Suomen ja Portugalin välinen verosopimus

Monissa lehti kirjoituksissa haastatellaan ihmisiä Suomen ja Portugalin väliseen verosopimukseen liittyen.

Uusi maiden välinen verosopimus on hyväksytty, mutta sitä ei ole Portugalin puolelta saatettu voimaan ja Suomi on sopimuksen irtisanonut.

Asiassa on kaksi vaihtoehtoa ja aikaa toiselle vaihtoehdolle on enää
marraskuun loppuun saakka.

Jos verosopimusta ei ole, eli Portugali ei sitä saata voimaan. Alkaa verosopimukseton tila, jolloin Suomi alkaa verottamaan kaikkia Portugalissa
asuvia henkilöitä niiden eläkkeiden osalta, jotka maksetaan Suomesta.
Ne jotka tällä hetkellä maksavat eläkkeistään Portugaliin 0% veroa alkavat
maksamaan 01.01.2019 alkaen verot Suomeen.
Ne jotka TÄLLÄKIN HETKELLÄ maksavat verot Portugaliin, niille hyvitetään portugaliin maksettu osuus.

Jos uusi verosopimus tulee voimaan, alkaa Suomi verottamaan kaikkia Portugalissa tällä hetkellä 0% verolla olevia 01.01.2019 alkaen.
Siirtymäaika 3v on vain niillä, jotka maksavat TÄLLÄKIN HETKELLÄ veronsa Portugaliin ja ovat siis muuttaneet maahan ennen RNH mahdollisuuden voimaantuloa.

Tämä kaikki on ihan selvästi luettavissa Valtionvarainministeriön sivuilta, eikä
asiassa ole mitään epäselvyyksiä.

Ne joita uusi tilanne koskettaa ovat saaneet asiasta tiedotteen verohallinnolta.

Jos joku siis edelleen luulee että on pienikin mahdollisuus 3 vuoden siirtymä-aikaan
0% veroetuun liittyen, niin se ei pidä paikkaansa.
Ilmoita


16 Vastausta

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.


Niin, joku tarkoitus sillä aina on jos henkilö haastattelussa painottaa että "jää nähtäväksi" tuleeko verotuksen osalla kolmen vuoden siirtymä-aika, vaikka se on tiedetty jo sopimuksen julkaisemisesta lähtien että ei tule. Nyt kun verotus muuttuu, niin pelkän veroedun vuoksi maahan kirjansa siirtäneet miettivät tosissaan, että onko siellä niitä muita hyviä puolia niin paljon, että edelleen sinne kannattaa itsensä puoleksi vuodeksi vuosittain järjestää, vai pysyykö Suomessa ja käy lomalla jossain välillä. Ihmisiä on muuttanut eläkkeelle jäätyään lämpimään iät ajat ja niin tulee edelleenkin tapahtumaan ja se on myös erittäin suotavaa jos ja kun terveyttä ja innostusta riittää. Algarven Suomi-seura on perustettu käsittääkseni jo lähes 30 vuotta sitten, joten sinne on jo silloin muutettu talvia viettämään
aika suurella joukolla. Ehkä nyt tarkoitus on saada uutta porukkaa liikkeelle, sen varalta että veroedun vuoksi muuttaneista osa jättää ensi talvena lähtemättä. Markkinointiahan se on.

On ihan hyvä että lehdissä kerrotaan eri maista ja vaihtoehdoista sille missä voi asua, mutta pitäisi aina muistaa että jos kertoo heti kaikki hyvät ja huonot puolet, niin ei sitten kenenkään tarvitse pettyä ja puhua huonoa saamastaan palvelusta jälkeenpäin. Jos joku haluaa muuttaa lämpimään ilmastoon talveksi, niin silloin kohde ei ole Portugali. Olisi ihan reilua kertoa ihan selkeästi muun muassa tärkeimmät säätiedot, eli kerrotaan nekin nyt tässä.
Talvisin päivän ylin lämpötila etelässä nousee 10-15 plusasteeseen ja pohjoisessa kylmimpinä kuukausina (joulu-tammikuu) muutamaan lämpöasteeseen. Yön alin lämpötila talvella saattaa etelässä (Algarven alue) laskea lähelle nollaa ja pohjoisessa reilusti sen alle. Talvet ovat yleensä runsas-sateisia.

Portugalin neljä vuodenaikaa ovat: kevät 21.03-20.06 kesä 21.06-20.09, syksy 21.09-20.12, talvi 21.12-20.03, eli tällä hetkellä eletään syksyä, joka on kääntymässä talveksi ja päivälämpötilat keskimäärin jäävät 15-17 asteen välille korkeimmillaan. Jos viime viikon haastattelun aikaan vielä oli päivällä 22 astetta niin se on ollut melkoinen tuuri ja juuri se päivän lämpimin hetki jossain parvekkeella auringon puolella.

Jos Portugaliin haluaa muuttaa talven yli asumaan, niin kannattaa varmistaa että vuokraa asunnon aivan lähivuosina rakennetusta talosta. Sellaisesta, missä varmasti on vähääkään toimivat eristykset,
eikä ole kosteus vaurioiden aiheuttamia sisäilma ongelmia. Nämä ovat kysyttyjä ja kalliita, mutta muuhun ei kannata tyytyä. Toinen hyvä vaihtoehto on hotelli ja niistäkin ne, mitkä oikeasti majoittavat turistejakin läpi vuoden, eivät ne joissa ei ole henkilökuntaa, mutta josta jonkun yksittäisen huoneiston omistaja on päättänyt antaa huoneistonsa vuokralle, poikkeuksellisesti myös talvikuukausien yli.

Suosittelen lämpimästi tutustumaan eri maihin, myös niiden keski lämpö tiloihin, vaikka matkatoimistojen sivujen kautta ja tutustumaan eri kohteisiin internetin kautta. On monia kohteita missä talvikautena lämpötilat ovat kohtuulliset 20-25 asteen tuntumassa päivällä ja 15-20 yöllä. Useissa paikoissa on pitkään siellä käyneitä Suomalaisia ja pieniä yhteisöjä. keskustelupalstoja on, samoin yhteisöjä facebookissa. Trip advisorin kautta on myös hyvä lukea kävijöiden kommentteja ja suosituksia eri paikoista, ennen kuin tekee oman päätöksen kohteen osalta.

Talviaikaan Portugali sopii hyvin vaellukseen ja etenkin vielä loka-marras ja maalis-huhtikuussa Golfaamiseen. Sauvakävely ja ulkoilu muutoinkin on mukava harrastus kun ei ole helle haittana.
Edullinen viini, mahdollistaa viininmaistelu harrastuksen, siitä pitäville ja läpi talven on tarjolla mukavaa puuhaa muiden alueella olevien Suomalaisten kanssa.
Ilmoita
On syytä huomata, että henkilö, johon yllä on viitattu on yksi Algarven Suomi seuran johtohenkilöistä . Muutamat muutkin keskeiset johtohenkilöt siellä ovat entistä 0-verolla olleita. Todettakoon vielä, että P.P. järjesteli rahankeruuta asianajajan palkkaamiseen nollaveron estämiseksi Suomi seuran puitteissa. Tämä ei missään muodossa ole hyväksyttävää! Kun vielä sama henkilö antaa harhaanjohtavaa tietoa asiasta lehtien palstoilla luulisi, että olisi aika potkia ainakin tämä henkilö seuran johdosta! Jonkun olisi myös selvitettävä seuran ja vieressä sijaitsevan Suomi puodin taloudelliset kytkökset. Epäilen vain, että kaikki ei voi olla sattumaa!
Ilmoita
No siinä on mennyt seuran raha kyllä aivan hukkaan. Eiköhän sellaisen sopimuksen valmisteluvaiheen kuulemisiin riitä ihan vapaamuotoinen kirjoitus perusteluineen, jotka kaikki käydään läpi, kirjataan ylös ja otetaan huomioon.
Ilmoita
Nyt siis ne jotka maksavat verot eläkkeistä Portugaliin, joutuvat ensi vuodesta alkaen hakemaan kaksinkertaisen verotuksen poistoa Portugalista. 3 vuoden siirtymäaikaa ei tule niille, jotka ovat tähän asti maksaneet verot Portugaliin, koska uusi verosopimus ei tule voimaan 2019 alusta.
Viimeinen ilmoituspäivä olisi ollut 30.11.2018. Virastoajan päätyttyä, ei muutosta näytä tulleen.

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/suomesta_ulkomaille/elaketta_suomesta_ulkomaille/eläkettä-suomesta-portugaliin-2019-alkaen/

Espanjaan veronsa maksaneilla on 3 vuoden siirtymäaika, edellyttäen että Suomesta saatu eläke on ollut veronalaista Espanjassa. Lainaus veroviraston ohjeesta:
"Kolmen vuoden siirtymäsäännöksen soveltaminen siis edellyttää, että Suomesta saamasi eläke on veronalaista Espanjassa. Siirtymäsäännös voi siis soveltua Suomesta saamaasi eläkkeeseen, vaikka et tosiasiassa maksaisi eläkkeestä veroa Espanjassa siitä syystä, että kokonaistulosi jäävät alle tietyn rajan tai sinulla on paljon vähennyksiä, kunhan eläke on veronalaista Espanjassa."

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/suomesta_ulkomaille/elaketta_suomesta_ulkomaille/eläkettä-suomesta-espanjaan-2019-alkaen/
Ilmoita
Mahtavaa kun veronkiertoa suitsitaan.
Kuitenkin köyhät suomalaiset maksaa aina eniten ja varakkaammat kykenee kiertämään veronsa esim portugalissa.
Saataisiinpa myös itä-rajan polttoaineralli loppumaan ja kaikki osallistumaan isänmaallisen verokertymän kohennukseen.
Kunpa taannehtivasti perittäisiin näiltä portugalin huijareilta maksamattomat maksut!
Olisi oikeus silloin kohdallaan.
4 VASTAUSTA:
Sen lisäksi mitä jo kirjoitit, myös asumistuen, matkakulujen verovahennyksen ja työttömyyspäivärahan väärin perustein hakeminen on huijaamista. Edullisemman verotuksen perässä muuttaminen on ollut harmi kyllä täysin lakien mukaista toimintaa, eikä heitä voi huijareiksi sanoa, paitsi jos on vain siirtänyt kirjat sinne, eikä ole oikeasti asunut siellä yli puolta vuotta vuosittain. Nyt on karsittu nämä lailliset veroedut ja kansanedustajien sopeutumiseläkkeet, ehkä seuraavaksi aletaan puuttumaan niihin todellisiin huijareihin ja saadaan se valtion talous kuntoon ja veron tarvetta alemmaksi.
Ola. Ranskaan tuli nyt muutto mutta menettelee sekin. Seuraavat maat kanattaa myös harkita Malta, Bulgaria, Kypros. Kyllä meitä eläkeläisiä taas koetellaan kun joutuu reissaamaan. Kuka tietää joko Suomessa pimeys jo helpottaa..
Suomalaisen katkeruuteen ja toisten asioihin puuttumiseen ei vaikuta edes hellekesä.
Xyxx kirjoitti:
Ola. Ranskaan tuli nyt muutto mutta menettelee sekin. Seuraavat maat kanattaa myös harkita Malta, Bulgaria, Kypros. Kyllä meitä eläkeläisiä taas koetellaan kun joutuu reissaamaan. Kuka tietää joko Suomessa pimeys jo helpottaa..
Sama se mihin muuttaa, jos siitä saa taloudellista etua. Oli se sitten verotuksellinen etu tai selkeä säästö asumiseen liittyvissä kuluissa niin sinne mennään. Suomessakin asuttiin alueella missä oli pienin kunnallisvero prosentti. Todennäköisesti nyt Espanjan ja Portugalin jälkeen Kreikka on meidän seuraava asuinpaikka. Sieltä löytyy Suomalaisia, ilmasto on lämpimämpää myös talvella ja hinnat huomattavasti edullisempia kuin Portugalissa. Toukokuussa Suomeen kesäksi ja syyskuun lopulla taas kohti uusia maisemia.
+Lisää kommentti
Portugali ei allekirjoittanut sopimusta. Tanskan tapauksessa valtio joutui maksamaan laittomasti perityt verot takaisin korkoineen.
2 VASTAUSTA:
Mihin tämä tieto perustuu ?
Tässä vielä linkki sinne Haagin kansainvälisen tuomioistuimen päätöksiin. Ei ole Portugalin ja Tanskan välillä ollut minkäänlaisia juttuja, ei ennen eikä jälkeen Portugalin 0% veron alkua.
https://www.icj-cij.org/en/list-of-all-cases

Suomi ei tarjonnut sopimusta jossa olisi ollut 3 vuoden siirtymäaika 0% verolla Portugalissa asuville. Suomen sopimus olisi siltä osin ollut samanlainen kuin Espanjankin sopimus. Vain niille, jotka ovat maksaneet veronsa Portugaliin, olisi uuden sopimuksen myötä tullut 3 vuoden siirtymäaika.

"Sopimuksen 26 artiklassa säädetään voimaantulosta. Artiklan 4 kappaleessa on erityinen kolmen vuoden siirtymäsäännös, jota sovelletaan nykyisen sopimuksen 18 artiklan mukaisiin aikaisempaan palvelukseen perustuviin eläkkeisiin. Säännöksen mukaan nykyisen sopimuksen 18 artiklaa sovelletaan uuden sopimuksen voimaantulon jälkeen kolme seuraavaa vuotta, jos artiklassa tarkoitettu tulo on veronalaista siinä sopimusvaltiossa, jossa tulon saaja asuu. Jos ehto ei täyty, uutta 17 artiklaa aletaan soveltaa heti, kun sopimusta yleisesti aletaan soveltaa."

Tässä suora lainaus Suomen ja Portugalin välisestä uudesta verosopimuksesta, joka nyt ei tullut voimaan. Artikla 26, kohta 4 :
" Vuoden 1970 sopimuksen 18 artiklan määräysten soveltamista jatketaan, tämän ar- tiklan 2 ja 3 kappaleen määräysten estämättä, kolmannen tämän sopimuksen voimaantulon jälkeisen kalenterivuoden loppuun asti, mutta vain jos vuoden 1970 sopimuksen 18 artiklan mukainen tulo on veronalaista siinä sopimus- valtiossa, jossa tällaisen tulon saaja asuu."

ELI VIELÄ KERRAN. 3 vuoden siirtymäaika olisi ollut vain henkilöllä, joka on muuttanut Portugaliin, ennen 0% veromahdollisuutta ja on maksanut Suomesta saamastaan eläkkeestä
verot Portugaliin.
+Lisää kommentti
Ei ne ole laittomasti perittyjä veroja, jos verosopimusta ei ole. Jos vero sopimus olisi ollut voimassa ja sitä olisi rikottu niin silloin olisi syyllistytty laittomuuteen Tanskan puolelta.

Ei löytynyt myöskään minkään hallinto-oikeuden tai kansainvälisen oikeuslaitoksen päätöksistä mitään viitteitä tuollaisesta.

Ihan niinkuin joku pelkäisi menettävänsä maksavat asiakkaansa ja keksii siksi perättömiä
tarinoita. Kehoitetaanko ihmisiä nyt vaan pysymään maassa ja maksamaan edelleenkin jollekkin porukalle siitä että yritetään saada veroasia muutettua. Toivottavasti ei. Jos huijaa ihmisiltä rahaa perättömyyksiä puhumalla niin sellainen pitäisi saada tuomiolle.

Siellä nyt joku vähävarainen eläkeläinen miettii, että pakko se on jäädä, kun asia saattaa vielä muuttua niinkuin Tanskalaisten osalta on tapahtunut. Sitten jää Portugaliin, eikä raha kohta riitäkkään kun alkaa menemään normaali vero Suomeen.

Jos noin merkittävä asia olisi tapahtunut oikeasti kansainväliseen verotukseen liittyvissä asioissa niin kyllä se olisi jo otettu moneen kertaan esille sinä aikana kun Espanjan ja Portugalin sopimuksia on valmisteltu.
Ilmoita
Kevyempään eläkkeen verotukseen on edelleen mahdollisuus Ranskassa, esim. Rivieralla.
https://www.rivieran-suomi-seura.org/verotus

Tästä pääsee tutustumaan alueen esittelyyn
https://www.youtube.com/watch?v=mV4jhI4u750
Ilmoita
Tässä Ranskan veroprosentit vuodelle 2019. Ranskassa tulot lasketaan yhteen ja jaetaan kahdella. Sen summan mukaan menee sitten vero kummaltakin.

https://impots.dispofi.fr/bareme-impot
Ilmoita
Jos joku on nyt vielä muuttamassa Portugaliin niin voin kokemuksesta sanoa, että ei kannata ottaa valmiiksi kalustettua vuokra-asuntoa. Kalusteet on yleensä puuta tai puulevyä ja se ei toimi niin märissä asumisolosuhteissa talviaikaan. Ottakaa tyhjä asunto ja ostakaa sinne kalusteet mitkä on metallia, lasia tai muovia. Säilyttäkää vaatteet avohyllyillä tai naulakoissa. Vaatekaapeissa homehtuu kaikki. Niinkuin homehtuu huonekalutkin, heti jos ei ilma pääse kiertämään
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Suomen ja Portugalin välinen verosopimus

Monissa lehti kirjoituksissa haastatellaan ihmisiä Suomen ja Portugalin väliseen verosopimukseen liittyen.

Uusi maiden välinen verosopimus on hyväksytty, mutta sitä ei ole Portugalin puolelta saatettu voimaan ja Suomi on sopimuksen irtisanonut.

Asiassa on kaksi vaihtoehtoa ja aikaa toiselle vaihtoehdolle on enää
marraskuun loppuun saakka.

Jos verosopimusta ei ole, eli Portugali ei sitä saata voimaan. Alkaa verosopimukseton tila, jolloin Suomi alkaa verottamaan kaikkia Portugalissa
asuvia henkilöitä niiden eläkkeiden osalta, jotka maksetaan Suomesta.
Ne jotka tällä hetkellä maksavat eläkkeistään Portugaliin 0% veroa alkavat
maksamaan 01.01.2019 alkaen verot Suomeen.
Ne jotka TÄLLÄKIN HETKELLÄ maksavat verot Portugaliin, niille hyvitetään portugaliin maksettu osuus.

Jos uusi verosopimus tulee voimaan, alkaa Suomi verottamaan kaikkia Portugalissa tällä hetkellä 0% verolla olevia 01.01.2019 alkaen.
Siirtymäaika 3v on vain niillä, jotka maksavat TÄLLÄKIN HETKELLÄ veronsa Portugaliin ja ovat siis muuttaneet maahan ennen RNH mahdollisuuden voimaantuloa.

Tämä kaikki on ihan selvästi luettavissa Valtionvarainministeriön sivuilta, eikä
asiassa ole mitään epäselvyyksiä.

Ne joita uusi tilanne koskettaa ovat saaneet asiasta tiedotteen verohallinnolta.

Jos joku siis edelleen luulee että on pienikin mahdollisuus 3 vuoden siirtymä-aikaan
0% veroetuun liittyen, niin se ei pidä paikkaansa.

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta