Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

2018 - eliönesto ennen vanhaan?

Macee

GGR-keskustelusta tuli mieleen että miten ennen pidettiin veneen/laivan pohja puhtaana meren elävistä vai pidettiinkö? Miten Kolumbuksen laivat hoitivat asian? Miten suomalaiset purjelaivat 100 vuotta sitten, niiden vauhti oli tosi kova? Auttaako terva? Muistan kuparilevyjä käytetyn? Vai onko moderni lasikuitu nimenomaan ongelmallinen, puuvene parempi tältä kannalta?

11

512

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • blyvita

      Kysyin nelimastoparkkien pohjamaaleista vanhalta "kaphoornarilta", joka oli seilannut Australian ja Euroopan väliä. Hänen mukaansa purjelaivojen pohjat maalattiin "blyvitalla" eli lyijyvalkoisella. Siksi pohja oli useimmiten valkoinen ja kyljet mustat.
      Myöhemmin kuparia sisältävät maalit tulivat muotiin, mutta tina (TBT) syrjäytti ne halvempina ja tehokkaampina. Kun TBT kiellettiin myös laivoissa, tilalle tuli kupari.
      Puurunkoisten kalastusalusten pohjat pellitettiin usein kuparilla, joka sopi talvikäyttöön paremmin kuin kuparimaalit.
      Oman purjehdusurani alussa veneen pohjaan vedettiin vihreää Turso-nimistä pohjamaalia. Olikohan siinä eliöstöä estävänä aineena arsenikkiä?

      • JooEiRobotti

        Miksi käytät substantiivissa yksikköä, mutta adjektiiveissa monikkoa?

        Olisit voinut ensin selvittää, mitä Turso sisältää!


      • OotRunkkari
        JooEiRobotti kirjoitti:

        Miksi käytät substantiivissa yksikköä, mutta adjektiiveissa monikkoa?

        Olisit voinut ensin selvittää, mitä Turso sisältää!

        Miksi analysoida kielioppia, kun keskustelu palsta on veneily.


      • huomaa
        OotRunkkari kirjoitti:

        Miksi analysoida kielioppia, kun keskustelu palsta on veneily.

        Keskustelupalsta, yhdyssana.


      • Olehyvä
        huomaa kirjoitti:

        Keskustelupalsta, yhdyssana.

        Pilkunnussija, yhdyssana.


    • seppomartti

      Minun purjehdusuran alussa -63 oli kaupasta ostettavissa kuparipulveria. Sekoitettavaa maalia en varmuudella muista. Ehkä punainen lyijymönjä tai Ferrex ( jos F oli jo silloin ?). Kuparimäärä oli liian vähäinen ja tulos krskinkertainen mutta ennen vesillelaskua oli komea. Näkki nirkkaassa Suomenlahdessa kasvoi pare.mmin.

    • ennen.ja.vanhaan

      Puulaivojen aikaan pahin uhka oli laivamato, teredo navalis. Sitä vastaan pohjat pellitettiin kuparilla, joka taisi samalla toimia eliönestona. Luullakseni blyvit otettiin käyttöön teräslaivoissa.

      Lähihistoriassa 60-luvulla oli pohjamaalina Ferrex ja eliönestona yllämainittu Turso. Melkoisen huolettomasti tuli Tursoa silloin käsiteltyä, nykyään tuskin tuuletettu täysmaski riittäisi avatun purkin lähistöllä oleskeluun.

    • Ne toisinaan ajettiin kylki rantaan sopivalla rannalla. Sitten kiskottiin mastojen huipuista tulevilla naruilla laivaa vinoon ja laskuvedellä käytiin sitten korjaamassa, putsaamassa ja maalaamassa pohjaa. Seinälläni itse asiassa roikkuu maalaus, jossa tätä tehdään Rauman satamassa. Saman tempun voi tehdäpurjeveneelläkin, jos on vaurio kyljessä vähän vesirajan alla. Ajetaan kylkilaituriin, vedetään rannasta maston huipusta tulevasta narusta, jolloin vene kallistuu. Kuivataan alue ja laitetaan vaikka epoksifilleriä tms. jotain nopeasti kuivuvaa tavaraa.

      • blyvita

        Tuo Bossun kuvaama menettely eli maston topista köysien avulla kallistaminen oli nimeltään köölhaalaus. Sama periaate siinä on kuin meille monelle tutuksi tullut menetelmä matalikolta irrottautumisessa eli köydellä jatkettu spinnufalli kiinnitetään vaikkapa rantamännyn tyveen tai ankkuriin ja vinssataan paatti kumoon vinssaamalla. Kun varttitonnareiden MM-kisat pidettiin Hgissä (80-luvulla), monet osallistujat kallistivat veneensä satamassa (NJK:n Valkosaaressa) pohjan puhdistusta varten aivan samalla metodilla. Vene kallistettiin lähes 90°, jotta kölikin voitiin putsata.


      • SyAurora

        Muistelen nähneeni eräässä matkailuohjelmassa, joka oli tehty Karibialla, että heillä oli siihen tarkoitukseen rakennettu satamakin English Habourissa.


      • ennen.ja.vanhaan

        Cookin matkakertomuksissa kerrotaan, miten jossain Australian rannalla laiva vedettiin rannalle ja pohjalankut puhdistettiin laivamadoista. En muista enää, millä niitä ajettiin koloistaan, oliko lääkkeenä kuuma terva reikiin kaadettuna? Osa laudoista liian syötyinä vaihdettiinkin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      2067
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1773
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1644
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1460
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      64
      1394
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      19
      1331
    7. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1318
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1292
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      11
      1245
    Aihe