Eroahdistusta, ylivilkkautta, vai jotain aivan muuta?

RakasUusiKoira

Hei,

meille on muuttanut pari kuukautta sitten alle 1,5 v koira, oli hirmuisen palloriippuvainen kun meille tuli. Alku meni ihan hyvin lukuunottamatta muutamaa pientä ongelmaa, meidän puutarhakenkiä söi ja muuta pientä, ei niin vakavaa niin ajateltiin että voi olla nyt pientä reaktiota kodin vaihdosta. Tottelevaisuuskoulutusta aloitettiin heti seuraavana päivänä siitä kun meille tuli, samoin ryhdyttiin opettamaan myös sitä että osaisi olla itsekseenkin kotona ja rauhoittumista harjoiteltu. Nykyään opetellaan jo vähän temppujakin, kun oppii ihan mielettömän nopeasti asioita ja selvästi tykkää opetuksesta. Niin, nostettiin ne kengätkin ylös ja muutakin tavaraa. Pallon heittoa asteittan vähennettiin ja lisättiin tilalle rauhallisempaa aktiviteettia kun koko elämä tuntui aluksi riippuvan siitä pallosta.. Ei vaan ehditty yksinoloa opettaa enempää joten koira on alusta asti ollut työpäivät yksin kotona, yksinoloa on harjoiteltu iltaisin todella pienissä erissä ja viikonloppuisin vähän paremmin.

Tilanne pysyi samana, tuhosi jotain joka päivä kun käytiin töissä. Kenkien jälkeen rupesi tyhjäämään paperiroskista, sitten paperirullia tuhottiin, kyniä, kaukosäätimiä ja kaikenlaisia muita juttuja otti pöydiltä tuhosi tai kuskasi jonnekin. Aina kun jäi kiinni pöydältä ottamisesta,toruttiin. Sohvalle hyppeli ja siitä ylettyi jälleen yhdelle pöydälle. Siirrettiin pöytääkin tietysti kaikki kamat pois saatavilta. Jotenkin silti sai kaikenlaista tuhottua vaikka muka hienosti kaikki tavarat laitettiin pois. Vessaan mennessä vinkui, ym. Tässä vaiheessa (noin 3 viikkoa meille tulosta) tajuttiin ettei tämä ainakaan näin toimi ja ryhdyttiin erilaisiin toimenpiteisiin. Yksinolon opetuksen lisäksi on yritetty neutraloida lähtösignaaleja, estetty seuraamasta joka paikkaan, jätetty radiota päälle ja kaikkea sellaista perusjuttua. Lopputulos: viime viikolla rupesi menemään sohvatyynyt ja sitten jo sohvaakin kaikkea mitä on saanut suuhunsa vain ja ainoastaan hyppimällä toden teolla (silti ei ymmärrä miten mutta oletettava on että näin).

Kotona kun ollaan, vinkuu välillä (joka ilta kuitenkin ainakin kerran) saadakseen huomiota jos mennään ulkona käymään ilman koiraa, kuskaa lelua jalkoihin, tunkee lähelle ja reagoi liikkumiseen välittömällä huomio/häntä heiluu/nyt tapahtuu jotain - asenteella jos rauhoittuukin edes hetkeksi itsekseen jonnekin (tämä onneksi on vähän lisääntynyt). Nyt kun on taas muutama viikko mennyt todettiin että tilanne on huonontunut silti. Rauhoitus- ja yksinoloharjoitukset menee hyvin koulutustilanteessa, mutta ei ole tuoneet toivottua tulosta.

Jokapäiväinen tilanne: koiralle jätetään iso pakastettu luu ja/tai kongi täynnä pakastettua kamaa mitä saa järsiä kun ollaan töissä lelut. Lenkki aamulla n. 40 min jäljestystä lenkin jälkeen, saa pienen määrän aamupalaa etsiä pihamaalta ja tästä on tykännyt toisinaan enemmän ja toisinaan vähemmän (yrittää vaan lähteä etsimään palloa, joskus miettinyt sitäkin onnistuisiko sen piilottaminen jonnekin tontille ruuan sijaan). Sitten rauhoitus ja ollaan huomioimatta vajaa puoli tuntia ennen töihin lähtöä. Kotiin tullessa ei huomioida edes vaikka on talo täynnä sohvatyynyn täytteitä. Koira siirretään toiseen huoneeseen, päästetään pois siivouksen jälkeen ja ollaan huomioimatta n. 20 min. Tässä touhataan omiamme katsomattakaan päin, syödään välipalaa, hoidetaan tiskit tms. Sitten iltalenkki n. 40 min jälleen, ja lenkin päätteeksi suoraan palloa heittelemään about vartiksi leikitään. Vielä lisäksi treenataan tottelevaisuutta yksinolon opetusta. Jotain on aina silti tuhottu, nyt kun ei ole muuta tavaraa näkyvillä niin sitä etsitään väkipakolla ja hypitään korkealtakin ottamaan, ja jos ei saa (tai vaikka saisikin) niin sohvahan sitten hyvä kohde on.

Tällä viikolla on eläinlääkäri jolta ajattelin myös kysyä apuja, osaisiko hän neuvoa mitä tehdä ja kouluttajaa etsin lähiseudulta myös jos olenkin arvioinut koiran luonteen täysin väärin muutenkin alkaa keinot loppua. On siis vilkas ja hellyydenkipeä, mielestäni niinkin paljon että en tiedä meneekö enää edes pentuisuuden piikkiin. Tuntuu jo enemmän riippuvuudelta sekin. Koira on tosi lapsirakas ja tulee ok toimeen toisten koirien kanssa, ei kuitenkaan kaikkien. Sukulointi/kaverien tapaaminen mennyt ok, tuntuu pitävän lähes kaikista ja on hyvin sosiaalinen.
Naapureille haukkuu kuitenkin, ei tunnu ymmärtävän tätä käsitettä lainkaan vaikka tontin rajat ymmärtää.

Ymmärrän että kotia vaihtavalla koiralla voi kestää monta kuukauttakin tottua, mutta toisaalta on hyvin kiintynyt meihin ja tottelee kuitenkin mukisematta eli näkisin että on ottanut meidät jo omakseen. Ensimmäisellä viikolla lähti omille teilleen, mutta ei kauas, ei ole karannut kertaakaan sen jälkeen vaikka vapaana on oikeastaan aina kun tontilla ollaan (vaikka ei pallo lentäisikään). Olisiko mitään vinkkejä mitä tehdä toisin? Tarvitsen ihan oikeaa näkemystä asiasta, kun en vain yksinkertaisesti itse keksi mitään näiden lisäksi mitä ylle kirjoitin.

7

131

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Huomioitavaa

      Mikä rotu,olisko toope?

      Rotu vaikuttaa,et mihin tarkotukseen on jalostettu.

    • hjaksik

      Pari asiaa:
      1. Kyllä tuo ihan pentu on vielä ja kaikki menee pentuajan piikkiin. Koira tulee aikuiseksi vasta noin 3 vuotiaana. Joten opetat vaan edelleen hyville tavoille, eli suojelet tavaroitasi ja tarvittaessa ojennat koiraa.
      2. Sitä tavoitetta edesauttaa kummasti kun alatte käymään kunnon lenkeillä. Siis tuo 2x40minuuttia ei ole yhtään mitään. Tuon ikäinen kaipaa vähintään yhden lenkin joka on pituudeltaan 2 tuntia ja mielellään pari muuta jotka ovat noin tunnin mittaisia. Ja lenkkien on hyvä olla sellaisia että koira ehtii nuuskuttelemaan, eli matkan ei välttämättä tarvi olla 10 kilsaa enempää, mutta ei paljon vähempääkään. Tuo siis koko päivän lenkit.

      Jos/kun nämä kaksi asiaa hoidat kunnolla, niin kolmevuotiaana tai vähän sen jälkeen tulet yllättymään miten hieno ja fiksu koira teillä on. Kokemuksesta sanoisin että mitä riiviömpi piski penskana, sen hienompi kaveri aikuisena. Ja kerran kunnolla opetettu kantaa pitkälle vanhuuteen.

    • Koiramuru

      Hei. Minulla on sekarotuinen koira, joka oli pentuna supervilkas. Minunkin mielestäni kannattaisi tehdä isompi lenkki töiden jälkeen, ja sitten vielä lenkki illalla. Ainut, millä omani rauhoittui, oli luun pureskelu. Piilotettujen syötävien etsiminen on toinen kiva juttu, mutta se vei monesti kierroksia ylös. Energisen koiran kanssa saa miettiä sitä, ettei vahingossa heitä bensaa liekkeihin, vaan opettaa myös rauhoittumista. Yhteinen aikanne on ollut vielä lyhyt, kotiutumiseen kuuluu monta "välivaihetta" jotka joku fiksumpi tietäisi kertoa.

    • RakasUusiKoira

      Kiitos vastauksistanne! Moni on ollut tässä jutellessa myös sitä mieltä että kyllä se siitä rauhoittuu, on kuulemma ollut niin vähän aikaa vasta meillä. Itsellä vain tuli sellainen olo, että tämä pahenee vain ja epätoivo iskee, mutta yllättäen eilen kotiin mennessä olikin huomattavan paljon vähemmän tuhoja tehty.

      On ollut sama mielessä, että onko tuo lenkitys liian pientä, joten hyvä kun tarkensitte. Ryhdytään vetämään pidempiä matkoja. On nyt vain ollut totuttelua kun koiraa ei kuulemma edellisessä kodissa ole lenkitetty, vaan juoksutettu tontilla ja leikitty vain.. Hän ei ole oikein ymmärtänyt että mitä ihmettä tässä nyt tehdään eikä osannut ollenkaan mennä nätisti, meinannut koko ajan ryhtyä leikkiin ja temponut niin jumalattomasti hihnassa. Ollaan ahkerasti koulutettu niin sujuu jo paljon hienommin, ja nyt kun mietin niin onhan hän nyt rennompi ja nuuskuttelee enemmän kuin aluksi, joten lenkin pidentäminen voisi ollakin viimeistään nyt ajankohtaista.

      Juuri tätäkin on mietitty, kun on muutenkin niin rauhaton että seurataan vähän ettei mene aivan ylikierroksille mistään aiheesta. Ja uusien juttujen opetteluahan tämä onkin ollut aika pitkälti, kun hätinä istua osasi meille tullessaan. Pitänee olla tyytyväinen siihen että kehitystä on näinkin paljon, ja luottaa että tämä menee ohi. Varsinkin kun koitetaan kuluttaa häneltä jatkossa energiat paremmin pidemmillä lenkeillä.

      Kiitos kovasti neuvoistanne, kokeillaan ja (kärsivällisesti) seurataan! :)

      • Aikaajaajankulua

        Meillä koiran ollessa vuoden alkoi ripsiä asuntoa,ja huonekalujakin sieltä sun täältä.Lisättiin koulutusta,ja liikuntaa.Eikä huomioitu ekaan puoleen tuntiin sen kummemmin kun kotiin tultiin .
        Lisäksi jätin kanalla pinnotetun nahkatikun ja kongin lisäksi kaikki perheen ja kaverinkin porukoilta saadut veskipaperirullat ja maitopurkkeja,joissa nami sisällä.Eli pari rullaa ja kolme maitotölkkiä herkkuineen,per päivä jätin kun töihin lähdin.
        Sitten alkoi pikkuhiljaa helpottaa tuhovimma asunnossa muualla, ja rullista ja purkeistakin luovuttiin.Kun ei ollut enää niitä rikkonut ja nameja niistä kaivellut.Eli luvallista rikottavaa,jotta saa purkaa intonsa niihin.Reilu puolvuotta, meillä noita maitopurkkeja ja rullia herkkuineen koiralle ajankuluksi jätettiin .
        Nykyään on siis 2v, ja lähtiessä annan vaan purutikun ja huilkaan heippa,sen kummemmin huomioimatta.Ja koira on kotona nätisti, ja lähinnä makoilee.
        Lenkkeilytän noin 6-14km/ pvä parilla lenkillä pikapisuttelut ulkona koira ite käy pihassa,lisäksi leikitään koulutetaan ja on pihassa kanssamme vapaana.Meillä koira on itsekseen noin kuustuntia päivässä.
        Onneksi tuo hankala,ja stressaavakin vaihe menee ohi.Ei oo kiva töissä miettiä,et mitäköhän on rikottu kotona,ja onko kaikki ok.
        Kyllä se teilläkin helpottaa,kun aikaa kuluu ja ikää tulee .


    • sakullinen

      Sinuna en heittelisi palloa ollenkaan, siitä tulee lisää stressiä. Katsopa mitä tapahtuu, kun ei palloa enää näy missään. Sen sijaan kaikkea harjoitusta, jossa saa etsiä vaikka esineitä eli nenän käyttöä, siinä koira oppii keskittymään ja se myös vie energiaa paremmin kuin mikään pitkä lenkki, toki lenkittääkin tarvitsee säännöllisesti. Koulutus pitää aloittaa aivan alusta, jos ei koiraa ole ollenkaan edellisessä paikassa koulutettu, aluksi leikin varjolla, pitkää kuitenkin vaatia, että kun varmasti osaa käskysanat, tottelee myös niitä. Pitää olla ehdottoman johdonmukainen kaikessa tekemisessä, tuntuu hyväluonteiselta koiralta kertomasi perusteella.

    • RakasUusiKoira

      Juu sitä palloa on asteittain ryhdytty vähentämään, eikä tosiaan enää kuin max. kerran päivässä heitellä tovi tai muutoin leikitään. On ollut tarkoitus lopettaa kokonaan jossain vaiheessa, totutetaan vain vähän kerrallaan. Senkin ansiosta varmaan kyllä rauhoittuu kun vieroittuu siitä. Olisi vetänyt itsensä ihan piippuun asti sen kanssa eikä millään siitä meinannut luopua, kun aluksi meille tuli. Ja juuri etsintää on harrastettu, pienillä koulutusnamun paloilla ja nyt siirryin kuivaruokaan kun sekin näytti kelpaavan tähän, eikä aina tarvitse olla herkkua. Myös lelun piilotusta voisi kokeilla.
      Käskysanoja harjoitellaan ihan jatkuvasti joka tilanteessa, ja harjoitetaan kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta. Juuri siksi että varmasti osaa ja tottelee, kun ei kerran pohjakoulutusta ollut lainkaan. Vielä on parannettavaa (sehän on selvä), mutta on hyvin tottelevainen ja selvästi haluaa miellyttää ja tykkää kun onnistuu.
      Kiva saada kannustavaa palautetta ja ohjeistusta, kiitos!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2013
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      55
      1731
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      59
      1634
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1557
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1535
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1455
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe