Purjevalintaa

Rullaattori

Purjehdin lähes aina yksin ja joskus tuntuu siltä, että niitä käsiä ei ole ihan tarpeeksi kun pitäisi ottaa se kolmas naru siihen kolmanteen käteen.

Kertoisitteko näkemyksiänne ja kokemuksianne liittyen keulapurjeen/fokan korvaamisella rullagenoalla.

Fokka on purje jonka käyttö on helppoa, tuulipinta-ala hieman vaatimaton ja jonka nosto ja lasku vaatii käsiä. Luovimisessa, kryssimisessä todella helppokäyttöinen työkalu.


Rullagenoa on iso ja helppokäyttöinen jossa paljon pinta-alaa. Hankala kun pitää vaihtaa puolta eli ei mikään puolelta toiselle tiheään vaihdettava luovipurje. Ainakin minun paatin varsinainen pääkone.


Onko kuinka mielekästä käyttää keulapurjetta yhdessä rullafokan kanssa normaalissa ajotilanteessa jolloin tuuli on optimi isopurjeen rullagenoan käyttöön ?
Kuinka paljon keulapurje lisää tuossa tilanteessa vauhtia?


Veneessäni ei ole lukkoja fokan auki-/kiinni-köysissä. Meinasin siihen sellaiset laittaa ennen ensi kesää. Ajatuksena on siis lukita se osin auki korvaamaan keulapurje. Lukoilla voisi ainakin uskotella, että niiden kanssa voi rullafokasta tehdä myös myrskyfokan.


Menikö ajatuksissani jotain täysin pieleen.

26

1770

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Dyslektikkoko

      Luin viestisi kolmeen kertaan. En edelleenkään ymmärrä kysymystäsi. Vaikka olisin ainoa, voisitko mielikseni tarkentaa, mitä oikein tarkoitat.

    • S38

      Minäkään en ymmärtänyt kysymystä täysin, mutta paljon yksin purjehtivalle suosittelisin itseskuuttaavaa rullafokkaa.

      • gast

        eikö joku voisi tulla mukaan purjehtimaan


    • kiss__

      Usein rullagenuakin pitää olla jonkun verran reivattuna. Jos se täytenä ja isopurje eivät riitä vauhdin saamiseen, ei erillisestä fokasta siihen apuja tule.

      Et tarvitse ison ja rullagenuan kanssa toista keulapurjetta.

    • ariel371

      Genoa rullalle ja veto ei lopu kuten se toisinaan loppuisi genoaveneessä johon laitetaan fokka. Kolmanneksi kädeksi otat autopilotin joka osaa hoitaa vendat. Itsellesi jää vain genoan skuutin vapautus ja sen uusi skuuttaus uudelle halssille. Toimin vallan noin ja se on ollut mainio ratkaisu yksinpurjehduksessa. Iso ja genoa mulla yhteensä 82,5 neliötä.

    • Isoantilla

      Mitä ihmettä ovat fokan auki-/kiinni-köydet?

    • seppomartti

      Miksi reissuveneissä näkee 2 tai 3 rullapurjetta keulassa?. Rullapurjeilla on helpompi säätää purjealaa. Avotuulessa yksi genoa on hyvä kunhan säätää skuuttipisteen. Luoviessa tilanne on hankalampi. Iso genoa ei riitä koska 40-50 m2 genoa rullattuna esim 50% ei toimi luoviessa. Toivoton säkki muodoltaan, eikä myöskään myrskyfokka, mikä yo tapauksedda olisi luokkaa 5 m2.Erillinen fokka on rullattua genoaa ylivoimaisesti tehokkaampi tuulen ylittäessä reivausrajan. Koko keulakolmion täyttävä korkea fokka on genoaveneessäkin tehokas. Sillä on useampia nimiä. Miten sekä fokka, että genoa keulalle?. Molempiin foilit ja rullat on isoissa veneissä yleinen mutta Suomen saaristossa hankala luoviessa. Staagit usein on asennettu niin lähelle toisiaan, että olisi joka vendassa rullattava genoa sisään. Kevyessä tuulessa keulagasti voi toki auttaa. Yksi mahdollisuus on käyttää fokalle ja myrskyfokalle irroitettavaa staagia ilman rullaa. Keveällä tuulrlla käytetään rullagenoaa kuten ennen, eikä fokka häiritse vastakäännöksiä. Tuulen ylittäessä reivausrajan ensksi isoon 1. reivi, sitten genoaan 2-3 kierrosta, Seuraavaksi fokalle staagi ja hakasfokka ylös sekä genoa kokonaan pois rullalle. Staagin materiaali, kiristys ja säilöntä on ongelma. Muitakin vaihtoehtoja on kuten genaakkeripuomi rulla code tai muut lentävät isot keulapurjeet. Vauhtia kyselet. Varmaankin yli solmun joka suuntaan vaikkei veneestä ole mainintaa

    • Uusi_Maxisti

      Kyllä aina joutuu valitsemaan, oli sitten rulla keulassa tai ei. Keulapurje kun kiinnittyy keulastaagiin ja niitä on vain yksi!

    • Rullaattori

      Kiitos vastauksista ja anteeksi sekavasta kysymyksestä. Siis olen rullagenoan käyttäjä ja omassa käytössäni se on hyvä paitsi luoviessa.

      Haaveeni siis on, että voin hoitaa homman sitloodasta käsin johon kaikki köydet on viety paitsi....keulapurjeen nosto ja lasku. No ok... myös spinnu tarvitsee äijän täkille mutta sen nosto-/laskutarve on vähäisempää.


      Peruskysymys siis on voiko rullafokalla osin rullattuna korvata keulapurjeen käytön. Seppomartti antoikin tuossa jo hyvää vastausta.


      Vielä sellainen tarkennus noiden kiristimien hankintaan, että olemassa oleva rullafokkani on on/off mallia. Joko kokonaan auki tai kiinni. Ajatuksena siis laittaa kiristimet noihin köysiin ja niiden avulla lukita purje johonkin X% auki asentoon.

    • seppomartti

      "On / off" rullapurjeestasi puuttuu reiviköyden lukitus. Kuuluu asiaan. Älä laita reiviköyden plokia vinssien taakse koska veto tuplaantuu eikä pienet plokit kestä. Siis vinssin etupuolelle ja tämän eteen " vinssinvapauttaja" eli alussa mainittu " lukko" niin lähelle, että käsi ulottaa.
      Rullasysteemit pitäisi pstyä vetämään mieluummin kädellä muttei aina ole mahdollista.

    • seppomartti

      Aloitusessa oli kysymys, voiko " rullafokkaa käyttää yhdessä keulapurjeen kanssa normaalissa ajotilanteessa". Ei voi fokka toimia genoan kanssa koskaan. Paitsi harvinainen twin sails myötätuuleen samassa foilissa. Kutterifokka ja lentävä keulapurje n1m pitkässä buukspröötissä toimii ehkä 50-160 ast AWA keulapurjeesta riippuen. Aallokossa purjeiden lukumäärän lisääminen harvoin hyödyttää.

      • Satunnainen_pallonkiero

        "Ei voi fokka toimia genoan kanssa koskaan"

        http://www.kauaspois.fi/

        Lainaus:
        "Matkan loppupuolisko, reilut kaksi viikkoa, ajoimme virsikirjalla. Silloin, kun tuuli oli sen verran sivulta, että kutterifokka pysyi vedossa, avasimme sen avuksi. Aika erikoinen viritelmä, mutta hyvin toimi. Genuahan pysyy puomitettuna hyvinkin kauan vedossa ns. väärällä puolella."

        Oikein hieno kuvakin on kuinka on fokka ja genoa auki:

        http://www.kauaspois.fi/blob?sha1=7ac525147b3c0108cb268d5619bb8bad2573c6b5

        Eli tuon plokin mukaan vastaus on että TOIMII.

        En ole itse kokeillut.


      • seppomartti
        Satunnainen_pallonkiero kirjoitti:

        "Ei voi fokka toimia genoan kanssa koskaan"

        http://www.kauaspois.fi/

        Lainaus:
        "Matkan loppupuolisko, reilut kaksi viikkoa, ajoimme virsikirjalla. Silloin, kun tuuli oli sen verran sivulta, että kutterifokka pysyi vedossa, avasimme sen avuksi. Aika erikoinen viritelmä, mutta hyvin toimi. Genuahan pysyy puomitettuna hyvinkin kauan vedossa ns. väärällä puolella."

        Oikein hieno kuvakin on kuinka on fokka ja genoa auki:

        http://www.kauaspois.fi/blob?sha1=7ac525147b3c0108cb268d5619bb8bad2573c6b5

        Eli tuon plokin mukaan vastaus on että TOIMII.

        En ole itse kokeillut.

        Terminologia on epätäsmällistä. Oletin aloittajan rullafokan olevan keulastaagin foilissa eikä hän mainitse välistaaheiata mitään. Kutterifokka voi olla omassa staagissaan niin kaukana keulastaagista, että se toki toinii monessa muussakin kuin kuvan kombinaatiossa " keulapurjeen" ( genoa, code 0, spinnut) kassa. Olen kokeillut varmaan satoja kertoja.


    • Purjeet

      Ei keulapurjeen vaihto foiliin poikkea juurikaan hakasilla staagissa kiinni olevan purjeen vaihdosta. Minulla rullalla yleensä on ykkösgenoa, mutta jos luvassa on kovaa tuulta, tai lyhyttä kryssiä, vaihdan fokan. Kahdella rullalla sisätilaa säästyisi purjeen säilytyksessä, mutta halssinvaihto etummaisella purjeella olisi entistä hankalampaa.

      • seppomartti

        Pookkeaa suurestikin. Ilman kuorintavaihtoa vaihto foiliin on vaikea tai mahdoton paitsi laiturissa keveässä tuulessa. Aloittajahan sanoi purjehtivansa yksin. Hakasilla kuorintavaihtoa taas ei voi tehdä mutta purje ennen ja ja jälkeen noston/ laskun on veneessä kiinni ja hallinnassa. Eikä ole foiliin syöttämisen vaikeutta.


    • skuuttaaja

      En oikein ymmärrä väitettä että genoa olisi huono kryssillä. Olennaista on saada sola toimimaan ja siihen genoa on parempi kuin fokka.

      • seppomartti

        Ei genoalle suunniteltu vene ole genoalla huono keveän tuulen kryssissä. Baltic 33 oli jopa aikanaan nopea 45 m2 genoalla. Kirjoitin, että rullattu genoa on huono kryssissä. Mitä enemmän rullaa sen huonompi. Avotuulessa ei juurikaan haittaa.
        Toinen näkökulma genoan heikkouteen on aeromystiikkaa. Sama neliömäärä fokalla on tehokkaampi, koska purje on kapeampi ja korkeampi. Eteenpäin vieviä tuulikpmponentteja on enemmän ja kallistavia vähemmän. Genoassa on päin vastoin, koska sen takaosan paine- erot kankaan eri puolilla ovat olemattomat ja aiheuttavat vain kallistusta eikä vauhtia. Siis vaikka sola toimisi.
        Kolmas näkökohta on geometrinen. Fokan saa skuutattua pienempään kulmaan kryssillä, esim. 8* mutta genoassa vantit ja saalingit rajoittavat esim. 15*. Jos siitä kulmaa barberilla pienentää tiukemmaksi niin sulkee takaliikkiä ja menettää vauhdissa sen mitä nousukulmassa voittaa.


    • sanoilla.sekoilua

      näyttää olevan mutta se onko tahallista trollausta vai osaamattomuutta?

      "Peruskysymys siis on voiko rullafokalla osin rullattuna korvata keulapurjeen käytön"

      Rullafokka on, kuten kaikki muutkin fokat, keulapurje. Kysyt siis että voiko rullafokalla korvata itsensä, eikä tällaisessa kysymyksessä ole mitään järkeä. Tarkoituksesi oli toivottavasti kysyä jotain järkevää eikä trollata, mutta jos alan sanasto on täysin hukassa kannattaisi varmaan edes yrittää ensin perehtyä siihen ennen kysymyksien muotoilua.

    • Yksin purjehdittaessa ei vauhdin maksimointi ole aina se tärkein juttu. Kun joutuu kryssimään kapeaa reittiä eli vendaamaan yhtenään, kannattaa genua rullata reilusti sisään. Vene vielä kulkee ja nousee ja vendat sujuu vihellellen. Pelkällä isolla olisi jo liian hidasta.

    • Rullaattori

      Olen siis noviisi joka on palannut lapsuuden/nuoruuden purjehdusharrastuksen pariin vuosikymmenien moottoriveneilyn jälkeen. Termit ovat osin unholassa ja osin hukassa.
      Nuo käyttämäni termit ja purjeiden nimitykset olen yrittänyt varmentaa koska ne eivät ole minulle itsestäänselvyyksiä. Keulapurje on esim Wikin mukaan se maston etupuolella, mastossa kiinni oleva purje. Rullagenoa on puheessani keulaan kiinnitetyn haruksen ympäri pyörittäen pakattava purje jota myös ilmeisesti virheellisesti kutsun välillä keulapurjeeksi.

      Kiitos taas vastaajille kun olette palauttanut mieleeni näitä ihan perusasioita.

      Siirryin sanoista tekoihin ja tilasin kaksi kpl rosterisiä lukkoja (calm cleat). Rullafokan avaus/sulkuköydet ovat operoitavissa sitloorasta ja nyt niihin tulee nämä lukot joiden avulla voin ainakin testailla rullafokan käyttöä osin avattuna. Tuo on selvä asia, että sen minkä voitan täkkijumpan vähenemisessä, niin sen sitten häviän purjeiden kokonaisairodynamiikassa.


      Koko tämän kyselyn avauksen perusidea oli siis se, että en mielelläni lähde täkkijumppaan kovassa kelissä vaan pyrin hoitamaan hommat sitloorasta. Aurinkoisella hyvällä kelillä autopilotin ohjatessa venettä tuo täkkijumppa on ihan mukavaa tekemistä mutta kelejä ei aina voi valita.

      • seppomartti

        Onneksi et ostanut muovisia, ne palaisi pitämättömäksi kerralla. Cam cleat on kyllä paöjon epävarmempi kuin vinssinvspauttaja esim xas tai vastaava. Toivotaan, ettei purjeesi pamahda auki pahassa paikassa..
        Miksi ostit 2 kpl?. Reiviköysiä on rullassa 1 kpl, ellet käytä tuiki harvinaista päättymätöntä rullaköyttä. Siihenkin riittäisi 1 mutta 2 cam cleatia olisi parempi


      • Jurristikko

        "Keulapurje on esim Wikin mukaan se maston etupuolella, mastossa kiinni oleva purje. Rullagenoa on puheessani keulaan kiinnitetyn haruksen ympäri pyörittäen pakattava purje jota myös ilmeisesti virheellisesti kutsun välillä keulapurjeeksi."
        Onhan veneesi sluuppi = yksi masto ja yksi maston etupuolella oleva (keula)purje?
        Vai onko se kutteri = maston etupuolella kaksi harusta joista molempiin voidaan kiinnittää purje.
        Huom. noin maston puolivälistä tai alempaa lähtevä harus on vain maston tukemiseksi, nimeltään babystaagi, eikä siihen normaalisti ole tarkoitus nostaa purjetta.
        Etupurje = maston etupuolella oleva purje, fokka tai genua. Pois lukien myötätuulipurjeet (spinaakkeri, genaakkeri)
        Genua voi olla rullagenua tai ilman rullaa, samoin fokka voi olla rullafokka tai ilman rullaa.
        Et siis kutsu virheellisesti genuaa keulapurjeeksi, koska sekä fokka että genua ovat keulapurjeita.

        Mutta, mitä ihmettä kysyitkään?

        Tietysti helpottaisi vähän jos tietäisi millainen vene on kyseessä => tietäisi tai arvaisi millainen takila veneessä on.

        Calm cleat on ilmesesti clam cleat = köysilukko, vaikka seppomartti arveli sen olevan camcleat eli rapulukko?

        Jos tämä rautalangasta vääntö ei selvennä asiaa etkä pysty muotoilemaan kysymystäsi ymmärrettäväksi, et ole enää kovin uskottava.


      • ei.noin

        "Keulapurje on esim Wikin mukaan se maston etupuolella, mastossa kiinni oleva purje. "
        Laitapa linkki kyseiseen wiki artikkeliin, nin voidaan korjata sen ilkivaltaisesti vääristelty sisältö.

        Todellisuudessa maston etupuolella ei ole mastossa kiinni olevia purjeita.
        Toki genua vastakäännöksessä hetkellisesti mastoon koskee, muttei siitä kannata päätellä että se olisi yleensä kiinni mastossa. Ja onhan jokainen purje välillisesti köydellä (nostin eli falli) kiinni mastossa, mutta ei ole ollenkaan sama asia onko välissä köysi vai ei, ja onko purje kiinni ko köydessä vain yhdestä kulmastaan eikä koko matkalta (lähes maston korkeudelta).


    • seppomartti

      Kiitos tarkennuksesta clam cleat ( köysilukko on huono yleisnimi eikä simpukkalukko ole käytössä) on minusta huonompi kuin cam cleat. Snörpissä näitä näkee ja vanhemmiten luistaa.

      • Mitänäänyo

        Onko rapulukko ja clam cleat sama asia? Kuvahaku näyttää työntävän myös sellaisia hahloja, joissa ei ole luikkuvia osia.


      • seppomartti
        Mitänäänyo kirjoitti:

        Onko rapulukko ja clam cleat sama asia? Kuvahaku näyttää työntävän myös sellaisia hahloja, joissa ei ole luikkuvia osia.

        Hieman horjuvasta nimittelystä huolimatta pikemminkin päin vastoin. Rapulukko on hyvä termi cam cleatille. Mist toiselle saataisiin nimi?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2082
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1624
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1321
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe