Hallinnanjakosopimuksen tekeminen?

Milla44

Mitä ja miten etenisimme, kun naapurimme ei ole yhteistyöhaluinen tekemään hallinnanjakosopimusta? Pitääkö olla yhteydessä lakimieheen tms? Emme varmasti keskenämme saa sovittua rajoista kuitenkaan, joten joku ulkopuolinen henkilö täytyisi pyytää tarkistamaan rajat. Heillä onkin paljon suurempi tontti kuin meillä tällä hetkellä ja jakaminen tuntuu melko vaikealta, kun etupihalla menee yhteinen asfaltoitu ajotie (joka siis mielestämme menee meidän "tontilla") ja takapihalla heillä on rakennettu suuri varasto juuri tontin keskelle. Voimmeko vaatia heitä rakentamaan oman ajotien tai jopa siirtämään rakennusta? Vai onko ainut vaihtoehto tyytyä tähän ja he maksavat sitten vain suuremman osan kiinteistöverosta? Entä voimmeko pyytää maksua ajotiemme käytöstä?
Auttakaa joku viisaampi, koska emme tiedä miten edetä?

3

92

Vastaukset

  • Jos hallinnanjakosopimusta ei ole tehty, niin olette yhteisomistajia kiinteistöllä, eikä mitään alueita ole juridisesti rajattu. Eli voit ihan vapaasti käyskennellä omistamallasi maalla, vaikka se olisi naapurisi piha. Sen sijaan toisen omistamaan irtaimistoon (jota on kiinteistöllä sijaitsevat naapurisi omistamat rakennukset ja rakennelmat) et voi kajota.
    Hallinnanjakosopimus on vapaaehtoinen kiinteistön osaomistajien välinen sopimus, jota mikään lakimies tai tuomari ei voi määrätä tekemään.
    Mieti ensi kerralla tarkemmin, mitä ostat. Näin jälkiviisaasti.

  • Onko teillä talonyhtiö vai mikä taho juridisesti omistaa tuon tontin (maapohjan)? Ja miten jaatte kiinteistön kulut, osakkeiden mukaan vai pinta-alan mukaan? Kysyn tätä kun kerran sanot että naapurilla on isompi tontti.

    • Meillä on taloyhtiö ja jaamme kiinteistön kulut vain puolet ja puolet...


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.