Akunnavat talveksi irti?

825Wp

Eli lyhyesti kysymys: kannattaako kesämökin aurinkopaneelijärjestelmästä nykäistä akkujen navat irti talveksi, kun akut on täyteen ladattu vai jättää paikalleen?

Jos jättää paikalleen, on pelkona vuotovirtojen tyhjentämät akut ja niiden pilalle meno kun pääsee keväällä sareen katsomaan tilannetta.

Jos nyppäsee irti, niin täytyykö samalla paneelit erottaa laturista?

18

431

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 2000a

      Ainakin ne jotka lähtee invertteriin ym jos sellamen on,ottaisin pois. Jos
      Otat säätimen ja akun välit pois niin tietysti myös paneeleilta tulevat. Minkähän lainen säädin sulla on? Moni jättää lataukset päälle ja hyvin toimii. Riippuu varmaan olosuhteista. Joulu-tammikuu varmaan pahin kun ei paljon paista. Mikähän on akku määrä ja paneeli määrä ja säätimen äly? Jos joku pwm säädin joka lataa 14.4v lämpötila korjain niin voi helmi- maaliskuussa olla taas liikaa latausta kun akut täynnä ja joka päivä voi jännitteet olla 14.5v koko päivän,varsinkin agm akut joissa pieni oma hävikki.

    • wertyui

      En ottaisi irti jos vaan on varma että vähänkin pääsee paneelille paistamaan -paneeli melko pystyyn ettei lumi pääse peittämään, irti ollessa on vaarana että jännite pääsee talven aikana akun keston kannalta tippumaan jo liian pieneksi
      Tiedän sitten kyllä tapauksen että lumi oli peittänyt paneelin ja säätimen ottama virta sitten söi akun tyhjäksi joka sitten jäätyi eli on puntaroitava hommaa sen mukaan kuinka pitkän aikaa akut olisi irti ja mikä on riski että paneelit peittyy ja vähääkään virtaa ei saada.

    • litkut_pois

      Kuivavarattuna säilyy akku perhaiten.

    • Busteri

      Itse olen jättänyt akut ja paneelit kiinni ja hyvin ovat talvehtineet. katso vaan että paneelit ovat riittävässä kulmassa ettei lumi jää päälle makaamaan. Kyllä Joulu, tammikuussa sen verran paistaa että pitää ylläpitolatausta riittävästi. Kerro kuten 2000a kysyi, minkälainen setti sulla on ?

    • automiäs

      akku menee rikki, jos siitä repii navan irti, ei mulla muuta.

    • 825Wp

      paneeleita on neljä 140W:sta loivassa kulmassa (30 ast) huopakatolla. Ensimmäinen talvi näillä mennään joten lumen määrää voi vain arvailla eikä välttämättä pääse kertaakaan katsomaan jos ei tule samanlaista jäätalvea kuin viime vuonna. Laturi on Victronin MPPT, akkuja 3x185Ah AGM. Puitakin on edessä talvella auringon ollessa alhaalla koko ajan. Taitaa olla turvallisempaa nyppäistä täyteen ladatuista akuista kaikki navat irti paneeleista laturille tuleva johto auki.

      • Busteri

        Itse jättäisin kiinni. Sulla on hyvä akkupankki ja vielä AGM akut joka sietää 60-70% purkuasteen ja paneeleja riittämiin, vaikka ei tulisi virtaa yhtään (lumi makaa päällä) 2kk ja jos vuotoja ei ole, akuista ei häviä montaakaan ampeeria. Jos ei sulla ole erillistä näyttöä mistä toteat, että kulutus 0% niin nyppää kulutusjohdot irti.


      • 825Wp

        Järjestelmässä on shuntti, josta näkee kulutuksen olevan nolla kun invertteri on pois päältä ja MPPT laturista nyppäisty bluetooth-mokkula irti. Toisaalta laturin valmistaja ilmoittaa laturin oman kulutuksen olevan <0,1 mA, ja jo tuosta tulee 215 Ah kulutus kolmen pimeän kuukauden aikana.


      • mitätöntä
        825Wp kirjoitti:

        Järjestelmässä on shuntti, josta näkee kulutuksen olevan nolla kun invertteri on pois päältä ja MPPT laturista nyppäisty bluetooth-mokkula irti. Toisaalta laturin valmistaja ilmoittaa laturin oman kulutuksen olevan <0,1 mA, ja jo tuosta tulee 215 Ah kulutus kolmen pimeän kuukauden aikana.

        Ei tule 0,1 mA kulutuksesta kolmen kuukauden aikana kuin 0,215 Ah


      • 825Wp

        Joo laskin vahingossa A mukaan, en mA.
        Eli kolmessa kuukaudessa laturin kulutus on täysin mitätön (0,2 A). Shuntin kulutus 4 mA eli 3 kk = 8,6A.

        Sen verran hyvin on järjestelmä pitänyt kesän ja vielä lokakuun akut täytenä, että taidan kokeilla jättää navat kiinni. Tulee kallis ja hankala (akkujen raahaus pois ja uudet saareen ei ole hupia) testi jos ei toimi...


      • virkistyslataus
        825Wp kirjoitti:

        Joo laskin vahingossa A mukaan, en mA.
        Eli kolmessa kuukaudessa laturin kulutus on täysin mitätön (0,2 A). Shuntin kulutus 4 mA eli 3 kk = 8,6A.

        Sen verran hyvin on järjestelmä pitänyt kesän ja vielä lokakuun akut täytenä, että taidan kokeilla jättää navat kiinni. Tulee kallis ja hankala (akkujen raahaus pois ja uudet saareen ei ole hupia) testi jos ei toimi...

        Ei varmaan haittaisi jos on mahdollista käydä mökillä keskitalvella, mukanaan akkulaturi ja salkkuaggregaatti...


      • Busteri

        Vaikka noin olisi, ettei 3kk aikaan tulisi yhtään, mikä olisi kyllä todella ihme, niin edelleen akuista ei menisi kuin muutama %. Mulla on ollut paneelit kiinni kaikki talvet (Tammisaaressa) 18v ja aina on ollut akut 100% latingissa kevällä kun ensi kerran menen.


    • 2000a

      Veikkaisin omakulutuksen olevan 15mA. Kuukaudessa 10Ah. Nuo victronit lataa aika hyvin hämyssä ja ehkä pienen lumikuorman altakin. Eiköhän uskaltais jättää lataukset päälle,olettaisin että pudottaa jännitteen 13.8v kun lataus alle 1A. Tietysti itse päätät. Akku kuitenkin haluaa että on vähän elämää,levyt ei kovetu niin helposti.

      • Busteri

        Juuri näin kuin 2000a toteaa.


    • Akunnapa

      Omakohtainen ja samalla kallis kokemus: jätin akut kiinni invertteriin talveksi ja vaikka oli off asennossa ja kaikki kulutuslaitteet irti kytkettyinä niin jäätyivät kuitenkin. Paneelit lumen peitossa monta kuuta, siinä syy, uskoisin.

      Eli jos valo ei pääse paneeleihin niin melko varmasti on akkujen uusiminen edessä keväällä, jos ovat olleet kiinni muuntajassa.

      Paras ja kallein oppi ihmiselle tulee aina kantapään kautta, sano.

      • järki_käteen

        Jos inverteri on jotain 3500 W, niin huippuvirta akusta on 300 A, tällainen kytkin olisi jo kaksin käsin väännettävää mallia. Lapsikin käsittää että invertterin pieni "kytkin nipsutin" on vain valmiustilan herätevirtakytkin.


    • Yksinkertainenparasta

      Mulla on säätimessä Off nappula, katkaisee kaiken kulutuksen
      Painan sitä kun lähden mökiltä. Myös syksyllä. Akut jätän paneelien ja säätimen taakse päälle koko talveksi
      Keväällä akut aina pullollaan sähköä täynnä
      Näin toiminut 10 talvea ok

    • skdlflg

      """"Omakohtainen ja samalla kallis kokemus: jätin akut kiinni invertteriin talveksi ja vaikka oli off asennossa ja kaikki kulutuslaitteet irti kytkettyinä niin jäätyivät kuitenkin."""""

      Vaikka invertterin oma kytkin olisi OFF, se kuluttaa sähköä jos se on akkuun kytketty, jotku kuluttaa ihan reippaastikkin. Itsellä on erillinen katkaisija invertterin piuhassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1731
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1337
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe