SPV -menikö reilusti?

Kauravehnä

Teimme kymmenen vuotta sitten sukupolvenvaihdoksen n. 70 hehtaarin peltotilasta ( 50 ha metsää) Varsinais-Suomessa. Tilaan kuuluu ihan asialliset rakennukset (mm. kuivuri 1980-luvulta) ja perus-koneisto. Maksoimme luopujille kaupassa 550 000 ja säästyimme lahjaverolta. Saamillaan rahoilla luopujat rakensivat komean talon keskustaan. Sovimme, että aikanaan perinnönjaossa me luovumme osuudestamme, kun olemme jo niin edullisesti tilan saaneet.

Nyt, kun velkaa vielä on reilusti ja lisääkin otettu, on oma tilanne alkanut mietityttää. Menikö tuo sukupolvenvaihdos ihan reilusti? Lähinnä mietityttää tuo tuleva perinnönjako, jossa jaettavana n. puolen miljoonan omaisuus. Olen ymmärtänyt, että maksamamme hinta oli kuitenkin suht korkea spv-hinnaksi.

Mielipiteitä?

14

490

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eesaunhernerokka

      Miksi ihmeessä luovut perintöosuudesta?? Luopujathan olisivat voinneet sijoittaa saamansa rahat ja tulevaisuudessa olisi jaettavaa vaikka 5,5 miljoonaa!! Entä jos luopujat ovat saanneet 90 miljoonan lottovoiton?
      Ostin itse aikoinaan vanhemmiltani kotitilan spv-kaupalla sen verran kovaan hintaan, että en ole luopunut mistään perinnöistä. Tosin en ole ollut kyttäämässä perintöjä, tulee mitä tulee aikanaan.

    • nohuhhuh

      Mikähän satusetä siellä taas kirjoittelee!
      Ja millähän perusteella tuo on ollut edullinen hinta? Tuo hintahan on lähes ulkopuoliselle myynti hinta!

      Itse tein sukupolvenvaihdoksen -07 täällä Tampereen etelä-puolella(peltoa 61ha ja metsää 57ha puusto n.10766m3) kauppahinta oli verottajan hyväksymä lahjaveroton hinta 180000€ johon sain korkotukilainan.
      Ainakin siihen aikaan tämä oli normaali hinta viljatilan sukupolvenvaihdoksissa(Huttusen tekemä) tällä alueella. Elikä verotusarvo ja metsän osalta oletusarvo ilman metsätaloussuunnitelmaa. Tähän nähden ihmettelen suurta kauppasummaa, koska en usko että verottaja on nostanut verotusarvoa yli kaksinkertaiseksi vuoden aikana. Tosin nykyisin täälläkin verotus arvo on yli kolminkertainen omaan sukupolvenvaihdos aikaani nähden, mutta se on eri asia.

      Mutta ainakin omalta osaltani sukupolvenvaihdos osui puunmyynnin suhdannehuippuun kun kuusitukista maksettiin 78€/m3. Heti kaupan jälkeen tein 4000m3 kaupan jolla kuittasin lainat pois korkotukilainaa lukuunottamatta. Ja näin tekivät myös monet muut samaan aikaan sukupolvenvaihdoksen tehneet kaverit. Ja puun mynnistä huolimatta puusto on nykyisin suurempi kuin sukupolvenvaihdoksessa.

      Että en voi kun ihmetellä tuota 550000€ hintaa tuollaisesta tilasta. Vai onko siellä järkimutterina käytetty kaupassa metsätaloussuunnitelmaa - joka tietenkin on nostanut kauppahinnan pilviin! Jos on - niin ihmetelen miksi! Koska ainakin tässä Tampereen seudulla saman kokoisen tilan verotusarvo tuohon aikaan olisi ollut ilman metsätaloussuunnitelmaa vajaa 190000€ elikä reilu kymmenen vuotta sitten. Tosin jos siellä ei metsät oltu tyhjiin hakattu, niin metsäkaupalla olisit voinut siltikin kattaa suuren osan lainoista.

      Mutta jos niin on - niin en enää ihmettele maataolouden kriisiä jos kerran sukupolvenvaihdoksissa on maksettu noin älyttömiä hintoja. Ihmettelen ainoastaan sitä, että miten vanhemmat ovat olleet niin ahneita etteivät ole ajateleet ollenkaan jatkajan selviytymistä.
      Toki tiedän useampia tapauksia missä vanhemmat ovat yrittäneet myydä tilaa sukupolvenvaihdoksessakin lähes markkina hintaan. Mutta ne jotka ovat tajunneet talouden päälle ovat myyneet verotushinnalla. Itse ainakin tulen tekemään sukupolvenvaihdoksen poikanikanssa verotusarvolla aikanaan.

      • tukilalli

        Onnittelut perintöviljelijälle. Yritä myös muissa yhteyksissä olla pihi ja laskea tilojen hintatasoa jotta muutkin pystyvät ostamaan maata pilkkahintaan.


    • Kauravehnä

      Kiitos kommenteista.

      Sen verran täydennän vielä, että kuului tuohon meidän 550k kauppaan maiden lisäksi toki myös asuinkiinteistöt(t), keskivertoa paremmassa kunnossa. En ole itse missään vaiheessa pitänyt kauppahintaa liian korkeana, kyllä tällaisista olisi ulkopuolinen ostaja tällä seudulla vähintäänkin tuplasti enemmän joutunu maksamaan. Ja saatiin me tuohon korkotukilainaa avuksi.

      Tässä meidän tapauksessa tuo joskus edessä oleva perinnönjako oli tässä se asia, joka hiersi. Ja hiertää.

      Itseä lähinnä ihmetyttää, mihin maatilalliset rahansa hukkaavat, jos kerran tuollaisiin pilkkahintoihin tilansa saavat ostettua..?

      • ettetvaintrollaisi

        Taidat sittenkin trollata! Jos olet maksanut tilastasi todellakin tuon 550000€, niin korkotukilainasta ei ole juuri muuta hyötyä ollut, kuin vapautus varainsiirtoverosta. Itselläni on saman kokoinen tila ja sen tuotoilla ei mitenkään pysty maksamaan 550000€ lainoja, vaikka korot ovatkin nyt olleet melkoisen alhaalla. Jostain muusta on saatava rahaa tilan maksamiseen!
        Teen itse kaikki paperityöt, joten tiedän tasan tarkkaan, että missä mennään. Konekalusto on ihan maltillista, kuivuri oma rakentamani v. 1994. Kasvinviljelyä, viljaa ja öljykasveja, nurmea ja palkokasveja myös viljelykierrossa.


      • nohuhhuh

        Eiköhän sukupolvenvaihdoksessa asuinkiinteistöt kuulu aina kauppaan!


    • Kauravehnä

      Onko oletuksena aina, että kaikki ostetaan lainarahalla?

      Meillä kävi sen verran hyvin, että saatiin SPV:n aikoihin myymästämme talosta nettoa 150 000. Oltiin laitettu hyvällä paikalla olevaa taloa sen verta ahkerasti ja pienehköllä budjetilla, että saatiin siitä hyvin tuottoa. Ja oli meillä siellä vähän vanhoja omistuksia alunperin apuna.

      Pankista lainattiin 400 000€. En oikein päässyt jyvälle tosta korkotukilaina-ajatuksestasi, sillä kyllähän me on joka vuosi säästetty sen avulla yli 1000€, kun ei ole jouduttu maksamaan toisesta lainasta kuin alle puolet toisen lainan koroista. (Otettiin alkujaan puolet korkotukilainaa ja puolet normaalikorkoista lainaa.) Ja tällä hetkellä meillä on noista lainoista aika tasan puolet maksettu, noin 200 siis. Lisäksi lisämaata varten on lainattu jonkin verran lisää, ja sitäkin lainaa pystytty kyllä ihan suunnitelmien mukaan lyhentämään. Kiitos toki pitkälti alhaisten korkojen.

      Mutta ehkä tässä keskustelussa alkaa hahmottua vastaus kysymykseeni. Menikö reilusti? No ei välttämättä mennyt. Sen lisäksi uskallan tehdä tästä sen johtopäätöksen, että ollaan puolisoni kanssa hoidettu aika kunnialla nämä raha-asiat.

      Että kiitos kommenteista.

      • MISSÄONGELMAON

        EN YMMÄRRÄ MIKÄ HIERTÄÄ

        ITSE OLET KIITOLLISUUDESSA LUOPUNUT PERINTÖ-OSUUDESTASI ELI OLET SOPINUT JA HYVÄKSYNYUT PÄÄTÖKSEN ITSE JA NYT KERROT KUINKA KADUTTAA OMA PÄÄTÖKSESI

        TOKI AIKANAAN SINULLA ON MAHDOLLISUUS PERINNÖSSÄ LAKI OSAAN JOTA VOIT VAATIA
        JA AINAHAN VOIT KESKUSTELLA VANHEMPIESI KANSSA UUDELLEEN KUN OLET NYT TUTUSTUNUT MAATALOUTEEN ITSE


      • laskeskelija

        Myyjät ovat ilmeisesti jotain muita sukulaisia kuin aloittajan vanhemmat. Mikään muu ei selitä tuota järjetöntä hintaa.

        Tuohon aikaan tuollaisen tilan sukupolvenvaihdos hinta oli 160000-200000€. Että jos siis todellakin olet maksanut noin älyttömän summan, niin sinua on huijattu pahemman kerran. Jos kyseessä olisikin ollut vaikka 65 lypsävän tila tuoreilla tuotantorakennuksilla, niin silloin hinnan jotenkin ymmärtäisi.

        Normaali käytäntönä sukupolvenvaihdoksissa maksettu kauppahinta on määräytynyt ja määräytyy edelleen pääsääntöisesti lahjaverottoman hinnan pohjalta.

        Lisäksi tuon kokoisella tilalla et mitenkään pystyisi maksamaan tuollaisia lainoja, vaan siellä on pakko olla töissä tilan ulkopuolella.

        Myöskin tuollaisen tilan vakuusarvo on kovilla tuollaisella hinnalla. Et ainakaan pysty investoimaan juuri ollenkaan, koska vakuusarvo paukkuu heti kättelyssä.

        Mutta en tosiaankaan ihmettele yhtään vilajatilojen talousongelmia, jos tilasta maksettu hinta yli kaksinkertainen normaaliin nähden.


      • Kauravehnä

        Kyllä tässä meidän kaupassa nimenomaan vanhemmat oli luopujina, minun vai puolison, sillä nyt ei liene suurta merkitystä.

        Meidän tilalla on kyllä pystytty investoimaan joka vuosi 20-40 000 eurolla, ihan suht riittävästi tarpeisiin nähden. Molemmat toki olemme töissä myös tilan ulkopuolella, mutta kyllä maataloudesta on puhdasta tuloa kertynyt joka vuosi yli kymppitonnin verran. Ja lainoja tosiaan lyhennetty ohjelman mukaisesti reilu 200 tuhatta tässä 10 vuoden aikana.


      • hiukanepäillyttää
        Kauravehnä kirjoitti:

        Kyllä tässä meidän kaupassa nimenomaan vanhemmat oli luopujina, minun vai puolison, sillä nyt ei liene suurta merkitystä.

        Meidän tilalla on kyllä pystytty investoimaan joka vuosi 20-40 000 eurolla, ihan suht riittävästi tarpeisiin nähden. Molemmat toki olemme töissä myös tilan ulkopuolella, mutta kyllä maataloudesta on puhdasta tuloa kertynyt joka vuosi yli kymppitonnin verran. Ja lainoja tosiaan lyhennetty ohjelman mukaisesti reilu 200 tuhatta tässä 10 vuoden aikana.

        Nyt täytyy kommentoida asiaa, ettei mene puurot ja vellit sekaisin.

        Itse olen ollut tekemisissä sukupolvenvaihdoksien kanssa lähes kaksikymmentä vuotta, lisäksi olen itse tehnyt sukupolvenvaihdoksen 2002. Jotenka minulle on muodostunut asiasta kohtuullisen kattava kuva,

        Ensiksi on sanottava, että kukaan ei pysty tuollaisia lainoja maksamaan olematta tilan ulkopuolella töissä. Eikä varmastikaan pystyisi investoimaan juuri mitään, paitsi tietenkin metsäkaupoilla jos myytävä puuta riittää, tai tilan ulkopuolisista töistä tulee rahaa riittävästi.

        Elikä tässä yritän selventää, että normaalisti teidän kokoisen tilan hinta on sukupolvenvaihdoksessa nykyisinkin huomattavasti halvempi kuin teidän kymmenen vuotta sitten maksama hinta. Lisäksi teidän maksama kauppahinta varsinkin tuohon aikaan on ollut poikkeuksellisen suuri. Väkisinkin tulee mieleen, että jos tuo hinta pitää paikkansa, niin silloin ei varsinaisella maataloudella ole merkitystä, vaan on ennemminkin maksettu asuinpaikasta.


    • voevoelapsia

      Mitä sulle oikein muuta voi sanoo - että tyhmästä päästä kärsii koko ruumis.

    • kusessaolette

      Pro-agria laskenut taas kannattavuutta.

    • kaikkionpaskaapaitsikus

      Aika tarinaa taitaa poika iskee sukupolvenvaihdoksesta.
      Tollasella hinnalla ei tosiaankaan tehdä sukupolvenvaihdoksia edes tänä päivänä.

      Tollasella hinnalla konkurssi on oven takana, jos ei tuu isoo tulo virtaa ulkopuolelta.

      Enkä oo ennen kuullut että joku luopuu kaupan vuoks perintöosuudestaan, enkä ainakaan että se tehtäis vielä noin huonon kaupan takia.

      Taitaa olla rolli tämä koko alotus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      5993
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3645
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1935
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1929
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1748
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      75
      1601
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1522
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1418
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1416
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1327
    Aihe