Hason vastikkeet nousevat ensi vuonna

Asolainen

Asukaskokouksessa Hason edustajat ilmoittivat ensi vuoden budjetin käsittelyn yhteydessä, että vuokravastikkeet nousevat 1.3.2019 lähtien 0,50 €/neliö. Tietää omaan asuntooni n. 25 euron korotusta kuukaudessa. Kyseessä on tänä vuonna (2018) valmistunut uudiskohde. Yhtiön edustajat myös kertoivat, että korotusta tulee kaikkiin Hason kohteisiin.

Minusta aika tuntuva korotus. Edes TA ei korottanut uudiskohteen vuokravastiketta ensimmäisen vuoden jälkeen noin tuntuvasti, tosin heidän vastikkeet ovat jo valmiiksi korkeammat kuin Hasolla.

8

674

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • köyhille-lovi-kukkaroon

      No eihän se ole mittää, varsinkin jos esim. Pukinmäessä asuttu jo 20-vuotta alle normitaksojen!
      Onhan puolivarakkailla kuten monilla aso-senioreilla varaa maksaa, ja jos vielä vesimaksut tasoitetaan heille muiden kustannusten tapaan ollaan Helsingin yleisellä korotuslinjalla!

      Jos kaksi aso-senioria ( hasossa) asuun kaksistaan vaikkapa 100 m2 asuntoa saunalla, on siitä korotuksen osuus heille VAIN 50 e /kk, jaettuna 2:lle!

      Meillä pienituloisilla ( kuten Heka-asukkaille) se ei suoranaisesti myöskään tule näkymään tuntuvammin, sillä sopivasti onkin tuo asumistukien tarkistus juuri korotusten tullen, ja se nostaakin nyt sitten jo vuosien aleneman vuoksi vastikkeiden tason sille euromäärille jotta tulojen puolelle se menee, eikä näinollen tee suurta lovea köyhyysrajalla asuvien tileille!

      Ja kun perintöosuudet maakiinteistöistä (peltoa ja metsämaata) jne. ovat jakamatta, ei koidu siitäkään vielä tiettävästi asumistukiin alenevaa muutosta?
      Miten lienee sitten kun se ajan mittaan realisoituu ja jotain tuloutusta karttuu ns. omaisuuden puolelle?
      Se lienee sen ajan murhe?

    • EiKivaUutinen

      Mulle ei vielä ole tullut maksutiedotetta mutta ikävää jos noinkin paljon nousevat. Ja seuraavina vuosina varmaan nousu vaan jatkuu. Voi itku!

    • Voi_olla_näin

      Haso joutuu varmaan tarkistamaan vuokria uuden Ara-lain takia. Lyhennykset ovat etupainotteisia. Kruunuvuorenrannassa otettiin uudiskohde Disankallio pois myynnistä vastikkeiden tarkastusten takia. Vastikkeet olivat kai 14 euron luokkaa. Vastikkeita on nostettava muissakin Hasoissa, jotta hintaero tasaantuu. Olisihan se outoa, jos yhdessä Hason kohteessa maksettaisiin niin paljon kovempaa vastiketta. Taitaa sitten Haso-asuminenkin olla kallistumaan päin tulevina vuosina.

      • Onko.ihan.oikein

        No eikös niitä vuokria muutenkin jo tasata kaikkien asojen kesken siis pääomakulujen suhteen. Lämmityskulut tietty on talokohtaisia mutta mikäli lainojen korot nousee niin kuin on ennustettu niin vuokrat alkaa nousemaan ja tämä uusi etupainotteinen aralaina tästä vuodesta eteenpäin nostaa kaikkien vuokria myös.

        Välillä harmittaa melkoisesti kun itse asuu asossa jossa perustasoon kuuluu vain muovimatto. Edellinen asukas laittanut parketin mistä olen tietty maksanut asomaksussa mutta esim. parvekkeen lasitus täytyy myös itse teetättää ja maksaa. Uusissa asoissa on kaikki valmiina parvekelasitukseen, parketti/laminaatti ja muut hienoudet.

        Asovuokrani kuitenkin melko lailla samaa tasoa kuin uusissa asoissa.


    • Puikgg

      Mutta oliko tässä joku laki, että hasossa on oltava halvempi neliöhinta vastikkeessa kuin vastaava hekan vuokra samalla alueella? Vai muistanko väärin?

      • Diudiudi

        Missään ei täsmennetä että pitäisi verrata nimenomaan ARA-kämppien vuokriin. Hasossa ne vastikkeet vaan yleisesti ovat Hekan vuokria halvempia, koska heillä toteutuvat asumisoikeusjärjestelmän periaatteet vähän muita paremmin.

        "Käyttövastike ei saa olla paikkakunnalla käyttöarvoltaan samanveroisista huoneistoista yleensä perittäviä vuokria korkeampi." (https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1990/19900650#L4P16)


    • Tuleva_asukas

      Kävin loppukesästä allekirjoittamassa ATTn toimistolla asumisoikeussopimuksen tulevaan Hason uudiskohteeseen. Silloin oli juuri tullut ilmoitus kaukolämmön kallistumisesta (oliko peräti liki 10 prosenttia?) ja allekirjoitustilaisuudessa varoteltiin, että tämä saattaa vaikuttaa liki kaikkiin Hason kohteisiin vastikkeen nousuna, koska se on suurimman osan lämmönlähde ja lämmityskulut on olennainen osa vastikkeen muodostumista.

      • Näillä_mennään

        No niin mutta uudiskohteissa kaikki on uutta myös tuo kustannus- ja maksupuoli!
        Vuosia sitten rakennetuissa ollaan jo sanotaan paremmalla puolella kiinteistön kulujen ja maksujen ja lyhennysten kanssa, ei voi olla että suuntaus olisi pelkkää nousua käyttövastikkeiden kautta!
        Asumme uudehkossa Hasossa kantakaupungin alueella jossa on ollut nousua ainoastaan vesimaksujen osalta = 100% jopa!
        Mutta muutaman "tasaveloitusten" vuosien jälkeen oli otollisten suhdanteiden kuten korkopolitiikan yms. yleismaailmallisten ja kansallisten taloustilanteiden kautta myös käyttövastikkeiden eli vuokrien alenemista, jopa huomattavasti voisi sanoa, nyt viime- eli kuluvan kauden eli vuoden osalle oli jo pientä nousua tehty, mutta ei olla menty edelleenkään ylitse sen ja niiden summien mitä olemme saaneet laskua niissä eduksemme!

        Nyt joulukuussa -18 tulee tietoa ja uudet laskelmat vuokran määriin kaikkien muiden kulujen summana, ja huomatkaa niiden muutoksiin on myös talon asukkailla "valitsemiensa" tai tyrkylle muuten asettautuneiden asukkaiden eli talotoimikunta-hallitusten aktiivisuudesta kysymys, ja asioiden hallinnasta ja kustannuslaskennan taidoista ja kyvystö ymmärtää mitä hallinto/ isännöinti kunkin haso/ aso-kiinteistön osalle ovat esittämässä - korotusta vaiko alennusta!?

        Muistakaa nyt ja jatkossa myös, miten asukkaat voivat omilla toimillaan vaikuttaa kulujen vähenemiseen, mm. roskien oikeaoppinen lajittelu jne.
        Me asukakat tuotamme myös paljon jatkuvasti energiaa jätteenpolttoon, mutta saammeko siitä hyötyä esim. niiden keräyskustannusten säästöjen muodossa olisi kysymys joka olisi otettava agendalle vähitellen! Emme saa, - vaan maksammekin lisää jokaisesta väärin "pakatusta" roskapussista (sekajätteessä) joka menee yli kunkin keräysastian kapasiteetin jotka tyhjennetään keräysautoihin!
        Siis ei koskaan enempää roskaa laatikkoihin kuin astia vetää ja että kansi menee kiinni, ennen keräystä!

        Yhteistilojen ja alueiden ylläpito, ja yllättäen > lämmityskuluissa niissä kiinteistöissä missä se on mahdollista tehdä, yleensä ne ovat jo pitkälle automatisoituja mutta kuitenkin!


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      414
      4252
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      137
      2851
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      130
      1978
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1370
    5. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      75
      1312
    6. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      174
      1278
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      51
      1272
    8. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      73
      1231
    9. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      53
      1041
    10. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      291
      970
    Aihe