Lisäkilpirauhasen liikatoiminta

mammamummu

MInulla on ilmeisesti lisäkilpirauhasen liikatoiminta. Kokeita otetaan vielä. Aluksi vaivojani hoidettiin masennuksena. Mikään msennuslääke vaan ei tuntunut auttavan. Olen edelleen hyvin ahdistunut, paleleva, väsynyt ja saan kai jonkinlaisia pankiikkikohtauksia.
Pelkään että nuo tutkimukset kilpirauhasen tilanteen selvittämiseksi vievät kuukausia enkä millään jaksaisi tätä pahaa oloa enää.
Mikä olisi hyvä psyykelääke noihin oireisiini, jos ne johtuvat kilpirauhasesta. Onko serotoniini sopiva? Vai mikä? voisin pyytää ensiavuksi terveyskeskuksesta.

4

329

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Cleo

      Hei mammamummu!

      Minulla todettiin lisäkilpirauhasen liikatoiminta verikokeissa muuta sairautta tutkittaessa ns. yllätyslöydöksenä. Olin ahdistunut, stressaantunut ja väsynyt, minulla oli paniikinomaisia kohtauksia ja vapinaa. Myös hiukset lähtivät tukkoina. En osannut yhdistää niitä kilpirauhassairauteen.

      Henkilökohtaisesti suhtaudun masennuslääkkeisiin kriittisesti kokeiltuani mm. serotoniinin takaisinoton estäjä -lääkettä. Minulle se ei sopinut haittavaikutusten vuoksi.
      Ehkä jokin paniikkihäiriöön tarkoitettu lääke voisi toimia. Kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa eri vaihtoehdoista, ja vaihtaa lääke tarvittaessa toiseen.

      Pääsin suhteellisen nopeasti endokrinologin vastaanotolle Meilahden sairaalaan. Siellä kilpirauhanen tutkittiin ultraäänellä. Löydöksenä oli kookas adenooma eli hyvälaatuinen kasvain. Lisäksi tehtiin isotooppitutkimus gammakameralla Jorvin sairaalassa.

      Pääsin leikkausjonoon kiireettömänä tapauksena, koska kalsiumarvot eivät lääkärin mielestä olleet riittävän korkeat kiireelliseen lähetteeseen. Olo kuitenkin oli huono, joten päätin tehdä kaikkeni saadakseni asiaa nopeutettua. Otin yhteyttä kirurgisen yksikön sairaanhoitajaan ja pari viikkoa odotettuani jonohoitajaan hänen palattuaan kesälomalta.
      Sairaanhoitaja välitti toiveeni lääkärille, joka asiaa tutkittuaan nopeutti leikkaukseen pääsyä kuukaudella.

      Yllättäen jonohoitaja soitti minulle noin viikon kuluttua ja tarjosi peruutusaikaa leikkaukseen seuraavalle päivälle, minkä otin vastaan.
      Yksi lisäkilpirauhanen leikattiin; leikkaus sujui hyvin. Kalkkiarvot olivat seuraavana aamuna normaalit ja pääsin saman tien kotiin. Nyt olen ollut toipilaana kohta kolme kuukautta. Useat lääkärit ovat sanoneet, että toipuminen voi kestää kuukausia. Ymmärtääkseni se on yksilöllistä; jotkut paranevat ns. saman tien, toisilla kestää kauemmin. Riippunee oireiden vaikeusasteesta ja muista tekijöistä.

      Tänään löysin artikkelin, joka liitteenä.

      https://kilpirauhasliitto.fi/lisakilpirauhaset/

      Siitä pieni pätkä: ”Leikkauksen jälkeen luuntiheys vahvistuu seuraavat 1-4 vuotta. Tautiin liittyneet mahdolliset oireet korjautuvat yleensä viimeistään seuraavan puolen vuoden aikana. Leikattujen elämänlaatu paranee leikkauksen jälkeen.”

      Aina kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan, joten siihenkin voi perehtyä lukemalla muiden kokemuksista.

      Tässä yksi kokemus: http://vintti.yle.fi/yle.fi/teema/ohjelmat/juttuarkisto/veitsen-teralla-lisakilpirauhanen.html

      Toivotan sinulle pikaista apua ja paranemista!

    • mammamummu

      Kiitos asiallisesta ja hyvästä vastauksesta Cleo! Toivottavasti minäkin pääsen pikaisesti hoitoon. Olo alkaa olla jo sietämätön. Sairastin pari vuotta sitten rintasyövän, joten sekin pelko istuu olkapäällä. Mutta ilmeisesti sairaudet eivät liity toisiinsa. Toivottavasti vointisi on nykyään hyvä.

    • lajijasuris

      Älä vaan niitä depislääkkeitä ala syömään, sillä menee vain rahat ja terveys huonommaksi. Samaan tai parempaan lopputulokseen pääset puhumalla ystävän tai vertaisen yms. kanssa, Kyllä masennukseenkin voi liittyä erilaisia fyysisiä oireita, mutta kyllä monella lääkärillä on ajattelussa ja asenteissa vikaa, kun ensikäynnillä oitis vaan suoltavat pillereitä.

      Minulla on nestetasapainon takia mitattu kalsiumia, ehkä vähän turhan tarkkaa hifistelyä. Kerran se oli pienen ajan koholla vähän, mutta syytä ei sen kummemmin tutkittu ja eipä ollut tarvekaan.
      Mikä sinulla aloittaja on se syy lisäkilpirauhasen häiriöön? Onko ns. hyvänlaatuinen kasvain? Joskus ns. paraneoplastiseen oireistoon kuuluu myös liian suuri kalsiumin eritys.

    • mammamummu

      Minulla kalsiumarvot koholla, mutta d-vitamiini alhaalla. Jatkotutkimuksia tulossa. Kilpirauhasta ei ole vielä ultrattu. Lisäkilpirauhasen liikatoiminassa ainoa hoito kuulema leikkaus. No, kunhan sais jostain apua tähän pahaan vointiin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 107
      2062
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      56
      1936
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1885
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1667
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1598
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1398
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1330
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1326
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      15
      1311
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1252
    Aihe