja paikallisia lapsia. Niin miksi ihmeessä haluaisin siitä vaan muuttaa perheeni kanssa takaisin mun kotimaahan? Koska sitähän se silloin olisi, mun kotimaa. Ei mun kumppanin eikä lasten(erityisesti jos he eivät edes puhuisi viroa, mun tapauksessa). Ehdottaisin muuttoa jos se olisi todella tarpeellinen, mutta en omasta koti-ikävästä.

      Virolla menee taloudellisesti kyllä ihan hyvin. Tallinna on kallis paikka asua Virossa siinä missä pääkaupunkiseutu on Suomessakin. Mutta jos pärjäätte ja hommat hoituu, en lähtisi toimivaa tilannetta itsekseni korjaamaan... sillä muutto on sen verran iso asia lapsille ja varmaan myös puolisollesi. Tämähän on heidän koti. Siis niin ajattelisin, jos olisin sinun tilanteessasi Suomessa.

      Omaa äidinkieltä kyllä varmaan puhuisin lapsilleni. Sillä tavalla he säilyttäisivät sen osan mun kansalaisuudesta myös. Pikkuhiljaa ainakin.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      30
      1929
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      6
      1792
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      15
      1281
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      7
      1184
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      20
      1159
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      10
      1095
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1041
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1005
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1004
    10. 10
      980
    Aihe